"Gerçekten" haber verir 08 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İngilizler bozguncu

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, savaşın kazanılamayacağını düşünen Afganistan’daki İngiliz yetkilileri “bozgunculuk” yapmakla suçladı. İngiliz komutan Tuğgeneral Mark Carleton-Smith, bir gazeteye yaptığı açıklamada, Taliban’a karşı verilen savaşın kazanılamayacağını söylemişti.

Gates, İngilizlerin itirafına bozuldu

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, savaşın kazanılamayacağını düşünen Afganistan’daki İngiliz yetkilileri “bozgunculuk” yapmakla suçladı.

Gates, NATO savunma bakanları toplantısına katılmak üzere Avrupa’ya giderken yolda yaptığı açıklamada, “Afganistan’da önemli zorluklarla karşı karşıya bulunduğumuz bir dönemde bozguncu olmak ya da uzun dönemde başarılı olmaya yönelik fırsatları küçük görmek için kesinlikle bir neden yok” diye konuştu.

Afganistan’da çözümün bir parçasının, Kabil’deki yönetimle çalışmak isteyecek Taliban üyeleriyle müzakereler yapmak olabileceğini belirten Gates, bu durumu, Irak’taki uzlaşma çabaları çerçevesinde aşiret liderlerinin El Kaide ve diğer direnişçilerle mücadele için taraf değiştirmeleriyle mukayese etti. Gates, “Irak’ta gördüklerimiz Afganistan’da uygulanabilir” dedi.

Savunma Bakanı, çözümün diğer parçasının da Afgan güvenlik güçlerini güçlendirmek olacağını belirtti. İngiliz komutan tuğgeneral Mark Carleton-Smith, bir gazeteye yaptığı açıklamada, Taliban’a karşı verilen savaşın kazanılamayacağını söylemişti. İngiltere’nin Kabil Büyükelçisi Sherard Cowper-Coles da, “kabul edilebilir bir diktatörün” Afganistan için en iyi çözüm olabileceğini ifade etmişti.

08.10.2008


 

Lübnan ile İsrail arasında yemek savaşı

Lübnan ile İsrail arasında bu kez “yemek savaşı” patlak verecek.

Lübnan Sanayiciler Birliği Başkanı Fadi Abbud, Lübnan’ın geleneksel yemeklerini sahiplenen İsrail’e karşı uluslararası dava açmaya hazırlanıyor. İsrail’in felafel, humus ve tabbule gibi Arap yemeklerinin kendilerine ait olduğunu iddia ettiğini söyleyen Abbud, İsrail, geleneksel Lübnan yemeklerini kendi mutfaklarına aitmiş gibi tüm dünyada pazarlayarak sattığı için Lübnanlıların her yıl on milyonlarca dolar kaybettiğini söyledi. Abbud, tüm bu yemekler ve tariflerini tescil ettikten sonra, dava açılabilmesi için Lübnan hükümetine sunacaklarını ifade etti. Yunanistan yıllarca süren hukuk savaşından sonra “feta” olarak bilinen beyaz peyniri sahiplenmek için verdiği mücadeleden galip ayrılmıştı.

08.10.2008


 

Sakıncalı roman satışa sunuldu

Hz. Muhammed ile eşi Ayşe’nin hayatının anlatıldığı “Medine’nin Mücehveri” adlı sakıncalı kitap, kitabın İngiliz yayıncısının saldırıya uğramasının ardından, açıklanan tarihten dokuz gün önce ABD’de satışa sunuldu.

Amerikalı yazar Sherry Jones tarafından kaleme alınan ve Beaufort Books adlı yayınevi tarafından ilk etapta 40 bin adet basılan kitap, ülkedeki kitabevi raflarında yerini aldı. ABD’nin tanınmış yayınevlerinden Random House, kitabın basımını Müslüman toplumunu incitebileceği ve şiddet içeren tepkiler doğurabileceği kaygılarıyla mayıs ayında iptal etmişti.

08.10.2008


 

Pakistan’da vekil baskınında ölenlerin sayısı 17

Pakİstan’da bir milletvekilinin evine düzenlenen intihar saldırısında ölenlerin sayısının 17’ye yükseldiği bildirildi.

Pencap eyaleti polis yetkilisi Şevket Cavid, eski başbakanlardan Navaz Şerif’in partisine üye Raşid Ekber Han Nivani’nin eyaletin Bakkar kasabasındaki evine düzenlenen saldırıda 22 kişinin de yaralandığını belirterek, Nivani’nin saldırıdan hafif yaralarla kurtulduğunu söyledi. Saldırıyı soruşturan yetkililer, intihar bombacısının başını bulduklarını bildirerek, saldırganın 30 yaşlarında bir Peştun olduğunu, Taliban ve El Kaide’nin etkin olduğu aşiretler bölgesinden gelerek saldırıyı düzenlediğinin sanıldığını ifade etti. Pakistan’daki Şii azınlığının üyesi Nivani, parlamentoda mezhepsel şiddeti eleştiren konuşmalarıyla biliniyor. Polis de saldırının ardında Sünni bir aşırı grubun olduğunun tahmin edildiğini açıkladı.

08.10.2008


 

Hristofyas, 1960 devletini canlandırmak istiyor

KIBRIS Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, iki günlük ziyaret için geldiği Bulgaristan’da yerli ve yabancı gazetecilerle çalışma kahvaltısında bir araya geldi.

Sheraton otelinde düzenlenen kahvaltıda konuşan Hristofyas, “Biz 1960 yılında kurulan Kıbrıs devletini canlandırmak istiyoruz” diyerek, yeni devleti “ortak bir idare altında birlikte yaşayan iki toplum olarak” hayal ettiğini söyledi. Kıbrıs sorununa çözüm arayışları konusunda uzun bir konuşma yapan Hristofyas, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün bile, diyaloğun canlandırıldığı bir dönemde, benim eski yoldaşım olan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat iki topluluk yerine, sözde iki ayrı halk arasında çözüm aramaya çalışıyor. Oysa biz Kıbrıs’ta iki topluluktan oluşan tek bir halkın olduğunu düşünüyoruz. Bu durum önümüzde önemli bir engel oluşturmaktadır.”

08.10.2008


 

Tarihî Oş şehrinde deprem

KIrgIzİstan’da 5 Ekimde meydana gelen depremde ölenlerin sayısının 74 olduğu bildirildi.

Kırgızistan Sağlık Bakanı Yardımcısı Madamin Karatayev, Oş eyaletinde meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremde 74 kişinin öldüğünü açıkladı. 110 kişinin tedavi altında bulunduğunu kaydeden Karatayev, 144 evin tamamen yıkıldığını, 211 evin oturulamaz hale geldiğini belirtti. Karatayev, Rusya’dan yardım malzemesi beklediklerini söyledi. Bu arada, yolların hasar görmesi sebebiyle ulaşımda zorluklarla karşı karşıya kalındığı, yardım malzemelerinin helikopterlerle götürüldüğü ifade edildi.

08.10.2008


 

Azerbaycan’da seçim havası yok

Azerbaycan’da 15 Ekimde yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerine yaklaşık bir hafta kalmasına rağmen, Bakü başta olmak üzere ülke genelinde seçim atmosferi görülmüyor.

Şimdiki Cumhurbaşkanı İlham Aliyev dışındaki diğer adayları destekleyen büyük parti veya sivil toplum kuruluşlarının olmaması nedeniyle kampanyalarda seçim mitingleri yer almıyor. Adaylar kampanyalarında mesajlarını topluma ağırlıkla televizyon ve radyo ile gazetelerden ulaştırmaya çalışıyor. Ancak bunun da kısıtlı süre ve yerde olması da adayların seçmenlerine ulaşmada fazla başarılı olamadıkları sonucunu ortaya çıkarıyor. Önceki dönemlerden farklı olarak adaylar seçim afişlerini kentte sadece bunun için ayrılan panolara asabilseler de ülkede atmosfer, seçimlerin yaklaştığını göstermekten uzak. Diplomatik gözlemciler, ana muhalefet konumundaki Müsavat Partisi’nin Başkanı İsa Kamber ile önde gelen muhalefet partilerinden Halk Cephesi’nin (AHCP) lideri Ali Kerimli’nin katılmamasının da seçim öncesi ortamın fazlaca sakin olmasında önemli rol oynadığını ifade ediyor.

08.10.2008


 

Lavrov: Ermenistan yalnızlığını kırmak istiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun çözülmesi durumunda Ermenistan’ın Türkiye üzerinden dünyaya açılabileceğini belirterek, ‘’Yukarı Karabağ sorunu nedeniyle ambargo altında bulunan Ermenistan, güç şartlar içinde bulunduğu bu durumdan kurtulmak istiyor’’ dedi.

ANS (Azerbaijan News Service) televizyonunun haberine göre, Lavrov, Rus Rossiyskaya gazetesine yaptığı açıklamada, Güney Kafkasya ile ilgili uluslar arası platformdaki gelişmeleri değerlendirerek, ‘’Bu gelişmelerin kendiliğinden olduğu söylenemez. Aslında bu süreçlere katılan her ülkenin kendi çıkarları var. Ermenistan’ın durumu belli ve Ermeni halkı içinde bulunduğu güç durumdan bir an önce kurtulmak istiyor’’ ifadesini kullandı.

08.10.2008


 

ABD-Irak güvenlik anlaşması eli kulağında

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ABD-Irak güvenlik anlaşmasına varılmasına çok yakın olduklarını, ancak son engellerin aşılabilmesi için “cesur siyasi kararlar” gerektiğini söyledi.

Zebari, Irak’ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte ile düzenlediği ortak basın toplantısında, tarafların, anlaşmaya “çok yakın” olduğunu belirtti. Ancak Amerikan askerlerinin dokunulmazlığı konusundaki anlaşmazlığın halen aşılamadığını ifade eden Zebari, “Bu sorun, cesur siyasi kararlar gerektiriyor. Biz bu aşamadayız. Bu nedenle, yakın zamanda siz ve meslektaşlarınızın, Bağdat’ta anlaşmanın akıbetini belirleyecek hareketli siyasi toplantılara tanık olacağınızı belirtiyorum” diye konuştu.

08.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır