"Gerçekten" haber verir 09 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Borsalarda düşüş bir türlü durmuyor

Küresel finansal kriz bütün dünyayı etkilemeyi sürdürürken, Asya borsalarından sonra işlemlerin devam ettiği Avrupa borsalarında da düşüş eğilimi hakim bulunuyor. Güne yine düşüşle başlayan Avrupa borsaları, ilerleyen saatlerde kısmen yükselişe geçtilerse de, sıkıntı atlatılabilmiş değil. Rusya Borsası yüzde 14 oranında değer kaybedince Cuma gününe kadar işlemler durdurularak borsa kapatıldı. Tokyo Borsası da yüzde 9,4 değer kaybetti.

Dünya krizle çalkalanıyor

DÜNYANIN dört bir yanında ekonomik dengeler sarsılmaya devam ediyor. Küresel finansal krizin etkilerini aza indirmeye çalışan Avrupa’da merkez bankaları dün de piyasaya likidite sağlamayı sürdürdü. Avrupa Merkez Bankası, dün piyasaya 70 milyar dolar sürdüğünü belirtti. İngiltere Merkez Bankası ile İsviçre Merkez Bankası da piyasaya 10’ar milyar dolar daha verdi. Öte yandan İngiltere’de hükümet önemli sekiz banka için kurtarma paketi hazırladı. İsveç, küresel finansal krizin ciddi biçimde etkilediği İzlanda’nın en büyük bankası Kaupthing bankasına acil kredi veriyor. İsveç Merkez Bankası (Riksbank), yaptığı açıklamada, Kaupthing bankasının, borcunu ödeyebilme gücüne sahip olduğu sonucuna varılan İsveç’teki birimi Kaupthing Bank Sverige’e, 702 milyon dolara kadar kredi yardımında bulunacağını belirtti. Bunun yanısra Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Jean-Claude Trichet, Avrupa’nın, fırtınayı dindirmek istiyorsa birlikte ve tabular olmadan hareket etmesi gerektiğini söyledi. Trichet, bir seminerde yaptığı konuşmada, Avrupa Merkez Bankasının 9 Ağustos 2007’de ‘’uluslararası finans piyasasında azımsanmayacak önemli gelişmeler’’ olacağını öngördüğünü belirtti. Avrupa Birliği’nde de ortak para avro kullanan 15 ülkenin dahil olduğu Avro Bölgesinde ilk çeyrekte kaydedilen binde 7 büyüme, ikinci çeyrekte yerini binde 2 daralmaya bıraktı. Avrupa krize çareler ararken, ABD’de küresel finansal krizin hüküm sürdüğü son 15 ayda emeklilik fonlarının 2 trilyon dolar değer kaybettiği belirtildi. Dünya borsaları da krizden oldukça etkilenmiş durumda. Romanya’da Bükreş Menkul Kıymetler Borsası BET Endeksi’nde değer kaybının yüzde 9,3’ü aşması sebebiyle işlemlere ara verirken, Rusya borsasına cumaya kadar kilit vuruldu. Rusya Borsasında açılıştan kısa bir süre sonra önemli düşüşler yaşanması üzerine MİCEX Endeksi cuma gününe kadar kapatıldı, RTS Endeksi bir saat durduruldu. Öte yandan krizin ilk kurbanları Rusya’da demir işçileri oldu. Rusya’nın dev demir çelik şirketi Magnitogorsk Iron & Steel üretimi yüzde 15 düşürme kararı alınca 3 bin işçi açıkta kaldı. 30 bin işçinin çalıştığı şirkette üretimdeki düşüş nedeni ile 3 bin işçiye iş verilemeyeceği belirtildi.

09.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Borsalarda düşüş bir türlü durmuyor

  En pahalı kredi kartını Türkler kullanıyor

  Bütçeye kriz tırpanı

  2000 yabancı yatırımcı İstanbul’da buluşuyor

  Krize karşı acil önlem alınmalı

  IMF: Kriz tırmanacak

  Şirketler kapanıyor yenisi açılmıyor

  Avrupa borsalarında kırmızı alarm sürüyor

  Dünyanın şeker dengesi açık verdi

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır