"Gerçekten" haber verir 14 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

ÇİFTÇİ HÂLÂ TEDİRGİN

Kurak geçen bir yılın ardından Eylül ayında yağan yağmurlar, tarımsal üretim için umut verse de geçen yılın etkilerinin henüz ortadan kalkmamış olması sebebiyle çiftçinin tedirginliği devam ediyor.

İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, şehirde Eylül ayında uzun yıllar ortalaması 3,7 olan yağışlı gün sayısı 5 olarak, yağış miktarıysa 13,4 kilogram olan ortalamanın 41,6 kilogram üzerinde gerçekleşti ve metre kareye toplam 55 kilogram yağış düştü. Geçen yıl oldukça kurak bir yıl yaşayan İzmir’de meydana gelen yağış düzeyi, son derece sıkıntı yaşanan tarımsal üretim açısından umut olmakla birlikte, geçen yılın etkileri tamamıyla ortadan kalkmaması sebebiyle bölge çiftçisinin endişelerinin devam ettiği bildirildi. İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, yaptığı açıklamada, 2007 yılında bölgede had safhada kuraklık yaşandığını ve bunun sonucunda büyük sıkıntılar ortaya çıktığını söyledi.

Bölgede kuraklık sonucu özellikle buğday gibi tahıl üretiminde yok denecek düzeyde ürün kayıpları oluştuğunu, bunun yanında zeytin, incir gibi bölgenin simgesel ürünlerinde ciddî verim düşüşleri yaşandığını anlatan Köse, Eylül ayında meydana gelen yağışların çiftçi için umut olduğunu ifade etti.

“SIKINTILAR TÜMÜYLE GEÇMEDİ”

Köse, bununla birlikte, meydana gelen yağışların geçen yıl yaşanan kuraklığın etkilerini tamamıyla ortadan kaldırmasının mümkün olmadığına işaret ederek, şunları kaydetti:

‘’Geçen yıl bu mevsimde İzmir’deki baraj doluluk oranı yüzde 19-20’lerde seyrederken, kış mevsiminde yeterli yağışların olmaması ve geçen bir yıllık süre içinde kullanım ve buharlaşmayla bu oran bugünlerde yüzde 6 civarında bulunuyor. Yağan bu sevindirici yağışların ardından da durumun değişmesi söz konusu değil. Bununla birlikte yer altı su kaynakları da henüz yeterince beslenmiş değil. Yağış miktarı elbette geçen yıla göre artmış durumda ve bu son derece sevindirici ama bu yağışlar tarımsal üretimimiz açısından umut verici olsa da sonbahar ve kış dönemine girerken geçen yılın sıkıntısı dikkate alındığında, çiftçinin tedirginliği devam ediyor. Umudumuz ve beklentimiz yağışların devam etmesi.’’

EN ÇOK UZUN YILLI MEYVE ÜRETİMİ FAYDALANACAK

Köse, meydana gelen yağışların, tek yıllık bitki

üretimi noktasında karar arifesinde olan çiftçi için cesaret verici olduğunu belirtti. Bölgede tahıl üretimi yapacak çiftçinin, yağışlarla birlikte geçen yıl yaşadığı talihsizliği bir kenara bırakarak yeniden üretim için hazırlıklara başladığını ifade eden Köse, Eylül ayında meydana gelen yağışların somut olarak en büyük faydayı ise uzun yıllı meyve veren zeytin, narenciye gibi ağaçların göreceğini kaydetti. Sedat Köse, bu mevsimde yağan yağışların, uzun yıllı meyve üretimi yapılan bahçelerde verimliliğin artması açısından son derece faydalı olduğunu sözlerine ekledi.

14.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  İzinsiz wireless kul hakkına girer

  Ankara’daki Selçuklu mirası

  Google’dan KOBİ’lere internet servis kanalı

  ‘Mercan’ keçinin otomobil keyfi

  Pandanın gen haritası çıkarıldı

  O, Türkiye’nin en akıllı köpeği

  Sihirli diziler olumsuz etkiliyor

  KRİZİN FATURASI FAKİRLERE

  Rektörden özgürlükçü üniversite sözü

  Avcı: Eğitimle alâkalı her türlü affı destekliyorum

  13 bebeğin öldüğü klinik,1 haftada tamamen doldu

  Başbakanlıkta terörle mücadele toplantısı

  Kaçaklar, karakolda isyan çıkardı

  AKP’li başkan hakkında takipsizlik kararı

  Cudi ve Gabar'da operasyonlar sürüyor

  AYM’de“gerekçe”mesaisi

  Hrant’ın arkadaşları adalet istedi

  Ergenekon’un asker sanıklarına kötü haber

  Tampon bölgeye gerek yok

  CHP’li Eryılmaz hakkında “rüşvet” soruşturması

  Ek yerleştirmede başvuru süresi 1 gün uzatıldı

  İzmir Limanının devrine onay

  ÇİFTÇİ HÂLÂ TEDİRGİN

  “Uluslar arası engelsiz medya buluşması”

  Yol çöktü, çevredeki binalar boşaltıldı

  Engelliler hasta ve yaşlılara bakmayı öğreniyor

  Cerrah, kendini canlandırdı

  Anız yangınları ciğerlerimizi karartıyor

  BİLECİK’TE TREN KAZASI

  Otomobil koyun sürüsüne daldı

  Kan dâvâsı barışla noktalandı

  Şehit ailesinin ev sevinci

  Firma iflas edince otogar inşaatı yarım kaldı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır