"Gerçekten" haber verir 14 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

KRİZİN FATURASI FAKİRLERE

Bazı sivil toplum kuruluşları, gelişmiş ülkelerdeki finans krizi nedeniyle fakir ülkelere yardımın geri plana atıldığını bildirdiler. Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, yayınladığı bildiride, IMF ve Dünya Bankasının son toplantılarında fakir ülkeler için "utanılacak kadar az çözüm sunulduğunu" belirtti. Bildiride, yoksul ülkelerin ikinci plana atıldığı, bu ülkelere krizin üstesinden gelebilmeleri için hangi yardımlarda bulunulacağının bilinmediği vurgulandı.

AÇ OLANLAR DA UNUTULMASIN

Oxfam, "Gelişmiş ülkelerin, bankalarının iflâs etmesini önlemek amacıyla birkaç haftada 1 trilyon dolardan fazla yardımda bulunduğunu, ancak yoksul ülkelerin gıda krizinin üstesinden gelmesine yardım için bu miktarın yüzde 1'ini bile bulmaya yanaşmadığını" ifade ederek eleştirirken, "One" adlı sivil toplum örgütü de "dünya bankaları sermayeyle beslenirken dünyada aç olanları beslemenin de unutulmaması gerektiğini" vurguladı.

Bazı sivil toplum kuruluşları, gelişmiş ülkelerdeki malî kriz sebebiyle yoksul ülkelere yardımın geri plana atıldığını bildirdi.

Uluslar arası yardım kuruluşu Oxfam, yayımladığı bildiride, IMF ve Dünya Bankası’nın bu haftaki toplantılarında yoksul ülkeler için “utanılacak kadar az çözüm sunulduğunu” belirtti.

Bildiride, yoksul ülkelerin ikinci plana atıldığına dikkati çekilerek, bu ülkelerin krizin üstesinden gelebilmesi için hangi yardımlarda bulunulacağının halen bilinmediği vurgulandı.

Oxfam, “Gelişmiş ülkelerin, bankalarının iflâs etmesini önlemek amacıyla birkaç haftada 1 trilyon dolardan fazla yardımda bulunduğunu, ancak yoksul ülkelerin gıda krizinin üstesinden gelmesine yardım için bu miktarın yüzde 1’ini bile bulmaya yanaşmadığını” bildirdi.

Dünya Bankası’nda yoksul ülkelerin, gelişmiş ülkelerle aynı ağırlığa sahip olmaya ihtiyacı olduğunu belirten örgüt, 24 üyeli yönetim kurulunda Afrika’nın sadece 2 üyesi bulunduğunu ve bunun da kurumun ihtiyacı olan atılım reformunu göstermesi için yeterli olmadığını kaydetti.

“One” adlı sivil toplum örgütü de “Dünya bankaları sermayeyle beslenirken dünyada aç olanları beslemenin de unutulmaması gerektiğini” vurguladı.

Örgüt, çocuk ölümleri, AİDS, sıtma ile mücadele, eğitim gibi alanlarda son yıllarda kaydedilen ilerlemelerin şimdi “tehlike altında” olduğuna dikkati çekti.

DÜNYA BANKASI, YOKSUL ÜLKELERE

YARDIM EDECEK

Bu arada Dünya Bankası’nın politika belirleyen makamı olan Kalkınma Komitesi, bankanın, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini ve finans sistemlerini destekleyeceğini ve yoksul ülkelere yardım edeceğini açıkladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ile düzenlediği basın toplantısında, Avro bölgesi planının kapsamlı olduğunu ve bu plandaki unsurların sonuçta bütün Avrupa tarafından kabul edilebileceğini söyledi. IMF Başkanı, ABD’nin de devletin bankalardan hisse satın alması ve sıkıntıdaki kredileri üstlenmesi planlarını çabuk şekilde uygulaması gerektiğini kaydetti. Strauss-Kahn, IMF ve Dünya Bankası’nın Güz Toplantıları çerçevesinde finans krizine karşı hafta sonunda aldığı kararların olumlu olduğunu vurgulayarak, “Bu kararların işe yarayacağına güvenim var. Sonuçta iyi bir yöndeyiz” dedi.

Bu arada Dünya Bankası’nın politika belirleyen makamı olan Kalkınma Komitesi, bankanın, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini ve finans sistemlerini destekleyeceğini ve yoksul ülkelere yardım edeceğini açıkladı. Dünya Bankası Başkanı Zoellick, bu krizden dolayı hiç hak etmedikleri halde yoksul ve gelişmekte olan ülkelerin ağır şekilde etkileneceğini hatırlatarak, “En yoksul ve en zayıf gruplar, en ciddî risklerle karşı karşıya. Bazı durumlarda görülecek zarar kalıcı olabilir. Bu krizle şimdi koordinasyon içinde mücadele etmeliyiz” dedi.

Zoellick, “Küresel finans krizi, insan yapısı bir felâket ve bunu aşmamızı sağlayacak önlemler bizim elimizde” diye konuştu.

Devam eden küresel finans krizine Batı’da gösterilen tepkinin önce kafa karışıklığı, sonra öfke, ardından da korku olarak geliştiğini anlatan Zoellick, “Kriz yayıldıkça bu doğal tepkiler de yayılacak. Bunu dikkate almalıyız” dedi.

14.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  İzinsiz wireless kul hakkına girer

  Ankara’daki Selçuklu mirası

  Google’dan KOBİ’lere internet servis kanalı

  ‘Mercan’ keçinin otomobil keyfi

  Pandanın gen haritası çıkarıldı

  O, Türkiye’nin en akıllı köpeği

  Sihirli diziler olumsuz etkiliyor

  KRİZİN FATURASI FAKİRLERE

  Rektörden özgürlükçü üniversite sözü

  Avcı: Eğitimle alâkalı her türlü affı destekliyorum

  13 bebeğin öldüğü klinik,1 haftada tamamen doldu

  Başbakanlıkta terörle mücadele toplantısı

  Kaçaklar, karakolda isyan çıkardı

  AKP’li başkan hakkında takipsizlik kararı

  Cudi ve Gabar'da operasyonlar sürüyor

  AYM’de“gerekçe”mesaisi

  Hrant’ın arkadaşları adalet istedi

  Ergenekon’un asker sanıklarına kötü haber

  Tampon bölgeye gerek yok

  CHP’li Eryılmaz hakkında “rüşvet” soruşturması

  Ek yerleştirmede başvuru süresi 1 gün uzatıldı

  İzmir Limanının devrine onay

  ÇİFTÇİ HÂLÂ TEDİRGİN

  “Uluslar arası engelsiz medya buluşması”

  Yol çöktü, çevredeki binalar boşaltıldı

  Engelliler hasta ve yaşlılara bakmayı öğreniyor

  Cerrah, kendini canlandırdı

  Anız yangınları ciğerlerimizi karartıyor

  BİLECİK’TE TREN KAZASI

  Otomobil koyun sürüsüne daldı

  Kan dâvâsı barışla noktalandı

  Şehit ailesinin ev sevinci

  Firma iflas edince otogar inşaatı yarım kaldı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır