"Gerçekten" haber verir 18 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Gözler yurtdışından gelecek parada

YURT dışında parası olanların, bu paraları ‘’sorgulamama güvencesi’’ kapsamında Türkiye’ye getirmeleri sırasında gelecek paraya, yatırılacak alana göre 3 farklı kesinti uygulanacak. Güvencede herhangi bir limit bulunmayacak, parası olanlara bildirim için 3 aylık bir süre verilecek.

Ekonomi yönetimi, küresel finansal krizle birlikte gündeme gelen ‘’Yurt dışındaki paraların inceleme ve araştırma yapılmayacağı güvencesi verilerek Türkiye’ye getirilmesi’’ne dönük kanun taslağına son şeklini verdi. İlgili bakanların yapacağı değerlendirmenin ardından Hükümete sunulacak olan taslak, burada tekrar ele alınacak ve daha sonra TBMM’ye gönderilecek. Taslağa göre, yurt dışında parası bulunanlar, kaynağı ne olursa olsun bu paraları güvence kapsamında yurda getirebilecek. Taslakta, ‘’Düzenleme çerçevesinde Türkiye’ye getirilen paralar için Vergi Kanunları uyarınca herhangi bir inceleme ve araştırma yapılmayacağı’’ hükmü yer alacak. Uygulama kapsamında güvenceden yararlanabilmek için getirilen para için herhangi bir limit bulunmayacak. Vatandaş, Kanun kapsamında 1000 YTL’de, 100 bin dolar da, 1 milyon avro da getirebilecek.

Taslakta, paraların yurda getirilmesi için kişi ve kuruluşlara 3 ay süre verilmesi öngörülüyor. Bu süre, Kanunun Resmi Gazete’de yayımlanıp, yürürlüğe girmesinden sonra başlayacak.

YARIM, 1 VE 2 PUANLIK KESİNTİ

Söz konusu düzenlemeyle yurt dışındaki parasını Türkiye’ye getirenlere yarım, 1 ve 2 puan arasında bir kesinti uygulanacak. Bunun için de 3’lü bir ayrıma gidilecek. Vergi benzeri bu kesintinin oranı, paranın değerlendirilme şekliyle fiilen ülkeye sokulup, sokulmamasına bağlı olarak değişecek.

Taslak uyarınca yurt dışındaki paraların Türkiye’ye sokulmasında şu sistem geçerli olacak:

-İlgili Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından yurt dışındaki paralar, 3 ay içinde içinde bankalar kanalıyla ya da bavulla Türkiye’ye getirebilecek.

-Bu durumdaki kişiler, öncelikle bir banka ya da vergi dairesine giderek, Türkiye’ye güvence kapsamında getirmek istedikleri ya da getirdikleri parayla ilgili bildirimde bulunacak. Bildirim yoluyla paralar kayda alınacak. Uygulamayla ülkeye ne kadar para girişinin taahhüt edildiği veya para girişi olduğu da da bu şekilde ortaya çıkacak.

-Yurt dışındaki parasını getiren kişi ya da kuruluş, bunu en az 1 yıl vadeli mevduata, hazine bonosu ve devlet tahviline yatırırsa, söz konusu parayla gayrimenkul alırsa veya bunu sermayeye eklerse, getirilen paradan yüzde 0,5 oranında kesinti yapılacak.

-Bildirimde bulunduğu parayı yurda getiren, ancak nasıl değerlendireceği konusunda karar vermeyenlerin parasına yüzde 1 oranında kesinti uygulanacak.

-Bildirim yaptığı parayı henüz getirmemiş olan, ancak getirme taahhüdünde bulunanların parasında kesinti oranı yüzde 2 olacak.

KARAPARAYSA İLERİDE ORTAYA ÇIKAR

Konuyla ilgili bilgi veren bir ekonomi yetkilisi, şu açıklamayı yaptı: ‘’Burada yurt dışında parası olanlara esneklik sağlıyoruz. Adamın diyelim yurt dışında gayrimenkulü var. bunu satıp, güvence kapsamında parasını Türkiye’ye getirmek isteyebilir. Ya da parasını dışarıdaki bir bankaya yatırmıştır. Vadesi 2 ay 3 ay sonra dolacaktır. Bu durumdaki kişilere de bildirim hakkı getiriyoruz. Bunlar da, bankaya ya da vergi dairesine gidecekler, (Ben, şu Kanun kapsamında şu tutarda para getireceğim) diye bildirimde bulunacaklar. Para henüz ülkeye getirilmediği için de, biz bunları daha yüksek oranlı kesintiye tabi tutacağız. Diğer yandan, (bu paralar silah ve uyuşturucu kaçakçılığı yoluyla elde edilmişse, karaparaysa o zaman ne olacak?) sorusu soruluyor. Karapara, silah kaçakçılığı, uyuşturucu suçlarına ilişkin soruşturmalar kendi mecrasında devam edecek. Para gelse, sisteme girse bile, ileride kendi mecrasında yürüyen soruşturmalar sonucunda bunun karapara olduğu ortaya çıkarsa, parayı getiren kişi, (Ben güvence Kanunundan yararlandım) diyemez. O para karapara olarak değerlendirilir.’’

18.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Gözler yurtdışından gelecek parada

  İhracatta büyüme umudu kalmadı

  Her bebek, 7 bin dolar borçla doğuyor

  BP Türkiye'de değişim

  Kuveyt Türk hız kesmiyor

  Amasra, Hema ile hayat buluyor

  EKOYAK MAX ile yakıt tasarrufunda yeni boyut!

  Türk-Avrasya İş Konseyleri Genel Kurulu yapıldı

  Esnaf, krize karşı sigortadır

  İspanya ile ticaretimiz arttı

  Tarıma dayalı OSB'ler kurulabilecek

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır