"Gerçekten" haber verir 18 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Tarihî “Gelin Hamamı” yenilendi

KASTAMONU’NUN Devrekani ilçesindeki tarihî Gelin Hamamı, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore edildi.

Osmanlı padişahlarından İkinci Murat’ın eşi ve Fatih Sultan Mehmet’in annesi Hatice Alime Hüma Hatun’un Bursa’ya gelin gitmeden önce ‘’gelin banyosunu’’ yaptığı tarihi hamam, Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilerek turizme kazandırıldı. Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen ancak arkeologlar tarafından yaklaşık 600 yıllık bir geçmişi olduğu bildirilen hamamın tamamının moloz taşından yapıldığını belirtiliyor.

Hamama, 9x8 metre ölçüsünde ‘’soyunmalık’’ adı verilen bir bölümden giriliyor. Daha sonra 2,5 metrelik koridorun ardından yine 9x8 metre ölçülerinde ‘’sıcaklık’’ bölümüne geçiliyor. Kubbeli olan bu bölümün üzerinde yine kubbeli 3 adet halvet yer alıyor.

Devrekani Belediye Başkanı Mümtaz Aliustaoğlu, yıkılmak üzere olan tarihi Gelin Hamamı’nın Vakıflar Bölge Müdürlüğünün girişimleri sonucu restore edildiğini söyledi. Aliustaoğlu, yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe sahip tarihi Gelin Hamamı’nın adını İkinci Murat’ın eşi ve Fatih Sultan Mehmet Han’ın annesi Hatice Alime Hüma Hatun’dan aldığını vurgulayarak, şunları anlattı:

‘’Aslen Devrekanili olan Hatice Alime Hüma Hatun, 1424 yılında 2. Murat ile evlenmek üzere Bursa’daki saraya gelin gitmeden önce gelin banyosunu bu hamamda yapmış. Gelin banyosu, Osmanlılardan beri var olan bir gelenek. O dönemlerde hamamda gelinin kınasını yakıp, ona güzel bir evlilik için son kez akrabalarıyla bir arada eğlenme imkânı sunarlarmış. Ancak bu gelenek zamanla kaybolmuş.’’ Tarihî hamamın 1960’lı yıllara kadar faaliyette olduğunu belirten Aliustaoğlu, bu tarihten sonra kullanılmayan hamamın defineciler tarafından tahrip edildiğini söyledi.

Belediye Başkanı Aliustaoğlu, ‘’2007’de Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün faaliyet programına alınan hamam, kısa sürede aslına uygun restore edildi. Hamamla ilgili ileriye dönük çok önemli projelerimiz var. Tarihî yapıyı en kısa sürede işletmeye açıp, burayı ölümsüzleştirmek ve Kastamonu turizmine kazandırmak istiyoruz’’ diye konuştu.

Her yıl Mayısta hamamın bulunduğu Çayırcık Mahallesi’nde anma faaliyetleri düzenlendiklerini hatırlatan Aliustaoğlu, ‘’Gelin Hamamı hem Devrekani hem de Kastamonu için çok önemli bir yere ve öneme sahip. Tarihî hamamın restore edilerek turizme kazandırılması bizim için çok önemli’’ dedi.

18.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Frankfurt’a olumlu bir iz bırakacağız

  8 asırlık Taş Medrese 22 yıl sonra restore ediliyor

  Ankara’da Kırgız rüzgârı

  Tarihî “Gelin Hamamı” yenilendi

  3. Selim’in ney'inden süzülenler

  Geleneklerimizi UNESCO koruyacak

  Haliç’te çocuklar unutulmadı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır