"Gerçekten" haber verir 19 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

2. Mahmut Kütüphanesi hizmete açıldı

KKTC’NİN başşehri Lefkoşa’da, Selimiye Camii yakınında bulunan ve 1829 yılında inşa edilen Sultan 2. Mahmut Kütüphanesi, restore edilerek yeniden hizmete açıldı.

Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi’nin, Türkiye’nin katkılarıyla restore ettirdiği Sultan 2. Mahmut Kütüphanesi’nin açılış törenine KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sonay Adem, Vakıflar İdaresi yetkilileri ve diğer dâvetliler katıldı. Başbakan Soyer, törende yaptığı konuşmada, korunan tarihî eserlerin, Kıbrıslı Türklerin adadaki 400 yıllık varlığını sonsuza dek sürdüreceğinin en güzel örnekleri olduğunu söyledi.

Lefkoşa’nın farklı kültürlere ait eserleri hoşgörü içinde barındırdığını ifade eden Soyer, Sultan 2. Mahmut Kütüphanesi’ndeki restorasyonu, ‘’yarına dair yürüyüşte dünün iyi kavranması için yapılmış büyük, saygıdeğer bir emek’’ diye niteledi.

Başbakan Soyer, Kıbrıs tarihiyle ilgili belgelerin elektronik ortamda araştırmacıların kullanımına sunulmasının önemine işaret ederek, ‘’Tarihî bir binada, çağdaş bir teknolojiyle incelemeye başlayacağız’’ dedi.

Türk Millî Arşivciler Derneği Başkanı Mustafa Serin de restorasyon projesiyle ilgili teknik bilgiler verdi. Çalışmalarda 100 kişinin görev aldığını bildiren Serin, 2 yıl süren çalışmalarda, Kıbrıs’ın 400 yıllık tarihinin Türkçe’ye çevrildiğini ve bu işlemlerin gizlilik içinde sürdürüldüğünü anlattı. Serin, sosyal, ekonomik, kültürel ve tarihî bütün kayıtların, Türkçe’ye çevrilerek araştırmacıların kullanımına hazır hale getirildiğini söyledi.

Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Hatice Çavlan da 1829’da Sultan 2. Mahmut döneminde inşa edilen kütüphanenin Kıbrıs’ın ilk resmî kütüphanesi olma özelliği taşıdığına işaret ederek, duvarlarında da altın yazıyla sultanı öven ifadeler barındırdığını kaydetti.

Kütüphanenin yeniden hizmete girmesinden sonra da restore ihtiyacı duyulan bölümlerinde çalışmaların süreceğini ifade eden Hatice Çavlan, tarihe karşı sorumluluklarıyla hareket ettiklerini anlattı ve emeği geçenlere teşekkür etti.

/ Lefkoşa

19.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  70 BİNİ AŞKIN KİTAP VE DERGİYİ BAĞIŞLAYACAK

  2. Mahmut Kütüphanesi hizmete açıldı

  Artık tarihî mekânlar, gelişigüzel faaliyetlerin salonları olmayacak

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır