"Gerçekten" haber verir 19 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Artık tarihî mekânlar, gelişigüzel faaliyetlerin salonları olmayacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ‘’Aya İrini’yi de Topkapı’yı da Ayasofya’yı da gelişi güzel etkinliklerin çok renkli salonları olmaktan çıkaracağız’’ dedi.

Bakan Günay, eşi Nurten ve oğlu İnanç Günay ile, Ayasofya’da gerçekleştirilen ‘’Ayasofya’’ adlı kitabın tanıtım kokteyline katıldı. Ayasofya’ya gelişinde, Müze Müdürü Mustafa Akkaya ve görevlilerce karşılanan Bakan Günay, eserler ile müzenin aydınlatılması ve temizliğiyle ilgili bilgi aldı.

Ahizeleri inceleyen Günay, temizlik ve bakım yaptırılması gerektiğini söyledi. Müzedeki bir kitabenin mermerinin kırık olduğunu gören Günay, Müze Müdürü Akkaya’dan bu tür olumsuzlukların düzeltilmesini istedi.

Ardından, tanıtım kokteyline geçen Bakan Günay, fotoğraf sanatçısı Tahsin Aydoğmuş’un 30 yıllık bir çalışmayla Ayasofya Müzesi’ne ait eserleri siyah beyaz olarak çektiği 100’den fazla fotoğrafın yer aldığı ‘’Ayasofya’’ kitabı sergisinin açılışını yaptı.

Günay, burada yaptığı konuşmada, bu faaliyetin, son bir haftada katıldığı 3. faaliyet olduğunu, daha önce Viyana’nın önemli bir mekânında Efes ile ilgili bir kitap tanıtımında ve bir serginin açılışında bulunduğunu aktardı.

O açılış ile katıldığı şimdiki açılış arasındaki temel farkın, ‘’orada toplantıya katılanların sunumu sessiz bir şekilde dinlemesi’’ olduğunu ifade eden Günay, ‘’Orada gösterilen dikkat, beni kıskandıracak kadar Türkiye’deki dikkatten fazlaydı’’ dedi.

Bakan Günay, Viyana’daki açılışın ardından Frankfurt Kitap Fuarına katıldığını ve dünyanın en büyük kitap fuarında Türkiye’nin Salı gününden bu yana 100’den fazla yayın evi, 250’den fazla yazar ve edebiyat insanı, toplamı 800’e ulaşan kültür ve san'at adamıyla yer aldığını söyledi.

Günay, bu kişilerin Türkiye’nin tanıtımına Frankfurt’ta çok ihtiyaç duyulan biçimde, kültür ve san'at kavramıyla özdeşleştirerek katkıya çalıştıklarını ve çalışmaya devam ettiklerini kaydetti.

İÇİMİ HÜZÜN KAPLIYOR

Bakan Günay, 1500 yıldan daha eskiye giden Ayasofya’nın çok özel bir mekân, insanlığın ayakta duran en büyük anıt ve mabetlerinden biri olduğunu vurgulayarak, ‘’Tüm dinlerden bağımsız olarak söylüyorum, bir insanlık anıtı ve bütünüyle bir insanlık mabedi Ayasofya. Böyle sosyal bir mekânda, Ayasofya ile bütünleşmiş bir mekânın, o bütünleşmeyi simgeleyen bir eserle kendisini ortaya koyması, gerçekten çok alkışlanacak, övgü ve saygıyla söz edilecek bir davranış’’ şeklinde konuştu. Günay, fotoğraf san'atçısı Aydoğmuş’a da çalışmasından dolayı teşekkür etti.

Sadece İstanbul ve Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli eserlerinden Ayasofya’nın sahiplenmeye çok ihtiyacı olduğunu dile getiren Günay, bu anıta karşı, bu toplantı vesilesiyle yapmaları gerekenleri bir kez daha hatırlamak gerektiğini söyledi.

Bakan Günay, şöyle devam etti: ‘’Bir süreden bu yana Türkiye Cumhuriyeti’nin Kültür Bakanı olarak bu çevreye geldikçe, bu yapıya girdikçe, ne yazık ki içimi hüzün kaplıyor. 15 yıldan bu yana, bu yapının orta yerindeki bu iskelenin artık işlevini tamamlaması ve kaldırılması zamanının geldiğini, hatta geçtiğini düşünüyorum. Ve yakın bir gelecekte bununla ilgili çalışmalarımızı bu Kasım ayından itibaren başlatacağız. Yapılması gereken düzenlemeleri, restorasyon çalışmalarını hızla yapmaya çalışacağız. Ve bu anıtın görülmesini engelleyen bu demir yığınını ortadan kaldırmaya çalışacağız, ama Ayasofya’ya karşı yapmamız gerekenler, sanıyorum sadece bundan ibaret değil. Bütünüyle bu yapının dışarıdan itibaren içeriye kadar elden geçirilmesi, yeniden her santimetre karesine dikkatle, sevgiyle bakılması, elden geçirilmesi, onarılması ve yeniden binlerce yıl ayakta kalacak şekilde İstanbul’a, Türkiye’ye ve dünyaya armağan edilmesi gerekiyor.’’

İstanbul’u 2010 yılında Avrupa Kültür Başşehri olmaya hazırladıklarını ve İstanbul’un zaten bir kültür başşehri olduğunu ifade eden Günay, ‘’Bu proje çerçevesinde yapacağımız en anlamlı işlerden biri, Ayasofya’yı ve Ayasofya’yı merkez alan tüm bu tarihsel mekânın yeni baştan elden geçirilerek, dünyanın başka kültürle ve turizmle anılan kentlerinde olduğu gibi bütün dünyanın beğenisine sunulmasını sağlamak olacaktır. Önümüzdeki temel görevin bu olduğuna bütün kalbimle inanıyorum. Hep birlikte bunu yapmaya çalışacağız’’ şeklinde konuştu.

19.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  70 BİNİ AŞKIN KİTAP VE DERGİYİ BAĞIŞLAYACAK

  2. Mahmut Kütüphanesi hizmete açıldı

  Artık tarihî mekânlar, gelişigüzel faaliyetlerin salonları olmayacak

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır