"Gerçekten" haber verir 20 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Anadolu göçmen kuşlara hasret

Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, bir program dolayısıyla geldiği Konya’da yaptığı açıklamada, Anadolu’nun dünyada kuş cenneti olarak bilindiğini hatırlattı.

Sultan, Akgöl, Hotamış Sazlıkları ve Meke, Tuz, Kulu, Bolluk, Tersakan, Beyşehir, Akşehir Göllerinde flamingo, karabatak, ak pelikan, alaca balıkçıl, kaşıkçı, yaz ördeği, paspaş patka, dikkuyruk, küçük kerkenez, kılıçgaga, bataklık kırlangıcı, mahmuzlu kızkuşu, küçük sumru, turna, angıt, boz kaz, sukuşu gibi birçok türde kuşun barındığını ve ürediğini ifade eden Eken, bu alanların kuruması yüzünden kuşların Anadolu’ya küstüğünü söyledi.

Kuş cenneti konumundaki Anadolu’nun özellikle son 20 yılda sulak alanların büyük bölümünün kuruması sebebiyle göçmen kuşlara hasret kaldığını dile getiren Eken, şunları kaydetti: ‘’Kuşlar herkesin bildiği gibi sulak alanlar ve çevresinde yaşarlar. Her yıl Anadolu birçok türde çok sayıda kuş ile rengârenk bir görüntüye kavuşurdu. Şimdi Anadolu’daki kuşların barındığı alanlar yok. Gediz Deltası dışında fazla su görülmüyor. Sulak alanlar kurudukça kuşlar yıllardır geldikleri bölgeleri terk etti. Kuşları yok etmede Avrupa birincisiyiz. 20 yılda birçok kuş türünde yüzde 80’e varan azalmalar yaşandı. Sadece Konya Kapalı Havzası’nda yaşayan ince gagalı martının nesli tükendi. Bununla birlikte birçok kuş türü de yok oldu, bazılarının sayısı azaldı. Hâlen yok olmaya ve sayıları azalmaya devam ediyor.’’

Dünyanın en büyük flamingo kolonisinin geldiği Tuz Gölü’nün yaz aylarında bir tek kuş bile görülemez hâle geldiğini dile getiren Eken, geçen yaz Tuz Gölü’nde önemli oranda ölü flamingolara rastladıklarını bildirdi. Eken, kuruyan Tuz Gölü’nün flamingolar için en önemli üreme ve barınma alanlarından birisi olduğunu bildirdi.

Eken, Türkiye’ye gelen göçmen kuşların ve sürekli kalanların Gediz Deltası’nda ve diğer alanlarda kendilerine hayat alanları bulmaya çalıştığını belirterek, ‘’Gediz dışında bu alanı bulamıyorlar. Bu yüzden de üreyemeden yok olup gidiyorlar. Yıllar önce kuruyan sulak alanlar bize çok iyi örnek. Önce kuşlar gitti ardından insanlar gitti. Çünkü kuruduktan sonra çevresinde hayat ihtimali fazla kalmıyor’’ dedi.

Sulak alanların kuruması ve kuşların gitmesi yüzünden tabiat turizminin de büyük yara aldığını vurgulayan Eken, özellikle yurt dışından tabiat turizmi kapsamında Anadolu’ya gelenlerin sayısında düşüş görüldüğünü söyledi.

Sadece kuşlar için değil, gelecek nesiller ve Anadolu’nun tabiî yapısının sürdürülebilirliği için sulak alanların korunması gerektiğini ifade eden Eken, buna da Konya Kapalı Havzası’ndan başlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

20.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Anadolu göçmen kuşlara hasret

  Türkiye, üç kat fazla tuz tüketiyor

  Antalya’da nar hasadında bereket

  ‘Yasak otobüsü’ İstanbul’da

  Grip ölümcül olabilir

  Rüyalarınız siyah-beyaz mı?

  Türk hamamına ilgi azalıyor

  Akçaabat köftesi döner oldu

  ÖNCEKİ KARAR TEMYİZDE BOZULMUŞTU

  Danıştay Başsavcılığı için 4 aday yarışacak

  Yaralı er şehit oldu

  Güler CERN’i ziyaret edecek

  MİLLİYETÇİLİK İSLÂM DÜNYASINI PARÇALADI

  ‘Gizli tanıklar’ mozaiklenecek

  Öğrenci affı bu hafta Genel Kurulda

  Sezer’den, Karayalçın’a şartlı destek

  Ayhan Bilgen’den “sağduyu” çağrısı

  Aile hekimliği ile 1 milyar YTL tasarruf

  Yaz saati uygulaması ay sonunda sona erecek

  MEB: Uzun süreli öğretmen boşluğu yok

  Doğu’da sıcaklık azalıyor

  Definecilere müzede temizlik cezası

  Sakaryalı vatandaşlardan eğitime destek

  Trafikte silâh tehdidi

  Şair Dağlarca defnediliyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır