"Gerçekten" haber verir 20 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

‘Gizli tanıklar’ mozaiklenecek

46’sı tutuklu 86 sanıklı ‘’Ergenekon’’ dâvâsının görülmesine bugün başlanıyor. Duruşmada dinlenilecek ‘’gizli tanıklar’’ın, diğer kişilerce tanınmaması için görüntüsü mozaiklenecek.

Emeklİ Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk ile eski İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Kemal Yalçın Alemdaroğlu’nun da aralarında bulunduğu 46’sı tutuklu 86 sanıklı ‘’Ergenekon’’ davasının görülmesine bugün başlanacak. Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesindeki adliyede İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülecek davanın ilk duruşmasına, 200’ü sanık ve avukatları, 80’i basın mensubu ve izleyici olmak üzere toplam 280 kişi alınacak. Duruşmada dinlenilecek ‘’gizli tanıklar’’, salon bitişiğinde oluşturulan ses ve görüntülü kayıt sistemi kurulan bölümde, kendisini sorgulayacak hakim ile bulunacak. Salondaki diğer kişilerce tanınmaması için görüntüsü mozaiklenerek, sesi değiştirilerek salona aktarılacak tanığa, mahkeme heyeti ve avukatlar doğrudan soru yöneltebilecek.

İLK TUTUKLU SANIKLAR

SORGULANACAK

Duruşma görüntülerinin, salon yakınına kurulan bir LCD ekrandan basın mensupları ve izleyicilere canlı aktarılacak davanın ilk oturumunda, 2 bin 455 sayfadan oluşan iddianame ya da bu iddianame yerine geçen belgeler okunacak. Kimlik tesbitlerinin ardından öncelikle tutuklu sanıkların ifadeleri alınacak. Sanık sayısının çokluğu nedeniyle mağdurlar ve tanıklar daha sonra dinlenilecek. İlk oturum, sanıkların ifadeleri bitene kadar her gün yapılacak. Salona kurulan sistem sayesinde ses ve görüntü kaydı yapılacak duruşmanın kayıtları, daha sonra kâğıda dökülecek. Basın mensupları için 30 kişilik yer ayrılan duruşma salonunda, Anadolu Ajansı başta olmak üzere 6 haber ajansı duruşma süresince tüm gün boyunca birer muhabir bulundurabilecek. Diğer basın kuruluşları temsilcilerinin de dönüşümlü olarak duruşma salonu ya da koridordaki ekrandan takip edebileceği duruşmayı izlemek için bölgeye gelecek canlı yayın araçları, adliyenin bulunduğu cezaevi yerleşkesi girişindeki otoparka kadar alınacak.

“ERGENEKON” İSİMLİ TERÖR ÖRGÜTÜNE

ULAŞILMASI

İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Nihat Taşkın ve Mehmet Ali Pekgüzel’in hazırladığı 450 klasörden oluşan 2 bin 455 sayfalık iddianamede, Danıştay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin ‘’maktul’’, Özbilgin dışında dönemin daire başkanı, şimdiki Danıştay Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Danıştay Tetkik Hakimi Ahmet Çobanoğlu ‘’mağdurlar’’ olarak sıralanıyor. ‘’İhbar eden’’ olarak Şevki Yiğit’in adı geçen iddianamede, soruşturmanın 12 Haziran 2007’de Trabzon İl Jandarma Komutanlığının 156 hattını gizli numaradan arayarak, isim ve kimliğini belirtmeyen bir kişinin telefon ihbarıyla başladığı, ihbardan yola çıkılarak Ümraniye’de bir gecekonduda 27 adet el bombası ele geçirildiği ve bazı kişilerin yakalandığı belirtiliyor. Bu kişilerden bazılarının başta Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması ve Danıştay saldırısı olarak bilinen eylemler olmak üzere, daha önce meydana gelen bazı adlî olay ve olay failleriyle bağlantılarının kurulması üzerine soruşturmanın genişletildiği ifade edilen iddianamede, soruşturmada, daha önce bir ceza davasına konu olmamış ‘’Ergenekon’’ isimli terör örgütüne ulaşıldığı kaydediliyor. İddianamede, ‘’Örgütün yakın amacının, ülkede yönetim zafiyeti oluşturacak derecede eylemler yapıp, kamu düzenini bozacak kargaşa ortamı meydana getirmek, nihaî amacının da oluşacak kargaşa ortamı ile yönetime karşı yapılacak hukuk dışı bir müdahalenin kamuoyunda kabulü ve haklılığını temin edip, hukuk dışı bir müdahale ile yönetimi ele geçirmek olduğu tesbit edilmiştir’’ deniliyor.

EK İDDİANAME HAZIRLIĞI SÜRÜYOR

Ergenekon operasyonlarının son 3 dalgasında gözaltına alınan ve tutuklananlar hakkında ise ek iddianame hazırlıkları ise sürüyor. Cumhuriyet tarihinde ilk kez sivil bir mahkeme tarafından gözaltına alınan orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile muvazzaf 3 teğmen, ATO Başkanı Sinan Aygün, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, Organize Suçlar Şube eski Müdürü Adil Serdar Saçan’ın da aralarında olduğu sanıklar, ek iddianame hazır olmadığı için bugün başlayacak olan duruşmalara katılmayacaklar.

20.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Anadolu göçmen kuşlara hasret

  Türkiye, üç kat fazla tuz tüketiyor

  Antalya’da nar hasadında bereket

  ‘Yasak otobüsü’ İstanbul’da

  Grip ölümcül olabilir

  Rüyalarınız siyah-beyaz mı?

  Türk hamamına ilgi azalıyor

  Akçaabat köftesi döner oldu

  ÖNCEKİ KARAR TEMYİZDE BOZULMUŞTU

  Danıştay Başsavcılığı için 4 aday yarışacak

  Yaralı er şehit oldu

  Güler CERN’i ziyaret edecek

  MİLLİYETÇİLİK İSLÂM DÜNYASINI PARÇALADI

  ‘Gizli tanıklar’ mozaiklenecek

  Öğrenci affı bu hafta Genel Kurulda

  Sezer’den, Karayalçın’a şartlı destek

  Ayhan Bilgen’den “sağduyu” çağrısı

  Aile hekimliği ile 1 milyar YTL tasarruf

  Yaz saati uygulaması ay sonunda sona erecek

  MEB: Uzun süreli öğretmen boşluğu yok

  Doğu’da sıcaklık azalıyor

  Definecilere müzede temizlik cezası

  Sakaryalı vatandaşlardan eğitime destek

  Trafikte silâh tehdidi

  Şair Dağlarca defnediliyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır