"Gerçekten" haber verir 20 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Türkiye, üç kat fazla tuz tüketiyor

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Turgan, Türkiye’de kişi başına düşen günlük tuz tüketiminin fazla olduğunu belirterek, ‘’Türk toplumu, sağlıklı hayat için günlük 6 gramdan fazla alınmaması gereken tuzu yaklaşık 18-19 gram tüketerek limitleri 3,5 kat aşıyor’’ dedi.

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği’nce 15-19 Ekim tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen 10. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi’nde açıklama yapan Turgan, hipertansiyonun günümüzde küresel bir salgın olduğunu, dünyada yaklaşık 1 milyar yüksek tansiyon hastası (hipertansif) bulunduğunu, bu sayının 2025’te 1.6 milyara ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Turgan, Türk Hipertansiyon İnsidans Çalışması’na göre Türkiye’de de 2003’de 15 milyon olan hasta sayısının 2008’te 18.5 milyona ulaştığını kaydetti. Hipertansiyonun hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde önlenebilir ölüm sebepleri arasında birinci sırada yer aldığını, kalp hastalığı, felç ve böbrek hastalıkları için en büyük risk faktörü olduğunu belirten Turgan, ‘’Hipertansiyon, dünyada her yıl 7.6 milyon kişinin ölüme yol açmaktadır. Hipertansiyona bağlı ölüm ve malûliyetin yüzde 80’i az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir.

Sağlık Bakanlığı’nca yapılan Türkiye’nin Hastalık Yükü Çalışması’na göre hipertansiyon, ülkemizde her 4 ölümden 1’inin sebebidir’’ diye konuştu. Turgan, hipertansiyonu etkileyen faktörlerin başında tuz tüketiminin geldiğini belirterek, fazla tuz içeren besinlerin kan basıncını yükselttiğine dikkati çekti.

Sağlıklı bir kişinin günde 3-4 gramdan fazla tuza ihtiyacı bulunmadığını anlatan Turgan, ‘’Herhangi bir sorunu bulunmayan kişi günde ortalama 8-9 gram tuz tüketebilir. İşlenmiş ya da hazır gıda tüketen, tadına bakmadan yemeğe tuz ekleyenler ise 15 gram civarında tuz tüketir. Hipertansiyon hastaları ise günde en fazla 6 gram tuz tüketmelidir’’ diye konuştu.

20.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Anadolu göçmen kuşlara hasret

  Türkiye, üç kat fazla tuz tüketiyor

  Antalya’da nar hasadında bereket

  ‘Yasak otobüsü’ İstanbul’da

  Grip ölümcül olabilir

  Rüyalarınız siyah-beyaz mı?

  Türk hamamına ilgi azalıyor

  Akçaabat köftesi döner oldu

  ÖNCEKİ KARAR TEMYİZDE BOZULMUŞTU

  Danıştay Başsavcılığı için 4 aday yarışacak

  Yaralı er şehit oldu

  Güler CERN’i ziyaret edecek

  MİLLİYETÇİLİK İSLÂM DÜNYASINI PARÇALADI

  ‘Gizli tanıklar’ mozaiklenecek

  Öğrenci affı bu hafta Genel Kurulda

  Sezer’den, Karayalçın’a şartlı destek

  Ayhan Bilgen’den “sağduyu” çağrısı

  Aile hekimliği ile 1 milyar YTL tasarruf

  Yaz saati uygulaması ay sonunda sona erecek

  MEB: Uzun süreli öğretmen boşluğu yok

  Doğu’da sıcaklık azalıyor

  Definecilere müzede temizlik cezası

  Sakaryalı vatandaşlardan eğitime destek

  Trafikte silâh tehdidi

  Şair Dağlarca defnediliyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır