"Gerçekten" haber verir 22 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

İSLÂM AVRUPA’NIN TEMEL UNSURU

İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, karikatür krizinden hem Avrupa’nın hem de İslâm Dünyasının önemli dersler çıkardığını söyledi.

İhsanoğlu, İKT olarak üzerinde durdukları önemli

bir konunun ise İslâm ve Müslümanların Avrupa’da evsahibi olduğu ve İslâm’ın Avrupa medeniyetinin oluşmasında diğer dinlerle birlikte önemli rol oynadığının tezini savunarak, kabul ettirmek olduğunu ifade etti.

Karikatür krizinden dolayı 3 yıl ertelenen, İslâm Konferansı Teşkilatı (İKT), UNESCO ve Danimarka’nın ortaklaşa düzenlediği “Kültürlerarası Anlayış ve Diyalog İçin Eğitim” konferansı için Kopenhag’a gelen İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Batı ile İslâm Dünyası arasında birbirini anlamaya yönelik iyi ilişkiler kurmak için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Konferans öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelen İhsanoğlu, İslâm’ın Avrupa’nın temel unsuru olduğunu tezini İKT olarak sürekli gündemde tutacaklarını ifade etti.

Danimarka Dışişleri Bakanı Per Stig Möller ile yapıcı ve yararlı bir görüşme yaptığını belirten İKT Genel sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, önyargıları bir tarafa bırakarak Batı ve İslâm Dünyası’nın birbirini anlamaya çalışması gerektiğini söyledi. Her iki arafta da radikallerin olduğunu ve kafaları karıştırdığına işaret etti. Karikatür krizinde batının sürekli kendilerinin önüne fikir hürriyetini sürdüğüne değinen İhsanoğlu konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Fikir hürriyetine sığınıp her şeyi mubah görüyorlar. Hiçbir hürriyet sorumsuzca kullanılmaz. Sizin hürriyetiniz benim hürriyetimin başladığı noktada biter. Biz bu tezleri savunuyoruz ve anlayışla karşılanıyoruz. Bizde dinî sembollere saygı vardır. Bu sembollerin kutsallığı var. Başkasının bunu tenkit, alay ve tahkir etmesini kabullenmeyiz. Bunu tüm dinler için isteriz. Bizde de yüz yıllık geçmişi olan karikatür sanatı var ama hiçbir dini rencide edecek bir çalışma yapılmamıştır”. İhsanoğlu bu açıklamasıyla karikatür krizini başlatan Jyllands Posten gazetesinin Kültür editörü Flemming Rose’nin “Müslümanlar neden incindi anlamıyorum?” sorusuna Türk basın mensupları aracılığıyla cevap vermiş oldu.

Karikatür krizinden her iki tarafın önemli dersler çıkardığını vurgulayan İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, “Herkes çıkan olaylardan ve gelişmelerden dersler çıkardı. Danimarka’dan sonra benzer olaylar Norveç, Fransa, Hollanda ve İsveç’te sahneye konmaya çalıştı. Ancak bu ülkelerin tutumu çok farklı oldu. Biz İKT olarak, bu tür olaylar tekrarlanmadan önlemek istiyoruz” dedi. Avrupa’da bazı radikal ve fanatiklerin İslâm ve peygamberine saldırarak şöhret sağlamayı amaçladıklarını değinen İhsanoğlu’nun üzerinde durduğu önemli bir konu ise Avrupalı siyasilerin olaylardaki tutumu oldu. İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu, “Bu saldırıların temelinde yabancı düşmanlığı ve İslâmiyeti yanlış anlama yatıyor. Bu noktada biz siyasileri sorumluluğa davet ettik. Siyasi sorumluluk sadece kendi vatandaşlarına karşı değildir. Elbette bizler Avrupa’da siyasilerin basına müdahale etmeyeceğini biliyoruz. Uluslararası ahlâkî sorumluluk devreye girmesi lâzım. Bunu bazı olaylarda gördük ve müsbet sonuçlar alındı” diyerek isim vermeden karikatür krizindeki tutumundan dolayı Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’i eleştirdi.

İslâm’ın Avrupa’nın temel unsuru olduğunu ve Müslümanların misafir konumunda olmadıklarını aksine anavatanlarında olduğunun altını çizen İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu, İslâm’ın 13 asırdan bu yana Avrupa’da olduğunu söyledi. Endülüs ve Osmanlı ile İslâm’ın Avrupa’da yüz yıllardır var olduğuna değinen İhsanoğlu şunları söyledi: “Avrupa coğrafyasında Türkiye’yi hariç tutarsak 41 milyon Müslüman yaşıyor. İslâm, Avrupa’da sanat, bilim ve felsefenin gelişmesinde önemli katkı yapmıştır. Bu kıta sadece Hristiyan ve Yahudi medeniyetinin ürünü olarak görülemez. Bizim tezimiz Avrupa İslâm, Hıristiyan ve Museviliğin bir arada yaşadığı bir yer olduğundan dolayı, Müslümanlar misafir değildir”

22.10.2008


 

Keşmir 60 yıl sonra canlanıyor

Hİndİstan ile Pakistan arasında 1947’den beri sorun teşkil eden Keşmir bölgesinde ticaret tekrar canlandırılıyor.

1948’de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin belirlediği Hindistan sınırları içinde kalan Cammu Keşmir’den Pakistan sınırlarındaki Azad Keşmir’e ilk defa ticaret araçları serbest olarak geçebilecek. Geçen ay iki ülke hükümetleri arasında alınan karara göre, sınırlardaki yumuşatma politikası kapsamında iki Keşmir arasında ticari mal ve halkın geçişine izin verilecek. Uygulama özellikle Hindistan ve Pakistan Keşmiri arasında ticaret yapacak kamyonların işini hareketlendirecek. 170 kilometrelik sınır boyunca iki ülke ticari araçları gerekli kontroller yapıldıktan sonra giriş çıkış yapabilecek. Hindistan ve Pakistan arasında 2005 yılında başlayan barış otobüsü seferleri bürokrasinin sürüncemeye bırakmasından dolayı devam ettirilememişti. Nükleer güce sahip iki komşu ülke liderleri Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari, geçtiğimiz ay ABD’de Birleşmiş Milletler genel toplantılarında bir araya gelerek barış görüşmelerinin devamı kararını almışlardı.

Cammu Keşmir valisi Narendar Nath Vohra, sınırların ticaret amaçlı olarak yumuşatılmasının tarihi bir karar olduğunu dile getirdi. Vohra, iki ülkenin uzun yıllar bir arada yaşadığını ve bu alınan kararların iki bölgenin de gelişimine büyük katkı sağlayacağını anlattı.

Hürriyet Konferansı lideri Mirvaiz Ömer Faruk ise sınırlarda ticaretin başlamasının büyük bir gelişme olduğunu ancak asıl temennilerinin iki Keşmir arasındaki sınırın tamamen kaldırılması olacağını söyledi.

22.10.2008


 

Obama’dan anneanne tatili

ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı Barack Obama, yetişmesinde büyük rol oynayan anneannesinin ağır rahatsızlığı üzerine onu görmek üzere Hawaii adalarına gitmeye karar verdi.

Obama, bu yüzden kampanyasına birkaç gün ara verecek. Demokrat kampanyanın sözcülerinden Robert Gibbs, senatör Obama’nın beyaz olan annesinin annesi 85 yaşındaki Madelyn Dunham’in rahatsızlığının son haftalarda artarak ciddi boyuta ulaştığını ve hayatı tehlike bulunduğunu bildirdi. Sözcü, Obama’nın anneannesinin rahatsızlığının ne olduğunu açıklamadı. Öte yandan ABD’de başkanlık seçimine tam iki hafta kala demokrat aday Barack Obama, Cumhuriyetçi rakibi John McCain’e karşı anketlerdeki üstünlüğünü sürdürüyor. En son Washington Post gazetesiyle ABC televizyonunun anketinde Obama, McCain’in 9 puan önünde çıktı. Bu ankette Obama’nın yüzde 53, McCain’in yüzde 44 destek aldığı belirtildi. Günlük Rasmussen anketinde ise Obama, McCain’in 4 puan önünde yer aldı. Bu ankete katılanların yüzde 50’si Obama’yı, yüzde 46’si McCain’i destekledi. ABD’de başkanlık yarışı için yapılan son 9 anketi birlikte değerlendiren RealClearPolitics kuruluşu ise kamuoyu yoklamalarında Obama’nın, McCain’in ortalama 5,8 puan önünde gittiğini bildirdi. Anket ortalamaları göz önüne alındığında, McCain’in son bir haftada aradaki farkı biraz azalttığı görüldü. RealClearPolitics’in geçen haftaki ortalama değerlendirmesinde Obama, yaklaşık 8 puan farkla öndeydi.

22.10.2008


 

Irak’a, güvenlik anlaşması baskısı

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, Amerikan askerlerinin Irak’taki statüsünü belirleyecek güvenlik anlaşmasının imzalanmaması halinde Irak’ın ciddi kayıplara maruz kalacağı uyarısında bulundu.

Irak hükümetinin bu anlaşmayı görüşmek için toplandığı sıralarda, temaslarda bulunmak üzere Helsinki’ye giderken kendisine uçakta eşlik eden gazetecilere açıklamalarda bulunan Oramiral Mullen, BM’nin tanıdığı sürenin Aralık 2008’de dolmasını takiben Amerikan askerlerinin Irak’taki varlığının statüsünü belirleyecek olan ikili anlaşmayla ilgili çok zaman kaybedildiğini vurguladı. Irak askerlerinin Aralık 2008’den sonra ülkenin güvenliğini sağlamaya hazır olmayacağının altını çizen Oramiral Mullen, bu yüzden ciddi kayıplar olabileceğine işaret etti. Özellikle birliklerin çekilmesine ilişkin takvim ile sivil ve asker Amerikalıların dokunulmazlığı hakkındaki görüş ayrılıkları metnin imzalanmasını geciktirmişti.

22.10.2008


 

Guantanamo’daki Uygurların kurtuluşuna engelleme

ABD’de federal temyiz mahkemesi, Guantanamo’daki cezaevinde tutulan 17 Uygur’un derhal serbest bırakılmaları kararını reddetti.

Temyiz Mahkemesi, ABD Başkanı George Bush yönetiminin talebi üzerine, Uygurların birkaç hafta daha Guantanamo’da tutulmasını kararlaştırdı. Mahkeme, 1’e karşı 2 oyla verilen kararda, hükümetin itirazının tamamını görüşmek için zamana ihtiyaç olduğuna, bu süre zarfında Uygurların Küba’daki Guantanamo üssünde kalmasına hükmetti. ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Ricardo M. Urbina, bu ayın başında, Guantanamo kampında tutulan 17 Uygur’un Amerikan topraklarında serbest bırakılmasına karar vermişti. Yargıç, “düşman savaşçısı” olarak görülmeyen bu kişilerin tutulmasının yanlış olacağına hükmetmişti. Urbina, bu hükmüne, Amerikan hükümetinin, yıllardır haklarında iddianame bile hazırlamadan Guantanamo’da tuttuğu Çin vatandaşı Uygurların “düşman savaşçı” olmadığına karar verilmesinden sonra varmıştı.

22.10.2008


 

Eski Tayland başbakanına hapis

Tayland’da 2006’daki askeri darbeyle görevden uzaklaştırılan Başbakan Thaksin Shinavatra’nın, eşiyle bağlantılı gayrimenkul işlemlerindeki çıkar çatışmasından dolayı suçlu bulunarak, iki yıl hapse mahkum edildiği bildirildi.

Bangkok Yüksek Mahkemesinde yolsuzluk suçlamasıyla gıyaben yargılanan Thaksin hakkındaki bu kararın eski başbakan hakkında verilen ilk mahkumiyet kararı olduğu belirtildi. Thaksin’in bununla birlikte eşi yararına 2003’de bir gayrimenkul işlemine müdahalede bulunmak amacıyla yetkisini kötüye kullanmasıyla ilgili suçlamadan aklandığı kaydedildi. Thaksin Shinavatra ve eşi ağustos ayında İngiltere’ye gitmiş ve sığınma talep etmişti.

22.10.2008


 

Filistinliler diyalog arıyor

Gazze şeridini hakimiyeti altında tutan radikal Hamas grubu, Mısır’ın Filistinli gruplar arasında uzlaşma sağlanabilmesi amacıyla sunduğu planı kabul edeceğini, ama bazı “değişiklikler” istediğini bildirdi.

Hamas sözcüsü Fevzi Berhum, AFP muhabirine, “Planı kabul ederiz, ama üzerinde anlaşılan konuların aynen uygulanması için garanti isteriz. Hamas, Mısır’ın uzlaşma çabalarının başarılı olmasını arzuluyor” dedi. Sözcü, planı genel olarak olumlu bulduklarını belirterek, “Ancak bazı hususlar aydınlatılmaya muhtaç, bazılarında da değişiklik gerekli” diye konuştu. Mısır planı, Kahire’de 9 Kasımda yapılması beklenen Filistin uzlaşma toplantısına esas teşkil edecek. Planı, Filistin lideri Mahmut Abbas ve partisi El Fetih olumlu bulmuştu. Planda; “ulusal uzlaşı hükümeti” kurulması, başkanlık seçimiyle genel seçimlerin tarafların kabul edeceği tarihte aynı anda yapılması ve emniyet kuvvetlerinin yeniden yapılandırılması özellikle öngörülüyor.

22.10.2008


 

Eski rahip bomba yaparken yakalandı

Myanmar’da eski bir rahip, Yangon’un kuzeyindeki bir evde bomba yapmaya çalışırken meydana gelen patlamada öldü.

Myanmar’da iktidardaki cuntanın gazetesi New Light of Myanmar’da, kafası olmayan bir cesetin fotoğrafına yer verilirken, haberde, bu kişinin Thet Oo Win olduğu ve dün bomba yapmaya çalışırken öldüğü ifade edildi. Bu kişinin ayrıca geçen ay Yangon’daki bir otelin yakınındaki otobüs durağında düzenlenen, 7 kişinin yaralandığı bombalı saldırıdan sorumlu olduğunun sanıldığı kaydedildi. Bir zamanlar Budist rahip olan Thet Oo Win’in bir ‘’laik olduğu ve içki içtiği’’ belirtilen haberde, eski rahibin geçen yılki kanlı gösterilerden sonra Tayland’a kaçtığı ve 10 gün kadar önce Myanmar’a geldiği ifade edildi.

22.10.2008


 

Son görevini yaptı ve öldü

İtalya’nIn Sicilya adasında, başından dört kurşunla vurularak komaya giren bir kişinin mucize eseri uyanarak, saldırganı gösterdiği ve sonra da öldüğü bildirildi.

La Stampa gazetesinin haberine göre, ay başında Palermo yakınlarında sokakta başından dört kurşunla vurulan Antonino Tripoli (66) hastaneye kaldırıldı. 10 gün komada kalan Tripoli aniden uyandı. Haberi alan polisler ifadesini almak üzere Tripoli’nin yanına gitti. Bilinci yerinde olan Tripoli, konuşamadığı için polislerin sorularına baş hareketleriyle cevap verdi. Polislerin Tripoli’ye yeğeninin fotoğrafını gösterdiği ve Tripoli’nin de hareketleriyle tetiği çekenin bu kişi olduğunu teyit ettiği belirtildi. Haberde, Tripoli’nin birkaç saat sonra hayatını kaybettiği kaydedildi.

22.10.2008


 

Yunanistan’da grev, hayatı felç etti

Yunanİstan’da kamu ve özel sektör çalışanlarının, “hükümetin izlediği ücret politikası, çalışma koşulları, işsizlik, hayat pahalılığı ve kamu kuruluşlarının özelleştirilmesini” protesto etmek amacıyla bugün ülke genelinde 24 saatlik greve gitmeleri ülkede yaşamı felç etti.

Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu (GESEE) ile Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu’nun (ADEDY) çağrısıyla yapılan greve, kamu kurumları, yerel yönetim, banka, vergi daireleri, posta, elektrik ve su işleri çalışanlarının katılmasıyla hizmetlerde aksamalar meydana geldi. Eğitimcilerin de katıldığı ve bu çerçevede okulların kapalı kaldığı grevde avukatların da yer almasıyla duruşmalar yapılamadı. Greve katılanlar Atina ile Selanik kent merkezleri başta olmak üzere birçok şehirde protesto gösterileri yaptılar.

22.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır