"Gerçekten" haber verir 23 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

NİYET OKUMA, ÇÖZÜMSÜZLÜK GETİRİYOR

AYM'nin kararına muhalif kalan üye Sacit Adalı, karşıoy yazısında “Bir türlü gelmeyen, ne zaman geleceği belli de olmayan, ama devamlı tekrarlayarak, üsteleyerek, taze tutularak hemen geleceği vehmedilen (varsayılan) mücerret (soyut) ve mevhum (hayalî, belirsiz) bir tehlike uğruna müşahhas (somut) bir eğitim hakkının gasbına göz yumulmaktadır. Devamlı şekilde niyetleri sezmeye çalışmak, varsayımları ve olasılıkları bahane etmek problemi çözümsüzleştirmektedir” dedi.

BİRİLERİ İTİLİP KAKILIYORSA HUKUK YOKTUR

Sacit Adalı şu görüşleri dile getirdi: “Birilerinin itilip kakıldığı ve ikinci sınıf sayıldığı (veya böyle hissedildiği), buna karşılık ayrıcalıkların ve keyfîliğin arttığı (veya öyle zannedildiği) bir zeminde hukuk güvenliğinden, eşitlikten, var olmaktan bahsedilmesi hayli zordur. Hukuk devletinde işlemler, vehimler, tahminler veya kehanetler üzerine değil, anayasa ve yasalara uygun somut gerçeklikler üzerine bina edilir.”

ANAYASA Mahkemesinin, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğini iptal kararına katılmayan Anayasa Mahkemesi Üyesi Sacit Adalı karşı oy gerekçesinde, ‘’Bundan sonra her türlü gerekçenin gayet rahatlıkla içine girebileceği derecede geniş anlamları olan demokrasi, laiklik, sosyallik kavramları uyarınca ve bunlarda Anayasa Mahkemesi’nce her zaman farklı yorumlamaya gidilebileceği ihtimaliyle artık hiçbir Anayasa değişikliği yapılamayacak, teklif edilemeyecek, akla dahi getirilmeyecektir’’ görüşünü belirtti.

Çoğunluk görüşüne katılmayan Üye Sacit Adalı karşı oy gerekçesinde, Anayasa Mahkemesi heyetinin çoğunluğunun, şekil yönünden değil esasa girerek karar verdiğini, bunun da yetkisi dışında olduğunu kaydetti.

‘’Mevcut ve açık tehlike’’ ilkesi gereği, kişinin yaptığı hareketin kanunda suç teşkil etmesi karşısında ancak mahkeme kararıyla suçlu sayılacağını ifade eden Adalı, şunları kaydetti: ‘’Bir türlü gelmeyen, ne zaman geleceği belli de olmayan ama devamlı tekrarlayarak, üsteleyerek, taze tutularak hemen geleceği vehmedilen (varsayılan) mücerret (soyut) ve mevhum (hayali, belirsiz) bir tehlike uğruna müşahhas (somut) bir eğitim hakkının gasbına göz yumulmaktadır. Birilerinin itilip kakıldığı ve ikinci sınıf sayıldığı (veya böyle hissedildiği), buna karşılık ayrıcalıkların ve keyfiliğin arttığı (veya öyle zannedildiği) bir zeminde ‘hukuk güvenliğinden’, ‘eşitlikten’, ‘var olmaktan’ bahsedilmesi hayli zordur. Devamlı şekilde niyetleri sezmeye çalışmak, varsayımları ve olasılıkları bahane etmek problemi çözümsüzleştirmektedir. Hukuk devletinde işlemler, vehimler, tahminler veya kehanetler üzerine değil Anayasa ve yasalara uygun somut gerçeklikler üzerine bina edilir. Anayasa’nın kendini temel ilke değişikliklerine karşı korurken bunlar dışındaki tüm maddelerde değişime izin vererek hem ilkeleri hem de bir bütün olarak kendini zamanın şartlarına uyarlayabilme yeteneğine sahip olabilmesidir. Demokratik, laik ve sosyal bir Anayasa her şeyden önce bu dönüşümü zorunlu kıldığından, engelleme çabası anlamına gelen çoğunluk görüşünün Anayasa’nın temel ilkeleriyle bağdaşması mümkün görülmemektedir.”

23.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  BİTKİLERE İLHAMI VEREN KİM?

  Hindistan uzayda

  Kendi mutfağımıza dönelim

  Kuş gribi tehdidi sürüyor

  Nasa’dan ödüllü yarışma

  Güneş enerjisinde devrim

  Ölüm bile ayıramadı

  NİYET OKUMA, ÇÖZÜMSÜZLÜK GETİRİYOR

  Üniversiteler kışla değildir

  Öğrenci affı genişletilmeli

  Anayasa değiştirilemezse demokrasiyi tıkar

  "Mahkememizle polemik içine girmek istemem"

  Erdoğan: Üyeliğimiz AB’ye güç katar

  AKP dışarıda kazanıyor, içerde kaybediyor

  Kepenk indirmediler

  Devletin bulunduğu yerde terör barınamaz

  Gözaltına alınan bazı göstericiler tutuklandı

  Jandarmadan Ankara'da ''zümrüt'' operasyonu

  Diyarbakır’da 6 kişi tutuklandı

  Ergenekon'u sadece ajanslar takip edecek

  Basın özgürlüğünde 103. sıradayız

  Türk ve Ayna hakkında inceleme

  Üniversiteler kurultayda buluşacak

  YÖK, YENİ REKTÖRLERİ “BİLGİLENDİRECEK’’

  Bölümlü, Of’un “küçük İstanbul”u

  Sözleşmeli öğretmen başvuruları başladı

  Kara yollarında ‘traktör’ uyarısı

  Tüp patlamasında faciadan dönüldü

  Bingöl’de 2 terörist ölü ele geçirildi

  TŞOF’dan yeni Trafik Kanun Tasarına itiraz var

  İstanbul’da molotoflu gece

  Şüpheli paketten ekmek çıktı

  ‘SGK’ya alışamadık

  Profesyonel anlayışla çalışıyoruz

  Sürücü kursları kaldırılmayacak

  Çocuklar haklarını arıyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır