"Gerçekten" haber verir 24 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Kriz İslâmî finansla aşılır

İSLâm Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu,

İSLâm Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, uluslararası finans piyasalarında yaşanan krizin, İKT üyesi ülkelerin, uluslararası finans mekanizmalarına karşı, tutarlı ve sürdürülebilir bir alternatif olarak İslami finans mekanizmalarını öne çıkarmaları için önemli bir fırsat sağladığını bildirdi. İKT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 24. toplantısının açılışında konuşan İhsanoğlu, İhsanoğlu, bu krizin yakından takip edilmesi, resesyon ve uluslararası yardımların kısıtlanması gibi durumların etkileri konusunda araştırma yapılması gerektiğini dile getirdi. İhsanoğlu, “Bu, üye ülkelerin, uluslararası finans mekanizmalarına karşı tutarlı ve sürdürülebilir bir alternatif olarak İslâmî finans mekanizmalarını öne çıkarmaları için önemli bir fırsattır” diyerek, İSEDAK ve İKT genel sekretaryasının, uluslararası finans krizinin etkilerini ele alacak bir inisiyatif başlatması gerektiğini, bütün üye devletlerin bu inisiyatifi destekleyeceğine ve ticari ve ekonomik işbirliğini artırmaya katkıda bulunacağına inandığını söyledi.

24.10.2008


 

Rantiyeye vergi kalkıyor

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, hisse senedi ve bonoda yerli yatırımcılardan alınan yüzde 10 stopaj vergisinin sıfırlanacağını bildirdi.

TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Kemal Unakıtan, yurt dışındaki Türklere ait mevdutaın Türkiye’ye çekilmesiyle ilgili tasarı taslağının hazırlanarak Başbakanlığa gönderildiğini söyledi. Başbakanlık’ta gerekli değerlendirmelerin yapıldığını, tasarının imzaya açıldığını ve Başbakan’ın imzasına kaldığını dile getiren Bakan Unakıtan, son bir değerlendirmeden sonra Başbakan’ın da imza atacağını ve tasarının önümüzdeki hafta başında TBMM’ye sunulacağını ifade etti. Tasarıya göre, paranın kaynağının sorulmayacağını, vergi incelemesi yapılmayacağını kaydeden Unakıtan, buna karşın uyuşturucu, insan ticareti ve terör parasına karşı çok hassas olduklarını, buna kesinlikle izin vermeyeceklerini bildirdi. Unakıtan, yurt dışından gelecek mevduatta herkese yüzde 2 vergi uygulanacağını kaydetti. Unakıtan, hisse senedi ve bonoda yerli yatırımcılardan alınan yüzde 10 stopaj vergisinin kaldırılacağı haberlerine ilişkin bir soru üzerine, bundan sonra borsanın derinliğini artırmak için yerli yatırımcıdan hisse senetlerinde alınan yüzde 10 vergiyi sıfıra getireceklerini, şu aşamada bonoda ise bir değişiklik olmadığını ifade etti. Yurt dışından gelecek mevduata 2 yıllık sınırsız güvence getirilmesiyle ilgili hükümetin aldığı bir karar bulunmadığını dile getiren Unakıtan, yurt dışından gelecek mevduatta herkese yüzde 2 vergi uygulanacağını kaydetti.

24.10.2008


 

OBAMA: PKK’YI BUSH AZDIRDI, BEN MÜCADELE EDECEĞİM

Demokrat Parti'nin seçim bildirgesinde, “Bush’un yanlış Irak müdahalesi yüzünden bölücü PKK terörünün arttığı ve Obama’nın, başkan seçilirse yardımcısı Biden'la birlikte PKK tehdidiyle uğraşacağı” bildirildi.

bama’nın internet sitesinde yayımlanan ve bütün önemli iç, dış ve ekonomi politikalarını kapsayan bildirgesinin Avrupa ile ilişkiler bölümünde Türkiye konusundan, “Türkiye ile stratejik ortaklığın restore edilmesi” başlığı altında bahsedildi. Bu bölümde, “Barack Obama ve (yardımcısı) Joe Biden, istikrarlı, demokratik, yüzünü Batı’ya çevirmiş bir Türkiye ile yakın bir ilişkinin, ABD’nin ulusal çıkarı için önemli olduğuna inanıyor. Bu ilişki, özellikle, bölücü PKK’nın Türkiye’ye yönelttiği terörist tehdidin yeniden canlanmasına yardım eden, Bush yönetiminin yanlış yönlendirilmiş ve yanlış idare edilmiş Irak müdahalesi yüzünden, son yıllarda derin şekilde gerginleşti. Sonuç, Müslüman dünyasındaki en ileri demokrasi olan bu stratejik açıdan önemli NATO müttefikinin, sırtını Batı’ya dönmeye başlaması oldu. Son anketlerde Türklerin sadece yüzde 12’sinin ABD hakkında olumlu görüş taşıdığı ortaya çıktı” denildi.

Türkiye bölümüne söyle devam edildi: “Barack Obama ve Joe Biden, Türk ve Iraklı Kürt liderlerin bir araya getirilmesi ve PKK tehdidiyle uğraşılmasını, Türkiye’nin toprak bütünlüğünün güvence altına alınmasını ve Irak’ın kuzeyinde çok ihtiyaç duyulan Türk yatırımlarının ve buradaki Kürtlerle ticaretin kolaylaştırılmasını öngören kapsamlı bir anlaşma için görüşülmesi yönünde bir diplomatik çabaya önderlik edecek. Barack Obama ve Joe Biden, Türkiye’de demokrasi, insan hakları ve ifade özgürlüğünün ilerletilmesini ve Türkiye’nin AB’ye katılma çabalarını destekleyecek.”

Bildirgede Kıbrıs sorununa değinilirken de, Obama ve Biden’in, adada adil ve kalıcı bir çözüm sağlanması çabalarına önderlik edeceği belirtilerek, çözümün, “Türkiye’nin AB üyeliği önündeki önemli bir engeli ortadan kaldıracağı” dile getirildi. Bu bölümde, “Obama ve Biden, Kıbrıs’ın, adadaki her iki toplumun da kendi coğrafi bölgesinde önemli siyasî etki uygulayabileceği tek bir ülke olarak kalması gerektiğine güçlü şekilde inanıyor” denildi. ABD’de yayımlanan Greek News dergisi, bir Amerikalı Rum yetkiliye dayanarak geçen hafta, Obama-Biden ikilisinin, ABD’deki Rum toplumuna hitaben bir açıklama yaparak, “Türk işgali” ifadesini kullandığını yazmıştı. Ancak Obama’nın resmî bildirgesinin Kıbrıs bölümünde, böyle bir ifade yer almadı.

/ Washington

24.10.2008


 

Berlin’de, imamlara bürokrasi eğitimi

ALMANYA'NIN başşehri Berlin’deki camilerde görev yapan imamlara devletin işleyiş sistemi hakkında eğitim verilmeye başlandı.

Müslüman Akademisinde bir yıl süreyle eğitim görecek olan imamlara, Alman devletinin temel işleyişi, Berlin eyaletinin yönetimi, sigorta ve eğitim sistemiyle ‘’kültürler arası bir arada hayat’’ hakkında bilgiler verilecek. Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Ehrhart Körting, İslâmiyet’in yanı sıra bu dinin öğretildiği çevredeki toplumsal hayatı da iyi bilen din adamlarına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. İmamların, öğrendiklerini cemaatlerine aktarmalarının olumlu etki oluşturabileceğini belirten Körting, böylelikle önyargıların da ortadan kaldırılabileceğini ve güvenlik alanında önemli katkı sağlanabileceğini kaydetti.

/ Berlin

24.10.2008


 

Laricani: Obama, McCain’den daha mantıklı

İRAN Meclis Başkanı Ali Laricani, ABD’de başkanlık yarışındaki Demokrat Parti adayı Barack Obama’nın Cumhuriyetçi Parti adayı John McCain’den “daha mantıklı” göründüğünü söyledi.

Resmî bir ziyaret için bulunduğu Bahreyn’in başşehri Manama’da gazetecilere bir açıklama yapan Laricani, “Demokrat aday Barack Obama, Cumhuriyetçi aday John McCain’den daha mantıklı görünüyor, ama ayinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz” dedi. ABD’yi, bölge ülkelerinin aralarındaki bazı küçük sorunları abartarak bu sorunları başa çıkılamaz gibi göstermeye çalışmakla suçlayan Laricari, İran’ın bölge ülkeleri ile güvenlik ve ekonomi alanında anlaşmalar yapmaya hazır olduğunu kaydetti. Ali Laricani, ABD’nin, İran’a nükleer programı sebebiyle askerî bir saldırı düzenleyeceğinden de şüpheli olduğunu bildirdi ve buna gerekçe olarak “ABD’nin malî kriz sebebiyle ekonomiye büyük miktarda para pompalamak zorunda kalmasını” gösterdi.

/ Tahran

24.10.2008


 

Amerikan füzeleri medreseyi vurdu

PAKİSTAN'IN Afganistan sınırında insansız Amerikan uçaklarının düzenlediği füze saldırısında en az 7 kişinin öldüğü ve füzelerin bir medresenin yanı sıra bir eve isabet ettiği belirtildi.

Görgü şahitleri, Afganistan sınırı yakınındaki Kuzey Veziristan bölgesinde düzenlenen saldırıda insansız uçakların 3 füze attığını, füzelerden birinin bir medreseye, diğerinin de 500 metre uzaklıktaki bir eve isabet ettiğini söyledi. Bölgedeki bir istihbarat birimi yetkilisi, ölenler arasında militanların da bulunduğunu ifade etti. Olaya şahit olan bir yöre sakini ise, vurulan evde uyuyan 8 militanın öldüğünü savundu. Hedef olan medrese ile okulun Taliban komutanlarından Celaleddin Hakkani’yle bağlantılı olduğu, köyde Hakkani’nin akrabalarının yaşadığı belirtiliyor. Eylül ayında, bu köye düzenlenen benzer bir saldırıda da çoğu Hakkani’nin akrabası olmak üzere 23 kişi ölmüştü.

/ Miranşah

24.10.2008


 

Amerikan ordusu Babil’i devretti

AMERİKAN ordusu, Babil vilayetinin güvenlik denetimini Irak kuvvetlerine devrediyor. AFP’nin bildirdiğine göre, devir teslim töreni valiliğin bulunduğu Hille’de başladı. Babil, Amerikan ordusu tarafından denetimi Irak güvenlik güçlerine devredilen 12. vilayet oluyor. Amerikan ordusu 2006’dan beri Irak’ın 18 vilayetinin 11’inin güvenlik denetimi Iraklılara devretti. Son olarak 1 Eylülde, bir zamanlar Sünnî direnişinin kalesi sayılan El Anbar’ın güvenlik denetimi devredilmişti.

/ Hille

24.10.2008


 

Irak’ın Suriye sınırında toplu mezar bulundu

RAK'IN Suriye sınırı yakınlarında toplu mezar bulundu.

Iraklı yetkililer, mezarda, 34 cesedin kalıntılarına rastlandığını söylediler. Kalıntıların, 3 yıl önce Suriye yakınlarındaki eğitim kampına giderken El Kaide tarafından kaçırılan Iraklı asker adaylarının cesetlerine ait olduğu tahmin ediliyor. Bölge yetkilisi Farhan Fitaghan, mezarın ilk olarak çiftçiler tarafından bulunduğunu, mezarda, iki kadın cesedinin kalıntılarına da rastlandığını belirtti. Mezarda bulunanların kimlik tesbitleri için, çoğu Kerbelâ’da yaşayan akrabalarının bölgeye çağrıldıkları da kaydedildi.

/ Bağdat

24.10.2008


 

Afganistan’da bomba yüklü eşekle saldırı

AFGANİSTAN'IN güneyindeki Kandahar’da bomba yüklü eşekle düzenlenen saldırıda bir polis memuru öldü.

Polis kaynakları, Kandahar’da bir polis aracının yakınlarındaki işaret levhasına bağlanan eşeğin üzerindeki patlayıcının uzaktan kumandayla faaliyete geçirildiğinin sanıldığını kaydetti. Aynı kaynaklar, bir polisin öldüğü saldırıda 2 polis memuru ile bir sivilin yaralandığını ve eşeğin paramparça olması yüzünden ortalığın kan gölüne döndüğünü aktardı.

/ Kandahar

24.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır