"Gerçekten" haber verir 24 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

Hasankeyf’e 5.5 milyon YTL aktı

BATMAN’IN Hasankeyf ilçesinde 1991 yılında 497 YTL ödenekle başlayan kazı çalışmalarında 17 yılda toplam 5 milyon 436 bin YTL ödenek kullanıldı.

Bölgede 1991’de başlayan olaylar nedeniyle kazılara 7 yıl ara verildi. 1998 yılında Prof. Dr. Oluş Arık başkanlığında tekrar başlayan kazı çalışmalarına 1991 yılına nazaran 3 kat fazla ödenek aktarıldı. GAP İdaresi tarafından kazı çalışmaları için 1998 yılında bin 500 YTL ödenek gönderilirken, 1999 yılında Kültür Bakanlığı bu ödeneği 10 kat arttırarak 15 bin YTL’ye çıkardı.

Ilısu Baraj çalışmalarının hız alması ile kazı çalışmalarına desteğini arttıran GAP idaresi, 2000 yılında 76 bin, 2001 yılında 73 bin 381 YTL, 2002 yılında ise 100 bin YTL ödenek tahsis etti. 2003 yılında Batman Valiliği görevine getirilen Efkan Ala ile Kazı Başkanı Prof. Oluş Arık arasında ödenek kullanımı konusunda yaşanan polemiğin ardından görevine son verilen Arık’ın yerine Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam başladı.

Uluçam başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında, 2003 yılında 550 bin, 2004 yılında 478 bin, daha sonra 425 bin daha ek ödenek sağlandı. 2003 yılı toplamda 1 milyon 721 bin 803 YTL ödenekle kapandı. 2005 yılında 1,5 milyon YTL, 2006 yılı kazı çalışmaları için 1 milyon 64 bin YTL, 2007 yılı kazı çalışmaları sezonunda ise 1 milyon 132 bin YTL ödenek ayrıldı. GAP İdaresi son yapılan kazı harcamalarında ödeneğin bir kısmının kullanılmadığını göz önünde bulundurarak 2008 yılında 500 bin YTL’yi kazı başkanının hesabına aktardı. Hasankeyf kazıları için 17 yılda toplam 5 milyon 436 bin YTL ödenek kullanıldı.

Selehiye Bahçeleri, Kasımıye, Büyük Saray, Zeynel Bey türbesi, Dicle Kenarı, Sultan Süleyman Camii ve değişik alanlarda yapılan kazı çalışmalarında, Roma, Osmanlı, Selçuklu dönemine ait çok sayıda tarihî kalıntı ortaya çıkartılıp belgelendirilirken birçoğu restore edildi.

24.10.2008


 

‘Türkiye’nin Renkleri’ Estonya’da

GÖNÜL Paksoy’un kostüm ve aksesuarlarından oluşan ‘’Türkiye’nin Renkleri ve Gönül Paksoy’un Zamansız Sadelik Kreasyonları’’ (Colours and Threads of Turkey: Timeless Creations of Gönül Paksoy) isimli sergisi Estonya’nın başkenti Tallin’de açıldı.

Tarihî Kardiorg Sarayı Müzesi’nin ek binası olan Mikkel Müzesi’nde 25 Ocak 2009 tarihine kadar ziyaret edilebilecek serginin açılışını Türkiye’nin Tallin Büyükelçisi Şule Soysal ile Estonya Kültür Bakanı Laine Janes birlikte yaptı. Tasarımcı Gönül Paksoy’un Osmanlı’dan bugüne gelen kumaşlara ilâveten kendi dokuduğu kumaşlardan tasarladığı kıyafetler, takılar, şapkalar, işlemeli ayakkabılar, muskalar, para keseleri, çantalar ve bez bebeklerden oluşan eserlerin yer aldığı serginin açılış resepsiyonuna, Dışişleri Bakanlığı ve diğer Eston makamları üst düzey yetkilileri, yabancı misyon şefleri, kültür, sanat ve basın çevrelerinden çok sayıda dâvetli katıldı.

24.10.2008


 

Hatıralarını İstanbullularla paylaştılar

ŞAİR, yazar, sanatçı ve iş adamlarının İstanbul ile ilgili anılarının toplandığı ‘’Anılarda İstanbul’’ kitabı okurla buluştu.

Konuya ilişkin açıklamaya göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş’nin okurla buluşturduğu ‘’Anılarda İstanbul’’ kitabı, İstanbul’u tanımış ve İstanbul’un tanınmış ‘’yüz’’lerinin şehirle ilgili anılarını bir araya getirdi. Kitapta; Aydın Boysan, Cüneyt Arkın, Doğan Hızlan, Prof. Dr. Durul Ören, Ediz Hun, Ekrem Dumanlı, Ergun Babahan, Erol Günaydın, Fatih Erkoç, Gazanfer Özcan, Prof. Dr. Faruk Karadoğan, Hakkı Devrim, Halit Kıvanç, A. Haluk Dursun, Hülya Koçyiğit, Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, İnan Suna Kıraç, İskender Pala, Mehmet Ali Birand, Mehmet Altan, Prof. Dr. Mesut Parlak, Murat Yalçıntaş, Müjdat Gezen, Nebil Özgentürk, Nevra Serezli, Nilüfer, Osman Sınav, Oya Eczacıbaşı, Rahmi Koç, Semavi Eyice, Sezen Aksu, Sunay Akın, Türkan Sabancı ve Türkan Şoray’ın hatıraları yer alıyor.

24.10.2008


 

Eski İstanbul böyle ulaşırdı

İSTANBUL’UN fethinden 19. yüzyıl ortalarına kadar Boğaziçi, Haliç ve bütün Marmara’daki ulaşım araç ve yöntemleri, kayık türleri ve kayıkçıların sosyal hayatının anlatıldığı ‘’Eski İstanbul’da Deniz Ulaşımı Kayıklar’’ kitabı İDO yayınlarından çıktı.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, kitapta, İstanbul’un deniz ulaşım tarihinin yanı sıra, dönemin kültürü, ticarî hayatı ve gündelik yaşantısı hakkında bilgilerin de yer aldığı belirtildi. Kitabın ciddî bir dokümanter uğraşının ürünü olduğu, 16. ve 18. yüzyıllardaki İstanbul hayatına, kayıklar ve kayıkçılar üzerinden farklı bir bakışla değinildiği kaydedilen açıklamada, kitapta dönemin deniz ulaşımı yoluyla sağlanan bu bakışın gündelik hayatın içinden samimî bir açı sunduğu bildirildi. Araştırmacıyazar Mehmet Mazak’ın Osmanlı arşivinde yer alan belgelere dayanarak hazırladığı kitabın deniz ulaşımının şehir hayatındaki yerini, dönemin hikâyeleri ve resimleriyle günümüze aktardığı ifade edilen açıklamada, kitabın Beyoğlu’ndaki İstanbul Kitapçısı’ndan temin edilebileceği kaydedildi.

24.10.2008


 

Yerebatan’ın 1.111.111. ziyaretçisi

Büyükşehir Belediyesinin iştiraklerinden Kültür A.Ş tarafından işletilen Yerebatan Sarnıcı’nın 1 milyon 111 bin 111’inci ziyaretçisi, İsviçreli turist Emmanuelle Bianchi oldu.

İki oğluyla sarnıca gelen Bianchi, biletini aldığı sırada Kültür A.Ş ve gişe görevlilerince alkışlandı. Önce çok şaşıran, durum kendisine anlatılınca da çok mutlu olan 45 yaşındaki turist, İstanbul’a ilk kez geldiğini belirterek, ‘’İstanbul’dan çok etkilendim. Efes’e de gittim, harika bir ülkeye sahipsiniz’’ dedi.

Kültür A.Ş Genel Müdürü Nevzat Bayhan da Bianchi’yi tebrik ederek, ‘’II. Abdülhamit’in Gözüyle İstanbul’’, ‘’Ben İstanbul’um’’, ‘’1453 Dergisi’’, ‘’Yabancı Gazetecilerin Gözüyle İstanbul’’ ve ‘’Kültür Başkenti İstanbul’’ adlı kitapları hediye etti.

Bayhan, son 2 yıldır Yerebatan Sarnıcı’na gelen ziyaretçi sayısının bir milyonu aştığını ifade ederek, şunları kaydetti:

‘’1 milyon, genelde herkesin kutladığı bir sayı. Biz İstanbul’un ruhu ve tarihine de uygun bir sayıyı kutlayalım istedik. 7 tepeli şehirde her bir tepeye bir birincilik gelsin düşüncesiyle 1 milyon 111 bin 111’i seçtik. Hem değişik bir sayı, hem de 7 tepeyi simgelemesi açısından önem taşıyor. Şu an itibariyle geçen yıldan bir ay önce bu sayıyı yakaladık. Bu da bu yılki performansımızın bir göstergesi oluyor. Bu yıl hedefimiz olan 1.5 milyon turisti yakalamaya çalışacağız.’’ Bayhan, 1 milyon 111 bin 111’inci turiste çok anlamlı hediyeler verdiklerini belirterek, özellikle II. Abdülhamit’in kişisel arşivlerinden oluşturulan ‘’II. Abdülhamit’in Gözüyle İstanbul’’ adlı albüm-kitabın bir prestij kitap olduğunu dile getirdi.

24.10.2008


 

Yunus Emre ödülü Mustafa Özçelik’in

ESKİŞEHİR Sanat derneği tarafından “Yunus Emre ile ilgili nitelikli araştırma kitaplarının sayısını artırmak” amacıyla her yıl verilen “Yunus Emre Araştırma ödülü” bu yıl Şair-Yazar Mustafa Özçelik’e verildi.

4. Eskişehir Yunus Emre Şiir Buluşması kapsamında düzenlenen ve üç gün süren programın ilk gününde Yunus Emre Şiir yarışması ve araştırma ödülü plâket töreni yapıldı. Buna göre Caner Ocak, 4. Yunus Emre şiir yarışmasında 1. lik ödülüne layık görülürken; Yunus Emre şiir ödülü Metin Altınok’a ve daha önceki yıllarda Vecihi Timuroğlu ve Doğan Aksan’ verilen Yunus Emre Araştırma ödülü ise bu yıl Mustafa Özçelik’in Eskişehir Odunpazarı Belediyesi tarafından yayımlanan “Bizim Yunus” isimli kitabına verildi.

Sanat Derneği Başkanı Şahabettin Tosuner, yaptığı konuşmada amaçlarının Yunus’u çağdaş bir düşünce önderi olarak gördüklerini, böyle bir bakışla günümüze taşımak istediklerini ve bu doğrultuda hazırlanan eserlere ödül verdiklerini belirtirken, ödüle hak kazanan Mustafa Özçelik de, “Yunus her dem aramızda olan ve fikirleriyle bize yol gösteren bir gönül eridir. Yazarlık hayatım boyunca onun ışığını hep içimde hissettim. Onun memleketinde yine onun bir hemşehrisi olarak böyle bir ödüle lâyık görülmem beni çok mutlu etmiştir” dedi.

24.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır