"Gerçekten" haber verir 26 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

İsrail’e Atatürk büstü ve meydanı

İsrail’in ilk Atatürk Meydanı, ülkenin güneyindeki “Necef’in başkenti” olarak bilinen Ber Şeva’da açılıyor. 200 bin nüfuslu Ber Şeva’da, Mustafa Kemal Atatürk Meydanı ile meydanda Şehitler Anıtının bulunduğu alana yerleştirilecek “Atatürk Büstü” 31 Ekim’de törenle açılacak.

İsrail’in dördüncü şehrinde Atatürk Meydanı

İSRAİL'İN ilk Atatürk Meydanı, ülkenin güneyindeki “Nekap’ın başkenti” olarak bilinen Ber Şeva’da açılıyor. İsrail’in dördüncü büyük şehri ve 200 bin dolayında nüfuslu Ber Şeva’da, Mustafa Kemal Atatürk Meydanı ile meydanda Şehitler Anıtı’nın bulunduğu alana yerleştirilecek “Atatürk Büstü” 31 Ekim’de törenle açılacak.

Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan ile Ber Şeva Belediye Başkanı Yaakov Terner, meydan ve anıtın son düzenleme çalışmalarını yerinde izlediler.

Atatürk büstünün konulacağı kaidenin beton dökümü tamamlanırken, alandaki düzenlemeler sürüyor. Atatürk büstü, Türkiye’de yapılarak Ber Şeva’ya getirildi. Ber Şeva Belediye Başkanı Terner, Türk halkına çok derin ve sıcak duygular beslediğini belirterek, yıllar önce, genç bir İsrail Hava Kuvvetleri pilotu olarak görev yaparken Türkiye’ye gittiğini, İzmir Gaziemir ve Konya’da bulunduğunu anlattı. Terner, o günlerden bu yana Türkiye’ye karşı her bakımdan yakınlık hissettiğini kaydederken, şehrin Osmanlı döneminden birçok iz taşıdığını hatırlattı. Ber Şeva’da “Eski Kent” olarak bilinen çarşının yanı sıra Osmanlı döneminden kalma evler ve binaların bulunduğunu ifade eden Belediye Başkanı, Atatürk büstü ve meydanıyla şehrin Türk geçmişiyle birlikte yaşatılacağını kaydetti. Büyükelçi Namık Tan da meydan ve Atatürk büstünün, iki ülkenin iyi ilişkilerinin bir sembolü olacağını ifade etti. Tan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk askerlerinin savaştığı yerlerde isminin bulunmasının ve bir büstünün yer almasının önemine dikkati çekti.

Tan, Ber Şeva Belediye Meclisi ve Belediye Başkanı’nın bu kararlarından dolayı çok memnun olduklarını da dile getirdi. Birinci Dünya Savaşı sırasında, 1914 ile 1918 arasında Ber Şeva cephesinde şehit düşen 298 Türk askerinin hatırasına, şehirdeki Osmanlı dönemi eski Hicaz Demiryolu’nun istasyonunun hemen yanında bir Şehitler Anıtı bulunuyor. 21 Ekim 2002’de, Türkiye ile Ber Şeva Belediyesi tarafından yaptırılan anıtın bulunduğu meydana “Atatürk meydanı” adının verilmesi fikrinin öncülüğünü ise Ber Şevalı bir Yahudi olan İzak Şatil yaptı.

İzak Şatil, adı “Mustafa Kemal Atatürk Meydanı” olarak konulan, anıt ve büstün yer alacağı alana bakan evinin balkonundan, her gün çalışmaları adım adım takip ettiğini söylüyor.

Şatil, İsrail’de her şehir ve kasabada olduğu gibi, Ber Şeva’da cadde ve sokakları, bahçeleri isimlendiren komisyonda üye. “Bu meydana Atatürk isminin verilmesinin çok uygun olacağını düşündüm” diyen Şatil, geçen yılbaşında bu düşüncesini hayata geçirmek üzere harekete geçmiş... Önerisiyle 14 Ocak’ta İsimler Komisyonu’ndan bu konuda karar çıktığını, kararın daha sonra Belediyece de onaylandığını ifade eden Şatil, bu konuda Belediye Başkanı Yaakov Terner’den de büyük destek aldığını dile getirdi.

Şatil, “Burada (Ber Şeva) Kennedy, Roosvelt isimleri yok... Ama artık Atatürk’ün adı var...” dedi ve Atatürk’ün çocukluğundan bu yana kendisi için bir “kahraman” olduğunu vurguladı.

26.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail’e Atatürk büstü ve meydanı

  Hindulardan kriz duası

  Irak, güvenlik anlaşmasında değişiklik istiyor

  Rafsancani: ABD, Irak’ta atom bombası mı kullandı ?

  McCain, Palin’in makyajcısı ve kuaförüne çalışıyor

  Radikal Hıristiyanlardan Obama’yı yıpratma kampanyası

  Chavez, Palin’e çattı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır