"Gerçekten" haber verir 29 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Krize zamansız yakalandık

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ABD’de başlayan krizin olumsuz etkisini tüm dünyanın yaşadığını belirterek, Türkiye’nin krize, yakalanmaması gereken bir dönemde, büyüme temposunun düştüğü bir zamanda yakalandığını söyledi.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin büyüme temposunun düştüğü ve ülkenin krize, yakalanmaması gereken bir dönemde yakalandığını söyledi. Rifat Hisarcıklığoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) verdiği konferansta, ABD’de mortgage ile başlayan malî krizin olumsuz etkisini bütün dünyanın yaşadığını ve krizin nerede, nasıl durdurulacağını ise kimsenin bilmediğini söyledi. Türkiye’nin büyüme temposunun düştüğü ve ülkenin krize, yakalanmaması gereken bir dönemde yakalandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ülkenin, büyümenin aşağı doğru gittiği 2008’in birinci ve ikinci çeyreğinde, özel sektörün dış borçlanmasının arttığı bir dönemde krize yakalandığını vurguladı. Türkiye’deki tasarruf miktarı yeterli olmadığı için ancak dışarıdan borç alınarak yatırım yapılabileceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ‘’Biz borç aldık da Türkiye büyüdü. 2002’den itibaren büyüme, Türk özel sektörü sayesinde oldu. Yıllık yüzde 50 büyümeyi Türk özel sektörü yatırım yaparak sağladı’’ diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’2008 yılında özel sektörün, yılın 8. ayı itibarıyla 191 milyar doları borcu vardır. Reel sektörün yurtdışı borçlanması yüksek ve artmaya da devam ediyor. Ama uzun vadeli borçlanma sayesinde buradaki risk bir ölçüde azalıyor. Özet olarak cari açık küçülecek, faiz, kur ve enflasyonun hep birlikte yukarı doğru hareket ettiğini göreceğiz. Bankalar ve şirketlerimizin bilânçolarında küçülme, dolayısıyla yatırımlarda azalma olacak ve büyümemiz düşecek.’’ Zenginleşmek için güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasi olması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, kaliteli demokrasi içinde yeni sivil bir anayasaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.

29.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Krize zamansız yakalandık

  KRİZ İNSANLIK SUÇU

  Faturayı çalışanlar ödemesin

  AYSO: İşsizlik artacak

  2,5 milyon cep abonesi yer değiştirecek

  Türkiye Finans’tan, KOBİ’lere moral kredisi

  Konukoğlu: Ekonomik kriz, ABD’nin bir oyunu

  Bankalar köpek balığı gibi

  Otomotiv ÖTV indirimi bekliyor

  Un fiyatı artarsa, ekmeğe zam kaçınılmaz

  1 Kasım’da sabit telefonlar susacak

  Ekonomi, 85 yılda 46,5 kat büyüdü

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır