"Gerçekten" haber verir 30 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Spor

Yorumcu Hakan Şükür

Hafta başında spor sayfalarında küçük bir haber yer aldı: "Hakan Şükür, TRT ile anlaşarak her hafta sonu Süper Lig maçlarını yorumlayacak."

Galatasaray'da bu sezon forma giymesine izin verilmeyen milli futbolcu, uzun bir süredir Dubai, Katar ve ABD'ye transfer olmak için menajerlerini devreye sokmuştu. Ancak olumlu gelişmeler olmayınca çareyi yorumculuk yapmakta buldu. TRT'den ne kadar ücret alacağı bilinmemekle birlikte, önümüzdeki günlerde bu konu spor sayfalarını meşgul edeceğini söyleyebilirim.

Türkiye'de futboldan kopan profesyonel futbolcular nedense antrenörlük ya da menajerlik yapmak yerine yazılı ve görüntülü medyada yorum yaparak yeni bir meslek türettiler. Artık her kanalın canlı yayınlarda futbol analizi yapan futbolcu yorumcuları var. Bunu gazetecilik mesleği açısından tehlikeli bir durum olarak görüyorum. Medyada yüzlerce işsiz gazeteci ev geçindirme sıkıntısı çekerken, patronların bu tip futbolculara hem de yüklü bir miktarda ücret vermesini anlamak mümkün değil.

Geçtiğimiz aylarda bir spor toplantısında bu konu gündeme geldi. Spor yazarı Osman Tamburacı, bugün Kocaelispor'un teknik direktörlüğünü yapan Yılmaz Vural'a, "Bir takımı bıraktıktan sonra ilk işiniz hemen bir TV kanalında yorumculuk yapmak oluyor. Gazetecilerin işini elinden alıyorsunuz" demişti. Yılmaz Vural da bu eleştiriye, "Demek ki biz gazetecilerden daha güzel futbol analizi yapıyoruz. Onun için bizi çağırıyorlar" şeklinde cevap vermişti. Vural, yorumculuk yaptığı kanallardan hiçbir ücret almadığını bu toplantıda özellikle kaydetmişti.

Avrupa'da futbol programlarına baktığımızda yorumcuların daha çok tecrübeli gazetecilerden seçildiğini görüyoruz. Tartışmalar bizdeki gibi gece yarısına kadar da sürmüyor. Bir maçın kritiği hakem kararları dahil 2-3 dakikayı geçmiyor. Akşam erken saatlerde bütün takımların maçları ekrana getirilip, özellikle okul çağındaki çocukların uykusuz kalmalarının önüne geçiliyor. Avrupa'da büyük derbilerde ya da milli maçlarda emekli olmuş yıldız futbolcular ile teknik adamlara yorum yaptırma geleneği bugün de devam ediyor. Onun dışında kamuoyu maçlarla ilgili gelişmeleri gazetecilerin yorumlarını okuyarak bilgili sahibi oluyor.

EROL DOYURAN

30.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Yorumcu Hakan Şükür

  İbrahim Kutluay İTÜ'de

  Lucescu F.Bahçe'ye imza atacak mı?

  Hamit Altıntop ameliyat sonrası koşulara başladı

  KUPADA BUGÜN

  F.Bahçe Ülker Alba Berlin'i konuk ediyor

  G.Saray bayanları potada Fransız Mondeville önünde

  Maradona Arjantin Millî Takımını başına geçiyor

  Millî Forma Sergisi bugün Samsun'da açılacak

  5. Dünya Gençler Kuraş Şampiyonası İstanbul'da

  Voleybolda Vakıfbank Güneş Sigorta Eczacıbaşı ile oynuyor

  Dünyanın merakla beklediği NBA'de yeni sezon start aldı

  Satranç seçmeli ders oldu

  HENTBOLDA MİLLİ MESAİ BAŞLIYOR

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır