"Gerçekten" haber verir 12 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

EĞİTİMİ VELİLER FİNANSE EDİYOR

BAĞIMSIZ Eğitimciler Sendikası (BES) tarafından yapılan araştırma, eğitim için ayrılması planlanan 2 milyar 780 milyon YTL’nin bütçenin zorunlu harcamaları bile karşılamaktan uzak olduğunu ortaya çıkardı.

BES tarafından yapılan araştırmaya göre, eğitime ayrılan 27 milyar 883 milyon YTL’lik bütçenin 18 milyar 488 milyon YTL’si personel maaşlarına, 2 milyar 131 milyon YTL’si ise sosyal güvenlik primlerine gidiyor. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin yalnızca yüzde 10’u olan 2 milyar 780 milyon YTL’si yatırımlara ayrılmış durumda. Öğretmen ve yardımcı personel açığı başta olmak üzere borcunu ödeyemediği için onlarca okulun elektriğinin kesildiğine dikkat çekilen araştırmada, su, telefon, bakım, onarım, boya ve yakacak gibi zaruri giderlerini dahi karşılamakta zorlanan Bakanlığın; derslik, spor salonu ve laboratuar gibi fiziksel altyapı eksikliklerini bu yatırım bütçesiyle karşılamasının mümkün olmadığı belirtildi.

Araştırmada, dikkat çekilen bir diğer konu ise 2009 yılı bütçe tasarısında Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesinin çokluğuyla övünüldüğü belirtilirken, iddialarının aksine Milli Savunma ve Sağlık Bakanlığı yatırım bütçelerinin Milli Eğitim Bakanlığı yatırım bütçesini 2-3’e katladığı kaydedildi. 8 milyar 772 milyon YTL olan 2009 yılı Yükseköğretim bütçesinin de, zorunlu ihtiyaçları dahi karşılamasının mümkün görünmediği vurgulanan araştırmada, hükümetin, ‘her ile bir üniversite’ sloganı ile yeni kurduğu 26 üniversitenin toplam bütçesinin yalnızca İstanbul Üniversitesi’nin bütçesine yetişemediğine de vurgu yapıldı. 26 üniversiteye toplam 406 milyon 450 bin YTL bütçe ayrılırken, İstanbul Üniversitesi’nin tek başına bütçesi 486 milyon 779 bin YTL oldu.

Araştırmada, okul ve üniversitelere yeterli ödenek ayrılmadığı için eğitim harcamalarının önemli bir bölümünün velilerinin üzerinden sağlandığı belirtildi. 2003 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan bütçenin GSMH’ye oranının yüzde 2.85 olduğu belirtilirken, öğrenci ve öğretmen sayısındaki artışa karşın bu oranın 2009 yılı bütçesinde yüzde 2.80’e düştüğüne vurgu yapıldı. 2009 bütçesiyle milli gelirden eğitime ayırdığı pay yüzde 2.80 olan Türkiye’nin, 30 OECD ülkesi içinde eğitime en az pay ayıran ülke konumunda olduğuna da işaret edilen araştırmada, OECD ülkeleri ortalamasında eğitime GSYİH’nın yüzde 6.3’ü pay ayrıldığı belirtildi.

12.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  OYLANAMAZ BİRŞEY VARSA DEMOKRASİ BİTMİŞTİR

  ÇİNLİ HACILARDA REKOR ARTIŞ

  Çiçek: Tek gündem AB değil

  Kapasite kullanımı da azaldı

  İndirim sırası şimdi benzinde

  Ekmeğe zam geri tepti

  Yıldırım: Bombaları kimse görmedi

  Suya da zam geliyor

  EĞİTİMİ VELİLER FİNANSE EDİYOR

  Türkiye nüfusunda “100 milyon” hayal

  Mahkemeden görevsizlik kararı

  Sosyal Güvenlik Kanunu’na dâvâ

  Yol-İş’teki iddialara savcılık incelemesi

  Silopi’de 8 terörist teslim oldu

  3 kanun Resmî Gazete’de

  Erdoğan bugün ABD’ye gidiyor

  Son istiklal gazisi 105 yaşında öldü

  Orada İslâm yargılanmıyor

  İmam geldi, köy güzelleşti

  Yürü ya obez!

  Şişkinliği hafife almayın

  Titreşim kalp düşmanı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır