"Gerçekten" haber verir 13 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Sağlık yardımı

VMerhabalar… Değerli okurlar bundan böyle her hafta Perşembe günleri bu köşede siz değerli okuyucularımızı Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı alanlarında ve özellikle sosyal güvenlik reformu konularında bilgilendirmeye ve sizden gelen soruları cevaplandırmaya çalışacağız.

Yazacağımız yazıların ve sizlere açıklayacağımız bilgilerin he-pimize faydalı olması temennisiyle…

Bağ-Kur’lular ve SSK’lılardan 30 Gün Hizmeti Olanlar 1 Kasım’dan İtibaren Sağlık Yardımı Alma Hakkına Kavuştular.

Değerli okurlar, bilindiği üzere 1 Ekim 2008 tarihine kadar yürürlükte olan 1479 sayılı Kanunun ek 12'nci maddesine göre, Bağ-Kur kapsamında ilk defa sigortalı olanlar en az sekiz ay, Bağ-Kur kapsamında ikinci defa (yeniden) sigortalı olanlar ise en az dört ay beklemeleri halinde sağlık karnesi alabilmekteydiler.

Ayrıca, yine 1 Ekim 2008 tarihine kadar SSK’da uygulaması yapılan 506 sayılı Kanunun 32'nci ve 35’inci maddelerine göre, SSK sigortalılarının kendilerinin hastalık sigortası yardımlarından yararlanabilmeleri için 90 gün, sigortalının eş, çocuk, ana ve babaları gibi hak sahiplerinin sağlık yardımlarından yararlanabilmeleri için ise en az 120 gün hastalık sigortası primi ödemiş olmaları gerekmekteydi.

İşte, Bağ-Kur’lular ve SSK’lılar için 1 Ekim 2008 tarihine kadar olan söz konusu bu bekleme ve staj süreleri 5510 sayılı kanunla birlikte 1 Ekim’den itibaren bir aya indirildi. 5510 sayılı Kanunun 67 nci maddesindeki konumuzla ilgili hükümler şu şekildedir; “…60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) ve (f) bendi hariç diğer bentleri gereği genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması… şarttır.”

Kanun metnindeki hükümlerden anlaşılacağı üzere, artık Bağ-Kur’lulardan ve SSK’lılardan 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 30 günlük sigortalılık hizmet süresi ya da prim ödeme gün sayısı olan kişiler, 1 Ekim 2008 tarihinden önce geçerli olan Bağ-Kur ve SSK’daki bekleme sürelerini doldurmadan, 5510 sayılı kanun kapsamındaki genel sağlık sigortası yardımlarından yararlanabileceklerdir.

Bu husus neden önemli? Çünkü birçok vatandaşımız sağlık yardımlarından yararlanabilmek için hâlâ eski (1 Ekim 2008’den önceki) Bağ-Kur’daki ve SSK’daki bekleme sürelerine tabi olduklarını düşünerek, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine ve Merkez Müdürlüklerine müracaat bile etmemektedirler. İşte bu durumda olan ve sırf Bağ-Kur ve SSK’daki eski bekleme sürelerini tamamlamadığı için sağlık yardımlarından yararlanamayan vatandaşlarımız günümüz itibariyle bir aylık prim ödeme gün sayısına sahip iseler, bir an önce Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak sağlık yardımlarından yararlanmaya başlamalarını önemle tavsiye ederiz.

FATİH AKARSU-Sosyal Güvenlik U

13.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  MAKİNALAR STOP EDERSE...

  Faiz, kur ve enflasyon yükselecek

  OECD’den AB’ye faiz indirimi çağrısı

  Faizsiz kredi, kepenklerin kapanmasını önler

  Hammadde ithalatı 124.3 milyar dolara ulaştı

  Benzin, iki günde 16 kuruş ucuzladı

  Irak'tan yatırım çağrısı

  Buğday stokları un fiyatını düşürdü

  Sağlık yardımı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır