"Gerçekten" haber verir 19 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Cami hazireleri gün yüzüne çıkıyor

Erzurum’da, Atatürk Üniversitesinde (A.Ü) görevli 3 akademisyen tarafından yapılan çalışmayla, şehir merkezinde bulunan tarihî camilerin hazireleri gün yüzüne çıkarılıyor.

A. Ü Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihî Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş, İlahiyat Fakültesinde görevli öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Yılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Yusuf Bilen’le birlikte, şehir merkezindeki tarihî camilerin hazireleri üzerinde çalışma başlattıklarını söyledi. Erzurum’da hazireler üzerine bugüne kadar kapsamlı bir çalışmanın bugüne kadar yapılmadığına dikkati çeken Yurttaş, 2 yıl önce başlattıkları çalışmanın halen devam ettiğini bildirdi.

Yurttaş, ilk olarak Esatpaşa Camii’nin haziresini tamamladıklarını belirterek, şunları kaydetti: ‘’Söz konusu caminin çevresinde bulunan 46 mezar üzerindeki çalışmalarımız tamamlandı. Osmanlı döneminin Erzurum’daki son 200 yılını gözler önüne seriyoruz. Türk kültürünün zenginliğinin en önemli göstergelerinden birisi de cami hazireleridir. Yaptığımız çalışma, bu noktada büyük önem taşıyor.’’

Yurttaş, Esatpaşa Camii’nin ardından Muratpaşa, Yeğenağa, Narmanlı, Kadana, Bakırcı ve Aşağı Habibefendi Camileri’ndeki hazireler üzerine çalışma yapacaklarını vurgulayarak, bu camilerle ilgili ön hazırlık çalışmalarının tamamlandığını ifade etti.

Cami hazirelerindeki levhaları, kitabeleri ve mezar taşlarını kayıt altına aldıklarını ve bunları derlediklerini ifade eden Yurttaş, şöyle devam etti: ‘’Camilerimizin tarihî özelliklerini daha kapsamlı bir şekilde gün yüzüne çıkarmalıyız. Çok farklı özelliklerle karşılaşıyoruz. Özellikle mezar taşlarına baktığımızda, o dönem İstanbul’da yaptırılarak Erzurum’a getirilen mezar taşlarının bulunduğunu görüyoruz. Uzun soluklu bir çalışma olan projemiz tamamlandığında camilerimizin tanıtımına da büyük katkı sağlamış olacağız.’’ Yurttaş, her cami için ayrı bir kitapçık hazırlayarak, hazirelerini anlatmayı planladıklarını dile getirerek, bu konuda Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü, Erzurum Büyükşehir Belediyesi veya farklı kurum, kuruluşlardan sponsorluk desteği beklediklerini sözlerine ekledi.

19.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Cami hazireleri gün yüzüne çıkıyor

  GÜLDESTE: “Din Görevlisi Hatıra Yarışması”

  Sus Dergi yayın hayatına başladı

  Semerkand Aile: Modern çağda yaşlanmak

  Troya, müzesine kavuşacak

  Türkiye’nin ilk müzik müzesi yolda

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır