"Gerçekten" haber verir 28 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Karatay yeniden açılıyor

TÜRKİYE'DE alanında tek olan Konya’daki Karatay Çini Eserler Müzesi, 2 yıllık restorasyon çalışmasının ardından 1 Aralıkta törenle açılacak.

Konya Müze Müdürü Yusuf Benli, Karatay Çini Eserler Müzesi olarak kullanılan Karatay Medresesi’nin, Selçuklu Sultanı 2. İzzettin Keykavus döneminde Emir Celâleddin Karatay tarafından yaptırıldığını söyledi.

19. yüzyılın sonlarında terk edilen taç kapılı medresenin 1955 yılında Çini Eserler Müzesi olarak hizmete açıldığını anlatan Benli, Türkiye’nin çini alanında tek ihtisas müzesi olan Karatay Çini Eserler Müzesi’nde, medresenin kendi çini işlemeleri dışında Kubadabad Sarayı ve Kılıçarslan Köşkü’nden getirilen çini eserlerin de sergilendiğini anlattı.

Müzenin, açıldığı tarih olan 1955 yılından beri yenilenmemesi sebebiyle 2 yıl önce müzede restorasyon çalışması başlatıldığını ifade eden Yusuf Benli, şunları kaydetti:

‘’Müze içi bu çalışma da tümüyle elden geçirildi, duvardaki çinilerde yenileme çalışmaları yapıldı. Teşhir için kullanılan vitrinler değiştirildi, yıkık durumda olan bir bölüm düzenlenerek ayağa kaldırıldı. Karatay Çini Eserler Müzesi, yapılacak son hazırlıkların ardından, Mevlânâ’nın 735. Vuslat Yıl Dönümü Etkinlikleri’nin başladığı gün olan 1 Aralık tarihinde, 2 yıllık bir aradan sonra yeniden açılmış olacak. Açılış için düzenlenecek törene, Vuslat Yıl Dönümü faaliyetleri için Konya’ya gelecek davetliler ve protokol üyeleri katılacak.’’ Konya Müze Müdürü Benli, müze duvarları dışında, burada sergilenen çini eserlerin de konservasyonlarının (onarım) tamamlandığını, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait 3 bini aşkın sırlı ve sırsız parçanın müze içine yeniden yerleştirilmesi işinin 1 Aralığa kadar tamamlanacağını sözlerine ekledi. Konya /aa

28.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Karatay yeniden açılıyor

  Sağlıklı iletişimin ilk şartı, muhatabın iyi anlaşılması

  Kriz, müziği de vurdu

  Denizli, Kadıköy'deki derbide Rüştü ve Nobre'ye güveniyor

  LİDER TRABZON KAYSERİ ÖNÜNDE 3 PUAN ARIYOR

  VOLEYBOLDA TELEKOM'DAN DEV TRANSFER

  ADAM ÖLDÜREN ÇİNLİ FUTBOLCUYA İDAM CEZASI

  KAKA İNGİLTERE'DE OYNAMAK İSTİYOR

  Fenerbahçe'de Emre sevinci

  Mehmet 21, Hidayet 12 sayı potaya bıraktı

  Efes 2. turu zora soktu

  HAKEME YİNE DAYAK

  AROMA 2008 ŞAMPİYONU

  İspanya basını: En kötü Volkan

  Rumlar Şampiyonlar Ligi maçında propaganda yaptı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır