"Gerçekten" haber verir 10 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

AFGAN MÜLTECİLERE BAYRAM

Türk iş adamlarınca kesilen kurban etleri Afganistan’ın başşehri Kâbil’de bulunan mülteci kamplarında zor şartlar altında yaşayan ve kendi vatanlarında mülteci olarak yaşayan Afganlı ailelere dağıtıldı. Kâbil’de mülteci olarak yaşayan ihtiyaç sahibi Gulam Reza, “Kendi ülkemizde böyle mülteci durumunda kalmanın burukluğunu yaşıyoruz’’ dedi.

Mülteci kampına bayram geldi

YILLARDIR işgal ve iç savaşın yaşandığı Afganistan’da halkın bir bölümü kendi vatanlarında mülteci olarak hayatını sürdürüyor. Başşehir Kabil’in çeşitli yerlerinde bulunan mülteci kamplarında hayat mücadelesi veren Afgan halkını yakından görme şansı bulan Türk iş adamları, yapmış oldukları kurban yardımlarının gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştığına inandıklarını ve bunun mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Dernek yetkilileri ve Türk iş adamlarınca hijyenik şartlarda kesilerek hazırlanan kurban etlerini alan mülteciler, ülkenin olumsuz şartlarına aldırış etmeden kendilerine kurban eti getiren Türk halkına minnet ve şükranlarını iletti.

Kabil’de mülteci olarak yaşayan ihtiyaç sahibi Gulam Reza, Pakistan’ın Peşaver şehrinden bir buçuk yıl önce Afganistan’a geldiklerini anlatarak, ‘’Rus savaşı döneminde Peşaver’e gittik ve orada da çok ağır şartlar altında yaşadık. Bu olumsuz sürecin ardından Pakistan’dan da sınır dışı edilerek ülkemize geri gönderildik. Kendi ülkemizde böyle mülteci durumunda kalmanın burukluğunu yaşıyoruz’’ diye konuştu.

Savaştan önce de başşehir Kâbil’de yaşadığını ifade eden Reza, geldiklerinde evlerinin yıkıldığını, yaşayacak yer olmadığı için rastgele bir yer seçerek, çadır ve çamur evlerde yaşamaya çalıştıklarını kaydetti.

Günlük geçimlerini sağlamak için hamallık yaptığını anlatan Reza, iş ayrımı yapmıyoruz, ne iş olursa olsun çalışıyoruz. Dört çocuğum var, onlara rızık bulabilmek için çalışıyoruz’’ dedi. Bu arada, kampta yaşayan çocuklar, Türk iş adamlarınca dağıtılan ‘’bayram şekerleri’’ ile sevinç yaşadı. Başşehir Kâbil’de 12 ayrı yerde mülteci kampları yer alıyor. Kampların bazılarında 40-50 hane bazıların da ise 70-80 hanenin yer aldığı öğrenildi. Başşehir Kâbil’de mülteci olarak yaşayan 15-20 bin kişi olduğu tahmin ediliyor. Kamplarda yaşayan kadın ve çocukların sağlıksız şartlar sebebiyle sık sık hastalandıkları belirtiliyor.

10.12.2008


 

Kosova’da ilk bağımsız Kurban

KOSOVA'DA Kurban Bayramı kutlamaları barış, sevgi ve neşe içinde geçiyor. Priştine’deki Sultan Murat Camii’nde önceki gün bayram namazını kıldıran Kosova müftüsü Naim Tırnava, bayramın Müslümanları bir araya getiren önemli bir gün olduğunu belirterek, Kosova’nın bağımsızlığından sonra ilk Kurban Bayramı’nı kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Tırnava, Kosova’nın bu günlerde yeni bir sınavdan geçmekte olduğunu belirterek, halkı birlik ve beraberliğe, barış ve hoşgörüye dâvet etti. Kosova şehirlerinin çoğunda olduğu gibi başşehir Priştine’deki camiler de yetersiz kalınca cemaat bayram namazını cadde ve sokaklarda kıldı. Kosova müftüsünü ziyaret eden Kosova liderleri Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, Başbakan Haşim Taçi, Meclis Başkanı Yakup Krasniçi, çok sayıda bakan ve milletvekili ile uluslar arası sivil ve askerî kurumların temsilcileri Kurban Bayramı’nı kutladı. Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Yahya Bacak ile Kosova Türk Tabur Komutanı Yarbay Nail Yiğit, Prizren’deki Sultan I. Murat Kışlası’nda, çeşitli kuruluş ve dernek temsilcileri ile vatandaşların bayram tebriklerini kabul etti. Kosova’da görev yapan Türk Kızılayı, Mehmetçik ve Türk polisi, bayram dolayısıyla, Mamuşa, Prizren, Priştine, Mitroviça, Vıçıtırın, Dobrçan’da ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere yaklaşık 10 ton kurban eti yardımı yaptı.

Bu yıl Kosova’dan hacca giden yaklaşık bin kişi hacı oldu. 2 milyon nüfuslu Kosova’nın yüzde 95’i Müslüman.

Kosova’nın tek Türk belediyesi Mamuşa’da Anadolu kasabalarındaki gibi bayram havası yaşandı. Kosova, Türk ve Türk Kızılayı bayraklarıyla donatılan köy meydanında toplanan Mamuşalılar davul zurnalı bayram kutlaması yaptı. Meydanda toplanan halka konuşan Belediye Başkanı Arif Bütüç, Türkiye’nin verdiği her türlü desteğin Mamuşa’nın kalkınmasına katkısının çok büyük olduğunu belirterek, “Kosova’da doğduk, Avrupa’yla bütünleşme yolunda ilerleyen Kosova’da yaşamaya devam edeceğiz” dedi.

Türk Kızılayı adına Mamuşalıların Kurban Bayramını kutlayan Yönetim Kurulu üyesi Hayati Çetin, Türk kültürünü, gelenek ve göreneklerini bugüne taşıyan Mamuşalıları kutladı. Mamuşa Belediye Başkanı ile Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) üyesi Topluluklar Bakan Yardımcısı Rıfat Krasniç, Türk Kızılayı temsilcisi Çetin’e, günün hatırasına Türk Bayrağı’nın işlendiği halıyı armağan etti. Türk Kızılayı, Mamuşa’da, çevre köyü Kruşa’da, Priştine, Vıçıtırın ve Gilan’a bağlı eski Türk köyü Doburçan’da ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere 24 büyük baş kurban kesti.

10.12.2008


 

11 EYLÜL'ÜN BEYNİ MAHKEMEDE

11 Eylül 2001 terör saldırılarının beyni olmakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed ve dört suç ortağı zanlısı, ABD’nin Guantanamo askerî üssünde görülen dâvâda, suçlamaları kabul edeceklerini bildirdi.

Küba’daki Guantanamo üssünde görülen ön duruşmada, New York’ta yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne sebep olan saldırıların beyni olmakla suçlanan Muhammed, bu kararlarını, iki suç ortağı zanlının zihinsel durumlarıyla ilgili tetkikten sonra resmen açıklayacaklarını söyledi. Askeri Hakim Albay Stephen Henley, iki zanlının aklî dengelerinin yargılanmalarına izin verip vermediğinin anlaşılması için inceleme yapılmasını istemişti. 5 zanlı saldırılarla ilgili rolleri konusunda suçlu bulunurlarsa, idam cezasına çarptırılma riskiyle karşı karşıya bulunu-yorlar. Mahkemeyi izleyen muhabirler, zanlıların bu kararlarını açıkladıkları ön duruşmadan sonra yeni bir mahkeme tarihi belirlenmediğini ve ABD Başkanı seçilen Barack Obama’nın görevi George Bush’tan devralacağı 20 Ocak’tan önce bir duruşma yapılma şansının zayıf olduğunu belirtiyor. Obama, askerî mahke-meye karşı olduğunu açıklamış ve Guanatanamo’daki tutukevini kapatmayı taahhüt etmişti.

10.12.2008


 

İsrail, Gazze ablukasını geçici olarak açtı

İSRAİL, Gazze ile geçiş noktalarını insanî yardım ve akaryakıt sevkıyatı için açtı. Savunma Bakanı Ehud Barak’ın, “bugün hiç roket saldırısı olmamasını dikkate alarak”, geçiş noktalarının açılması talimatını verdiği bildirildi.

İsrail ordusu da Kerem Şalom geçişinden 45 kamyon insanî yardım malzemesi naklinin yapılacağını duyurdu. 30 kamyon yüklü hububatın da Karni geçişinden nakline izin verildi. Nahal Oz terminalinden Gazze’nin elektrik santralinde kullanılacak fuel oil ile mutfaklarda kullanılan gaz gönderilecek. Gazze Şeridi ve burada yaşayan 1,5 milyona yakın Filistinli, İsrail’in operasyonuna tepki olarak başlayan roket saldırılarının ardından geçiş noktalarını tamamıyla kapatması sebebiyle, 5 Kasımdan bu yana tam bir abluka altında bulunuyor.

10.12.2008


 

EULEX, Kosova'da göreve başladı

KOSOVA'NIN bağımsızlığını ilânının ardından Ahtisari Paketi çerçevesinde Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Misyonu’nun (UNMIK) görevinin Avrupa Birliği Kosova Misyonu’na (EULEX) devredilmesiyle ilgili tartışmalar sü-rerken, EULEX sözcüsü Karin Limdal, kuzeyi dahil EULEX’in Kosova genelinde dünden itibaren Kosova’ya yerleştiğini bildirdi.

Limdal, EULEX’in Mitroviça’nın kuzeyi de olmak üzere sınır polisinin Kosova polisi ile birlikte 4 karakolda ve Mitroviça’da da yargıç ve savcılarının göreve başlayacağını açıkladı. Kosovalı siyasî yetkililer yaptıkları açıklamalarında EULEX’e tam destek verdiklerini belirterek EULEX’in Kosova’nın tamamına konuşlanmasının öne-mine işaret ediyorlar.

10.12.2008


 

Pakistan, Hindistan'a zeytin dalı uzattı

PAKİSTAN Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, Mumbai saldırılarından sonra ilişkilerinin ge-rildiği Hindistan’a barış çağrısında bulundu.

New York Times gazetesine makale yazan Zerdari, geçen ay Hindistan’ın Mumbai şehrinde 171 kişiyi öldüren teröristlerin planlarını boşa çıkarmak için Yeni Delhi yönetimiyle barış sürecini ileri götürmek arzusunu dile getirdi. Pakistan’da ikamet edip de Mumbai’deki saldırılara karışanları kim olursa olsunlar yok etme sözü veren Zerdari, yasa dışı örgüt Leşker-i Tayyibe’nin eğitim kampına önceki gün düzenlenen operasyonu da bu niyetlerinin delili olarak gösterdi. Uzmanlar, Hindistan ile Pakistan arasındaki barış sürecinin saldırılardan sonra artan gerilim sebebiyle birkaç ay kesintiye uğrayacağını bekliyor.

10.12.2008


 

Türkmenler, bayramı gecikmeli kutladı

TÜRKMENİSTAN'DA halk Kurban Bayramı’nın ilk gününde bayram namazı için camileri doldurdu. Bütün İslâm âleminde olduğu gibi Kurban Bayramı Türkmenistan’da da coşkuyla kutlandı.

Diğer ülkelerden farklı olarak Kurban Bayramı’nı dün idrak etmeye başlayan vatandaşlar bayram namazı için camilere akın etti. Başşehir Aşkabat’ta Türkiye Diyanet İşleri Vakfı tarafında inşa edilen ve halk arasında Türk Camisi olarak adlandırılan Ertuğrul Gazi Camii sabahın erken saatlerinde dolmaya başladı. Yaşlısı genci, yediden yetmişe herkesin bayram namazı için doldurduğu 5 bin kişilik camide vatandaşlar yer bulmada zorluk çekti. Bayram namazı yerel saatle 09:00’da (TSİ 06:00) kılınırken, namazda kadınların ve çocukların bir hayli fazla olması dikkati çekti.

10.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır