"Gerçekten" haber verir 21 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

‘Güneydoğu, kendini taşıyamıyor’

İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şube Sekreteri Turan Kapan, Diyarbakır’daki mevcut yapıların yüzde 80’inin iskan ruhsatı olmadığını söyledi.

Türkiye’de güvenirliği olmayan önemli bir yapı stoku bulunduğunu belirten Kapan, Türkiye coğrafyasının yaklaşık yüzde 95’inin aktif deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu, ülke nüfusunun yüzde 98’inin deprem riski yüksek olan yerleşim birimlerinde yaşadığını bildirdi. Kurdukları Beton Laboratuvarında analiz ettikleri numunelerde güvensiz yapıların bulunduğunu tesbit ettiklerini ve bunun da uygun malzeme kullanılmamasından kaynaklandığını belirten Kapan, şu bilgileri verdi:

‘’Diyarbakır’daki yapıların yüzde 80’inin iskân ruhsatı yok. 2004 yılından sonra yoğun bir şekilde iskân ruhsatı için başvuru yapılıyor. Müteahhitlerin borçları, belediyelerin yeterli denetim yapmaması dolayısıyla projelerinde aykırılık yapan ve iskân ruhsatı almayan çok sayıda yapı var. Bunların doğrudan güvenilir olmadığını söylemek doğru değil. Sadece uygulamada plana aykırılık teşkil ediyor. Diyarbakır, 2000’li yıllardan sonra proje ve yerinde uygulama denetimine uygun olarak inşa edilen yapılar bakımından Türkiye’nin sayılı illeri arasında yer alıyor. Önemli olan binanın dış görünüşünden çok taşıyıcı sistemde kullanılan malzemenin denetimi, standartları ve yönetmeliklere uygun kullanılıp kullanılmadığıdır. Güneydoğu’da kendi ağırlığını taşıyamayan yapılar mevcut.’’

Betonun bir mühendislik işi, demir ve betonun bir yapı için temel bileşen olduğuna da dikkati çeken Kapan, Kayapınar, Huzurevleri ve Bağlar gibi beldelerinde yıkılan binalar olduğunu hatırlattı.

Kaçak yapılaşma ve denetimsizliğin Türkiye’nin birçok yerinde yaşanan temel sorun olduğunu anlatan Kapan, ‘’Bunun önlenebilmesi için bir an önce yasaların düzenlenmesi, yasalar hazırlanırken de meslek örgütlerinin bu işe dahil edilerek yerel yönetimlerin ve bayındırlık il müdürlüğünün işbirliğinin sağlanması gerekir. Aksi takdirde yasal boşluklar nedeniyle istenmeyen sonuçlar yaşanabiliyor’’ dedi.

21.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  DP’den başörtülü aday

  Benim de hatalarım var

  Türkiye’yi ziyaret et

  El Zeydi’ye destek, ABD elçiliğine siyah çelenk

  Bush ve Abbas biraraya geldi

  İsrail’den füze saldırısı

  İşsiz gençlerin AB fırsatı

  ‘Güneydoğu, kendini taşıyamıyor’

  Köye dönüş meyvelerini veriyor

  Trafiğe çıkmadan ceza yedi

  Bir çocuğun bayramı

  Fahiş zam iddiası

  8 bin 647 polise soruşturma

  Meclis içtüzüğü değişiyor

  Arıtman’a partisinden uyarı

  İktisat duâyeni ölümünün 1. yıl dönümünde anıldı

  İHH, 12 bin kişiyi göz ameliyatı yaptırdı

  5 bin köy okuluna internet bağlanacak

  13 ilin emniyet müdürleri değişti

  Adlî Tıp’ta görev değişimi

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır