"Gerçekten" haber verir 11 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

Türkiye'nin yazma eserler hazinesi

KONYA Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, Burdur İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğünü sel basması sonucu çok değerli yazma eserlerin zarar görmesi üzerine, ülkenin çeşitli kütüphanelerinde bulunan değerli yazma koleksiyonlarını bir araya toplamak, bakım ve onarımlarını yapmak, eserleri uygun ortamlarda muhafaza ederek araştırmacıların hizmetine sunmak amacıyla 1984 yılında kütüphanelerinin hizmete açıldığını söyledi.

Konya’nın, Anadolu Selçuklu Devleti’ne başşehirlik yapması dolayısıyla kültürel derinliği ve devamlılığı olan bir şehir olduğunu ifade eden Şahin, ‘’Bu durum, Konya’da kurulan yazma eserler kütüphanesini çok özel bir yere taşımaktadır. İstanbul’daki Süleymaniye Kütüphanesi’nden sonra en fazla yazma eserin bulunduğu Konya, ülkemizde ve dünyada hak ettiği yere gelme yolunda emin adımlarla yürümektedir’’ diye konuştu.

Şahin, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’nde Selçuklu döneminin yanında Osmanlı dönemine ait çok sayıda yazma eser bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: ‘’Konya, Selçuklu’nun başkentidir. Sadrettin Konevi, İbn-i Arabi ve Mevlânâ gibi büyük âlimlere ait eserler, kütüphanenin dikkat çeken kitaplarıdır. Bunun yanında Hacı Bektaş-ı Veli’nin kütüphanesi de buradadır. Kütüphane, tıp yazmaları konusunda da dünyanın en zengin koleksiyonuna sahiptir diyebiliriz. Mevlevîlikle, İbn-i Arabi ile ilgili hiçbir kütüphanede bulunamayacak eserler mevcuttur. İmam Gazali’den İmam-ı Azam’a yüzlerce ilim adamı, düşünür mutasavvıfın eseri de kütüphanede bulunmaktadır. Anadolu’nun en kapsamlı koleksiyonunu depolarında saklayan önemli bir kütüphane hüviyetine sahiptir.’’

TOPLAM 83 BİN 602 ADET ESER

Bugüne kadar Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi koleksiyonunda devir, bağış ve satın alma yoluyla sağlanmış kayıtlı ve halen tasnifi yapılarak kayıt altına alma çalışmaları devam eden 13 bin 266’sı yazma, 70 bin 336’sı matbu olmak üzere toplam 83 bin 602 adet eser bulunduğunu anlatan Şahin, Elazığ Müzesi Kütüphanesi ile birlikte devir yapılan kütüphane sayısının da 62’ye ulaştığını ifade etti.

Şahin, yazma eserlerden 10 bin 119’unun devir, 2 bin 74’ünün satın alma bin 73’ünün de bağış, matbu eserlerin ise 61 bin 696’sının devir, 384’ünün satın alma ve 8 bin 256’sının da bağış yoluyla kütüphaneye kazandırıldığını bildirdi.

Kütüphanede, tarihî yazma eserlere orijinaline çok yakın, el işçiliğiyle cilt yapıldığını, belirten Şahin, ‘’Paha biçilmez önemdeki bu eserlerin bir kısmı, özel olarak çelik kasa şeklinde yapılan, ancak 3 ayrı görevlinin bir araya gelmesiyle açılabilen bir bölümde muhafaza edilmektedir. Bu özel bölmedeki eserler, hırsızlık, yangın, deprem gibi doğal afetlere karşı tam korumalıdır’’ dedi.

ÜST DÜZEY KORUMA

Bekir Şahin, bilimsel çalışmalar için üniversiteler ile her türlü yerli ve yabancı araştırmacılara hizmet veren kütüphanede kitapların muhafaza ve bakımının büyük bir titizlikle yapıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

‘’Yazma ve eski harfli basma kitaplar ayrı ayrı depolarda muhafaza edilmektedir. Depolarda, sabit sıcaklığın kışın 16 derece, yazın 24 derece, nem oranının yüzde 50 olması, ışık şiddetinin 50 lux’ü aşmamasına dikkat edilmektedir. Pencereler ultra viyole (UV) ışınlarını geçirmemesi için koyu renk perde veya UV emen filtreler ile kapatılmakta, çatı, pencere ve kapılar izole edilerek, dış etkenlere karşı korumalı hale getirilmektedir. Kitaplar belirli aralıklarla tek tek elden geçirilmekte, tozları alınacak kitaplar raflardan alınarak temiz havaya çıkartılmaktadırlar.’’

MODERN BİNAYA İHTİYAÇ DUYULUYOR

Mevlânâ’dan Hacı Bektaş Veli’ye kadar çok sayıda düşünürün eserlerinin yer aldığı, devir, satın alma ve bağış yoluyla kazandırılan kitaplarla her geçen gün daha da zenginleşen kütüphanenin, mevcut hizmet binasının artık yetersiz kaldığını dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

‘’Hizmet binamız, bodrum katı ile birlikte 4 katlıdır. Kütüphanenin 14 çalışma odası, 4 salonu, 4 adet el yazması eserlerin korunduğu özel çelik kasa, 4 adet matbu eserlerin yer aldığı depo, 1 CD arşiv odası ile toplam kullanım alanı 723 metre karedir. Bağışlanan kitaplarla kütüphane zenginleşmeye devam etmektedir. Kütüphane zenginleştikçe mevcut fiziki yapı yetersiz kalmaya başladı. Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi için modern bir binaya ihtiyaç duyulmaktadır.’’

11.01.2009


 

Deniz’den çıkan kitap: Kanuni Sultan Süleyman

DENİZBANK iştiraki Deniz Kültür Yayınları, yeni bir kitaba imza attı.

Osmanlı Devleti dönemi boyunca yaşananları, önyargılardan uzak, objektif ve tamamıyla bilimsel temellere dayanan bir bakış açısıyla sunma amacı güden Deniz Kültür, “Kanuni Sultan Süleyman” adlı çalışmasını da böyle bir çabanın ürünü olarak kitapseverlerin beğenisine sundu.

11.01.2009


 

Bir zamanlar “Zabıta”

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, tarihin her döneminde farklı unvan ve isimlerle adlandırılsa bile belde halkıyla bütünleşmiş, onlarla iç içe olmuş ve günümüze kadar zabıta hizmetlerini sürdürmüş olan Belediye Zabıtası Teşkilâtı’nın kökenini, hangi süreçlerden geçtiği ile eski ve yeni tarihini ortaya çıkaracak “Osmanlılarda İhtisap Müessesesi” ve “Belediye Zabıtası Tarihi” isimli iki ciltlik bir kitap yayınladı.

11.01.2009


 

“Spor Şurası” kitap oldu

BAŞBAKANLIK Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, 26-28 Kasım tarihleri arasında, “bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ışığında dinamik, verimliliği ve kaliteyi esas alan bir anlayış içerisinde beden eğitimi ve spor alanında arzu edilen düzeye ulaşmak, görüş ve önerilerde bulunarak sorunları tespit edip yeni politikalar oluşturmak” amacıyla gerçekleştirilen “Spor Şurası”nda dile getirilen görüşleri, sunulan tebliğleri bir kitapta topladı.

11.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır