"Gerçekten" haber verir 09 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Mahkeme yeminine laiklik ayarı geliyor

Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısının yasalaşmasının ardından, “Allah'ım ve namusum üzerine yemin ediyorum” diye yapılan yemin, “Kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ediyorum” şeklinde yapılacak.

Mahkemedeki yemine laiklik ayarı

Mahkemelerde tarafların yapacağı yeminin şekli değiştiriliyor. Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısının yasalaşmasının ardından, ''Allahım ve namusum üzerine yemin ediyorum'' diye yapılan yemin, ''Kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ediyorum'' şeklinde yapılacak.

Yargılamanın doğru, hızlı ve etkin yürütülmesini sağlamayı amaçlayan 458 maddelik Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısı, önemli değişiklikler içeriyor. Bunlardan birisini de mahkemelerde tarafların yapacağı yemin oluşturuyor. TBMM Adalet Komisyonunda görüşülen tasarının yasalaşmasıyla, mahkemelerde yapılacak yeminin şekli değiştirilecek. Buna göre, davanın çözümü bakımından önem taşıyan, çekişmeli olan ve kişinin kendisinden kaynaklanan olaylar, yeminin konusunu oluşturacak. Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyeceği olaylar, bir işlemin geçerliliği için kanunen iki tarafın açıklamalarının yeterli görülmediği haller, yemin edecek kimsenin namus ve onurunu etkileyecek, onu ceza soruşturması ile karşı karşıya bırakacak olaylar, yemin konusu yapılmayacak. Yemin teklif edilen kimse, duruşmaya gelmediği takdirde, kendisine yemin için dâvetiye çıkarılacak. Dâvetiyeye; yemine konu olaylar, sorulacak sorular ile geçerli bir özrü olmaksızın yemin için belirlenen gün ve saatte mahkemeye gelmediği, gelip de yeminini yapmadığı ya da yemini yapmaktan kaçındığı takdirde, yemin konusu olayları ikrar etmiş sayılacağı yazılacak. Tasarıda, tüzel kişiliklerin yemini de düzenleniyor.

''KUTSAL DEĞERLER'' ÜZERİNE YEMİN

Tasarıya göre, yemin yapacak kişi, mevcut düzenlemedeki gibi, ''Allahım ve namusum üzerine yemin ediyorum'' demeyecek, kutsal saydığı inanç ve değerleri üzerine yemin edecek. Hakim, yemini yapacak kişiye, ''Size sorulan sorular hakkında, gerçeğe uygun cevap vereceğinize ve hiçbir şey saklamayacağınıza namusunuz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerler üzerine yemin eder misiniz?'' diye soracak. Kişi de ''Bana sorulan sorular hakkında gerçeğe uygun cevap vereceğime ve hiçbir şey saklamayacağıma namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ediyorum'' diyerek yeminini yapmış olacak. Yemin yapılırken, hakim de dahil olmak üzere, salonda bulunan herkes ayağa kalkacak.

''DAHA LAİK HALE GETİRME''

Tasarının genel gerekçesinde, yeminle ilgili değişiklik anlatılırken, mevcut kanundaki yemin formülünün daha laik hale getirilmeye çalışıldığı belirtildi. Tasarının madde gerekçesinde ise yeminin şeklinde yapılan değişiklik, detaylıca anlatıldı. Gerekçede, Türk Dil Kurumu sözlüğünde, ''Yemin'' kavramının ''Ant, Tanrıyı veya kutsal bilinen bir kişiyi, bir şeyi tanık göstererek bir olayı doğrulamak'' şeklinde tarif edildiği belirtilerek, yeminin, beyan edilen konunun söylenen şekilde gerçekleştiğine, kutsal şeyleri tanık gösterme olduğu ifade edildi.

09.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Piyasalarda sıkıntı had safhada

  Reformları hızlandırın krizden etkilenmeyin

  Tüketici borç tuzağına düşürülüyor

  Meclis, Başbakanlık tezkeresini görüşecek

  Türk Eğitim-Sen'den 41 vali hakkında suç duyurusu

  Krizde "komşulara" ihracat arttı

  Devlet nereye, ne harcıyor?

  YSK'nın "yardım" uyarısı Resmî Gazete'de

  “Dindarlık kimsenin babasının malı değil”

  Mahkeme yeminine laiklik ayarı geliyor

  Tuzla’da bir işçi daha vefat etti

  Çorlu’da feci kaza: 4 ölü

  2 ilde 19 araç kundaklandı

  Kabinli taksiler yolda

  Kuvvetli yağış uyarısı

  Gazze için yardım gecesi

  FİLİSTİNLİLER İÇİN BULUŞTULAR

  Memur-Sen’den Yeni Asya’ya ödül

  Sigara ruh sağlığına da zarar

  Bakanlık, beslenme alışkanlıklarını araştıracak

  Bugün “Yarı gölge ay tutulması” yaşanacak

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır