"Gerçekten" haber verir 11 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

Tunceli’de yardımlar durduruldu

Tunceli Valiliğince fakir vatandaşlara yapılan eşya yardımı dün savcılığın talimatıyla durduruldu. Günlerdir tartışmalara yol açan yardım dağıtımı dün sabah Cumhuriyet Mahallesinde erken saatlerde devam ederken, Savcılık Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Ali Rıza Güneş’i adliyeye çağırdı. Savcı kararı muhtara bildirdikten sonra, yardım dağıtımı saat 11.00’de sona erdirildi. YSK Başkanı, yardımların seçim öncesinde dağıtılmasının doğru olmadığını açıklamıştı.

Tunceli’de yardım dağıtımı durduruldu

Tuncelİ Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri ile mahalle muhtarları gözetiminde gerçekleştirilen eşya yardımı savcılığın talimatıyla durduruldu. Cumhuriyet Mahallesi’nde sabah saatlerinde yapılan beyaz eşya yardımı, Savcılığın Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Ali Rıza Güneş’i adliyeye çağırıp kararı bildirmesi üzerine saat 11.00’de durduruldu. İçinde buzdolabı ve çamaşır makinesi bulunan 2 kamyon Cumhuriyet Mahallesi’nde eşyalarla birlikte bekletiliyor.

11.02.2009


 

AMBULANSTA BİR BUÇUK SAAT MUAYENE

'Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz GATA Haydarpaşa Hastanesine sevk edildi. Ersöz, götürüldüğü Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi âcil servisi önünde ambulansın içinde doktorlar tarafından muayene edildi. Yaklaşık bir buçuk saat süren muayenenin ardından Ersöz, aynı ambulansla GATA Haydarpaşa Hastanesine gönderildi.

GÖRÜNTÜ ALINMASINA JANDARMA ENGELİ

Ambulansın içindeki muayene ve GATA'ya sevk sırasında basın mensuplarınca fotoğraf ve görüntü alınmaması amacıyla jandarmaların ambulansın önünde dizildikleri görüldü. Bu arada avukatı Ali Rıza Dizdar, Ersöz hakkındaki tutuklama kararının kaldırılmasını istedi. Dizdar, müvekkiline yöneltilen “yasadışı örgüt yöneticisi olma” suçlamasında delillerin soyut olduğunu öne sürdü.

Ergenekon’dan GATA’ya

“Ergenekon’’ soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz GATA Haydarpaşa Hastanesine sevk edildi.

Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün avukatı Ali Rıza Dizdar, tedavi gördüğü Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Silivri Cezaevi’ne nakledilen müvekkilinin, yolda tansiyonunun yükseldiğini, kanamasının olduğunu belirterek, Silivri Devlet Hastanesi’ne sevk edildiğini bildirdi. Dizdar, hastaneye sevk kararının cezaevi doktorları tarafından bakım ve tedavinin revirde yapılamayacağı gerekçesiyle verildiğini tahmin ettiğini söyledi. Levent Ersöz, Silivri Devlet Hastanesi’nden jandarmaya ait bir minibüsün eşliğinde Sağlık Bakanlığı 112 ambulansıyla Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ulaştırıldı. Ersöz, hastanenin acil servisi önünde ambulansın içinde doktorlarca yaklaşık 1,5 saat muayene edildi.

Ersöz, daha sonra aynı ambulansla GATA Haydarpaşa Hastanesi’ne gönderildi.

Bu arada, ambulansın içindeki muayene ve GATA’ya sevki sırasında basın mensuplarınca fotoğraf ve görüntü alınmaması amacıyla jandarmaların ambulansın önünde dizildikleri görüldü.

Ergenekon soruşturması kapsamında Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan emekli orgenenaller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon da GATA’ya sevklerinin ardından tahliye edilmişlerdi. Daha sonra emekli general Tolon’un tahliyesine sağlık sebepleri değil, “delil yetersizliği” gerekçe gösterilmişti.

ERSÖZ’ÜN TUTUKLULUĞUNA İTİRAZ

Soruşturma kapsamında tutuklanan ve rahatsızlığı sebebiyle Haydarpaşa GATA’da tedavi altına alınan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkındaki tutuklama kararının kaldırılması istendi. Ersöz’ün avukatı Dizdar tarafından İstanbul Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verilen dilekçede, müvekkilin yasadışı bir örgütün yöneticisi olduğu iddiasıyla tutuklandığı, ancak delillerin soyut olduğu öne sürüldü. Somut delil olarak gösterilen müvekkilin sahte kimlik kullanmasının can güvenliği açısından olduğu savunulan dilekçede, görev esnasındaki dinlemelerin ise ‘’Jandarma Teşkilatı Görev Yetkileri Kanunu’’ içerisinde bulunduğu iddia etti. Ersöz’ün evinde yapılan aramalarda suç unsuruna rastlanmadığı ileri sürülen dilekçede, ‘’Kaçma şüphesi olmayan bir kimse tutuklanmıştır. Yurt dışından yurda gelen müvekkilimin sağlık durumu bozuk olup, tedavi için gittiği hastanede gözaltına alınmıştır. Halen müvekkil hastanede olup, savcılık dosyasında raporları mevcuttur’’ denildi. Dilekçede, tutuklamanın bir tedbir olduğu, Ersöz hakkında somut suçlayıcı delillerin dosyada bulunmadığı öne sürülerek, Anayasal görevinden ötürü ortada işlenmiş bir suçun olmadığı, görevi emir-komuta zinciri içinde olan Ersöz’ün işlediği bir suçun bulunmadığı kaydedilerek, Ersöz hakkında verilen tutuklamanın kaldırılması istendi.

51. DURUŞMAYA DEVAM EDİLDİ

Öte yandan ‘’Ergenekon’’ dâvâsının 51. duruşmasına dün devam edildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki salonda görülen dâvânın 51. duruşmasına, emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de aralarında bulunduğu tutuklu sanıklardan 30’u katıldı. 11 tutuklu sanığın gelmediği duruşmada, tutuksuz sanıklardan Güler Kömürcü Öztürk de hazır bulundu. Duruşmada, tutuklu sanıklardan İşçi Partisi (İP) Merkez Karar Kurulu üyesi Mehmet Adnan Akfırat’ın savunması alındı.

11.02.2009


 

Mahkemeden “Ne zaman ‘Ergenekon’ denildi?” sorusu

Ankara 2. Sulh Hukuk Mahkemesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile İstanbul Emniyet Müdürlüğünden, operasyona, hangi aşamada “Ergenekon” adının verildiğini sormaya karar verdi. İbrahim Kılınç adlı kişinin, “operasyona Ergenekon adı verilmesinin kendisini rahatsız ettiği” gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı 1 YTL’lik manevî tazminat davasının görülmesine devam edildi.

Hakimin mazeretli olması sebebiyle Ankara 11. Sulh Hukuk Mahkemesindeki duruşma, Ankara 2. Sulh Hukuk Mahkemesinde görüldü. Dâvâya, Kılınç ve avukatı Turhan İçli ile İçişleri Bakanlığının avukatı Vicdan Dinç katıldı. Duruşma, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile İstanbul Emniyet Müdürlüğünden, operasyona, hangi aşamada “Ergenekon” adının verildiğinin sorulması için ertelendi.

11.02.2009


 

SHP, seçimlere katılmayacak

Genel Başkanı CHP’den aday olan SHP, 29 Mart 2009’da yapılacak yerel seçimlere katılmama kararı aldı.

SHP basın bürosundan yapılan yazılı açıklamaya göre, 7 Şubatta toplanan Parti Meclisi (PM), Ankara’da Murat Karayalçın’ın, İstanbul’da ise Kemal Kılıçdaroğlu’nun Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmalarının Türkiye için hayatî önem taşıdığı gerekçesiyle SHP’nin, 29 Mart yerel seçimlerine katılmamasına karar verdi. PM toplantısında ayrıca boşalan Genel Sekreterlik görevine Erdoğan Dinçel, Merkez Yürütme Kurulu üyeliğine de Şevket Açıkelli seçildi.

11.02.2009


 

SGK, diş tedavisinde özele açılmaya hazırlanıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), diş tedavisinde serbest diş hekimlikleri ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarıyla sözleşme yapmaya hazırlanıyor.

Kurum, Danıştay’ın diş tedavileri konusunda verdiği kısmî yürütmeyi durdurma kararının ardından, bu konuda yeni bir düzenlemeye gitmeyi planlıyor. Çalışmalar sonunda, özel sağlık kurum ve kuruluşları ile serbest diş hekimlikleriyle sözleşme yapılarak sigortalıların buralardan da hizmet alması amaçlanıyor. Çalışmalara, SGK’nın yanı sıra Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri katılıyor.

11.02.2009


 

Baykal’a demokratik laiklik mesajı

CHP Lideri Baykal, partisinin bürosunu açmak için gittiği Brüksel’de AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ile görüştü. Görüşmeyle ilgili açıklama yapan Rehn, bir soru üzerine, CHP’nin “başörtüsü açılımıyla” ilgili yorum yapmak istemediğini, fakat Türkiye’nin “demokratik laiklik ruhu içinde farklı hayat tarzlarını nasıl birleştireceği konusunda daha geniş uzlaşma sağlamasının” önem taşıdığını belirtti.

Demokrasi ve laiklik dersi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’la görüşen AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, CHP’nin “başörtüsü açılımıyla” ilgili yorum yapmak istemediğini fakat Türkiye’nin “demokratik laiklik ruhu içinde farklı hayat tarzlarını nasıl birleştireceği konusunda daha geniş uzlaşma sağlamasının” önem taşıdığını belirtti. Rehn, Baykal’la düzenlediği ortak basın toplantısında başörtüsü açılımıyla ilgili bir soru üzerine şunları kaydetti:

“Türkiye’de hükümet ya da muhalefet olsun tüm demokratik güçlerle çalışıyoruz ve bunu devam ettirmek istiyoruz. AB Komisyonu’nun çalışma tarzı budur ve sayın Baykal’la uzun geçmişe dayalı işbirliğimizi sürdüreceğiz. ‘Başörtüsü açılımı üzerine’ yorum yapmaktan kaçınıyorum fakat Türkiye’nin demokratik laiklik ruhu içinde farklı hayat tarzlarını nasıl birleştireceği konusunda ve Avrupa’ya yönelmede daha geniş uzlaşma sağlaması önemlidir. AB tarihinde üye ülkeler olsun aday ülkeler olsun eğer siyasi hayatta hükümet ve muhalefet Avrupalı (Avrupa Birliği) hedeflerinde daha geniş uzlaşma sağlamışlarsa en iyi başarıyı yakalamışlardır.” Baykal’la görüşmesi hakkında bilgi veren Rehn, AB Komisyonu olarak Türkiye’nin AB’ye katılımı sürecine bağlılık ve desteklerini tekrar vurguladığını aktararak, Türkiye’nin hukuki ve siyasi reformları sürdürmesinin ve geride kalan fasıllarla ilgili açılış kriterlerini karşılamasının önemine dikkat çekti.

AB reformlarında hem hükümet, hem de muhalefetin güçlerini birleştirerek çalışması beklentisini dile getiren Rehn, Baykal’la görüşmesinde sendikalar kanununu gündeme getirdiğini ve bunun sosyal politika ve istihdam faslının açılması için gerekli olduğunu anlattı. AB ve Türkiye arasında enerji işbirliğini de ele aldıklarını belirten Rehn, enerji işbirliğini güçlendirmenin AB ve Türkiye’nin enerji güvenliğinde taşıdığı öneme vurgu yaptı.

11.02.2009


 

''TÜRK MİLLETİ KAVRAMINDA TEREDDÜDÜMÜZ YOK''

CHP, Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP AB Temsilciliğinde düzenlediği basın toplantısında, ''AB yetkilileri bizim tutumumuzu çok iyi biliyorlar.

Hükümetin bize yönelik suçlamalarına tercüman olmuyorlar'' diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu anayasa hepimizin anayasasıdır. Anayasamızda Türkiye Cumhuriyeti, milletin kimliği, niteliği açıkça ifade edilmiştir. Hükümet, bu ifadenin 'Türk milleti' lâfından kurtulma arayışı içindeyse, bunu bilelim. Bizim böyle bir çabamız yok. Bizim milletimizin adı konusunda bir tereddütümüz yok.'' Baykal, CHP'nin AB karşıtı olduğu iddialarıyla ilgili olarak da, AB karşıtlığının ''çok şeye bağlanabileceğini, ama kendilerine bağlanamayacağını'' söyledi. Deniz Baykal, Baykal, TRT'nin Kürtçe yayınıyla ilgili bir soru üzerine de Türkiye'de her etnik kesimin kendi dilinde yayın yapan bir televizyona sahip olmasından memnuniyet duyacaklarını, ancak TRT yayınlarında olduğu gibi bunu devletin üstlenmesi halinde, diğer etnik kimliklere karşı da aynı sorumluluğun altına girileceğini ifade etti.

11.02.2009


 

Maliye Bakanı Unakıtan tedavi için ABD’de

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, tedavi olmak amacıyla ABD’ye gitti.

Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde rahatsızlığı sebebiyle tedavi altındayken Pazar günü taburcu edilen Bakan Unakıtan, Ankara’dan THY’nin tarifeli uçağıyla İstanbul’a geldi. Atatürk Havalimanı VIP salonunda New York’a gitmek için uçuş saatini bekleyen Unakıtan’a eşi Ahsen Unakıtan ile kızı ve oğlu da eşlik etti. Bakan Unakıtan, uçağının kalkış saati geldiğinde VIP salonundan ayrılırken yaptığı açıklamada, ‘’Amerika’ya tedavi maksatlı gidiyoruz. Bakalım oraya gidince ne olacak. Stent mi olur, by-pass mı olur orada belli olacak. Ona göre de tedavimizi yaptırıp geleceğiz inşallah’’ diye konuştu. Unakıtan, ameliyatının hangi şehirde olacağı sorusuna, Cleveland’da olacağını belirtti. Ameliyat gününe ilişkin bir soruya da Unakıtan, ‘’Bilmiyorum. Oraya gidip bir bakalım. Orada karar verilecek’’ cevabını verdi. Unakıtan, ABD’ye eşi kızı ve oğluyla birlikte gittiğini belirtti. Bu arada Maliye Bakanı Unakıtan’a ABD’de bulunduğu süre içerisinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren vekâlet edecek.

11.02.2009


 

Babacan, Kahire’de Gazze konferansına katılacak

DIŞİŞLERİ Bakanı Ali Babacan, 2 Martta Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenecek “Gazze’nin Yeniden İmarı için Filistin Ekonomisine Destek Uluslararası Konferansı”na katılacak.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kahire’de 2 Mart 2009 tarihinde düzenlenecek konferans için, Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt’in Babacan’a mektup göndererek, Türkiye’yi konferansa davet ettiği bildirildi. Konferansa Mısır Dışişleri Bakanıyla birlikte Filistinlilere Yardım İçin İrtibat Komitesi (AHLC) Koordinatörü sıfatıyla Norveç Dışişleri Bakanı’nın eş başkanlık yapacağı kaydedildi. Bakanlık açıklamasında, konferansın Gazze Şeridi’nin yeniden imarı doğrultusunda önemli bir dönüm noktası olacağına inanıldığı ve toplantıya Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın katılacağı belirtildi.

11.02.2009


 

CHP hakkında suç duyurusu

CHP'NİN “çarşaf ve Kur’an kursu” açılımlarıyla ilgili Genel Başkan Deniz Baykal ve parti yöneticileri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

Mahir Akkar adlı vatandaş, Baykal, CHP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeleri, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ve Kocaeli Belediye Başkan Adayı Sefa Sirmen hakkında ve “Partinin kapatılması talebi”ni de içeren suç duyurusu dilekçesini Başsavcılığa verdi. Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Akkar, “CHP’nin artık laikliğin savunucusu bir parti olmaktan çıktığını, şeriatı çağrıştıran söylem ve eylemleriyle oy avcılığı yaptığını” savundu. Akkar, CHP Genel Başkanı Baykal’ın, parti kuruluş ilkelerine ihanet içinde olduğunu ve takiyye yaptığını ileri sürdü.

11.02.2009


 

Tuzla tersanelerindeki ş kazaları protesto edildi

TUZLA Tersaneler Bölgesi’nde yaşanan iş kazaları sonucu meydana gelen ölümler, Limter-İş Sendikası üyelerince protesto edildi.

DİSK’e bağlı Liman Tersane Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş) üyesi bir grup, pazar günü Selim Sevgili’nin iş kazası sonucu öldüğü Dentaş Tersanesi önünde toplanarak, ölümler protesto edildi. Limter-İş Genel Sekreteri Kanber Saygılı, Sevgili’nin 1992 yılından bugüne kadar tersanelerdeki iş kazası sonucu vefat eden 119. işçi olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Taşeronluk sistemi işçiye zararlıdır ve kaldırılmalıdır. Tersanelerde taşeronluk uygulaması, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren son yönetmeliğine tamamen zıt olmasına rağmen neden hala müdahale edilmiyor? Tersanelerde tam yetkiyle donatılmış, tersaneleri izleme ve inceleme komisyonu kurulsun ve acilen göreve başlasın. Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılsın.”

11.02.2009


 

14 Şubat dolayısıyla açık görüş yaptırılacak

HÜKÜMLÜ ve tutuklulara, ilk kez gerçekleştirilen bir uygulamayla “Sevgililer Günü” dolayısıyla açık görüş yaptırılacak.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklulara açık görüş yaptırılmasına ilişkin genelge yayımladı. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilen genelgeye göre, hükümlü ve tutuklular, 13-15 Şubat tarihlerinde belirlenen görüş gün ve saatlerinde açık görüşten yararlanabilecek. Adana E Tipi, Ankara 1 ve 2 No’lu L Tipi, Antalya E ve L Tipi, Aydın E Tipi, Bakırköy-Metris 1 No’lu T Tipi, Bursa E Tipi, Denizli D Tipi, Diyarbakır E Tipi, Gaziantep E Tipi, İzmir Buca Kapalı, Konya E Tipi, Mersin E Tipi kapalı ceza infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutuklular, 13 Şubattan itibaren üç gün boyunca açık görüş yapabilecek. Diğer bütün ağır ceza merkezi ve müdürü bulunan bağlı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara 14-15 Şubatta iki gün açık görüş yaptırılacak. Müdürü bulunmayan bağlı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara ise 14 Şubatta bir gün açık görüş imkânı tanınacak.

11.02.2009


 

Üzmez’e yumurta ve şemsiyeli saldırı

Bursa Kadın Platformu üyeleri, Bursa’nın Mudanya ilçesinde 26 Nisanda düzenlenen operasyon kapsamında “çocuğun cinsel istismarı” suçundan hakkında dava açılan yazar Hüseyin Üzmez’e dünkü duruşmadan sonra yumurta ve şemsiyeli saldırı girişiminde bulundu.

Üzmez ve mağdur çocuk B.Ç’nin annesi Livaze Ç’nin yargılandığı davanın dünkü duruşmasından önce Bursa Adliye Sarayı önünde toplanan Bursa Kadın Platformu üyeleri basın açıklaması yaptı. Açıklamasının ardından bahçede bekleyen ve duruşmaya katılmak için saat 09.00 sıralarında adliyeye gelen Üzmez’e tepki gösteren platform üyeleri, Üzmez aleyhinde sloganlar attı. Kadınların tepkilerine karşılık vermeden adliye binasına giren Üzmez, duruşmanın bitiminde olası tepkiler dikkate alınarak adliye binasının arka kapısından çıkarılmak istendi. Bunu öğrenen platform üyesi bir grup, Üzmez’e arka kapıdan çıkarıldığı sırada şemsiyeli ve yumurtalı saldırı girişiminde bulundu. Evrim K’nin attığı yumurta Üzmez’in bacağına isabet etti. Üzmez’e şemsiye ile vurmaya çalışan Pınar K. ve Nergis Ç. ise güvenlik güçleri tarafından engellendi. Bir otomobile bindirilen Üzmez, olay yerinden uzaklaştırılırken, şemsiyeli saldırı girişiminde bulunan Pınar K. ve Nergis Ç. gözaltına alındı. Mahkeme heyeti, Hüseyin Üzmez'in cinsel istismarına uğradığı iddia edilen B.Ç'ye kayyum tayin edilmesi talebini reddederken, 2 sanığın bir sonraki celsede hazır bulunmalarını isteyerek, duruşmayı erteledi.

11.02.2009


 

TBMM İçtüzüğü değişiyor

TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın teklifiyle Meclis İçtüzüğünde değişiklik yapmak üzere oluşturulan “İçtüzük Uzlaşma Komisyonu”, çalışmalarını tamamlayarak, taslak bir metin oluşturdu.

AKP Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, CHP İstanbul Milletvekili Ali Topuz, MHP Isparta Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz ve DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş’dan oluşan Komisyon, çalışmalarına Ekim 2008’de başladı. Komisyon, beraberlerinde yasama uzmanlarıyla birlikte yurt dışında çeşitli ülkelerde incelemeler yaptı, bazı ülke meclislerinin içtüzüklerini Türkçe’ye çevirdi. Başkanlığı döneminde İçtüzükte kapsamlı bir değişiklik teklifi hazırlayan eski TBMM Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç, TBMM Genel Sekreteri Ali Osman Koca, eski meclis genel sekreterleri, TBMM Kanunlar ve Kararlar Dairesi uzmanları, yasama uzmanları, üniversite öğretim üyelerini de dinleyen komisyon, çalışmaları sonunda taslak bir metin hazırladı.

Hazırlanan metin, AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’e sunulacak.

Siyasî parti gruplarına da verilecek olan metin, düzenlenecek basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanacak.

11.02.2009


 

Trafik kazaları, terörden beter

2008 yılında Türkiye genelinde meydana gelen 459 bin 941 trafik kazasında 4 bin 228 kişi öldü, 183 bin 841 kişi yaralandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2008 yılında Türkiye geneli polis sorumluluk bölgesinde 408 bin 272, Jandarma bölgesinde 51 bin 669 olmak üzere toplam 459 bin 941 trafik kazası gerçekleşti. Kazalarda polis bölgesinde 2 bin 940, jandarma bölgesinde ise bin 288 kişi vefat etti. Polis sorumluluk bölgesinde meydana gelen kazalarda 144 bin 536 kişi, jandarma sorumluluk bölgesinde de 39 bin 305 olmak üzere geçen yıl toplam 183 bin 841 kişi yaralandı. Kazalarda toplam 1 milyar 112 milyon 204 bin 949 liralık maddî hasar meydana geldi. Trafik kazalarının 498 bin 522’si sürücülerin, 13 bin 81’i yayaların, 781’i araçların, 508’i yolun ve 578’i de yolcuların kusurlarından kaynaklandı.

KAZALARDA İSTANBUL BİRİNCİ

Geçen yıl İstanbul’da meydana gelen 107 bin 28 trafik kazasında 244 kişi vefat etti, 15 bin 429 kişi yaralandı. Ankara’da ise bir yıl içinde 54 bin 446 kaza gerçekleşti. Bu kazalarda 175 kişi vefat ederken, 12 bin 404 kişi hastanelerde tedavi altına alındı. 34 bin 323 kazanın olduğu İzmir’de de 87 kişi öldü, 8 bin 129 kişi yaralandı. İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından en çok kazanın olduğu 5 il sırasıyla Bursa, Antalya, Adana, Kocaeli ve Konya oldu. 185 BİN 370 SÜRÜCÜ MAHKEMEYE SEVK EDİLDİ TRAFİK ekiplerinin geçen yıl yaptığı denetimlerde alkollü olarak araç kullandığı tesbit edilen 118 bin 152, 100 ceza puanını dolduran 2 bin 655, 5 kez hız limitini aşan bin 75 ve sağlık şartları değişen 152 sürücüye ceza kesildi. Karayolları Trafik Kanunu gereği hüküm giyen 878 sürücüye ise mahkeme kararıyla ceza verildi. Bir yıl içinde kuralları ihlâl eden 185 bin 370 sürücü mahkemeye sevk edilirken, 640 bin 189 araç ise trafikten men edildi.

11.02.2009


 

Fakire yardım tek elden yapılacak

İHTİYAÇ sahibi ailelere yapılan sosyal yardımlar tek çatı altında toplanıyor.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü (SYDGM) ile TÜBİTAK’ın yürüttüğü projeyle fakire destek tek elden yapılacak. Türkiye’nin yoksulluk haritası çıkarılarak yardım alan vatandaşlar kimlik numarasıyla bilgisayar ortamına atılacak. Elektronik ortam sayesinde destekler haneye göre verileceği için mükerrer yardım almanın önüne geçilecek. Fon’dan daha etkin yardım için ‘Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Projesi’ ile 4 bakanlık 6 kurum tarafından yürütülen yardımlar tek elden yapılacak. Muhtaçlık kriteri oluşturularak hak sahipleri buna göre belirlenecek. İhtiyaç sahiplerini tespit edecek formül için TÜBİTAK’ta geniş akademisyen kadrosuyla çalışmalar kesintisiz sürüyor. Söz konusu proje için TÜBİTAK’a 2009 yılı yatırım programında 345 bin lira kaynak ayrıldı. Puanlama formülünün sosyal yardım hizmetlerine yön vermesiyle sosyal yardım yararlanıcılarının objektif kriterlere göre tesbit edileceği belirtiliyor. Haksız yararlanmaların önleneceğine dikkat çekiliyor.

11.02.2009


 

Sokakta çalışan çocuk kazancını annesine veriyor

DİYARBAKIR'DA sokakta çalışan çocuklarla ilgili yapılan araştırmada, çocukların günde 5 ile 9 TL arasında para kazandıkları ve bunu da genellikle annelerine verdikleri belirlendi.

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Oktay Taş, bir süre önce sokakta çalışan çocuklarla ilgili bir araştırma yaptıklarını söyledi. Sokakta çalışan çocukların bin 205’nin 13-15 yaş arası, bin 71’nin 7-12, 185’nin 16-18, 9’nun da 6 yaş civarında olduğunu tesbit ettiklerini anlatan Taş, çocukların yüzde 95.18’nin erkek, 4.82’sinin de kız olduğunu belirlediklerini bildirdi. Taş, araştırmada, çocukların yüzde 50.24’nün günde 5-9 TL, yüzde 37.32’sinin 1-4 TL arasında kazanç elde elde ettiğinin ortaya çıktığını aktardı. Çocukların yüzde 88.90’nın sokakta çalışarak elde ettiği kazancını annesine, yüzde 4.29’nun babasına verdiği, yüzde 6.8’nin de kendi ihtiyaçları için harcadığı belirlendi. Taş, 2 bin 470 çocuktan 2 bin 445’nin annesinin ev hanımı olduğu, diğerlerinin terzi, kapıcı, dilenci ve temizlikçi olduğunu belirterek, çocukların yüzde 40.40’nın babasının işsiz olduğunu kaydetti.

11.02.2009


 

Afetlerden en fazla Kocaeli etkilendi

TÜRKİYE'DE afetlerden en fazla etkilenen il Kocaeli. 1950’lı yıllardan beri meydana gelen afetleri inceleyen Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, ‘Afet Bilgileri Envanteri’ hazırladı.

‘Türkiye’de bir ilk’ denilen çalışmanın sonuçları yerel yönetim ve üniversitelere gönderilmeye başlandı. 1950-2008 dönemini kapsayan Afet Bilgileri Envanteri’na göre: Türkiye’deki 35 bin 741 yerleşim biriminin yüzde 43.75’i en az bir afet olayına maruz kalmış durumda. Türkiye’de meydana gelen afet zararlarının yüzde 55’i deprem, yüzde 21’i heyelan, yüzde 8’i su baskını, yüzde 7’si kaya düşmesi ve yüzde 2’si çığdan kaynaklanıyor. Afete en fazla maruz kalan iller, afetzede sayısı açısından bakıldığında Kocaeli, Erzurum, Bingöl, Sakarya, Düzce, Van, Yalova, Muş, Adana ve Diyarbakır. Yani bu dağılımı deprem belirliyor. Olay bazında ele alındığında ise afetten en çok etkilenen iller Erzurum, Trabzon, Bingöl, Rize, Tunceli, Erzincan, Kastamonu, Malatya, Sivas ve Artvin. Her iki açıdan da afetlerden en az etkilenen illerin başında Kırklareli geliyor. Onu, Edirne, Kilis ve Tekirdağ izliyor. Kırklareli, Türkiye’de su baskını görülmeyen tek il. Su baskını olayı en fazla Erzurum’da, çığ Bitlis’te, kaya düşmesi Kayseri’de, heyelan Trabzon’da meydana geliyor.

11.02.2009


 

Alman turizmci Müslüman oldu

İSLÂMİYETİ araştıran Alman turizmci Jeannette Brussing, Türk nişanlısını görmek için geldiği Manavgat’ta Müslüman oldu.

Almanya’nın Rogen şehrinde yaşayan 30 yaşındaki turizmci Jeannette Brussing, Türk nişanlısı Barış Kuru ve 6 yaşındaki kızı Angelina ile Manavgat Müftülüğü’ne geldi. Kelime-i Şehadet getirerek Müslüman olan Brussing,’e Müftü Halil Taş tarafından ihtida belgesi verildi. Daha sonra Müftü Taş, Brussing’e, Almanca Kur’ân-ı Kerim ve İslâm ilmihali hediye etti. İsmini ‘’Aslı’’ olarak değiştiren Brussing, İslâmiyet’i uzun süre araştırdığını ve Müslüman olmaya karar verdiğini söyledi. Brussing, ‘’Nişanlımla 1,5 yıl önce Side’de tanıştık. Onunla tanıştıktan sonra İslâmiyet’i araştırdım. İslâmiyet dünya görüşüm ve hayat ilkelerime uygun olduğu için Müslüman oldum’’ dedi.

11.02.2009


 

Soba faciası: 11 ölü

TEKİRDAĞ'IN Çorlu ilçesinde 6, Amasya’nın Merzifon ilçesinde 2, Kayseri’de 2 ve Gaziantep’te de 1 kişi olmak üzere toplam 11 kişi sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek öldü.

Tekirdağ Çorlu’da sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 6 kişi vefat etti. Çorlu’da Rumeli Mahallesi’ndeki iki katlı evde yaşayan Ethem ve Çiğdem coşkun ile 7 yaşındaki kızları Betül Coşkun öldü. Aynı evde kalan Kemal Çağlar, Ömer Tan Sarıkaya ve Erdinç Özer de sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek vefat etti. Amasya’nın Merzifon ilçesinde de sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen yaşlı çift vefat etti. Kayseri’de karı-koca, sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek öldü. Gaziantep’te de sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen anne öldü, oğlu yoğun bakımda tedavi altına alındı.

11.02.2009


 

Meslekî eğitimde hedef yüzde 50

MİLLÎ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, hedeflerinin meslekî ve teknik eğitimi 2011 yılının sonunda yüzde 50’ye çıkarmak olduğunu söyledi.

Bakan Çelik, ‘’Eğitime Yüzde 100 Destek Projesi’’ kapsamında Mersin’deki okulların açılışına katıldı. Çelik, burada yaptığı konuşmada göreve geldikten kısa süre sonra 41 yeni proje hazırladıklarını belirterek, ‘’Konseptin genel adı da ‘Gelenekten Geleceğe’ oldu’’ dedi. İktidara geldikleri günden bu yana bin 22 tane meslek okulu açtıklarına dikkati çeken Çelik, ‘’Meslekî ve teknik eğitimi yüzde 22 gibi bir orandan aldık, 43’e çıkardık. Meslek liselerinin önüne konulan suni engellere rağmen, bunu başardık. Hedefimiz 2011 yılının sonunda bu oranı yüzde 50’ye çıkarmaktır. Yani genel orta öğretime gidenlerle, meslek liselerine gidenleri eşit kılmaya çalışacağız. İdeali bu mu? Tabi ki değil. İdeali meslekî eğitimin yüzde 65’e çıkmasıdır’’ diye konuştu.

11.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır