"Gerçekten" haber verir 11 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

Tatili okuyarak değerlendirdiler

GEÇTİĞİMİZ hafta Denizli’deydik. Sıra dışı bir okuma programı için.

Beraberimizde liseli ve üniversiteli bahtiyar arkadaşlardan iki gurup vardı ve Halil İbrahim Beyle birlikte sömestr tatilinde dinlenmemizi okuma ile taçlandırmak için İzmir’den kalkıp Denizli’ye geldik. Denizli sıcak bir memleketti. Henüz kar yağmamıştı. İtiraf edelim ki, Denizli’ye girer girmez bir manevî atmosfer içimizi sardı. Sanki Hafız Ali ve Hasan Feyzi Ağabeylerin ruhaniyatları Risâle-i Nur okumaya gelen gençlere hoşamedi ettiler. Nitekim okuma açısından bereketli ve feyizli bir program yaşadık. Program boyunca öğrenci arkadaşlar iştiyakla sayfalarca okudular, okudular, okudular. Program dışı dinlenme saatlerinde bile okumalar devam etti. Altı günde bin sayfayı geçenler oldu.

Programımız, Nur Talebelerinin mahşerdeki bayraktarı Hafız Ali ve Hasan Feyzi Ağabeylerin kabirlerini Yasin ve Fatiha Sûrelerini okuyarak ziyaretlerimizle sıra dışı bir mânâ ve muhteviyat kazandı. Bilindiği gibi, Bediüzzaman Hazretlerinin “Benim bedelime şehit oldu” dediği kahraman talebelerinden Hafız Ali Ergün ve Hasan Feyzi Yüreğil, her ikisi de Denizli’de medfun bulunmaktadır.

Merhum Hafız Ali, 1943 yılında Bediüzzaman Hazretlerinin talebeleri ile birlikte Denizli hapsine sevk edilmişti. Denizli hapsinde Bediüzzaman Hazretleri, gizli düşmanları tarafından öldürücü zehirle zehirleniyor. Tam bu sırada, aniden rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Hafız Ali, orada 17 Mart 1944 tarihinde vefat ediyor. Bunun üzerine çok üzülen Bediüzzaman Hazretleri, “Hafız Ali benim bedelime berzah âlemine seyahat eyledi” diyor.

“Bab-ı feyzinden ırak olmayı asla çekemem. Dahi nezrim bu ki canım sana kurban olacak” diyen ve gerçekten de tıpkı Hafız Ali gibi Üstadının bedeline şehit olmayı isteyen ve şehit olarak Bediüzzaman Hazretlerinin “Benim bedelime şehit oldu” dediği diğer kahraman talebesi Hasan Feyzi Yüreğil de, Denizli’de 13 Kasım 1946 yılında vefat ediyor. Bediüzzaman Hazretleri bu kahraman talebesinden de şöyle bahsediyor: “Merhum Hasan Feyzi kardeşimiz, aynen şehit merhum Hafız Ali misillü bir mektubunda dediği gibi, ‘Dahi nezrim bu ki, canım sana kurban olacak’ dediğini tasdiken Üstadına bedel, şehit kardeşi büyük Hafız Ali’nin yanına gitmiş. Bu zat-ı zülcenaheyn, ehl-i kalp ve gayet yüksek bir ehl-i ilim ve hakikat, otuz sene muallimlik perdesi altında imana hizmet etmiş ve on seneden beri Risâle-i Nur’u elde edip gizli perde altında çalışmış.”

Programımız boyunca, horozları ile tanınan Denizli’nin zengin tarihî ve kültürel mirasını gezip görme imkânı bulduk. Pamukkale’nin beyaz ve Karahayıt’ın kırmızı travertenleri ve Pamukkale üzerinde kurulan iki bin yıllık antik kent Hierapolis, kilise kalıntılarıyla, hamam ve yirmi bin kişilik antik tiyatro eserleriyle görülmeye değer yerlerdi. Beş kilometre ara ile 60 derece sıcaklıkta çıkan termal suyun, içinde yer alan maden oksitler dolayısıyla Karahayıt’ta kırmızı renkte, Pamukkale’de beyaz renkte traverten oluşturmasını ibret verici bir kudret mucizesi olarak gördük ve izledik.

Tarihin ve kültürel mirasın iç içe gülümsediği Denizli şehrinde çok güzel bir hizmet merkezi inşa edilmiş. Toplantı ve okuma odalarının ayrı ayrı plânlandığı hizmet binası okuma programları düzenlemeye çok elverişli bir mimaride yapılmış. Hizmeti ve emeği geçenlerden Allah razı olsun. Denizli, hatıralarımızda tatlı izler bıraktı.

Program sonunda öğrenci arkadaşlarımıza İzmir’li ve Denizli’li ağabeylerin katkılarıyla çam sakızı çoban armağanı risâle ve kitap hediyelerimiz oldu. Katkı veren himmet sahiplerine de buradan teşekkürler ediyoruz.

Nice risâle okuma programlarında buluşmak dilek ve temennisiyle.

SÜLEYMAN KÖSMENE

11.02.2009


 

Ulusal Liselerarası Tiyatro Festivali

KAYSERİ Büyükşehir Belediyesi tarafından ulusal çapta organize edilen Liselerarası Tiyatro Festivali'nin bu yıl 4.sü düzenlenecek.

Gençleri sanat platformunda buluşturmak hem de şehrin kültür-sanat hayatına canlılık kazandırmak amacıyla düzenlenen festivale bu yıl Eskişehir, Aydın, Kocaeli, Amasya, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'tan okullar davet edildi. . Ekipler, tiyatro oyunları ile ilgili son provalarını ihtiva eden görsellerini 3 Nisan'a kadar Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'na teslim edecek. Mayıs ayı içinde düzenlenecek olan festivale hazırlanacak okulların tiyatro kulüplerine Büyükşehir Belediyesi tarafından oyun seçimi, teknik donanım (ışık, ses), tanıtım (afiş, broşür) gibi konularda destek verilirken, Devlet Tiyatroları sanatçıları da gerek oyunculara gerekse yönetmenlere sanatsal konularda eğitim verecek.

11.02.2009


 

İSMEK, sessiz bir dünyanın sesi oldu

52 yaşındaki Ayşe Kaplan, doğuştan sağır ve dilsiz.

Önce annesini, sonra da babasını kaybeder. Yıllarca terzilik yapan Ayşe Hanım işleri durunca, İSMEK Sarıyer Yenimahalle Eğitim Merkezi’nin kapısını çalar. Burada şiş-dantel eğitimi alan Ayşe Hanım, bu eğitim neticesinde adeta hayata yeniden bağlanır ve kurduğu dostluklarla artık kendini kimsesiz hissetmez. Biter bitmez müşterisini bulan birbirinden güzel dantelleri sayesinde de kendi ayakları üzerinde durmayı başarır.

Ayşe Şifahan Kaplan, 1957 yılında İstanbul Sarıyer’de dünyaya geldi. Ayşe, doğuştan sağır ve dilsizdi. 18 yaşına geldiğinde annesini kaybetti. 2000 yılında Ayşe babasını da kaybetti.

Ayşe Hanım, şiş-dantel hocası Pınar Tekeli’nin en başarılı öğrencisi olur. Bir ay gibi kısa bir sürede birbirinden güzel danteller örer. İSMEK kurs yöneticilerinin ifadesiyle; “Ayşe Hanım’ın dantellerinin daha ütüden çıkar çıkmaz müşterisi hazırdır.”

Ayşe Hanım, “İSMEK sizin için ne ifade ediyor?” diye kâğıda yazdığım soru cümlesine cevabını, gözlerimin içine bakarak verdi. Parmaklarını birleştirip çok güzel mânâsına gelen işareti yaptı. Ayşe Hanım, artık kimsesiz hissetmiyordu kendini. Kimseye muhtaç olmadan ayakta durabilmenin gururu gözlerinden okunuyordu. Yeni Asya / İstanbul

11.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır