"Gerçekten" haber verir 17 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Yargıda “arabuluculuk” sistemi

TBMM Adalet Komisyonu gündeminde bulunan Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Tasarısı ile tarafların üzerinde serbestçe tasarrufta bulunabilecekleri özel hukuk ilişkilerinden doğan uyuşmazlıklarda arabulucu vasıtasıyla mahkemelere başvurmadan uyuşmazlığı çözmelerini sağlayabilen ‘’arabuluculuk kurumunun’’ oluşturulması ve uygulanmasına ilişkin hükümler düzenleniyor. Bu tasarının yasalaşması sonrasındaki uygulama usullerine ise halen TBMM Adalet Komisyonunda ele alınan Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısında yer veriliyor. Ana muhalefet CHP’nin ve bazı baro başkanlıklarının karşı çıktığı arabuluculuk sistemi konusu, her iki tasarının da komisyondaki görüşmelerinde uzun tartışmalara sahne oldu.

“AB’NİN BİR ÇOK ÜLKESİNDE VAR”

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ‘’Arabuluculuğun, Osmanlı’daki kadılık sistemini getireceği’’ yönündeki eleştiriler konusunda, ‘’Arabuluculuk sistemi, bizim bakanlık olarak bulup çıkardığımız bir müessese değil. Bu, başta AB ülkeleri olmak üzere bir çok ülkede olan, yargının iş yükünü azaltmak için düşünülmüş yollardan bir tanesidir’’ dedi.

“DÂVÂLARIN YOL AÇTIĞI HUZURSUZLUK KALKACAK”

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da ‘’Bu sistemle, devleti devreye sokmadan, arabulucular yoluyla tarafları anlaşmazlık konusunda çözüme ulaştırıyorsunuz’’ dedi. İyimaya, ‘’Arabuluculukla, dâvâyı, anlaşmazlığı gerilim ekseninde yürütmek yerine uzlaşma ekseninde yürütüyorsunuz. Sinirler tahribe uğramıyor’’ ifadesini kullandı.

‘HUKUK, HUKUKÇU OLMAYANLARA TESLİM EDİLEMEZ’

Arabuluculuk düzenlemesine karşı çıkan CHP’li Adalet Komisyonu üyesi, Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe ise hukukun, ancak hukukçular tarafından yapılabileceğine işaret ederek, ‘’Bu düzenlemede ise hukukçu olmayan kişiler arabulucu olacak. Hukuk, hukukçu olmayanlara teslim edilecek bir uygulamanın içine sokulamaz’’ dedi.

‘KADILAR KARAR VERİR, ARABULUCU İSE VERMEYECEK’

Arabuluculuk düzenlemesini hazırlayan Adalet Bakanlığındaki komisyonun çalışmalarına da katılan üniversite öğretim üyelerinden Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez, ‘’Kadı dediğimiz kişi, karar veren kişi. Halbuki, arabulucu karar vermeyecek, tarafların sulh olmalarını sağlayacak’’ görüşünü dile getirdi. Ankara / aa

17.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  KENTLERDEKİ İŞSİZLİK YÜZDE 14.2'YE YÜKSELDİ

  Milletle dalga geçmeyin

  ADAY LİSTELERİ BUGÜN SEÇİM KURULLARINA TESLİM EDİLİYOR

  EKONOMİDE OLAĞANÜSTÜ HAL İLÂN EDİLMELİ

  ÖSS başvuruları başladı

  20 bankada unutulan binlerce lira var

  Risâle-i Nur İslâm âlemini birleştiriyor

  BOLU DAĞINDA KAR ULAŞIMA GEÇİT VERMİYOR

  Enerji çok, değerlendiren yok

  YOLCU OTOBÜSÜ DEVRİLDİ

  Kayseri’de 21 köye kar engeli

  Yargıda “arabuluculuk” sistemi

  CHP: Anayasa değişikliği gündemimizde yok

  Babacan, 3 ülkeyi ziyaret edecek

  En fazla 2-B arazisi Antalya’da

  Yurt dışına gönderilen işçi sayısı azaldı

  TÜZMEN: İHRACATTA İLK YARIDA DARALMA OLACAK

  TÜKETİCİNİN GÜVENİ ARTTI

  TMSF, ASLANLI KÖŞK’Ü SATIŞA ÇIKARDI

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır