"Gerçekten" haber verir 17 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Meslek Birlikleri yasal telif hakkı arama kuruluşlarıdır

Eser sahibi, icracı, yapımcı, vs hak sahiplerinin ürettiği eser, yapım ve sanatçıların icralarından doğan hakları telif hakkı olarak adlandırılıp, bu hakların korunması, takibi yasa ile sadece Meslek Birliklerine tanınmıştır. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda düzenlen meslek birliklerinin kuruluş, işleyiş, hak ve yetkilerine ilişkin hükümler, ayrı bir tüzükle de desteklenmiş durumda. Ne acıdır ki ülkemizde eser sahiplerinin haklarını korumak için (beste, şiir vs) kurulan en eski meslek birliği 1985-86 yıllarında faaliyete başlayan MESAM’dır. Yine müzik yapımcıları alanında 2000 yılına gelindiğinde MÜYAP’ı görüyoruz. Şu anda MESAM’ın yanı sıra aynı alanda kurulan MSG, müzik icracıları alanında MÜYORBİR, müzik yapımcıları alanında MÜYAP, sonraları MÜYABİR ve en son aralarına katılan MÜZİKBİR’le birlikte müzik alanında 6, tüm alanlarda ise (yayın, tv, radyo, güzel sanatlar, vs) 24 adet meslek birliği kurulmuş oldu. Tabiî, Meslek Birlikleri üyelerinin telif haklarını korumayı asıl amaç edinmekle birlikte, dünya görüşü, ideolojik yaklaşımlar, üyelerin maddî gücü, ürün sayısı, tirajı gibi kriterler de gerçekte önem arz ediyor. Şu anda müzik alanında faaliyet gösteren bazı meslek birlikleri Müzikbir’i hiç duymamış gibi yapmayı, yok saymayı tercih ediyorlar gibi görünseler de Müzikbir gerçeğini göz ardı etmeleri mümkün değil elbette. Dürüst ve başarılı bir yönetim, biribirine sıkı sıkıya kenetlenmiş ve bir idealin peşindeki üyeleri ile Müzikbir kısa sürede adından daha çok söz ettirecek inşallah.

Meslek Birlikleri üyelerinin eserlerini kullanan yayıncı kuruluşlardan (radyo, tv), mekânlardan, kurumlardan aldığı telif bedellerini belli dönemlerde üyelerine dağıtırlar. Bugün Müyap, Mesam ,Msg gibi kuruluşların üyelerine aktardığı telif bedelleri belki çok tatmin edici olmasa da özellikle şu kriz ortamında çok önemli. Ancak ne olursa olsun özellikle yapımcıların 10 -15 yıl öncesini mumla aradıkları da bir gerçek. Bir-iki milyon satış rakamlarından bugün en ünlü, en sevilen bir sanatçının satış rakamının bile 200 bini geçmesi artık hayalden öte değil.

Müzikbir ve Radyoder anlaşma imzaladı

Geçtiğimiz hafta Müzikbir ile Radyoder arasındaki imza töreni için Taksim’de Eresin Oteldeydik. Radyoder millî-manevî hassasiyeti esas alan camiamız radyolarının üyesi olduğu 51 üyeli bir dernek. Başkanlığını Moral FM'den Abdullah Arıdoru’nun yaptığı Radyoder sıklıkla Müzikbir üyelerinin yapımlarını kullanmakta. Bir süredir yapılan görüşmeler nihayet olumlu sonuçlandı ve iki birlik başkanı tarafından protokol imzalandı. Böylece Radyoder üyesi radyolar artık gönül rahatlığıyla, hakka riayet etmenin, bir nebze de olsa karşılığını ödemenin huzuruyla Müzikbir üyelerinin yapımlarını kullanabilecekler. Basın mensuplarının da katıldığı imza töreninde Müzikbir Başkanı Mustafa Demirci, Radyoder Başkanı Abdullah Arıdoru ‘’hayırlı olsun’’ dua ve temennileri arasında imza attılar. Biz de bu imzaların hayırlı çalışmalara, hizmetlere, hak bilincinin yerleşmesine vesile olması duasıyla bir kez daha tebrik ediyoruz.

Ali OKTAY

17.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  SAFRANBOLU’NUN SOYUT MİRASI DA YAŞATILACAK

  Muhatabını anla, sonra söylemek istediğini söyle

  Meslek Birlikleri yasal telif hakkı arama kuruluşlarıdır

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır