"Gerçekten" haber verir 18 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

SİMAV 5’LE SARSILDI

Kütahya’nın Simav ilçesinde meydana gelen ve paniğe sebep olan 5 büyüklüğündeki deprem sebebiyle bazı evlerin ve dükkanların duvarlarında çatlaklar oluştu, eşyalar zarar gördü. Deprem sırasında hastanede tedavi gören bir kadın, panik sebebiyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

KÜTAHYA'NIN Simav ilçesinde meydana gelen ve vatandaşlar arasında paniğe sebep olan 5 büyüklüğündeki deprem sebebiyle bazı evlerin duvarlarında çatlaklar oluştuğu, eşyaların zarar gördüğü bildirildi.

Simav Belediye Başkanı Rıza Özdemir, saat 07.28’deki depremin hissedildiği andan itibaren halkın korku ve panik içerisinde sokaklara çıktığını söyledi. Vatandaşların muhtemel artçı depremler dolayısıyla sokaklarda ve evlerinin bahçelerinde beklediğini belirten Özdemir, ‘’Halkımız korku ve panik içerisinde. Hemen hemen herkes sokakta, avlularının içinde. Deprem çok korku verici biçimde ve şiddetli seyretti’’ dedi. Özdemir, ilk incelemelere göre depremin can kaybına yol açmadığını ifade ederek, ‘’bazı binalarda çatlaklar oluştuğuna, camlarının kırıldığına, içindeki eşyaların devrilerek zarar gördüğüne şahit olduğunu’’ anlattı. Durumun net olarak belirlenmesinin ardından okullarla ilgili kararın yarın için yeniden gözden geçirileceğini bildiren Özdemir, ‘’Simav’da ilk ve orta dereceli okullar bugün tatil edildi. En azından bugün için tatil. Yarına nedir ne değildir bakacağız. Can kaybı olmayan şiddetli bir depremdi’’ diye konuştu.

KIZILAY, ÖNCÜ EKİP VE SU GÖNDERDİ

Depremin ardından Kızılay, bölgeye öncü ekip ve su gönderdi. Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamaya göre, deprem haberinin alınmasının ardından bölgeye Ege Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezinden bir öncü haberleşme aracı, 2 afet uzmanı ve 400 şişe su gönderildi.

1 KADIN KALP KRİZİNDEN ÖLDÜ

Deprem sırasında hastanede tedavi gören bir kadının, panik sebebiyle kalp krizi geçirerek vefat ettiği bildirildi.

Simav Kaymakamı Rıza Dalan, vatandaşların deprem sonrası panikle sokaklara çıktığını söyledi. İlçe merkezi, belde ve köylerde bazı binaların duvarlarında çatlaklar oluştuğunu ve bacaların yıkıldığını ifade eden Dalan, Kaymakamlık koordinesinde kurulan İlçe Kriz Merkezi’nin çalışmaları yürüttüğünü belirtti. Kütahya Valiliği ve diğer ilçelerden bu kriz merkezine teknik destek yapıldığını anlatan Dalan, ilçede ilköğretim okulları ve liselerin bugün tatil edildiğini hatırlattı. Rıza Dalan, ‘’Hastanede tedavi gören Şaphaneli Nazife Çelik (38) adlı vatandaşımız, deprem sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiştir’’ dedi.

KÜTAHYA VE ÇEVRESİ “BİRİNCİ DERECE

DEPREM BÖLGESİ”

BOĞAZİÇİ Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM), Kütahya ve çevresinin birinci derece deprem bölgesi içerisinde yer aldığını hatırlatarak, vatandaşların depreme karşı her zaman bilinçli ve tedbirli olmaları gerektiğini bildirdi.

UDİM’den yapılan açıklamada, saat 07.28’de 5.0 büyüklüğünde meydana gelen depremin özellikle Simav, Demirci, Şaphane, Emet, Hisarcık, Tavşanlı, Kütahya, Altıntaş, Uşak, Yalova ve yakın çevresinde hissedildiği hatırlatıldı. Depremin dış merkezinin, Simav ilçesinin yaklaşık 3 kilometre kuzeydoğusunda olduğu ifade edilen açıklamada, bölgenin, batı Anadolu’nun açılma rejimi içerisinde yer alan önemli tektonik unsurlardan birisi olan Gediz Grabeni’nin kuzeydoğusunda yer aldığı belirtildi.

Depremin dış merkezinin Simav Fay Zonu diye adlandırılan, genel doğrultusu batı-kuzeybatı gidişli aktif diri faylarla çevrili bölgede olduğu vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

‘’Genelde bölgede meydana gelen deprem etkinliği, hakim olarak doğu batı doğrultulu uzanan bu tektonik hatta ve onun kollarında meydana gelmektedir. 17 Şubat 2009 depremi de bu bölgede meydana gelmiş bir depremdir ve bölgenin tektonik özelliklerinden dolayı sık meydana gelen depremlerden biridir. Depremi takip eden süreçte 13 adet hafif şiddette artçı deprem meydana gelmiştir. Bölgede hafif ve çok hafif şiddetteki artçı depremlerin devam etmesi beklenmelidir. Kütahya ve çevresi, birinci derece deprem bölgesi içerisinde yer almaktadır. Bu sebeple vatandaşlarımızın depreme karşı her zaman bilinçli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.’’ Ankara / Kütahya / aa

ARTÇI SARSINTILAR

SİMAV'DA sabah saat 07.28’de meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından Simav’da 8, Emet ve Şaphane ilçelerinde birer sarsıntı kaydedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye göre, Emet’te saat 07.36’da 2.7 büyüklüğünde bir, Simav’da 07.38-08.05 saatleri arasında büyüklükleri 2.7 ile 3.6 arasında değişen 8, Şaphane’de saat 07.58’de 2.7 büyüklüğünde bir olmak üzere toplam 10 artçı sarsıntı kaydedildi.

Süleyman Bayşu

18.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yeni anayasa ertelenmemeli

  CHP’de Gürsel Tekin çatlağı

  TÜRK ASKERİ ADEN KÖRFEZİNE UĞURLANDI

  İŞSİZLİKTE DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜYÜZ

  ERMENİ DİLİ BÖLÜMÜ

  SİMAV 5’LE SARSILDI

  Obama’ya insan hakları çağrısı

  Afganistan’da sivil katliamı

  Türkiye Finans, sanayicinin nakit sorununu çözecek

  İTO'ya kayıt yaptıran yabancı sermaye yüzde 30 arttı

  Komşularımıza ihracatta artış sürüyor

  Sanayiciler, 2009'dan umutsuz

  ÖSYM Başkanı’ndan adaylara uyarılar

  Kırıkhan’da 8 kilo patlayıcı ele geçirildi

  Alaçatı Belediye Başkanı tutuklandı

  Turgut Altınok: Bir müddet dinleneceğim

  Profesyonellik kapıdaki görevliden başlamalı

  Su zammı geri alınsın

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır