"Gerçekten" haber verir 19 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Yargıya güven zayıf

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yargı camiası için ‘’etik ilkeler mevzuatına’’ ihtiyaç olduğunu belirterek, ‘’Eğer gerçekten adalet mülkün temeliyse bu ülkede en saygın ve en çok güvenilen kuruluşun yargı erki olması gerekir, ama itiraf etmek durumundayım ki yapılan kamuoyu araştırmalarında kurumların güven sıralamasında yargı ilk sırada yer almıyor’’ dedi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yargı camiası için ‘’etik ilkeler mevzuatına’’ ihtiyaç olduğunu belirterek, ‘’Eğer gerçekten adalet mülkün temeliyse bu ülkede en saygın kuruluşun ve en çok güvenilen kuruluşun yargı erki olması gerekir ama itiraf etmek durumundayım ki yapılan kamuoyu araştırmalarında kurumların güven sıralamasında yargı ilk sırada yer almıyor’’ dedi.

Sheraton Oteli’nde düzenlenen ‘’Yasama ve Yargı Etiği Alanındaki Gelişmeler’’ konulu uluslararası konferansın açılışında konuşan Şahin, dünyada ve Türkiye’de hızlı bir gelişim ve dönüşüm yaşandığını, bu gelişim ve dönüşümün siyasal, toplumsal ve kültürel her alana yayıldığını söyledi. Bu dönüşümün aynı zamanda yönetimleri, toplumların taleplerine karşı daha duyarlı olmaya zorladığını ifade eden Şahin, aynı zamanda katılımcılığa önem veren, açık, saydam, tarafsız, dürüst ve objektif ilkelere bağlı yeni bir kamu hizmeti anlayışının doğmasına yol açtığını anlattı. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlar ve bu kuruluşların üyesi ülkelerin yolsuzluk ve kirlenmeyi toplumun en büyük problemi olarak gördüklerini belirten Şahin, yolsuzluk ve kirlenmenin sadece kamu kaynaklarının kötü kullanılması sonucunu değil, aynı zamanda demokratik değerlerin aşınmasına ve yozlaşmasına yol açtığını kaydetti. Demokratik rejimleri, halkların rejime olan güveninin güçlü kıldığına işaret eden Şahin, yolsuzluk ve kirlenmenin en çok güven duygusunu zedelediğini söyledi. Şahin, güvenin azaldığı hatta ortadan kalktığı toplumlarda demokrasiyi yaşatmanın, hatta devleti ayakta tutmanın çok zor olduğunu, bu sebeple ülkeler ve uluslararası kuruluşların bu konuda tedbirler alma ihtiyacı duyduğunu ifade etti. Bu tedbirlerden birinin de etik değerleri ön plana çıkarmak ve bunu başarıyla uygulayabilmek olduğuna dikkati çeken Şahin, Türkiye’de bu konudaki yasal düzenlemenin 5 yol önce yapıldığını ve Kamu Görevlileri Etik Kurulunun kurulduğunu vurguladı. Kurulun amacı ve görevlerine değinen Şahin, mevzuatla belirlenen etik kuralların yalnızca kamu görevlilerine uygulanmasının eleştirildiğini ifade etti. Konuyla ilgili çıkarılan yasadaki etik ilkelerin Cumhurbaşkanı, TBMM üyeleri, Bakanlar Kurulu üyelerine uygulanmadığını belirten Şahin, yasada olmamasına rağmen Anayasa’nın 82. maddesinde bu konuda düzenlemeler yapıldığını söyledi.

Şahin, ancak bunun da yeterli olmadığını, konuyla ilgili TBMM’de bazı çalışmalar başlatıldığını ve ciddi düzenlemeler yapılacağını bildirdi. Yasayla belirlenen etik kuralların yargı mensupları için geçerli olmadığını hatırlatan Şahin, Hakimler ve Savcılar Kanunu’nda etik kurallara benzer maddeler bulunduğunu söyledi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun da hakimler ve savcıların bu kurallara uygun davranmasını gözettiğini belirten Şahin, ‘’Yargı camiası için etik ilkeler mevzuatına ihtiyaç olduğu düşüncesindeyiz’’ dedi.

Adalet Bakanlığının 2014 yılına kadar belirlenen stratejik planını, 2 gün önce Başbakanlığa sunduklarını söyleyen Şahin, bu plan içerisinde bu konuların da yer aldığını ifade etti. Şahin, ‘’Açık toplumlarda halkın memnuniyeti, rejime, yargıya güveni önemlidir. Eğer gerçekten adalet mülkün temeliyse bu ülkede en saygın kuruluşun ve en çok güvenilen kuruluşun yargı erki olması gerekir ama itiraf etmek durumundayım ki yapılan kamuoyu araştırmalarında kurumların güven sıralamasında yargı ilk sırada yer almıyor. Bundan da Adalet Bakanı olarak üzüntü duyuyorum. Bunu sağlayabilmek için gerekli tedbirler almak, çalışmalar yapmak durumundayız’’ diye konuştu. Ankara / aa

19.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  SUÇ DUYURUSU YAPILMIŞTI

  Huzuru İslâmda buldular

  ÖSS’de yeni sistem

  Doğan’a vergi cezası

  Dolar çıktı, borsa düştü

  Yargıya güven zayıf

  Vatandaşın huzurunu kimseye bozdurmayız

  İlk cemre bugün düşüyor

  Cepten bedava görüşebileceğiz

  Simav’da yeni deprem beklentisi

  Sağlık Bakanlığı eczacı ve diş hekimi alıyor

  Öğrenim kredisine başvuru zamanı

  Farabi Değişim Programı yürürlüğe girdi

  İzmir'de tutuklu başkanın çocukları da gözaltında

  Gazanfer Özcan bugün defnedilecek

  KKTC’de grev günü

  DP, seçim startını Pazar günü verecek

  48.6 milyon seçmen oy kullanacak

  Şimşek: IMF’den yeni bir perspektif bekliyoruz

  Erdoğan ile Obama G-20 zirvesinde bir araya gelecek

  Louai Sakka da “hastane modası”na uydu

  Suriye’ye yük taşıyan Türk araçlarına vergi müjdesi

  Sanayicinin tepkisi

  Emekliler “sosyal destek ödemesi” istiyor

  Van’da 14 terörist etkin pişmanlıktan yararlandı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır