"Gerçekten" haber verir 19 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Gençlerin ney merakı artıyor

Türk Tasavvuf Müziği’nin baş sazı ve Türk Klâsik Müziği’nin yegâne üflemeli çalgısı ney, gençlerin yoğun ilgisini çekiyor.

Hemen hemen bütün müzik türlerinde kullanılmaya başlanan ney, gençlerin en fazla ilgi duyduğu çalgılar arasında yer alıyor. Son yıllarda belediyelerinde devreye girmesiyle yaygınlaşan ney kursları, gençlerle dolup taşıyor. Geçmişte neyin ne olduğunu dahi bilmeyen gençler, şimdilerde bu çalgıyı öğrenebilmek için adeta birbiriyle yarışıyor.

Bursa’da belediyelerin açtığı kursların yanı sıra, Osmangazi Belediyesi tarafından 4 yıl önce restore edilerek kültür merkezi haline dönüştürülen Karabaş-ı Veli’de verilen ücretsiz ney kursları da yoğun ilgi görüyor. Karabaş-ı Veli Kültür Merkezi’nde Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği tarafından verilen kurslara özellikle gençlerin yoğun ilgisi dikkat çekiyor. Merkezin neyzeni Engin Ağar, gençlerin neye duyduğu ilgiden son derece memnun olduklarını kaydetti.

Neyin insana huzur veren sesinin gençler tarafından keşfedilmesinin çok önemli olduğunu belirten neyzen Ağar, şöyle konuştu: “Ney ses rengi olarak insan sesine en yakın çalgılardan biridir. Her türlü müzikâl motifi icrâ etmeye imkân tanır. 3 oktavlık ses sâhası içindeki tüm sesleri, nefes şiddetini veya dudağın başpâre ile yaptığı açıyı değiştirmek sûretiyle büyülü sesler çıkartılabilir. Gençlerin neye olan ilgisi için gerçekten çok fazla. Bu ilginin nedenleri çok fazla. Bir kere gençler kendi kültürünü tanıdıkça, içindeki güzellikleri keşfediyor. Son yıllarda hemen hemen bütün müzik dallarında ney kullanılması da önemli bir etken. Ney gençlerin dikkatini çekti. Gençlerin ilgisi uyandı. Ney’in sesi insana huzur veriyor. Buradaki ortamı gören, neyin sesini dinleyen gençler çok etkileniyor. Öğrenmek isteyen gençler de zorlanmadan öğreniyor.” Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Cafer Altay da, Karabaş-ı Veli Kültür Merkezi’nde ney kurslarının yanı sıra sema kursları da düzenlediklerini dile getirdi.

Bu kurslara 12 ila 30 yaş arasındaki insanların yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayan Altay, “Merkezimize gelen herkes, tamamen ücretsiz verilen ney ve sema kurslarından yararlanıyor. Sema ve ney, insan ömrünü ve Allah’ın güzelliğini anlatan, huzur veren bir güzellik. Gençlerin bu güzellikleri keşfedip anlamaya çalışması sevindirici. Bizde elimizden geldiği ölçüde onlara yardımcı oluyoruz ve olamaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Bursa / cihan

19.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gençlerin ney merakı artıyor

  Osmanlı’dan kalma harem daireleri restore edilecek

  Mistik Sanat Festivali sona erdi

  Japon Filmleri Festivali 28 Şubat’ta

  İlahiyat öğrencilerine İbranice dersi

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır