"Gerçekten" haber verir 19 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Osmanlı’dan kalma harem daireleri restore edilecek

OSMANLI’NIN son dönemlerine şahitlik eden Yıldız Sarayı’nın bugüne kadar ziyarete açılamayan harem daireleri, restore edilerek eski ihtişamlı günlerine döndürülecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü Yıldız Sarayı Kontrol Amiri restoratör Ahmet Selbesoğlu’nun verdiği bilgiye göre, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine tanıklık eden Yıldız Sarayı’nın 5 binadan oluşan harem daireleri, uzun yıllar Harp Akademileri Komutanlığına hizmet verdikten sonra 1978 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığına devrildi. Son 20 yılda ödenek yetersizliği nedeniyle sadece dış etkilerden koruma amaçlı restorasyonlar geçiren ve bugüne kadar sadece çatısı, pencereleri ve kapıları onarılan harem daireleri, tarihe kazandırılmayı bekliyor.

Topkapı ve Dolmabahçe saraylarının harem dairelerinin aksine bugüne kadar turizme açılamayan Yıldız Sarayı’nın harem dairelerinin restorasyonu için İstanbul İl Özel İdaresi kolları sıvadı. Harem dairelerinin eski ihtişamına kavuşması için İl Özel İdaresi 3 Martta ihaleye çıkacak.

Restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi veren Ahmet Selbesoğlu, harem daireleri ve cariyeleri yetiştiren hadım edilen zencilerin kaldığı kızlar ağası dairesinin yapımına, 2. Abdülhamid’in Yıldız Sarayı’na yerleşmesi sonrasında başlandığını belirtti. Selbesoğlu, haremin kadınların bulunduğu bir mekan olduğu için saraylarda en merak edilen bölümler olduğunu dile getirerek, restorasyonun sonunda harem dairelerini canlandırmayı, eski ihtişamına kavuşturmayı hedeflediklerini söyledi. İstanbul/ aa YILDIZ SARAYI SULTANLAR ve şehzadeler tarafından ikametgah olarak kullanılan ve resmi görevlilere tahsis edilen köşklerden başka tiyatro, müze, kitaplık, eczane, hayvanat bahçesi, mescit, hamam, tamirhane, marangozhane, demirhane, kilithane gibi çeşitli binaları da kapsayan Yıldız Sarayı’nda, restorasyon ve müzeleştirme çalışmaları 1994 yılında başlayabildi. Saray Tiyatrosu ve yeniden düzenlenen Sahne Sanatları Müzesi 6 Ocak 1994’te, Yıldız Sarayı Müzesi ise 8 Nisan 1994’te ziyarete açıldı.

19.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gençlerin ney merakı artıyor

  Osmanlı’dan kalma harem daireleri restore edilecek

  Mistik Sanat Festivali sona erdi

  Japon Filmleri Festivali 28 Şubat’ta

  İlahiyat öğrencilerine İbranice dersi

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır