"Gerçekten" haber verir 26 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

PİSTE ULAŞAMADAN YERE ÇAKILDI

THY uçağı, Hollanda’nın Amsterdam şehrinde Schiphol havaalanına inerken kaza geçirdi. Görgü şahitleri, A-9 otoyolunun hemen yanında bulunan havaalanının pistine ulaşamadan yere çakılan uçağın ikiye ayrıldığını belirttiler.

İLK TESBİTLER: 9 ÖLÜ, 25'İ AĞIR 50 YARALI

Hollandalı resmî yetkililer, 7’si mürettebat toplam 135 kişinin bulunduğu uçakta ilk tesbitlere göre 9 kişinin öldüğünü, 25’i ağır 50 civarında kişinin yaralandığını açıkladılar. Yolculardan 56’sı yabancı, 78’i ise Türk uyruklu.

TOPRAK ZEMİNE SERT İNİŞ

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hayri Suat Aka, uçağın havalimanına son yaklaşma sırasında ‘’şimdilik bilinmeyen bir nedenle’’ piste yaklaşık 500 metre kala toprak zemine sert bir iniş gerçekleştirdiğini söyledi.

THY uçağı inerken düştü

TÜRK Hava Yollarının 1951 sefer sayılı uçağı, Hollanda’nın Amsterdam şehrinde Schiphol havaalanına inişte düştü.

İstanbul-Amsterdam seferini yaparken, 127 yolcu ve 7 kişilik mürettebatıyla Schiphol havaalanına inişte piste ulaşamadan tarlaya düşen uçağın üç parçaya ayrıldığı, uçakta yangın çıkmadığı bildirildi. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, ölü sayısının 7’ye çıktığı yönünde haberler geldiğini, 20 civarında da yaralı olduğunu bildirdi.

Yolcu yakınları için Amsterdam’a bir uçak hazırlandığı, Amsterdam’dan Türkiye’ye gelecek yolcular için de ilave bir sefer düzenlendi. Edinilen bilgiye göre, Hasan Tahsin Arısan’ın kaptan pilotluğu yaptığı uçakta, Olgay Özgür, Murat Sezer, Figen Eren, Perihan Özden, Ulvi Murat Eskin ve Yasemin Vural, mürettebat olarak bulunuyordu.

HOLLANDA: 9 ÖLÜ,

50 CİVARINDA YARALI VAR

Hollandalı resmi yetkililer, kaza yapan “Tekirdağ” isimli uçakta 9 kişinin öldüğünü açıkladı. Kazanın meydana geldiği havaalanında basın toplantısı düzenleyen resmi yetkililer, kazada 25’i ağır 50 civarında kişinin yaralandığını bildirdi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yolcu uçağının teknik bakımının 22 Aralık 2008 tarihinde yapıldığını söyledi. Yıldırım, uçağın Amsterdam Hava Limanına inerken, piste 500 metre kala toprak alana düştüğünü belirtti.

Uçağın düşmesi üzerine THY Genel Müdürlüğü’nde kriz merkezi oluşturuldu. THY yetkililerinden oluşan bir heyet de Hollanda’ya hareket etti. Bu arada Sivil Havacılık Genel Mürdürlüğünde de kriz masası oluşturuldu.

26.02.2009


 

İBRAHİM ŞAHİN'İN YERİNE GELMİŞTİ

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekât Dairesi Başkanı Behçet Oktay, aracında yaralı bulunduktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Olayın intihar olduğu açıklandı. 1997'de İbrahim Şahin'den sonra getirildiği bu görevde 13 yıldır çalışan Oktay'a, TSK Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası da verilmişti.

GÖREVDEN ALINDIĞI İDDİASI YALANLANDI

Oktay'ın “intihar” sebebinin görevden alınması ve yerine başka bir ismin atanması olduğu yolundaki iddialar İçişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından yalanlandı. “JİTEM Grup Komutanı” olarak görev yaptığı belirtilen ve Sezer tarafından ödüllendirilen Emekli Albay Abdülkerim Kırca'nın da geçtiğimiz 19 Ocak günü evinde intihar ettiği açıklanmıştı.

Bir sır intihar daha

Emnİyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktay intihar etti. Daire Başkanı Oktay, kendisine ait özel otomobilin içerisinde silâhla intihar etti. Dikmen Keklikpınarı caddesi yakınlarında park halindeki aracında ağır yaralanan Oktay, Gazi Hastanesine kaldırıldı. Ameliyata alınan Oktay tüm müdahalelere karşın kurtarılamadı. İntihar girişiminin meydana geldiği arabada geniş çaplı inceleme başlatılırken, olayın sebebi konusunda belirginlik olmadığı kaydedildi. İbrahim Şahin’in görevden alınmasının ardından atanan Oktay, yaklaşık 13 yıldır bu görevi sürdürüyordu. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Gazi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Peyami Cinaz, Oktay’ın, hastaneye hayatsal fonksiyonları durmuş halde getirildiğini belirterek, ‘’Buna rağmen solunum cihazına bağlanarak müdahale edildi ancak kurtarılamadı’’ dedi. Behçet Oktay’ın cenazesi, Adli Tıp Kurumundaki otopsinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi morguna getirildi. Cenaze, Adli Tıp Kurumundan çıkarılırken özel harekat polislerinin basın mensuplarının görüntü almaması için branda gerdiği görüldü. Behçet Oktay’ın cenazesinin bugün memleketi Malatya’nın Hekimhan ilçesinde defnedileceği bildirildi.

Bu arada, Behçet Oktay’ın Malatya’nın Hekimhan ilçesinde yaşayan babası Muhammet Oktay (78), haberi duyunca fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. İçişleri Bakanlığı yetkilileri de Oktay’ın önceki gün görevden alındığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını belirtti.

TÖREN DÜZENLENDİ

Behçet Oktay için Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Dikmen’deki binasında tören düzenlendi. Törene, Oktay’ın eşi Şengül, oğulları Mehmet Toğan ve Burak ile kızı Gökçen’in yanı sıra Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, ATO Başkanı Sinan Aygün, eski Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner, Emniyet Genel Müdür yardımcıları, emniyet müdürleri ve Oktay’ın mesai arkadaşları katıldı. Bu arada, cenaze törenine çok sayıda çelenk gönderildi. İsimsiz gönderilen bir çelengin üzerinde ‘’Onuru İçin Öldü’’ yazdığı görüldü.

TSK’DAN MADALYA ALMIŞTI

Hekİmhan’da 1957’de doğan Oktay, ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra 1975 yılında polis kolejinden, 1978 yılında da Polis Akademisi’nden mezun oldu. Erzincan, Kars, İstanbul, Afyonkarahisar ve Bingöl’de görev yapan Oktay, 23. Dönem Özel Harekat Kursunu başarıyla tamamlamasının ardından 1994-1997 yıllarında Diyarbakır’da görev yaptı. 1997 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı görevine atanan Oktay, evli ve biri kız üç çocuk babasıydı. Görevi esnasında çok sayıda taltif ve takdirname alan Oktay, Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası sahibiydi.

İNTİHAR EDERKEN YALNIZ DEĞİLMİŞ

Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Hareket Daire Başkanı Oktay’ın intihar ettiği sırada yanında bulunan arkadaşının, ifadesi alınmak üzere Cinayet Büro Amirliğine götürüldüğü öğrenildi.

26.02.2009


 

Atatürk’ün bir numaralı varisiyim

‘’Ergenekon’’ davasının tutuklu sanıklarından eski Kuvayı Milliye 1919 Derneği Başkanı emekli Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ, önceki günkü savunmasında ‘’Bizim üstümüzde Allah ve Resulü ile Atatürk’ten başka kimse yoktur.

Atatürk’ün bir numaralı varisiyim. Atatürk’ü en iyi anlayan ve özümseyen benim” dedi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada savunmasını yapan Karadağ, Kurmay Albay olarak 2003’te emekli olduğunu belirterek, 2005’te Vatansever Güç Birliğinin 2 toplantısına katıldığını, ancak hiçbir irtibatı ve görevi bulunmadığını savundu. Bu 2 toplantıdan sonra aynı yıl Kasım ayında Kuvayı Milliye 1919 Derneğini kurduğunu belirten Karadağ, şöyle devam etti:

‘’1-2 salon toplantısından sonra halkın aydınlanmasına ilişkin çalışmalara başladık. Mersin’de katıldığımız bir iftar yemeğinde yemin merasimi yaptık. Yeminde ne var? Bu yemin, Atatürk’ün Erzurum’da yaptırmış olduğu bir yemindir. Biz sadece bir kelime ekledik. Yeminin orijinalinde ölme ve öldürme geçmiyor. Ne var bunda? O yemin törenine katılanları da emekli emniyet görevlisi Kemal Canay ayarladı. Canay, yemin töreni sırasında masaya silâhını koydu. Ben de belimdeki ruhsatlı silahı masaya koydum. Çocuklara göstermeden yemini ettik. Tesadüfen gelişen bir olaydı. Görev yaptığı dönemde PKK’lılara bir tokat bile atmayan bir insanım. Ölme ve öldürmeyle ne işim olur. Allah’ın razı olmadığı hiçbir şeyi yapmam. Ayrıca yemin törenine katılanlardan hiçbirini tanımıyorum. Zaten yeminle alakalı basında yer alan haberlerden sonra hepsi kaçıp gitti.’’

“46 KİŞİYLE DARBE Mİ OLUR?”

KuvayI Milliye 1919 Derneğinin hiçbir örgütle bağlantısı olmadığını savunan Karadağ, şöyle konuştu: ‘’Bizim üstümüzde Allah ve Resulü ile Atatürk’ten başka kimse yoktur. Atatürk’ün bir numaralı varisiyim. Atatürk’ü en iyi anlayan ve özümseyen benim. O, İstiklal Savaşı’nda dahi sıkıyönetim ilan edip meclisi kapatmamıştır. Aklının ucundan dahi geçirmemiştir. Askeri müdahaleye herkesten çok ben karşıyım. Fikri Karadağ mı askeri darbe yapacak? Gidin be, aklınızı mı yitirdiniz? Türkiye’nin milli menfaatlerini kimse benden daha fazla düşünemez. Bu konuda kimse bana ders veremez. Bağımsız milletvekili adayı olduğumda 46 oy aldım. 46 kişiyle mi darbe yapacağım? Ben, Ergenekon diye bir örgütü bilmiyorum ki size anlatayım. Bu iddianameyi yazanlar yaptıkları vahim hatayı düzelterek benden özür dilemelidirler.’’

26.02.2009


 

Bakan Unakıtan iyileşiyor

ABD’nİn Cleveland şehrinde geçtiğimiz hafta başında başarılı bir baypas ameliyatı geçiren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın bu hafta içinde hastaneden taburcu edilmesinin beklendiği öğrenildi.

Bakan Unakıtan’ın Cleveland Clinic’te yanında bulunan oğlu Abdullah Unakıtan, babasının durumunun iyi olduğunu vurgulayarak bu hafta içinde hastaneden taburcu edilmesini beklediklerini, gelecek hafta başında da Türkiye’ye dönmesinin mümkün olduğunu belirtti.

26.02.2009


 

KAZA ANINI ANLATTI

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın, Amsterdam’da meydana gelen uçak kazasının ardından bizzat devreye girdiği ve Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar’a olay yerine gitme talimatı verdiği öğrenildi.

Erdoğan’ın, kazadan yara almadan kurtarılan Mustafa Bahçecioğlu isimli yolcu ile telefonla görüştüğü ve geçmiş olsun dileklerini ilettiği bildirildi. Mustafa Bahçecioğlu, kaza anını şöyle anlattı: “İnişe geçtiğimiz sırada çok büyük bir gürültü duyduk. Uçak parçalara ayrıldı. Yolculuk esnasında herhangi bir olumsuz durum olmadı. Uçak düştükten sonra koltuklarda sıkışan yolcuları çıkardık. Kadın ve çocukları çıkardık. Ancak sıkışan herkese müdahele edemedik. Uçak tarlaya düştü. 6 saniyede yere indi. Yüksekliğimiz 200-250 metre civarındaydı. Her hangi bir patlama olmadı. Tarlaya indi ve yere düştükten sonra üç parçaya bölündü. Yaralı olarak kurtulan çok var. Bir çok yaralıyı kurtardık. Tarlanın ortasına düştük. Uçak düştükten 10-15 dakika sonra itfaiye ve ambulanslar geldi.”

26.02.2009


 

Beykoz’da 3 el bombası ele geçirildi

Beykoz’da düzenlenen operasyonda 3 adet el bombası ele geçirildi.

Alınan bilgiye göre, bir ihbarı değerlendiren Beykoz İlçe emniyet Müdürlüğüne bağlı ekiplerin, ilçede bir adrese yaptığı operasyonda 4 kişi gözaltına alındı. Polis ekiplerinin yaptığı aramada, 3 adet el bombası ile kaleşnikof ve tabanca mermileri, bir miktar uyuşturucu madde ele geçirildi.

26.02.2009


 

2009’un ilk MGK toplantısı bugün

MİLLİ Güvenlik Kurulu (MGK), 2009 yılının ilk toplantısını bugün yapacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında Çankaya Köşkü’nde saat 13.30’da başlayacak toplantıda, iç ve dış gelişmeler değerlendirilecek. Toplantının, Çankaya Yerleşkesi içerisindeki Yeni Hizmet Binası’nda bulunan ve bir süredir devam eden tadilat çalışmalarıyla yenilenen ‘’MGK Toplantı Salonu’’nda yapılacağı öğrenildi.

26.02.2009


 

Silivri Cezaevinde inceleme

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde görev yapan, ‘’Her Türlü Şiddet, İşkence ve Kötü Muamelenin Önlenmesiyle Ceza ve Tutukevleri İnceleme Daimi Alt Komisyonu’’, bugün Silivri Cezaevinde incelemelerde bulunacak.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, dünkü toplantının ardından, AKP Çorum Milletvekili ve Alt Komisyonun Başkanı Murat Yıldırım ile birlikte yaptığı açıklamada, komisyonun, bugün incelemelerde bulunmak üzere Silivri Cezaevine gideceğini bildirdi.

26.02.2009


 

DP’li Şahin’e YSK vizesi

YSK, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’in DP’den aday olamayacağına dair Bursa İl Seçim Kurulu kararını kaldırdı. Kararı değerlendiren DP Bursa İl Başkanı Füsun Yaşar, ‘’Böylece hem Şahin’in seçimlere girmesi, hem de Bursa halkının iradesini özgürce kullanması önündeki engel kalktı’’ dedi.

DP’li Hikmet Şahin’e YSK vizesi

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK), 29 Mart 2009 Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde Demokrat Parti’nin (DP) Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hikmet Şahin’in adaylığının iptaline ilişkin Bursa İl Seçim Kurulu kararını kaldırdı.

YSK yetkililerinden alınan bilgiye göre Kurul, belediye başkan adaylarıyla ilgili itirazları sonuçlandırdı. AKP’den aday gösterilmeyince DP’den aday olduğunu açıklayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’in adaylığı, siyasi partiler kanununun 40. maddesindeki ‘’bir partiden merkez yoklamasına katılan aday başka partiden aday olamaz’’ hükmü uyarınca Bursa İl Seçim Kurulu tarafından iptal edilmişti. İl Seçim Kurulunun bu kararına itiraz edilmesi üzerine konuyu görüşen YSK, Şahin’in, AKP’nin belediye başkan adaylarını belirlenmesinden sonra adaylık için başvurduğunu ve merkez yoklamasına katılmadığını tespit etti. YSK, bu nedenle Hikmet Şahin’in DP’nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olabileceğine karar verdi. YSK, CHP’nin İzmir’in Konak ilçesi Belediye Başkan Adayı Kemal Karataş’ın adaylığını iptal eden Konak İlçe Seçim Kurulu kararına itirazı ise reddetti.

26.02.2009


 

Halkın yükü azaltılmalı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kamuoyunun merakla beklediği ekonomik önlemler paketiyle ilgili olarak, paketin, insanların üzerindeki yükleri azaltacak tedbirler içermesi gerektiğini belirtti ve ‘’Herkese kira yardımı yapılmalı, ulaşım giderlerine destek verilmeli, konutlarda tüketilen elektrik ve doğalgazda katma değer indirilmeli’’ dedi.

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kamuoyunun merakla beklediği ekonomik önlemler paketiyle ilgili olarak, paketin, insanların üzerindeki yükleri azaltacak tedbirler içermesi gerektiğini belirtti. Palandöken, yaptığı açıklamada, tüm dünyayı saran krizden çıkış için iç piyasada tüketimin ve kamu harcamalarının artırılması gerektiğini söyledi. Büyük krizlerde tüm sektörlerin birden ayağa kalkması gerektiğini ifade eden Palandöken, vatandaşın beklediği paketin, piyasada canlılık sağlayacak, istihdam kayıplarının önüne geçecek, moral verecek tedbirlerden oluştuğunu dile getirdi. Piyasada canlılığın sağlanması için insanların üzerlerindeki yüklerin azaltılmasına ihtiyaç duyulduğunu anlatan Palandöken, bu çerçevede herkese eşit miktarda kira yardımı yapılması, evlerde tüketilen elektrik ve doğal gazda katma değerin düşürülmesi, ulaşım giderlerine destek verilmesi, sosyal güvenlik primlerinin indirilmesi, muhtasar verginin kaldırılması gerektiğini söyledi. Palandöken, ‘’Ekonomi düzlüğe çıkana kadar talebin üzerindeki yatırımı durduracaksınız’’ dedi.

26.02.2009


 

Kriz tedbirleri yetersiz

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, krizin aşılması ya da en az şekilde hissedilmesi için hükümetin aldığı tedbir ve söylemlerin bankaları ve kamuoyunu rahatlatmaya yetmediğini söyledi.

Aslan: Kriz tedbirleri yetersiz

Gazİantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, krizin aşılması ya da en az şekilde hissedilmesi için hükümetin aldığı tedbirler ve söylemlerin bankaları ve kamuoyunu rahatlatmaya yetmediğini savundu. Aslan, Güneydoğu Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Özmen ve yönetim kurulu üyelerinin GTO’yu ziyaretinde, piyasalarda yaşanan krizin daha ne kadar süreceği konusunda ne kendilerinin ne de krizden etkilenen diğer ülkelerin bir öngörüsü olduğunu belirtti. Şu anda küresel bir finans krizi yaşandığını hatırlatan Aslan, ‘’Bize göre, krizin aşılması ya da en az şekilde hissedilmesi için hükümetin almış olduğu tedbirler ve söylemler ne bankaları ne de kamuoyunu rahatlatmaya yetiyor’’ dedi. Aslan, hükümetin uygulamaya koyduğu tedbirlerin, reel sektör, kamuoyu ve bankaların rahatlatılması noktasında ikna edici olmadığını savundu.

26.02.2009


 

Ekonomi serbest düşüşte

ANKARA Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ekonomideki genel görünümün iyi olmadığını belirterek, ‘’Ekonomi serbest düşüştedir.

Önümüzdeki aylarda görünüm daha da bozulacaktır’’ dedi. Özdebir, ASO Oda Meclisi Toplantısında yaptığı konuşmada, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sanayi üretiminin hızla düştüğünü söyledi. Özdebir, toplam sanayi üretiminin 2008 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17 azaldığını, geçen yılın Ocak ayında yüzde 80,3 olan imalat sanayiinde kapasite kullanım oranının da bu yılın Ocak ayında 16,5 puan azalarak yüzde 63,8 seviyesinde gerçekleştiğini hatırlattı. ‘’Ekonomi hızla yavaşlarken enflasyon da hız kesiyor’’ diyen Özdebir, enflasyondaki düşüş eğiliminin önümüzdeki aylarda da devam etmesini beklediklerini söyledi. Özdebir, ‘’Ekonomideki görünüm iyi değildir. Ekonomi serbest düşüştedir. Önümüzdeki aylarda görünüm daha da bozulacaktır. Bu nedenle teşhis ve tedavide gecikmemek gerekir. Her gecikmenin ekonomik krizin maliyetini artıracağı unutulmamalıdır. Ancak, ekonomi yönetimi gecikmektedir’’ dedi.

26.02.2009


 

724 köy yolu kapalı

Doğu Anadolu Bölgesi’nde etkili olan kar yağışı sebebiyle 724 köy yolu ulaşıma kapandı. Aralıklı olarak bölgede etkili olan kar yağışı, ulaşımı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Karların ardında 724 köy

Kar yağışı sebebiyle Bingöl’de 237, Tunceli’de 200, Erzurum ve Muş’ta 110, Erzincan’da 67 olmak üzere 724 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. İl Özel İdare müdürlüklerine bağlı karla mücadele ekiplerinin, kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için başlattığı çalışmalar devam ediyor.

Kar yağışı nedeniyle ulaşıma açılan bazı köy yollarının yeniden kapandığını belirten yetkililer, yol açma çalışmalarının güçlükle yapıldığını kaydettiler.

Bu arada, Orta Karadeniz üzerinden gelen yağışlı hava akımının etkisi altında bulunan bölgede, kar yağışının aralıklı olarak hafta sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

Öte yandan, meteoroloji yetkilileri, bölgede hava sıcaklıklarının artması ve diğer etkenlerin çığ oluşumu için gerekli meteorolojik şartları oluşturduğunu belirterek, muhtemel çığ olaylarına karşı dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulundu.

26.02.2009


 

KAR TANELERİ YARATILIŞ MUCİZESİ

AmerİkalI bilimadamları, kar tanelerinin hiç biri birbirine benzemeyen simetrik yapısını bir bilgisayar programında yeniden üretti.

Wisconsin ve California üniversitelerinden iki matematikçinin, bilgisayar modelinin teorisini ve işlemlerin gerçekleştirilmesini, dört yıllık bir uğraş sonunda geliştirdikleri belirtildi. Bilimadamlarından David Griffeath, modeli mümkün olan en sade hâle getirdiklerini ancak yine de bir kar tanesini oluşturmanın bir gün sürdüğünü söyledi. Griffeath, ‘’Su, kâinattaki en inanılmaz moleküldür, saf ve basit. Sadece üç küçük atom, ancak fizik ve kimyası inanılmaz’’ dedi. Tabiatta kar taneleri, su moleküllerinin bir toz zerresi etrafında kristalleşmesi sonucu oluşuyor. Modelin, meteoroloji uzmanlarının, değişik şekillerdeki kar tanelerinin toprağa ulaşan su miktarını nasıl etkilediğini tahmin etmelerine yardımcı olabileceği bildirildi.

26.02.2009


 

Tırla midibüs çarpıştı: 17 yaralı

Çanakkale’de, yolcu midibüsü ile tırın çarpışması sonucu, 3’ü ağır 17 kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Çanakkale’den Lapseki istikametine giden Mehmet Teoman’ın kullandığı 17 ND 075 plakalı yolcu midibüsü, karayolunun 28. kilometresindeki Suluca yol ayrımına geldiğinde, karşı yönden gelen Hamza Güçlü yönetimindeki 35 RS 726 plakalı tır ile çarpıştı. Sürücüler kazadan yara almadan kurtulurken, çarpışmanın etkisiyle takla atarak ters dönen midibüste yolcu olarak bulunan 17 kişi yaralandı. Yaralılardan Alihan Gün (11), Bahar Doğan (27), Beyza (17) ve Nazmiye Baş (68), Ercan Çakmak (22), Burak Tecimel (27), Nefise Günay (29), Mehmet Öztürk (70) ve Elif Küfeci (26) Lapseki Devlet Hastanesine, Nezahat Kavas (65), Hüseyin Onay (67), Nermin Gün (36), Mualla Çengel, Mehmet Akbulut, Canan Çet, Ramize Akbulut ve Zehra Ülten ise Çanakkale Devlet Hastanesine kaldırıldı. Tedavi altına alınan yaralılardan, Nezahat Kavas, Nermin Gün ve Hüseyin Onay’ın durumlarının ağır olduğu bildirildi. Kaza sebebiyle bir süre aksayan trafik, araçların yol dışına alınmasının ardından normale döndü.

26.02.2009


 

Adana’da metro heyecanı

Adana’da yapımına yaklaşık 10 yıl önce başlanan, ek kredinin gecikmesi nedeniyle yıllarca yarım kalan 14 kilometre uzunluğundaki metro, ilk yolcularını 10 gün sonra taşımaya başlayacak.

İlk etapta 7 istasyon arasında çalışacak ve yolcuların alışması için ücretsiz olacak sistem, bir ay içinde 10 kilometrede hizmet verecek. Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Mebruh Kurtulgan, raylı taşıma sisteminin faaliyete girmesiyle, nüfusu 2 milyonu aşan ve bu nedenle en önemli sorunu trafik tıkanıklığı olan şehrin rahat bir nefes alacağını söyledi. Toplam uzunluğu 14 kilometre olan sistemin tamamlanması için çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü anlatan Kurtulgan, ‘’aksaklık yaşanmaması için uzman ekipler eşliğinde günde 3-4 kez test sürüşleri düzenliyoruz. Test sürüşleri tamamlanmak üzere, zannediyorum bir hafta 10 gün içerisinde de ilk yolcularımızı taşımaya başlarız’’ dedi. Test sürüşlerinde sinyalizasyon, araç koruma, elektrik, yolcu bilgilendirme sistemi ile gabari kontrolleri gibi konuların denetlendiğini belirten Kurtulgan, amaçlarının ise vatandaşlara sorunsuz şekilde hizmet vermek olduğunu bildirdi.

26.02.2009


 

Devlet sınav, onlar kurs açıyor

Memurluğa giriş için gereken Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) yönelik düzenlenen kurslara ilginin, her geçen yıl artış gösterdiği bildirildi.

Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Genel Sekreteri Gökhan Gündoğdu, piyasa şartlarına göre maaş ve iş garantisi bulunan memurluğa ilginin her geçen gün arttığını belirterek, bu doğrultuda dershaneler tarafından KPSS kursları açıldığını anlattı. Geçmişte az sayıda dershanede bulunan KPSS kurslarının, elde edilen gelirin artış göstermesiyle birlikte daha da yaygınlaştığını belirten Gündoğdu, şöyle konuştu:

‘’Hükümet, kamuya bu yıl 65-70 bin civarında personel alınacağını açıkladı. Geçmişte, maaş azlığı nedeniyle anne-babalar çocuklarını memurluk, öğretmenlik dışındaki alanlara yönlendiriyordu. Fakat artık krizden en az etkilenen kesimler, sabit gelirli devlet memurları olarak gözüküyor. Bu nedenle KPSS’ye yönelik dershaneler tarafından düzenlenen kurslara başvuran kişi sayısı, her yıl en az yüzde 20 artıyor. Son açıklamalardan ve yaşanan krizden sonra kurslara ilginin, artarak devam edeceğini tahmin ediyoruz.’’

KPSS’nin, ortaöğretim ve önlisans mezunlarına yönelik 2 yılda bir düzenlendiğini ifade eden Gündoğdu, ‘’Ortaöğretim ve önlisans mezunlarının da 2010 yılında düzenlenecek sınava, dolayısıyla açılacak kurslara büyük ilgi göstermesini bekliyoruz’’ dedi.

26.02.2009


 

“ÖĞRETMENLİK PUANLARITIP FAKÜLTESİ DÜZEYİNE GELDİ”

Memurluğa ilginin artmasına en güzel örneğin üniversitelerin öğretmenlik bölümlerine girişte gerekli puanlardaki yükseliş olduğuna dikkati çeken Gündoğdu, ‘’En düşük puan gerektiren bölümler, öğretmenliklerdi.

Ancak günümüzde öğretmenliklerin puanı, tıp fakültelerinin ayarına geldi’’ diye konuştu. Öğretmenlik bölümlerinin puanlarındaki artışa rağmen branşlara göre açık kadro sayısının değiştiğine işaret eden Gündoğdu, geçmişte kamuda öğretmen olamayanların dershanelerde iş bulabildiğini, ancak dershanelerde de kadroların dolması nedeniyle öğretmen adaylarının KPSS’ye geçmişe oranla daha fazla ilgi gösterdiğini vurguladı. Coğrafya, Türkçe, İngilizce, matematik, rehberlik ve psikolojik danışmanlık ile sınıf öğretmenliğini tercih edenlerin, açık kadro sayısı nedeniyle diğer branşlara göre daha şanslı olduğunu ifade ederen Gündoğdu, ‘’Ancak, 40 kişilik kimya öğretmeni açığı için 5 bin kişi başvuruyor. Bu da KPSS’den alınması gereken puanı yükseltiyor yani arz-talep dengesizliği nedeniyle KPSS kurslarının sayısı her geçen gün artıyor’’ dedi. ‘’Öğretmen alımlarıyla ilgili mevcut problemler nasıl düzelebilir’’ yönündeki soruyu ise Gündoğdu, ‘’Eğer Türkiye’nin kaç tane öğretmene ihtiyacı olduğunu bilip, buna göre kontenjan planlarsanız, 20 yıl sonra belki bu sınav problemini çözersiniz. Fakat şu an sınavdan başka çözüm yolu yok’’ diye cevaplandırdı.

26.02.2009


 

Hızlı tren gün sayıyor

Türkiye’nin ilk hızlı treninin Ankara-Eskişehir arasında sefere başlaması dolayısıyla, 13 Mart'ta, Ankara Garı önünde ya da bir spor salonunda tören düzenlenmesi öngörülüyor.

TCDD’nİn 13 Mart'ta işletmeye açmayı planladığı Ankara-Eskişehir hızlı treni, günde karşılıklı 8 sefer yapacak. Ankara-Eskişehir arasında saat başında hareket etmesi öngörülen hızlı trenlerin sefer saatlerinin belirlenmesi için çalışma yapılıyor. ‘’Kombine Taşımacılık’’ yöntemiyle Ankara’dan, Bursa, Kütahya, İstanbul ve İzmir’e daha kısa sürede ulaşımı hedefleyen TCDD Genel Müdürlüğü, Eskişehir Garı’ndan Bursa’ya otobüs seferleri yapılmasını planlıyor. TCDD Genel Müdürlüğü, Ankara-Eskişehir hızlı tren, yolcularını konvansiyonel tren seferleriyle de Kütahya, İstanbul ve İzmir’e daha kısa sürelerle taşımayı da öngörüyor. Türkiye’nin ilk hızlı treninin Ankara-Eskişehir arasında sefere başlaması dolayısıyla, 13 Mart'ta, Ankara Garı önünde ya da bir spor salonunda tören düzenlenmesi öngörülüyor. Çok sayıda davetlinin katılması planlanan törenin ardından gerçekleştirilecek ilk seferle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çok sayıda bakan, bürokrat ve gazeteci Eskişehir’e 1 saat 20 dakikada ulaştırılacak. Saatte 250 kilometre hıza çıkabilecek hızlı tren, Ankara-Eskişehir arasında 419 yolcu kapasiteli set ile hizmet verecek. 55 business, 354 birinci sınıf koltuk, 2 bedensel engelli koltuğu, 8 kafeterya ile radyo ve kapalı devre TV sisteminin yer aldığı hızlı trenin business bölümde ayrıca laptop güç kaynağı bulunuyor.

26.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır