"Gerçekten" haber verir 03 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Gazze’nin beklemeye tahammülü yok

Mısır’ın Şarm El Şeyh şehrinde düzenlenen ve 80 ülkeden yetkililerin katıldığı “Gazze’ye Yardım Konferansı”nda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, barış sürecinin yoluna konulmasının önemine işaret etti. Ban Ki-mun, “Hiçbir şey bundan daha önemli değil. Biz yeniden inşa çalışmaları için çaba harcamalıyız. Vaadlerde bulunanların, bunları bir an önce yerine getirmesi lâzım. BM her türlü çabayı harcamaya hazır. Gazze halkının daha fazla beklemeye tahammülü yok. Hızlı hareket etmeliyiz” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Filistin halkına yardım etmek amacıyla Mısır’ın Şarm El Şeyh şehrinde toplandıklarını belirtti. Gazze’nin yeniden imarına ilişkin uluslar arası konferans dolayısıyla Şarm El Şeyh’te bulunan liderlerden biri olan Sarkozy, açılışta yaptığı konuşmada, yıl başından beri dördüncü kez geldiği bölgede, bu toplantı dolayısıyla uluslar arası toplum olarak hep birlikte istikrarlı, müreffeh ve barış çağı başlatmak umudunu taşıdıklarını söyledi. Fransa’nın Filistin halkıyla dayanışma içinde bulunduğunu, Fransa ve Avrupa’nın krizin başladığı andan itibaren seferber olduklarını söyleyen Sarkozy, ‘’Benim ilk önceliğim, hayatların kurtulması için çatışmaların durmasıydı. Tekrar ediyorum, dün olduğu gibi bugün de Gazze’de askerî çözüm yoktur’’ dedi. Filistinli gruplara açıkça Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arkasında birleşme çağrısında bulunan Sarkozy, Hamas ile bağlantıda bulunan ülkelere de Hamas’ı Abbas’a katılma yönünde teşvik etmeye çağırdı. ‘’2009 barış yılı olmalıdır’’ diyen Sarkozy, ilkbahar aylarında Avrupa’da 3 aşamalı bir zirve yapılmasını istediği söyledi ve İsrail-Filistin anlaşmazlığının giderilmesi için tarafların bu yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varılacak biçimde takvim belirlemeye teşvik edilmeleri gerektiğini kaydetti.

KİMLER NE KADAR VAATTE BULUNDU?

Konferansa katılan ülke ve uluslar arası

kuruluşların, Gazze’nin yeniden imarı için yapacakları malî yardımın miktarını açıklamaları beklenirken, Filistin yönetimi vadedilen miktarın 2,78 milyar doları bulacağını ümit ediyor. Konferanstan önce yapılan vaatler ise şöyle:

Körfez Arap ülkeleri 5 yıl içinde toplam 1,65 milyar dolar yardım yapmayı planlıyor.

ABD, daha önce yaptığı açıklamada 300 milyonu Gazze için ayrılmak üzere, toplam 900 milyon dolar vereceğini bildirdi. Paranın geri kalanı Filistin Yönetimi’ni desteklemek ve bütçe açıklarını karşılamak için kullanılacak.

Avrupa Komisyonu’nun toplam 436 milyon avro (552,6 milyon dolar) yardım vaadinde bulunması bekleniyor.

l İngiltere Gazze ekonomisini yeniden kurmak için 30 milyon pound (43 milyon dolar) vereceğini açıkladı.

Bu vaatlerin gerçekleşmesi durumunda yapılacak yardımın toplamı, Filistin Yönetimi’nin beklentilerini de aşarak 3,145 milyar doları bulacak.

03.03.2009


 

Savaşın mağduru masumlar

MIsIr’In Şarm El Şeyh şehrinde düzenlenen ve 80 ülkeden yetkililerin katıldığı “Gazze’ye Yardım Konferansı”nda konuşan Ban, bu konferansla Gazze’nin yeniden inşası için çalışmalara başlayacaklarını belirtti. Filistin halkıyla dayanışmayı göstermek için burada dünyanın birçok ülkesinden temsilcinin bir araya geldiğini ifade eden Ban, Mısır’ın oynadığı rolün önemine dikkati çekti. Ban şunları kaydetti: “Gazze’deki son savaş sırasında da olduğu gibi savaşlarda masum insanlar en büyük bedeli ödüyor. Bölgede insanlar yıllardır olduğu gibi şimdi de zor şartlar altında yaşıyor. Gazze’deki son savaşta ben İsrail tarafını ve Gazze’yi ziyaret ettim. BM binasını, dumanları tüterken gördüm. Oradaki insanlık dramını kendi gözlerimle gördüm.” Ziyaretinden sonra bu trajedinin bir an önce sona erdirilmesi için liderlerle görüştüğünü, bu liderlerin çoğunu konferansta görmekten memnuniyet duyduğunu söyleyen Ban, şöyle devam etti: “Biz Filistin ekonomisini yeniden canlandırmak ve Gazze’nin inşası için buradayız. Ancak biz büyük resme odaklanmalıyız. Yıkılan yerleri yapmaya başlamakla ilk adımı atıyoruz. Ama bunun için kalıcı ateşkesin olması şart. Öncelikle insanlık dramının sona ermesi lâzım. Biz BM olarak sosyal ve ekonomik programları başlatıyoruz. Bu, yeniden inşanın ilk adımı. Sınır geçişlerinin mutlaka düzenlenmesi lâzım. Yardım görevlileri içeri girmekte zorluk yaşıyor.”

Filistin yönetiminin desteklenmesi gerektiğini belirten Ban, Filistinli grupların anlaşmasının önemine değindi ve BM’nin Filistinli örgütler arasında yapılan görüşmeleri desteklediğini söyledi. Ban, bundan sonra yeni bir döneme girildiğini ifade ederek, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın konferansa katılmasının, yeni ABD yönetiminin Filistin sorununa desteğini gösterdiğini belirtti. ABD’nin tam desteği olmadan bir şey yapılamayacağını kaydeden Ban, İsrail’in de sorunun çözümü için gereken desteği göstermesini istedi. Barış sürecinin yoluna koyulmasının önemine işaret eden Ban, sözlerini şöyle tamamladı: “Hiçbir şey bundan daha önemli değil. Biz yeniden inşa çalışmaları için çaba harcamalıyız. İsrail ile Filistin arasında ve Filistinlilerin kendi aralarında siyasî olarak yeniden yapılanması, İsrail ile Araplar arasında da yeni yapılanmanın gerçekleştirilmesi gerekiyor.” Şarm El Şeyh / aa

03.03.2009


 

OLMERT YARGILANABİLİR

İsraİl Başbakanı Ehud Olmert’e, hakkındaki suçlamalardan biri sebebiyle yargı önüne çıkma yolu göründü.

İsrail Başsavcısı Menahem Mazuz, ABD’li işadamı ve finansör Morris Moşe Talansky’nin adının karıştığı para zarfları olayında, dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma ve yasadışı çıkarlar sağlama suçlarından kendisine dâvâ açılmasını düşündüğü yolunda, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’i bilgilendirdi. Mazuz, suçlamalar arasında rüşveti saymadı, yine de Olmert’e dâvâ açılıp açılmayacağıyla ilgili kesin kararın ilerki günlerde Olmert’in dinleneceği bir duruşmadan sonra verileceğini söyledi. Mazuz, aynı zamanda, Olmert’e, eski özel kalemi Şula Zaken’in de yargılanabileceğini bildirdi. Eğer Mazuz dâvâ açma yoluna giderse, Olmert, hakkında dâvâ açılan ilk başbakan olacak. İsrail kamuoyunda Talansky olayı olarak bilinen iddialarda, Amerikalı işadamı Morris Talansky’nin, Olmert’e zarf içinde doğrudan veya dolaylı yollardan seçim kampanyaları için nakit para verdiği öne sürülüyordu. Polis, Olmert’in 1993’te, Kudüs Belediye Başkanlığı için yarıştığı dönemden başlayarak, İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı olduğu döneme değin yüzbinlerce dolar para aldığından kuşkulanıyor. Tel Aviv / aa

03.03.2009


 

“TÜRKİYE-İSRAİL BALAYI BİTTİ”

Türkİye’de yayımlanan Şalom gazetesinin yazarlarından Haymi Behar, İsrail’in önde gelen haber sitelerinden Ynet’te Türkiye-İsrail ilişkilerinin geleceğini değerlendirirken, “Türk-İsrail balayı bitti” başlığını kullandı. Behar, yazısında, “iki ülke arasında 1990’lardan itibaren ekonomik ve askerî bağların geliştiğini ve çok sayıda İsrailli turistin Türkiye’ye geldiğini” ifade ederek, “Türkiye’nin İsrail’in son Gazze saldırılarına yönelttiği sert eleştirilere öfke duyan İsraillilerin yüzde 70’inin Türkiye seyahatlerini iptal ettiği” değerlendirmesinde bulundu. İkili ilişkilere verilen zararın giderilmesi için her şeyden önce her iki ülkenin medyada dile getirilen olumsuz söylemleri engellemesi gereğine işaret eden Behar, İsrail’in Gazze saldırılarının Türkiye çapında tepkilere sebep olduğunu, Gazze’deki Müslümanlarla dayanışmanın yanı sıra sivil kayıplarla ilgili görüntülerin halkı kitlesel protestolara yönelttiğini hatırlattı. Behar, İsrail’in “orantısız güç kullandığı” suçlamalarının dinmediğini belirtti ve Türkiye’de hemen hemen her şehirde yapılan gösterilerin, antisemitik bir görünüm kazandığını savundu. Tel Aviv / aa

03.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır