"Gerçekten" haber verir 03 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

EN BÜYÜK KATKIYI SAİD NURSî YAPTI

Kocaeli TV'de konuşan Süleyman Soylu, bu ülkede barışın ve birliğin en önemli teminatlarından birinin Said Nursî olduğunu söyledi. Soylu, “Doğu ve Güneydoğu insanı dinine ve toprağına bağlı. 1950-1960 arasında DP de insanı insan yerine koyan bir politika uygulamış ve buradaki karmaşıklıkların tamamına son vermiş. Buna en büyük katkıyı da Said Nursî yapmış” dedi.

DEVLET BARIŞI VE BİRLİĞİ REDDEDİNCE...

Soylu şöyle konuştu: “Sen 'DP'yi destekliyor' diye tahammül edememişsin. 1960'tan sonra mezarına tahammül edememiş, başka yere nakletmişsin. Peki, kimi ikame etmişsin yerine devlet olarak? Apo'yu ikame etmişsin. Barışı, birliği, kardeşliği, herkesin birbirini kucaklamasını reddetmişsin. Tabiat boşluk kabul eder mi? Kim girdi oraya? Bölücülük ve şiddet girdi.”

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, bu ülkede barışın, birliğin en önemli teminatlarından birinin Said Nursî olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Kocaeli TV yayınlanan “Serbest Kürsü” programına konuk olan DP Genel Başkanı Süleyman Soylu seçim çalışmaları ve devlet politikalarıyla ilgili soruları cevapladı. Devletin Doğu ve Güneydoğu Anadolu politikalarını değerlendiren DP Genel Başkanı Soylu, bu ülkede barışın, birliğin en önemli teminatlarından bir tanesinin Said Nursî olduğunu söyledi. Said Nursî’nin hayatta ve DP’nin iktidar olduğu 1950-1960 arasında bir tek Kürt isyanı olmadığını vurgulayan Soylu şunları kaydetti: “Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 1950-1960 arasında, bu millet bilsin, bir tek Kürt isyanı olmamıştır. Neden? Çünkü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki insanlar dinlerine bağlı insanlar. Topraklarına bağlı insanlar, o iklimi öyle oluşturmuş. 1950-1960 arası Demokrat Parti öyle bir politika uygalamış ki, direkt kalkınmasına yönelik. Direkt insanı insan yerine koyan bir anlayışa yönelik bir politika uygulamış ki, buradaki karmaşıklıkların tamamına son vermiş. Buna en büyük katkıyı da Said Nursî yapmış. Sen ‘Demokrat Partiyi destekliyor’ diye tahammül edememişsin. 1960 yılından sonra mezarına tahammül edememişsin, başka yere nakletmişsin. Cesedine tahammül edememişsin. Peki kimi ikame etmişsin yerine devlet olarak, Apo’yu ikame etmişsiniz. Barışı birliği kardeşliği reddetmişsin herkesin birbirini kucaklamasını reddetmişsin. Tabiat boşluk kabul eder mi? Kim girdi oraya? Bölücülük ve şiddet girdi. Bu doğru bir devlet politikası değildir. İnsanların gönlünden atabilirmisin insanları? Menderes’i atabildin mi insanların gönlünden? Atamadın. Atamazsınız. Bu yanlış bir devlet politikasıdır. Bugünkü kavgaların sebebi de odur zaten. Bugünkü sıkıntıların sebebi budur.”

03.03.2009


 

DOLAR TIRMANIYOR

— Bankalararası piyasada dolar kotasyonları satışta en düşük fiyat 1,7300 TL, en yüksek fiyat 1,7350 TL düzeyine yükseldi. Kurun tarihî seviyeleri test ettiğini kaydeden A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, yurt dışındaki sıkıntılı sürecin ve ABD’de bankacılık sektörüyle ilgili endişelerin devam ettiğini ifade etti.

A Yatirim Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, kurun tarihi seviyeleri test ettiğini kaydetti. A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, piyasalarda, yurt dışındaki sıkıntılı sürecin ve ABD’de bankacılık sektörüyle ilgili endişelerin devam ettiğini ifade etti. Finans sisteminin tam işlemediği sürece piyasaların pozitife dönmesinin çok zor gözüktüğünü belirten Salar, dünya finans sisteminin tam olarak çalışmadığını bunun ABD’deki bankalarda ne boyutta zararların olduğunun bilinmemesinden kaynaklandığını vurguladı. Salar, kurlara ve borsadaki yabancı hisse satışlarına ilişkin şöyle konuştu: ‘’Kurda önemli yükseliş var. Kur tarihi seviyeleri tekrar test ediyor. 1,72 seviyelerini test ediyor. Bu seviyeleri geçerse daha önce görmediğimiz seviyeler gündeme gelecek. Kısa vadede dolar 1,85’e kadar yükselebilir. İleri ki dönemlerde de 2,00 gündeme gelebilir. Borsada yabancı satışı Şubat ayında da devam etti.” İstanbul / aa

03.03.2009


 

Eğlenceye kriz terbiyesi

Küresel krizin etkisiyle iç piyasada yaşanan daralmanın eğlence sektörünü de önemli ölçüde etkilediği belirtildi. Çok sayıda eğlence merkezinin bulunduğu İzmir Kordonboyu’ndaki işletmelerin cirolarının büyük oranda gerilediği, şehir genelinde sektörde çalışan yaklaşık 1600 kişinin işsiz kaldığı ifade edildi. İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Adnan Koç, ‘’Cirolara baktığımızda geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 40 civarında azalış görüyoruz” dedi.

Küresel krizin eğlence sektörünü de önemli ölçüde etkilediği, insanların öncelikle ‘’karnını doyurma’’ ihtiyacına yöneldiği belirtildi. İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Adnan Koç, yılbaşından sonraki dönemde eğlence merkezleri, restoran, kafe ve barlardaki doluluğun büyük ölçüde gerilediğini anlattı. İnsanların harcama yapmamak için dışarıda eğlenmeyi tercih etmediğini, tesislerin büyük kısmının günü zararla kapattığını dile getiren Koç, ‘’Cirolara baktığımızda geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 40 civarında azadı” dedi. Koç, şehrin bilinen bazı eğlence merkezlerinin kapandığını, uluslar arası kahve zincirlerinin dahi Kordonboyu’ndaki kafelerine iş olmaması sebebiyle kilit vurduğunu sözlerine ekledi. İzmir’de eğlence tesislerinin oluşturduğu Bakırçay Eğlence Sektörü Derneğinin Başkanı Celal Dişli ise şehir genelinde bar, birahane gibi 80 iş yerinin kapandığını, bin 600 kişinin kriz nedeniyle işsiz kaldığını söyledi. Dişli, krizin en çok eğlence sektörünü etkilediğini, insanların öncelikle ‘’karnını doyurma’’ ihtiyacına yöneldiğini belirtti. İzmir / aa

03.03.2009


 

İhracat yüzde 35 düştü

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin 2009 yılı Şubat ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 35’lik düşüşle 6 milyar 866 milyon dolar oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Şubat ayı ihracat rakamlarını, Bursa’da düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Büyükekşi’nin verdiği bilgiye göre, Türkiye’nin şubat ayındaki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 35’lik’lik düşüşle 6 milyar 866 milyon dolar oldu. İlk iki aydaki ihracat 13 milyar 908 milyon dolar, Şubat ayı itibarıyla geriye dönük bir yıllık ihracat ise yüzde 8,01’lik artışla 121 milyar 68 milyon doları geride bıraktı. Türkiye’nin şubat ayındaki toplam ihracatının yüzde 83,88’ini gerçekleştiren sanayi grubunda, yüzde 38,26 düşüş ile 5 milyar 759 milyon 99 bin dolarlık ihracat yapıldı. İhracatın yüzde 14,39’unu oluşturan tarım alanında yüzde 3,31’lik azalışla 987 milyon 780 bin dolarlık, yüzde 1,73’ünü oluşturan madencilikte ise yüzde 51,29 düşüşle 118 milyon 622 bin dolarlık ihracat rakamı elde edildi. Otomotiv sektörünün geçen ay 1 milyar 98 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek, dış satımda sektörler arasında liderliğini sürdürdüğünü ve 1 milyar dolar ihracat yapan tek sektör olduğunu belirten Büyükekşi, otomotivi 984 milyon dolar ile demir - çelik ve 967 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin takip ettiğini kaydetti.

“Küresel kriz en çok Bursa’yı vurdu”

İHRACAT açısından çok önemli bir il olan Bursa’nın, 2008 yılında gerçekleştirdiği 11,5 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ikinci ili konumunda bulunduğunu belirten Büyükekşi, Bursa’nın küresel rekabette dünya standartlarında bir sanayi merkezi olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: “Küresel kriz en çok Bursa’yı vurdu. Bunun nedeni açıktır. Küresel krizden en dramatik bir şekilde etkilenen endüstri, finanstan sonra otomotiv olmuştur. Otomotiv endüstrimizin ihracat hacmi ve dış pazarlara olan yüksek bağımlılığı nedeniyle en büyük zararı otomotiv ve yan sanayi ihracatçısı arkadaşlarımız gördüler. Ama biz burada otomotiv endüstrimize de kısa vadeli bakmıyoruz. Elbette ihracatımızda belirli dalgalanmalar yaşanacaktır. Ancak, bu krizde bir gün sona erecektir. Kriz sona erdikten sonra Bursa ilimiz de başta otomotiv sektörü olmak üzere tekstiliyle, konfeksiyonuyla, gıda ürünleriyle ve birçok sektörüyle ihracat potansiyelini arttıracaktır.” Bursa / aa

“Eskisi gibi, ihracat

rekorları kıramayacağız”

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, eskisi gibi ihracat rekorlarının kırılmayacağını kaydederek, ihracatın yüzde 35, ithalatın da yüzde 47 azaldığını ancak dış ticaret açığının da yüzde 75 daraldığına dikkat çekti. Dünya Türk Girişimciler Kurultayı tanıtım toplantısında açıklanan ihracat rakamlarını değerlendiren Bakan Tüzmen, uzun vadeli ihracat hedeflerinde herhangi bir revizyon olmadığını belirterek, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat, en az 1 trilyon dolar üzerinde de dış ticaret hacmi hedeflediklerini söyledi. Şu anda dış ticaret açığının yüzde 75 oranında daraldığının altını çizen Tüzmen, ihracatın yüzde 30 üzerinde, ithalattın da yüzde 47 azaldığını dile getirdi. İthalatın ihracatı karşılama oranının 81’lerin üzerine çıktığını vurgulayan Tüzmen, şöyle devam etti: “Küresel krizden bütün ülkeler etkileniyor. Uzun zamandan beri kur sıkıntısı var diye söylüyoruz. Kur yerine oturdu ama şu anda talep daralması yaşanıyor. Bunların hepsi bir araya gelmiyor. AB ülke-lerle yarışa bakıyoruz. Şu anda biz eskisi gibi ihracat rekorları kıramayacağız. Fakat diğer ülkelerin arasında ilk sıralara gelme mücadelesi vereceğiz.”

03.03.2009


 

İntihar girişimi

Başbakanlık merkez binası önünde borçları yüzünden kafasına ve göğsüne tabanca dayayan emekli polis memuru, intihar girişiminde bulundu.

Elindeki dilekçeyi korumalara ileten eylemci, silâhlarını indirdikten sonra, polis eşliğinde güvenlik âmirliğine götürüldü.

03.03.2009


 

Kök hücre umut veriyor

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Osman İlhan, yaptığı açıklamada, dünyada kök hücre tedavisinde yeni ve heyecanlı gelişmeler yaşandığını kaydederek, mezenkimal (kemik iliğinden alınan) kök hücre naklinin gelecekte pek çok hastalığın tedavisinde umut vaat ettiğini söyledi.

Mezenkimal kök hücrenin farklı dokulara dönüşebildiğini ve dokulardaki harabiyeti önlediğini ifade eden İlhan, ‘’Kemik iliği naklinde, vücudun bunu reddetmesi durumunda ortaya çıkan GVH (Graft Versus Host) hastalığını engelleyen mezenkimal kök hücre tedavisinin bu yılın sonunda ruhsat alacağı tahmin ediliyor’’ dedi.

Crohn hastalığı üzerindeki çalışmaların da son aşamaya geldiğini belirten İlhan, şunları kaydetti: ‘’ABD’deki ilâç ruhsatlandırma otoritesi Food and Drug Administration (FDA) tarafından orphan drug (yetim ilâç) ve fast track (hızlı ruhsatlandırma) olarak kabul edilen mezenkimal kök hücre nakli, Tip 1 diyabet, miyokard infarktüsü ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı üzerindeki Faz-II çalışmalarında olumlu sonuç verdi. Ünlü TIME dergisinin Şubat ayının kapağında da diyabet hastalığının tedavisinde kök hücre nakli üzerinde çalışan bir uzmanın araştırmalarına yer verildi. Kök hücre nakli, dünyada giderek daha büyük önem kazanıyor. Nitekim ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama da dünyada ilk kez omurilik kesisi bulunan hastalar üzerinde embriyonik kök hücre tedavisine izin verdi.’’

“TÜRKİYE’DE DE ÖNÜ AÇILDI”

Geçen yıl Aralık ayının sonunda yürürlüğe giren Klinik Araştırmalar Yönetmeliği ile Türkiye’de de tedavi amaçlı embriyonik olmayan kök hücre uygulamasının önünün açıldığına dikkati çeken İlhan, ‘’Bu yeni düzenlemeyle mevcut tedavilerden cevap alınamayan ve hayat süresi azalan ALS ve kanser hastaları üzerinde kök hücre tedavisi uygulanabilecek’’ dedi. Sağlık Bakanlığı Kemik İliği Nakilleri Bilimsel Danışma Kuruluna ilgili hekim tarafından yapılacak başvuruların bu yönetmelik çerçevesinde değerlendirileceğini anlatan İlhan, ayrıca başkanı bulunduğu söz konusu bilimsel kurulun sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde ALS hastalarının bu tedaviden yararlandırılmasına yönelik bir çalışma yürüttüğünü açıkladı. İlhan, ‘’Türk Nöroloji Derneği ile yürütülecek çalışmayla seçilmiş ALS hastalarına kök hücre nakli yapılması öngörülüyor’’ diye konuştu.

DÜNYACA ÜNLÜ UZMANLAR

TÜRKİYE’YE GELECEK

Hücresel tedavi ve kök hücre nakliyle ilgili son gelişmelerin ele alınacağı 1. Ulusal Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Kongresi, 5-8 Mart tarihleri arasında Kayseri ve Kapadokya’da düzenlenecek. Prof. Dr. İlhan’ın başkanlığını üstlendiği kongrede, alanında uzman yerli ve yabancı bilim adamları güncel gelişmeler hakkında bilgi verecek. Kongrede, mezenkimal kök hücre ve hücresel tedavi konulu uygulamalı kurslar verilecek.

03.03.2009


 

CHP, çarşaf açılımında samimî değil

BağcIlar’da Kılıçdaroğlu’nun seçim gezisinde CHP’liler tarafından AKP’li sanıldığı için dövülen ve küfredilen 65 yaşındaki Kıymet Özgür CHP üyesi çıktı ve ‘Çarşaftaki samimiyetlerini gördük’ dedi. Bir süre önce çarşaf açılımı yaparak Türkiye siyasetinde devrim yapan CHP’de partililer telâfisi çok zor bir olaya imza attı. CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Bağcılar’daki gezisinde seçim otobüsüne binen Kıymet Özgür isimli yaşlı kadın, üzerindeki çarşafıyla provokasyon yaptığı iddia edilerek linç edilmek istenmişti. Kılıçdaroğlu’nun seçim otobüsü gelince ona binmek istediğini ifade eden Kıymet Özgür şunları söyledi: “O an bana provokatör diyerek engel olmaya çalıştılar. CHP’nin bu açılımında ne kadar samimî olduğu da böylece herkes görmüş oldu.” cafesiyaset.com

03.03.2009


 

Erdoğan’dan, Baykal’a tazminat dâvâsı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Sinop mitinginde, parti sözcüsü Mustafa Özyürek’in de basın toplantısındaki sözleri dolayısıyla manevî tazminat dâvâları açtı. Erdoğan’ın avukatı Muammer Cemaloğlu ve Fatih Şahin tarafından açılan dâvâlarda, Baykal’dan 100, Özyürek’ten ise 20 bin TL manevî tazminat talep edildi. Baykal’ın konuşmasında, ‘’Erdoğan’ın şahsiyet haklarına tecavüz niteliğinde, şeref, haysiyet ve onuruna yönelik gerçek dışı, tahkir ve tezyif edici isnat ve ithamlara, fevkalâde ağır, katlanılması ve tahammülü gayri kabil hakaretlere yer verdiği’’ savunulan dilekçede, manevî tazminat talep edildi. Özyürek’in sözlerinin de, eleştiri ve ifade özgürlüğü sınırlarını aştığı savunuldu. Adana / aa

03.03.2009


 

Unakıtan, 6 Mart’ta Türkiye’de olacak

ABD’nİn Cleveland kentinde 2 hafta önce başarılı bir by-pass ameliyatı geçiren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın 6 Mart Cuma günü Türkiye’de olacağı öğrenildi. Bakan Unakıtan’ın Cleveland’da yanında bulunan oğlu Abdullah Unakıtan babasının gayet iyi durumda olduğunu, Türkiye’ye döneceklerini ve Cuma günü İstanbul’da olacaklarını söyledi. Abdullah Unakıtan, babasının by-pass ameliyatı geçirdiği Cleveland Clinic’ten 27 Şubat Cuma günü taburcu edildiğini bildirdi. 10 Şubat’ta ABD’ye tedavi amacıyla gelen Kemal Unakıtan ve ailesi Cleveland’da kalmaya devam ediyor. New York - Cleveland / aa

03.03.2009


 

İşsizlik fonundan 87 milyon TL ödendi

İŞSİZLİK Sigortası Fonu’ndan geçen ay 244 bin 359 kişiye, 87 milyon 35 bin 304 TL ödendi. İşsizlik Sigortası Fonu Bülteni’ndeki bilgilere göre, Ocak ayında fondan faydalanan 244 bin 359 kişiye 87 milyon 35 bin 304 TL 40 Kr ödendi. Ocak 2009’da 651 kişi de 491 bin 729 TL 48 Kr kısa çalışma ödeneği aldı. Ayrıca, 31 Ocak 2009 tarihi itibariyle 13 milyar 711 mil-yon TL’si işçi ve işveren primi, 4 milyar 552 milyon TL’si devlet katkısı, 12 milyon 24 bin TL’si idarî para cezası olmak üzere fonun toplam geliri 42 milyar 738 milyon TL oldu. İşsizlik Sigortası Fonu’nun toplam varlığı ise 39 milyar 136 milyon TL olarak belirlendi. Bu arada, İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında oluşturulan Ücret Garanti Fonu’ndan, Ocak 2009’da 46 kişiye 52 bin 294 TL 35 Kr ödendi. Ücret Garanti Fonu’nun toplam varlığı 98 milyon 442 bin 849 TL 11 Kr oldu. Ankara / aa

03.03.2009


 

DP, Yalova'da iddialı

Her mahalleye Bahar Gelecek” sloganı ile her gün bir mahallede halk ile yürüyen ve seçmenleri ile buluşan Yakup Koçal kendisine gösterilen ilgiden oldukça memnun kaldı. İsmet Paşa Mahallesi’ni gezen Koçal mahalle sakinlerinin sele dönüşen sevgisi ile karşılandı. Evlerinin camlarına çıkan vatandaşlar Koçal’a seslenirken DP Belediye Başkan Adayı Yakup Koçal’da eşi Suna Koçal ve beraberindeki kalabalık bir partili grubu ile onları selâmladı. Yakup Koçal’ın “Mart Bahar Olacak” sloganı da evlere papatya açtırdı. Vatandaşlar DP Belediye Başkan adayı Yakup Koçal’ın mahallelerini ziyaret edeceğini öğrendiklerinde evlerini adeta Koçal’ın seçim simgesine dönüşen papatya resimleri ile evlerini süslediler. Yalova / YAVUZ TOPALCI

03.03.2009


 

Çin’den iddialı uzay programı

Çİn, yörüngede kendisine ait bir uzay istasyonunun ilk modülünü 2010’da uzaya fırlatacağını ve 2011 başlarında da ilk uzay aracının modüle kenetleneceğini açıkladı. Çin’in resmî Yeni Çin haber ajansının bildirdiğine göre, uzay programı yetkilileri, “Tiangong-1” (Yıldız Sarayı-1) modülünün 2010’un sonunda fırlatılması ve 2011 başında da “Şenzu-8” uzay aracıyla kenetlenmesinin öngörüldüğünü belirttiler. “Tiangong-1” adı verilen modülün, Çinli astronotların yaşamaları ve yer çekimsiz ortamda bilimsel deneyler yapabilmeleri amacıyla güvenli şekilde tasarlandığını bildiren haber ajansı, 8,5 ton ağırlığındaki “Tiangong-1”in bir uzay istasyonu kurulmasının ilk aşamasında uzun süre destek almaksızın faaliyet gösterebileceğini duyurdu. Çin uzay programının yöneticileri, uzayda yarı daimî ilk istasyonu kurmak amacıyla daha sonra aralarında kenetlenmeleri suretiyle “Tiangong” tipinde başka modüllerin de yörüngeye gönderilmesinin planladığını açıklandı. Pekin / aa

03.03.2009


 

“Beni çaldılar” diye bağıran laptop

Son yıllarda hırsızların en çok tercih ettiği, dizüstü bilgisayarların çalınmasının önlenmesi amacıyla geliştirilen yeni program, sahibinin bilgisayara yazılı ve sesli mesaj yüklemesine imkân sağlayacak. Böylece bilgisayar açıldığında, ekranda “Bu bilgisayar çalınmıştır” mesajı belirecek. “Front door Software” adlı şirket tarafından geliştirilen bu yeni programın, dizüstü bilgisayar hırsızlarının işini zorlaştıracağını ifade eden uzmanların verdiği bilgiye göre, sistem şöyle çalışıyor: Bilgisayarın sahibi bir internet sayfasına girerek önce kayıt yaptıracak. Bu kayıt sayesinde bilgisayar açıldığı anda ekranda “kayıp ya da çalıntı” ibaresi çıkacak. Bilgisayarın sahibi isterse sesli mesaj alternatifini de kullanabilecek ve bilgisayarın gönderilecek komutla, açıldığı an çevreye “Bu bilgisayar çalınmıştır” mesajı yayması sağlanabilecek. Programın fiyatının 29,95 dolar olduğu belirtildi. İngiltere’de hırsızlık vak'aları giderek artarken, sadece 2006 yılı boyunca başşehir Londra’da çalınan dizüstü bilgisayar sayısının 15 bin olduğu bildirildi. Londra / aa

03.03.2009


 

MAKSİFED’den örnek proje

İl Dernekler Müdürlüğü, İngiltere Büyükelçiliği ve MAKSİFED ortaklığıyla oluşturulan Dernekler Proje Platformu tarafından, Bursa’da faaliyet gösteren dernek yöneticilerine verilen ‘Sivil Toplum Yönetici Eğitimi’ semineri tamamlandı. Toplam 89 katılımcı, 156 saat teorik, 40 saatlik staj eğitimlerinin ardından sertifikalarını aldı. Dernekler Proje Platformu Sertifika töreni, Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sertifika törenine, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanı Dr. Şentürk Uzun, Bursa Valisi Şahabettin Harput, MAKSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Serhas Bekişoğlu ve 76 STK yöneticisi katıldı. Bursa / Hüseyin Hiçdurmaz

03.03.2009


 

Sürekli krampa karşı magnezyum

Yedİtepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faik Altıntaş, sürekli krampın normal olmadığını belirterek, ‘’Bir insana her gün kramp giriyorsa, kandaki magnezyum eksikliğine bakıp, magnezyum desteği vermek gerekir’’ dedi. Krampın çeşitli sebepleri olduğunu belirten Altıntaş, en yaygın iki sebebinin, soğuk ve yorgunluk olduğunu bildirdi. Altıntaş, kramp girmesine karşı alınacak tedbirler konusunda da şunları kaydetti: ‘’Gündelik egzersizlerle adale güçlendirilmiyorsa, gerdirme ve kuvvetlendirme egzersizleri yapılmıyorsa kramp riski artar. Kramptan korunmak için adaleyi sıcak tutmak, adaleyi güçlendirmek, yorgunluktan uzak durmak veya eksiklik varsa magnezyum desteği almak gerekebilir. İlk kramp olduğunda doktora gitmek gerekir, çünkü sebebini öğrenmek önceden tedbir almayı getirir.’’ İstanbul / aa

03.03.2009


 

Kuzey Kutbu’ndaki erime gözlem altında

İngİlİz kaşif Pen Hadow ve iki arkadaşı, Kuzey Kutbu’ndaki buzul tabakasının ne kadar hızla erimekte olduğunu tespit etmeye yönelik mace-ralarına başladı. Kanada’nın 1700 kilometre kuzeyinde buzun ortasına önceki gün geç saatlerde uçakla bırakılan ekip, 1000 kilometreyi aşkın seyahatleri sırasında buz tabakasının kalınlığını ölçecek. Mayıs sonunda bitmesi beklenen araştırma şimdiye dek bu alanda yapılan en ayrıntılısı olacak. Kuzey Kutbu’na 2003 yılında Kanada’dan tek başına ve hiçbir yardım almadan giden ilk insan olan Hadow ile arkadaşları Ann Daniels ve fotoğrafçı Martin Hartley, herbiri 100 kilo ağırlığında bilimsel malzeme ve teçhizatla yüklü kızakla yol alıyor. Ekip, yer yer eksi 50 dereceyi bulan soğukta ağır bilimsel gereç ve haberleşme araçlarıyla günde yaklaşık 18 kilometre ilerleyecek. Ekibe iki haftada bir yiyecek ikmali yapılacak. Seyahat programında, sıfırın altındaki sularda 100 saate yakın yüzmek de bulunuyor. Ekip, radar kullanarak toprağın haritasını çıkaracak, 20 kilometrede bir de buz tabakasından “karotaj” yöntemiyle alacağı numunelerin yoğunluğunu tesbit edecek. Atmosfer ve kutup buzulundan verileri ve özellikle buzulun kalınlığını her 10 santimetrede bir ölçen bir radarla bilgi toplamayı hedefleyen ekibin analizleriyle ilgili ilk sonuçların Eylülde açıklanması öngörülüyor. Şimdilik, Kutup buzulunun 5 ila 100 yıl arasında eriyeceği tahmini yürütülüyor. Ankara / aa

03.03.2009


 

Kendine iyi bak, genç kal

SağlIklI Beslenme ve Yaşam Uzmanı Dr. Ender Saraç, ‘’Bel ölçüsünün Kadınlarda 95, erkeklerde 100 santimetrenin üstü risk demektir’’ dedi. Gıda takviyeleri alanında Douglas Laboratories Türkiye’nin düzenlediği ‘’Kendine iyi bak, genç kal’’ başlıklı seminerin üçüncüsü Ankamall’de yapıldı. Halka açık seminerde, Dr. Ender Saraç, sağlıklı kilo kontrolü hakkında bilgi verdi. Saraç, ortalama hayat süresinin kısalmasında obezitenin çok etkili bir faktör olduğunu belirterek, kendini seven her insanın kilosunu kontrol altında tutması gerektiğini söyledi. Vücuttaki toksinlerden detoks yöntemiyle belli aralıklarla uzaklaşılması gerektiğini ifade eden Saraç, uyku düzenine de dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi. Halk arasında ‘’gençlik hormonu’’ olarak bilinen büyüme hormonunun gece derin uykudayken etkili olduğunu vurgulayan Saraç, bu hormonun etkisini arttırmak için arı poleni ve soya filizinin tüketilebileceğini, bacak kaslarını çalıştıran ağırlık çalışmaları yapılmasının uygun olacağını kaydetti. Saraç, erkeklerde 94, kadınlarda 88 santimetre üstündeki bel çevresinin tehlikeli olduğunu vurgulayarak, ‘’Kadınlarda 95, erkeklerde 100 santimetrenin üstü risk demektir’’ dedi. Düzenli kilo kontrolü için sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması gerektiğini dile getiren Saraç, sabah kahvaltılarında mayalı ürünlerin ve yağlı peynirlerin tüketilmemesi gerektiğini, haftada üç-dört gün yulaf ezmesiyle birlikte bir bardak yağsız süt yanında kuru meyve ve ceviz yenilebileceğini, hafta sonlarında ise daha rahat bir kahvaltı yapılabileceğini söyledi. Ankara / aa

03.03.2009


 

Hayat tarzı mideyi etkiliyor

BAHAR Hastanesi’nden Op. Dr. Mustafa Ahsen, mide kanserinden korunmak için gazlı içecekler, salam, sosis, sucuk gibi et ürünleri, alkol ve sigaradan uzak durmak gerektiğini kaydetti. Mide kanserinin hızlı yükselişinde insanların Batı tarzı hayata eğilim göstermesinin etkili olduğunu belirten Ahsen, “Eskiden bir köye gittiğiniz zaman ayran ikram edilirdi. Şimdi ise gazlı hazır içecek ikram ediliyor. İnsanlarımız, Batı tarzı hayattan çok, öz tüketim şeklimize döndüğünde mide kanserini kontrol altına alabiliriz” dedi. Bursa / cihan

03.03.2009


 

Mektupla “baca’’ uyarısı

BAŞKENT Doğalgaz Dağıtım A.Ş Genel Müdürlüğü, baca gazı zehirlenmeleri ve ölümlerinin önüne geçilmesi için doğal gaz abonelerine uyarı mektubu gönderdi.

Alınan bilgiye göre, Ankara’da baca gazı sebebiyle zehirlenmelerin yaşanmasının ardından şirket, apartman yönetimlerine gönderdiği mektupta, can ve mal güvenlikleri için alınması gereken tedbirler sıralanıyor. Mektupta, baca zehirlenmeleri ve ölümlerinin, doğal gazla çalışan bacalı cihazlarda baca tıkanmaları, cihaz için gerekli olan ventilasyonun kapatılması, baca sensörünün çalışmaması ve cihaz bacasına aspiratör gibi cihazların bağlanmasından kaynaklandığı vurgulanarak, şu uyarılarda bulunuluyor:

‘’Cihaz bacalarını yılda en az bir kez kış sezonu öncesi mutlaka itfaiyeye temizlettiriniz.

Bacalı cihaz için gerekli olan taze hava teminini sağlayan ventilasyonu kesinlikle kapatmayınız. Havalandırma menfezleri hiçbir şekilde kapatılmamalı. Eğer ventilasyon cihazı mutfak camına monte edilmişse balkonun dışı cam, PVC, ahşap doğrama gibi şeylerle kapatılmamalı, gömme balkonların PVC ya da ahşap doğrama ile kapatılması halinde ventilasyonun atmosfere doğrudan açılan en dış duvar ya da zemine monte edilmesi gerekmektedir. Bacalı cihazlarınıza mutlaka baca sensörü taktırınız, uygun ve çalışır olduğunu yetkili servislere kontrol ettiriniz. Cihaz bacalarına aspiratör vb. cihazları kesinlikle bağlamayınız. Bacalarınıza baca şapkası taktırınız. Cihaz baca bağlantısının tekniğe uygun olarak yapılmasını sağlayınız.’’

Bu arada, yaklaşık 1 milyon 120 bin doğal gaz abonesinin bulunduğu Ankara’da, son 20 yılda karbon monoksit zehirlenmesi sonucu, en son 7 üniversiteli gencin ölümüyle birlikte, 117 kişi vefat etti, binden fazla kişi de zehirlendi. Ankara / aa

03.03.2009


 

Kara kış, yol vermiyor

DOĞU Anadolu Bölgesi’nde kar sebebiyle 356 köy yolu ulaşıma kapandı. Alınan bilgiye göre, bölgede aralıklı olarak etkili olan kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor. Kar kalınlığı, bölge illerinden Ağrı’da 58, Muş’ta 32, Ardahan’da 27, Erzurum ve Kars’ta ise 15 santimetreye ulaştı. Bölgede birçok köy yolu ulaşıma kapanırken, şehir merkezlerinde ise araç trafiğinde zaman zaman aksamalar yaşanıyor. Erzurum’da 223, Bingöl’de 67, Kars’ta 28, Muş’ta 24 ve Ardahan’da 14 olmak üzere 356 köy yolunda kar dolayısıyla ulaşım sağlanamıyor.İl Özel İdare Müdürlüklerine bağlı karla mücadele ekipleri, kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmalarını sürdürüyor. Bölgede zaman zaman etkili olan tipi ve kar yağışının yol açma çalışmalarını zorlaştırdığını belirten yetkililer, ulaşıma açılan bazı köy yollarının tipi ve kar yağışı yüzünden yeniden ulaşıma kapandığını kaydettiler. Erzurum / aa

03.03.2009


 

Aydın’ın YÖK üyeliği Resmî Gazete’de

MARMARA Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın’ın, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyeliğine atanmasına ilişkin karar, Resmî Gazete’de yayımlandı. Kararda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, YÖK üyeliğine Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın’ın Bakanlar Kurulunca yapılan seçimini, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 6. maddesinin (b) fıkrası gereğince onayladığı bildirildi. Ankara / aa

03.03.2009


 

Her öğrenciye bir fidan

İZMİR il Millî Eğitim Müdürlüğü fidan dikme projesi için destek arayışlarına başladı. “Her Öğrenciye Bir Fidan, Her Fidan Bir Yaşam” projesi kapsamında, İzmir İl Millî Eğitim Md. Yrd. Mithat Gizel ve izcilerden oluşan öğrenci grubu Eğitim-Bir-Sen İzmir Şube Başkanı Abdurrahim Şenocak’ı ziyaret ederek proje için destek istediler. Eğitim-Bir-Sen Başkanı Şenocak, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek; “Bizim misyonumuz, ülkemiz ve milletimizin yararına olacak her türlü projeye koşulsuz destek vermektir” dedi. İzmir / Süleyman Köse

03.03.2009


 

Kızılay’dan yolda mahsur kalanlara yardım

TÜRK Kızılayı, Kars’ın Sarıkamış ilçesinde, kara yollarında kar yağışı ve buzlanma sebebiyle mahsur kalan sürücülere, yiyecek ve battaniye yardımında bulundu. Türk Kızılayı Sarıkamış Şubesinin kurduğu yol devriyesi ekipleri, Sarıkamış-Kars karayolunun 20. kilometresinde, kar ve buzlanma sebebiyle yolda mahsur kalan 4 tır, 2 kamyon ve 3 otomobil sürücüsüne ve bu araçlarda bulunan yolculara, 15 battaniye ve 22 kişilik kumanya dağıttı. Kızılay ekibinin desteğiyle lastiklerine zincir takılan araçlar, daha sonra yola devam edebildi. Kars / aa

03.03.2009


 

Sağlık İş’te Başoğlu yeniden başkan

KAYYUM atanan Sağlık-İş Sendikası’nın olağanüstü genel kurulunda, 47 yıldır Genel Başkanlık yapan Mustafa Başoğlu yeniden bu göreve seçildi. Sendikadan yapılan açıklamaya göre, kayyum atanan Sağlık-İş Sendikası’nın olağanüstü genel kurulu Sendika Genel Merkezi’nde toplandı. Olağanüstü genel kurul sonunda, Mustafa Başoğlu, yeniden genel başkanlığa getirildi. Sendikanın 9-10 Haziran 2007’de yapılan olağanüstü genel kurulunu, sendikada 47 yıl genel başkanlık görevini üstlenen Mustafa Başoğlu’nun listesinin kazanmasının ardından, Sivas Şube Başkanı Yusuf Topçu, ‘’delegeler arasında emeklilerin de bulunduğu’’ gerekçesiyle iptal dâvâsı açmıştı. Yargı sürecinin ardından, sendikanın olağanüstü genel kurulunu kanun ve tüzük hükümlerine göre en kısa zamanda toplamak ve yeni yönetim kurulu seçilinceye kadar cari işlemleri yürütmek üzere, 4 Kasımda üç avukattan oluşan kayyum tayin edilmişti. Ankara / aa

03.03.2009


 

Bursa’da 40. yıl kutlaması

Bursa Yeni Asya Derneği Salonunda, Yeni Asya Gazetesi’nin 40. yılı dolayısıyla bir organizasyon gerçekleştirildi. Programa konuşmacı olarak katılan Yeni Asya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular, gazetenin 39 yıldır mücadele içinde hizmet verdiğini söyleyerek, “Her zaman halkın, milletin yanında olduk. Demokrasi, özgürlük ve inanç hürriyeti için halkın sesi haline geldik. Hangi şartlar oluşursa oluşsun ayakta kalmaya çalıştık. Eğilmeden, bükülmeden kimseye minnet etmeden gazetecilik yaptık. İnşallah nice 40 yıllar gazetemizle insanımıza hizmet ederiz” diye konuştu. Program, İhsan Paşalıoğlu, Kasım Ali Güngör, Osman Zengin ve Muhiddin Siyah‘ın 40 yıllık okuyucuların hatıralarını sunmaları, ardından kıdemli okuyuculara plâket verilmesiyle sona erdi. Bursa / Yeni Asya

03.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır