08 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

AB’nin yolu Meclis’ten geçiyor

Gazete ve TV’lerin genel yayın müdürleriyle bir toplantı yapan AB’den sorumlu Devlet Bakanı Egemen Bağış, muhalefeti eleştirdi ve “AB’nin yolu TBMM’den geçer” dedi.

AB’nin yolu Meclis’ten geçiyor

DEVLET Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ‘’AB’nin yolu falanca ilden geçer, filanca bölgeden geçer’’ ifadesine inanmadığını belirterek, ‘’Şu 6 aylık süreçte şunu anladım ki AB süreci TBMM Genel Kurulu’ndan geçiyor’’ dedi.

Bağış, haber ajansları, televizyonlar ve gazetelerin üst düzey yöneticileriyle Ceylan Intercontinental Oteli’nde bir araya geldi. Toplantının açılışında konuşan Bağış, bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müstakil başmüzakereci ve devlet bakanlığı görevine getirilişinin 6. ayını dolduracağını hatırlatarak, basın temsilcileriyle değerlendirme yapmayı ve fikirlerini almayı önemsediğini söyledi. Türkiye’nin AB sürecinde hassasiyetlerin paylaşılmasının ve diyaloğun açık olmasının önemine işaret eden Bağış, AB’nin herhangi bir partinin veya iktidarın projesi olmadığını, iktidarı muhalefeti, genci yaşlısı, İstanbullusu Diyarbakırlısı, Fenerbahçelisi, Galatasaraylısı ile herkesin ortak yarınlarıyla ilgili proje olduğunu anlattı.

AB’nin Türkiye’yi birleştirebilen ve bütünleştirebilen bir proje de olabileceğini ifade eden Bağış, şöyle devam etti: ‘’Bugün Türkiye’de darbe korkusu yaşayanlar, AB sürecinde ilerleyen bir ülkede darbe olamayacağını bildikleri için rahat edebiliyorlar. Türkiye’de şeriat korkusu yaşayanlar, AB sürecinde ilerleyen bir ülkede şeriat rejiminin kabul edilemeyeceğini bildikleri için rahat ediyorlar. Aşırı tekelleşme veya liberalleşmeden ürkenler, aynı şekilde AB sürecinde bu takım endişelerin gereksiz olduğunu biliyorlar. AB belki biraz fazla bürokratik, teknik, detaylı bir proje, ama hemen hemen her konuda standartları oluşan bir örgütlenme.’’

“AB SÜRECİ HIZLANACAK”

Başmüzakereci Bağış, ‘’AB’nin yolu falanca ilden geçer, filanca bölgeden geçer’’ ifadesine inanmadığını ifade ederek, ‘’Şu 6 aylık süreçte şunu anladım ki AB süreci TBMM Genel Kurulu’ndan geçiyor’’ dedi. TBMM’de iktidar ve muhalefet el ele vererek birtakım kanunları geçirebilir ve uygulamaya koyabilirse AB sürecinin hızlanacağını belirten Bağış, AB’nin, topyekün kararlılık isteyen, iktidarı muhalefetiyle birlikte hareket edilmesi gereken bir süreç olduğunu vurguladı. AB sürecinin kolay bir süreç olmadığına dikkati çeken Bağış, ‘’Bir yandan 70 milyon vatandaşımızı AB sürecinin Türkiye’yi zayıflatmayacağına, güçlendireceğine inandırmak, öte yandan 490 milyon Avrupalı’yı Türkiye’nin AB sürecine yük olmaya değil, yükü paylaşmaya gittiğine ikna etmek... Ama azimle kararlılıkla bu süreci başarı ile sonuçlandıracağımıza inanıyorum’’ diye konuştu.

Egemen Bağış, sürecin Türkiye’nin lehine işlediğini, Avrupa’nın insan kaçakçılığından enerji krizine, ekonomik krizden iklim değişikliğine, uyuşturucu kaçakçılığından terörle mücadeleye kadar karşı karşıya kaldığı sorunlarla Türkiye olmadan baş edebilmesinin oldukça zor olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, bu çerçevede Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu belirterek, ‘’Türkiye’nin de Avrupa’ya ihtiyacı var. Bizim de birtakım kronikleşmiş sorunları AB sürecinde çözebildiğimizi görüyoruz. İlişki bir kazan-kazan ilişkisidir. Bu ilişkiden Türkiye’nin de kazanımları olacağı gibi AB’nin de kazanımları olacaktır. Türkiye’nin AB ile olan ilişkileri de Avrupa’nın da Türkiye’ye olan ihtiyacı da zaman içinde öyle bir noktaya gelecektir ki, Türkiye’nin AB üyeliğini Türkiye’den çok AB üyesi ülkeler talep edecektir. Ama o güne hazır olmamız lâzım. Bizim reformlarımızı gerçekleştirmemiz lâzım’’ dedi.

ABDULLAH ERAÇIKBAŞ

08.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  BAŞBAKAN ÇİN’E DE ‘ONE MINUTE’ DESİN

  AB’nin yolu Meclis’ten geçiyor

  AB, TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜN FARKINDA DEĞİL

  Erdoğan: Polis-asker uyumlu

  Paranın patronları İstanbul’da toplanacak

  Kayıpların telâfisini istiyoruz

  Yazıcı: Enflasyon kadar zam vereceğiz

  Kurşunsuz benzine yine zam

  Kırmızı mercimeğin “kaderi” Kanada’ya bağlı

  İhracatta, 356,7 milyon TL devlet yardımı

  Büyüme, kâğıt üzerinde

  İstanbul’da hayat “ucuzladı”

  Toplu görüşmelerde yetki Memur-Sen’de

  ÖSS sonuçları haftaya

  Korkmayın! 80 derece sıcaklık “imkânsız”

  Açlık sınırı 11 TL düştü

  Çanakkale Yeni Asya okuyucuları piknikte buluştu

  Kredi kartı borcu yasası yürürlükte

  Karadeniz’deki HES projeleri sıkıntı verecek

  7 yeni vakıf üniversitesi kuruldu

  Harabeydi, saray gibi okul oldu

  Dünyanın ilk Türkçe dil müzesi açılıyor

  Teknoloji marketleri bilgisayarcıları bitirdi

  Kur’ân okumaya engel yok

  Japonlardan eczacı robot

  Kuyrukta müzik keyfi

  KUR’ÂN SEVGİSİ ENGEL TANIMIYOR

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.