09 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

Çin, katliâmı savundu

ÇİNDışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin Gang, Urumçi’de patlak veren şiddet olaylarına karşı alınan tedbirlerin yasal ve haklı olduğunu vurgulayarak, bu tedbirlerin farklı etnik gruplara mensup halk tarafından da desteklendiğini açıkladı.

Çin Gang, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yasaların uygulanmasıyla görevli makamların bazı şüphelileri gözaltına almasının, halkın can ve mal güvenliğini korumayı amaçladığını söyledi. Sözcü, hiçbir ülke gibi Çin’in de bu tür sabotaj ve şiddet olaylarına izin veremeyeceğine, aksi takdirde ülkenin hukukla yönetilen bir ülke ve hükümetin sorumlu bir hükümet olamayacağına dikkati çekti.

POLİS 400 UYGUR'U ÖLDÜRDÜ

Dünya Uygur Kongresi lideri Rabia Kader, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki çatışmalarda 400 Uygur’un polis tarafından öldürüldüğünü söyledi. Wall Street Journal Asia’ya makale yazan Kader, Pazar gecesi Urumçi’de polis ateşi ya da dayağı yüzünden 400 Uygurun öldüğünü savundu. Doğu Türkistan’daki Uygur kaynaklarına dayandırdığı makalesinde Kader, olayların başta Kaşgar olmak üzere Sincan’ın başka bölgelerine doğru yayıldığını kaydetti. Kader, Çinli yetkililerin Uygurları hedef alan güvenlik tedbirlerini de kınadı.

SULAR DURULMUYOR

Urumçi’de 200 kişilik bir grup protesto gösterisi düzenledi. Hanların yaşadığı mahalleleri ayırmak için polisin kordon altına aldığı yerin yakınlarında toplanan Uygurlar Hanları protesto etti. Taşlı sopalı göstericilerden biri, önceki gece 300 kadar Hanın güvenlik kordonunu geçerek evlere saldırdığını ve bir lokantaya zarar verdiğini, hatta 50 yaşındaki bir kişiyi dövdüğünü ve bu yüzden protesto gösterisi düzenlediklerini ileri sürdü.

RUSYA: OLAYLAR ÇİN'İN İÇİŞLERİ

Rusya, Çin’in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki şiddet olaylarının ülkenin “içişleriyle” ilgili konu olduğunu açıkladı. Açıklamada, “Rusya’nın, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ni Çin Halk Cumhuriyeti’nin ayrılmaz bir parçası olduğuna dair görüşünü ve bu olayları da çok net şekilde Çin’in içişleri şeklinde değerlendirdiğimizi teyit ederiz. Çinli yetkililer tarafından Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde hukuk sınırları içinde alınan tedbirlerin, durumun hızlı bir şekilde normale dönmesine yardımcı olmasını ümit ederiz” ifadesine yer verildi. Amerika’daki Uygurlar ‘one minute’ bekliyor ÇİN'İN Sincan bölgesinde yaşayan Uygur Türklerine yönelik tedhiş eylemleri ABD’nin başkenti Washington’da protesto edildi. Çin Büyükelçiliği önünde toplanan Uygurlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan Gazze saldırıları dolayısıyla Davos’ta İsrail’e gösterdiği tepkinin benzerini Çin’e de göstermesini istedi. Gazze saldırısı sonrası Erdoğan’ın tepkisine atıfta bulunan bir Uygur, hükümetten de ikinci bir Davos çıkışı talebini dile getirerek, “Hükümetten beklediğimiz, bize sahip çıksınlar. En azından bir bildiri yayınlasınlar. Kınasınlar. Çin’i durdurmak için Türkiye’nin az da olsa kendisini göstermesini istiyoruz. Bizim başbakanımız, bizim cumhurbaşkanımız olmadığı için sayın başbakanımızı kendi başbakanımız, sayın Cumhurbaşkanımızı kendi cumhurbaşkanımız biliyoruz. Hani Davos’ta ‘One minute’ demiştiniz, şimdi de ‘One minute’ı Çinliler’e söyleyin” diye konuştu.

09.07.2009


 

“Barış görüşmeleri Ağustos’ta başlayabilir”

İSRAİL radyosu, İsrail ile Filistinliler arasındaki barış görüşmelerinin Ağustos ayında yeniden başlayabileceğini bildirdi.

Radyo, Peres’e yakın kaynaklara dayanarak verdiği haberde, görüşmelerin Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ın El Fetih partisinin 6. kongresinin toplanmasından sonra, Ağustos ayının sonlarında başlamasının öngörüldüğünü ve hazırlık çalışmalarının devam ettiğini belirtti. El Fetih’in 21 yıl aradan sonra yapılması planlanan 6. kongresinin 4 Ağustos’ta Beytüllahim’de toplanması bekleniyor. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, önceki gün Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile Kahire’de bir araya gelmiş ve bu görüşmede barış süreciyle ilgili gelişmeler üzerinde durulmasına rağmen, iki taraftan da görüşmelerin yeniden başlaması konusunda ayrıntılı bilgi verilmemişti. Peres, iki halk için iki devletin kurulması gereğinden söz ederken, Filistinlilerce reddedilen İsrail’in “Yahudi devleti” olarak tanınması yönündeki taleplerini yinelemişti. Mahmud Abbas ise, İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim inşaatlarını durdurması halinde görüşme masasına dönme niyetinde olduğunu belirtmişti.

09.07.2009


 

Türkiye, köprü oluyor

TÜRKİYE Körfez ülkeleri ile Avrupa Birliği arasında köprü oluyor. Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK)üyesi altı ülke arasında varılan ortak mutabakat çerçevesinde Körfez bölgesini Türkiye üzerinden AB’yi bağlayan bir demiryolu ve otoyolu ağı kurulacak.

Bu proje kapsamında Körfez ülkeleri Avrupa ülkeleriyle ekonomik işbirliği başlatacak. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Düzeyli Stratejik Diyaloğu 1. Dışişleri Bakanları Toplantısı, Çırağan Sarayı’nda başladı. KİK üyesi altı ülkeden dışişleri bakanlarının, temsilcilerin ve heyetlerin katıldığı toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil ediyor. Toplantının ana temasını Ortadoğu, Pakistan, Afganistan ve Kıbrıs maddesi oluşturdu. Bunun yanından Türkiye’nin Körfez ülkeleriyle siyasî, ekonomik, stratejik ve güvenlikle ilgili alanlarda yapabileceği işbirliği ön plana çıktı. Toplantının başında yaptığı konuşmada Türkiye’nin Körfez ülkeleriyle 16,2 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ekonomik ilişkilerin hukukî altyapısının oluşturulması için de gerekli altyapıların hazırlandığını söyledi. KİK üyesi ülkelerin Türkiye’de 10 milyar dolarlık yatırım taahhüdü olduğunu belirten Davutoğlu, öncelikle Körfez ülkelerini birbirine daha sonra da Türkiye üzerinden AB’ye bağlayacak bir proje üzerinde anlaşmaya vardıklarını kaydetti. Dışişleri Bakanı, KİK ülkelerinin Bahreyn ve Katar’ı birbirine bağlayan ortak bir otoyol projesi üzerinde anlaşmaya vardıklarını dile getirdi. Bakan ayrıca bu proje kapsamında Körfez ülkelerinin Türkiye üzerinden otoyol ve demiryolu ile AB’ye bağlanacağını ve ticari ilişkilerin daha fazla gelişeceğini kaydetti.

09.07.2009


 

Obama: En dindar iki ülkeyiz

ABD Başkanı Barack Obama, resmî temaslarının ardından Rusya Ortodoks Kilisesi Patriarkı Kiril ve eski Sovyet lideri Mihail Gorbaçov’la bir araya geldi. Obama, Kiril ile görüşmesinde, ABD ve Rusya’nın en dindar iki ülke olduğunu söyledi.

Görüşmede Kiril, 2 ülke Hristiyan toplumları arasında diyalogun çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “İki ülke kardeş olmalı.” dedi. Kiril, Rusya’da birçok kimsenin ABD’nin yeni başkanını iki ülke ilişkilerinin gelişimini sağlayan bir kişi olarak gördüklerini belirtti. Obama da cevaben, “ABD ve Rusya, aynı Hristiyan değerler sistemine sahip. Bizler en dindar ülkeleriz” değerlendirmesinde bulundu. Obama, Hristiyan birliğini teşvik eden çalışmalarından dolayı da Kiril’e teşekkür etti. Obama-Gorbaçov görüşmesi de Rusya Ekonomi Okulu’nda gerçekleşen törenin ardından yapıldı. Gorbaçov ile 15 dakika birlikte olan Obama, eski liderden iki ülke ilişkileri ile ilgili tecrübelerini dinledi.

09.07.2009


 

Kosta Rika Devlet Başkanı arabulucu oldu

honduras'IN sürgüne gönderilen Devlet Başkanı Manuel Zelaya ile bu ülkedeki darbenin ardından kurulan geçici hükümetin lideri Roberto Micheletti, Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias’ın, diplomatik çözüm bulunması amacıyla arabuluculuk yapması konusunda uzlaştı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Zelaya ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, arabuluculuk görevi için Arias’ın uygun görüldüğünü, Kosta Rika Devlet Başkanı’nın çalışmalarına yakın bir zamanda başlayacağını söyledi. Clinton, Arias’ın çalışmaları çerçevesinde anayasal düzene, demokrasiye geri dönüşü sağlayacak, barış yoluyla elde edilen bir çözüm arzuladıklarını belirtti. Arabuluculuk görevine Arias’ın atanmasından memnuniyet duyduğunu belirten Zelaya’nın yanında Micheletti de bu konuda olumlu açıklamalarda bulunarak, Kosta Rika Devlet Başkanı’nı, “güvenilirliği olan bir insan” olarak niteledi.

09.07.2009


 

Mülteci kampı kapatıldı

İRANLI Kürt mültecilerin yaşadığı Irak-Ürdün sınırındaki kampın kapatıldığı bildirildi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) bugün yayımladığı bildiride, kamptaki 186 mültecinin geçici olarak Irak-Suriye sınırında bulunan El Velid kampına yerleştirildiğini ifade edildi.

El Velid kampında 1400 Filistinli mültecinin bulunduğu da belirtilen bildiride, “çölde çadırda hayat şartlarının çok zor olduğu ve BM’nin daha makul hayat şartları için çözümler aradığı” vurgulandı. Kapatılan kamp, 2005 yılından beri Irak ile Ürdün arasındaki insansız Treybil bölgesinde bulunuyordu.

09.07.2009


 

Kırcaali'de Kur'ân kursu

BULGARİSTAN'DA Türkler’in yoğun olarak yaşadığı Kırcaali şehrinde, çok sayıda Kur'ân-ı Kerim kursu açıldı. Kırcaali Müftüsü Şaban Ali Ahmet, yaz dönemiyle birlikte il merkezi, ilçe ve köylerde 50 Kur’ân-ı Kerim kursu açtıklarını söyledi.

Cami ve mescitlerde açılan kursların iki ay süreceğini bildiren Ahmet, kursa, çoğunluğu gençler olmakla birlikte her yaştan katılım olduğunu ifade etti. Kurslara 700 civarında kursiyerin devam ettiğini bildiren Ahmet, ‘’Açtığımız Kur’ân-ı Kerim kurslarıyla gençlerimize temel dinî bilgiler vermeyi hedefliyoruz. Böylece Bulgaristan’da yaşayan bizler, dinimizden, dilimizden, kültürümüzden kopmadan gelenek ve göreneklerimizi devam ettirmiş olacağız’’ dedi.

09.07.2009


 

Clinton, İran'ı sıkıştırıyor

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran’a çok daha katı yaptırımlardan yana olduğunu söyledi.

Venezuela televizyonu Globovision’a önceki akşam demeç veren Clinton, ‘’İran rejiminin tutumunu değiştirmeyi denemek amacıyla’’ daha katı yaptırımlardan yana olduğunu kaydetti. Clinton, uluslararası topluma kendilerine katılması için çağrıda bulunacaklarını belirterek, ‘’nükleer programı ve teröre verdiği sürekli destek yüzünden İran rejiminin yapısının ABD için bir endişe kaynağı olduğunu’’ ifade etti. Amerikalı Bakan, son dönemde İran’ın kendi demokrasisine bile saygı duymadığını kaydetti.

09.07.2009


 

Londra, sular altında

İNGİLTERE'NİN başşehri Londra’da yaklaşık 48 saatten bu yana etkili olan sağanak yağış, pek çok metro istasyonunun yağmur sularıyla dolmasına yol açtı.

İstasyonlar, temizleme çalışmaları için kapatıldı. Dün akşam saatlerinde evlerine dönmeye çalışan on binlerce kişinin ulaşımında büyük kaos yaşandı. Victoria, Hyde Park Corner ve Paddington gibi kentin işlek caddelerindeki metro istas-yonlarında temizleme çalışmaları hızla yapıldıktan sonra çoğunun yeniden hizmete sokulduğu bildirildi. Meteoroloji uzmanları, yağışın bir süre daha etkili olmaya devam edeceği uyarısında bulundu. Yetkililer, Güney Londra’da çok sayıdaki akarsu ve kanalın da taşma tehlikesi bulunduğuna dikkat çekti ve halkı uyanık olmaya çağırdı.

09.07.2009


 

Somali'de Türk gemisine saldırı

SOMALİ'DE Türk bayraklı ‘’Horizon-1’’ adlı yük gemisi, deniz haydutları tarafından ele geçirildi. Suudi Arabistan’dan Ürdün’e giden, ‘’Horizon-1’’ adlı yük gemisine, TSİ 08.15’te deniz haydutları saldırdı.

33 bin metrik ton sülfür yüklü geminin deniz haydutlarınca ele geçirildiği bildirildi. 23 Türk mürettebatın bulunduğu gemi ile bağlantı kurulamadığı ve gemide bulunan uydu telefona cevap verilmediği ifade edildi. Deniz haydutlarının, herhangi bir talepte bulunmadıkları da kaydedildi.

09.07.2009


 

Abhazya üzerinde Gürcü uçakları uçuyor

GÜRCİSTAN'DAN tek yanlı bağımsızlığını ilân eden Abhazya’nın “dışişleri bakanlığı”, Gürcistan’a ait insansız keşif uçaklarının Abhazya üzerinde uçtuğunu öne sürdü.

Abhazya “dışişleri bakanlığı” 7 Temmuz’da Seberio köyü üzerinde iki keşif uçağı tespit edildiğini açıkladı. Aynı gece Tkvarçeli bölgesinde de iki keşif uçağının belirlendiği iddia edildi. Abhaz yetkililerin açıklamasında, geçmişte Gürcü uçaklarının aynı bölgede askerî operasyon öncesinde uçuş yaptığı öne sürüldü. Abhazya yönetiminin, uluslar arası topluma “bölgede çatışmaya neden olabilecek bu tür provokasyonların önlenmesi için tedbir almaları çağrısında” bulunduğu kaydedildi.

09.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.