10 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

TEKRAR BARIŞ NASIL OLACAK?

Çinli binlerce asker, Sincan Uygur Özerk Bölgesinin savaş alanına dönen merkezi Urumçi'de “sükûneti sağlamak için” gövde gösterisi yaparken, yüzlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı olaylardan sonra Han Çinlilerinin ve Müslüman Uygurların nasıl tekrar barış içinde yaşayacakları merak konusu. Han Çinlileri, askerlerin kentteki varlığından memnun olsa da, Uygurlar endişe içinde.

YENİ ÇATIŞMALARA HAZIRLIK

Urumçi'nin Uygur mahallelerindeki tedirgin bekleyiş sürüyor. Kendi dernek binalarında toplantılar yapan Uygur Türkleri, çıkması muhtemel yeni çatışmalar için hazırlık yapıyor. Bu arada, China Daily gazetesinde çıkan bir haberde, 5 Temmuz'da patlak veren olaylara katılan göstericilerin farklı elbiseler giydikleri ve değişik aksanlarda konuştukları öne sürüldü.

Urumçi sokakları savaş alanı

En az 156 kişinin öldüğü, 1080 kişinin yaralandığı Urumçi’de hem Han Çinlilerinin, hem de Müslüman Uygur Türkleri’nin nasıl tekrar barış içinde yaşayacakları merak konusu. Rusya, Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan, Pakistan ve Hindistan ile sınırları bulunan Sincan, doğal kaynaklarının zenginliğiyle de dikkat çekiyor. Han Çinlileri, askerlerin şehirdeki varlıklarından memnun olsa da, Uygur Türkleri endişe içinde. Adila ismindeki bir Uygur kadını, “Bu askerler bizi korkutuyor, zaten bu amaçla gelmişler. Bu kadar çok askere karşı biz ne yapabiliriz ki?” diye tepkisini dile getiriyor. Adila, eşinin bir Han Çinlisi için kamyon şoförlüğü yaptığını, ancak bundan sonra bu durumun sürüp sürmeyeceğini bilemediğini dile getiriyor. Adila, “Onlar bizden nefret ediyor, biz de bundan korkuyoruz” diyor. Silâhlı ve zırhlı ağır araçların oluşturduğu konvoylar kilometrelerce uzanıyor. China Daily gazetesinde çıkan bir habere göre, 5 Temmuz’da patlak veren olaylara katılan göstericilerin Sincan’ın güneyinden oldukları iddia ediliyor. Adina isimli bir cerrahtan konuyla ilgili demeç alan gazetenin haberinde, bu protestocuların farklı elbiseler giydikleri ve değişik aksanlarda konuştukları öne sürüldü. Urumçi’nin Uygur mahallelerinde tedirgin bekleyiş sürüyor. Kendi dernek binalarında toplantılar yapan Uygur Türkleri, çıkması muhtemel yeni çatışmalar için hazırlanıyor. Kadın ve erkeklerde büyük bıçaklar dikkat çekiyor. Stratejik noktalara tahta barikatlar kuran Uygur erkekleri, “Kendimizi koruyoruz” diyor. Sürgündeki Uygurların en önemli örgütü olan Münih merkezli Dünya Uygur Kongresi, 5 Temmuz’dan beri meydana gelen şiddet olaylarında 800’den fazla masum Uygurlunun vefat ettiğini açıkladı.

10.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Çin Uygurları sömürüyor

  TEKRAR BARIŞ NASIL OLACAK?

  G-8’den diplomatik çözüm vurgusu

  IRAK VE AFGANİSTAN YİNE KAN GÖLÜ

  Obama’nın ziyareti ABD-Rusya ilişkilerini sağlamlaştırdı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.