10 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

G-8’den diplomatik çözüm vurgusu

İtalya’da yapılan G-8 Zirvesi’nde, İran’ın nükleer programı konusunda diplomatik çözüm vurgusu yapılırken, füze denemelerinde bulunan Kuzey Kore kınandı.

Uluslar arası haber ajanslarının aktardığı G-8 bildirisinde, İran’ın nükleer programı sorunuyla ilgili olarak, bu soruna müzakerelerle çözüm bulunması için İran’ın diplomasiye bir şans verecek fırsatı yakalayacağının umulduğu ifadesi yer aldı.

Açıklamada ayrıca, İran’ın nükleer programının oluşturduğu nükleer silâhların yayılması riskine ilişkin derin endişelerin sürdüğü belirtildi.

İran’daki seçimlerin ardından meydana gelen şiddet olaylarından üzüntü duyulduğu, gazetecilerin ve yabancıların tutuklanmasının kabul edilemez olduğu vurgulanan bildiride, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Yahudi soykırımını reddeden sözlerinin de kınandığı kaydedildi. Bildiride, ayrıca Kuzey Kore’nin son dönemlerde yaptığı füze denemeleri, barış ve istikrara tehlike oluşturduğu ifade edilerek kınandı. Kuzey Kore’ye, ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlâlden kaçınması istenilen açıklamada, diyalog ve işbirliği çağrısı yer aldı. Pakistan ve Afganistan konusunda da G-8 liderleri, Taliban’a karşı Pakistan’ın mücadelesine destek verirlerken, Afganistan’dan da devlet başkanlığı seçiminin halkın isteğini yansıtmasının, güvenilir ve güvenli olmasının sağlanmasını istediler. Zirvede, Myanmar’a da, çok partili ve şeffaf seçimlere gidilmesi ve bütün siyasal mahkûmların serbest bırakılması çağrısı yapıldı. G-8 liderleri ayrıca, nükleer bomba yapımında kullanılan materyallerin üretiminin yasaklanması anlaşması konusunda müzakerelere derhal başlanması çağrısında bulundular.

10.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Çin Uygurları sömürüyor

  TEKRAR BARIŞ NASIL OLACAK?

  G-8’den diplomatik çözüm vurgusu

  IRAK VE AFGANİSTAN YİNE KAN GÖLÜ

  Obama’nın ziyareti ABD-Rusya ilişkilerini sağlamlaştırdı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.