13 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

 

SIFIR ÇEKENLER HER ZAMANKİNDEN FAZLA

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 30 bine yakın adayın puanını hesaplayamadıklarını belirterek, ‘’Bu kitle bu sene geçen yıllardan da daha fazla’’ dedi.

Sıfır çeken öğrencileri “ilginç” olarak nitelendiren Prof. Yarımağan, “Bu konuda bir araştırma yapılırsa, bu sınava giriyor, başvuruyor. 180 sorudan hiçbirine cevap vermiyor veya 2’sine cevap verip çıkıyor. Neden böyle davranıyor? Bu araştırmaya değer bir konu. Bu adaylar hiçbir şey bilmiyorlar demek değil. Bu bir araştırma konusu olabilir” diye konuştu. “Puanı hesaplanmayan adayların lise türlerinin ne olduğunun’’ sorulması üzerine Yarımağan, her okul türünden adayın çıkacağını, fen lisesinde bu oranın çok düşük, meslek lisesinden ise biraz daha fazla çıkacağını belirtti.

13.07.2009


 

BU ORTAÖĞRETİMLE NEREYE?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın ÖSS sonuçlarıyla ilgili olarak verdiği bilgilere göre, sınavı geçerli sayılan adaylardan 1 milyon 294 bin 74'ünün puanı hesaplanırken 29 bin 927 adayın ise ÖSS puanları hesaplanmadı. Bunun sebebi, söz konusu adayların soruları ya hiç cevaplamaması veya bir-iki sorudan fazlasına cevap vermemesi oldu. Yıllardır her ÖSS'de ortaya çıkan bu durum, ortaöğretim sistemindeki başarısızlığın mutlaka çare bulunması gereken yeni bir yansıması olarak yorumlandı.

AKP İKTİDARININ 7. YILINDA...

Bu yılki ÖSS'nin de başörtüsü yasağı ve meslek liselerine uygulanan katsayı engeli gibi ayıplarla gerçekleştiğine dikkat çekilirken, AKP iktidarının 7. yılında da bu durumun devam ediyor olması, milletin bu partiye verdiği desteğin hâlâ karşılık bulamadığı, ümit ve beklentilerin hâlâ boşlukta olduğu şeklinde değerlendirildi. ÖSS'de ilk üç dereceye girenlerin büyük çoğunluğunu özel lise çıkışlarının oluşturması ise, devlet okullarında verilen eğitimin başarısızlığını gösteren yeni bir işaret olarak görülüyor.

Yasaklı sınavda 30 bin aday sıfır çekti

ÖĞRENCİ Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları açıklandı. Adaylar sonuçları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) ‘’http://oss.osym.gov.tr’’ ve ‘’http://oss2009. osym.gov.tr’’ internet adreslerinden öğrenebilecek.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, düzenlediği basın toplantısıyla sınav sonuçlarını ilişkin bilgi verdi. Buna göre, sınava başvuran 1 milyon 350 bin 124 adaydan 1 milyon 324 bin 197’si sınava girerken, 25 bin 927 aday sınava girmedi. Sınava giren 1 mil-yon 324 bin 197 adaydan 1 milyon 324 bin 1 adayın sınavı geçerli sayılırken, 196 adayın sınavı geçersiz sayıldı. Sınavı geçerli sayılan adaylardan 1 milyon 294 bin 74’ünün ÖSS puanı hesaplanırken 29 bin 927 adayın ise ÖSS puanları hesaplanmadı. Sınavı geçerli sayılan adaylardan 1 milyon 229 bin 800’ü (yüzde 92.89) tercih yapma hakkını elde etti. Tercih yapma hakkını elde edemeyen aday sayısı ise 94 bin 201 (yüzde 7.11) oldu.

Sınavda, puan türlerinin en az birinden 165 ve daha fazla puan alan aday sayısı ise 1 milyon 87 bin 409 (yüzde 82.13) oldu. ÖSS başvurularıyla birlikte sınavsız geçiş yapmak için başvuruda bulunan meslekî ve teknik ortaöğretim mezunlarından 101 bin 228 aday da alanlarının devamı niteliğindeki ön lisans programlarına yerleşmek için tercih yapabilecek. Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın yaptığı açıklamaya göre, puan türlerine göre ilk üç dereceyi paylaşan adaylar şöyle: ÖSS SÖZ - 1 Puan Türü: Birinci: Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Fen Lisesi’nden Mustafa Öztürk İkinciler: İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nden Ali Can Göksel, Kayseri Fen Lisesi’nden Semih Ucarı, Özel Amerikan Robert Lisesi’nden Berkay Dertsiz ÖSS SÖZ - 2 Puan Türü: Birinci: İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi’nden Serhat Güzel İkinci: Bursa Özel Nilüfer Lisesi’nden İlyas Avcı Üçüncü: Özel Amerikan Robert Lisesi’nden Cihat İmamoğlu ÖSS SAYISAL - 1 Puan Türü: Birinci: Aydın Fen Lisesi’nden Gülşen Yücel İkinci: Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Lisesi’nden Mustafa Öztürk Üçüncü: Adana Fen Lisesi’nden Ali Gökçe ÖSS Sayısal - 2 Puan Türü: Birinci: Özel Fatih Fen Lisesi’nden Çağatay Ermiş İkinciler: Özel Devran Lisesi’nden Ömer Yakar, Özel Antalya Fen Lisesi’nden Anıl Akyel ÖSS Eşit Ağırlık - 1 Puan Türü: Birinci: Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Fen Lisesi’nden Mustafa Öztürk İkinciler: İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nden Ali Can Göksel, Kayseri Fen Lisesi’nden Semih Ucarı, Özel Amerikan Robert Lisesi’nden Berkay Dertsiz ÖSS Eşit Ağırlık - 2 Puan Türü: Birinci: İstanbul Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi’nden Mücahit Erdoğan İkinci: Adana Özel Burç Özgören Anadolu Lisesi’nden Mustafa Lütfi Eker Üçüncü: İzmir Atatürk Anadolu Lisesi’nden Cemre Polat ÖSS Dil Puan Türü: (İNGİLİZCE) Birinci: Özel Amerikan Robert Lisesi’nden Berkay Dertsiz (ALMANCA) Birinci: Özel Alman Lisesi’nden Mertcan İpek (FRANSIZCA) Birinci: İstanbul Galatasaray Lisesi’nden Muazzez Çiğdem Oba

13.07.2009


 

Gazeteci, “önce insan” dedi

KARAMAN’DA su kanalına düşen 2 çocuktan birinin boğulduğu olayda, bir yerel televizyon muhabiri polis ekibinden önce olay yerine ulaştı.

Çekim yapmayı bir kenara bırakıp suya atlayan muhabir Bünyamin Katırcı, ‘’Önce çocukların hayatı önemliydi, daha çekim yapmadan üzerimdeki ceketi çıkarıp suya atladım’’ dedi. Medya tarihinin en çok tartışılan ve bir türlü netlik kazanmayan konusu hiç kuşkusuz ‘’Önce haber mi, insan mı?’’... Bu soruya yıllardır farklı cevaplar verilir. İletişim Fakültelerinde gazetecilik mesleğine başlayacak yetenekler, en çok belki bu konu üzerinde tartıştırılır. Gazetecilik bir meslek, ancak bu mesleği yapanlar aynı zamanda bir insan...

Haberci, sadece gözleyen ve zamanı geldiğinde ses kayıt cihazını çalıştırıp, fotoğraf makinesinin deklanşörüne basan mı, yoksa gerektiğinde insan hayatını her şeyin üstünde tutan biri midir?

‘’Önce haber mi, insan mı?’’ tartışmasına en güzel örneklerden biri Karaman’da yaşandı. Karaman’da yerel bir televizyonun muhabiri ‘’önce insan diyerek’’ bir hayatı kurtardı. Bu olayın kahramanı Karaman’da yerel yayın yapan Gençliğin Sesi Televizyonu muhabiri Bünyamin Katırcı’ydı...

Televizyon binasında polis telsizi dinleyen Katırcı, bulunduğu yere yakın bir bölgede boğulma anonsları duydu. Bunun üzerine kamerasını alan Katırcı, motosikletine atlayarak olayın yaşandığı bölgeye hızla gitti. Polisten de önce olay yerine varan Katırcı, Çeltek Mahallesi Dağ Oteli mevkiinde vücutları bir çalı grubuna takılmış şekilde suda batıp çıkan çocukları gördü. “ÖNCE İNSAN DEDİ’’ ‘’Önce çocukların hayatı önemliydi, daha çekim yapmadan üzerimdeki ceketi çıkarıp suya atladım’’ diyen Katırcı, olayı şöyle anlattı: ‘’Benden bir kaç dakika sonra olay yerine Asayiş Şubeye bağlı bir polis ekibi geldi. Sivil polis memuru Mustafa Tekenci de benimle birlikte suya atladı, ikimiz birlikte çocukları sudan çıkardık. Çocuklardan birini kucaklarken, kalp atışlarını hissettim, bu nedenle daha fazla gayret gösterdim. Maalesef çocuklardan birini kaybettik, keşke ikisinin de yaşamını kurtarabilseydik.’’ Polis memuru Mustafa Tekenci ise ‘’Gazeteci arkadaş suya atlayınca ben de cesaretlendim. Suyun derinliğinin yaklaşık 3 metre olduğunu sonradan öğrendim. Tek tesellimiz, çocuklardan birinin hayata yeniden dönmesi’’ dedi. Bütün müdahalelere rağmen hayata döndürülemeyen Ferhat Şimşek’in (15) ailesi, cenazenin bulunduğu hastanenin önünde sinir krizleri geçirdi.

13.07.2009


 

E-Fatura Ormanları, Telekoma ödül getirdi

TÜRK Telekom, çevre bilincinin arttırılması amacıyla hayata geçirdiği E-Fatura Ormanları projesiyle bir uluslar arası ödül kazandı.

Türk Telekom’dan yapılan yazılı açıklamada, İngiltere merkezli Halkla İlişkiler Birliği Chartered Institute of Public Relations (CIPR) tarafından her yıl düzenli olarak verilen Mükemmellik Ödüllerinde, Türk Telekom’a E-Fatura Ormanları Projesiyle ‘’En İyi Kurumsal ve İş İletişimi’’ dalında ödül verildi. Avrupa’da halkla ilişkiler ve iletişim alanında öne çıkan projeleri ödüllendirmek ve meslekî gelişimi desteklemek amacıyla düzenlenen CIPR Mükemmellik Ödülleri kapsamında bu yıl, 900’ün üzerinde alınan başvuru arasından 26 proje ödüllendirildi. Açıklamaya göre, 7 Temmuz’da Londra;da düzenlenen ödül töreninde Türk Telekom’un E-Fatura Ormanları Projesi kazananlar arasında yerini aldı. Türkiye’nin dört bir yanında yaklaşık 100 bin ağaç dikilmesinin hedeflendiği E-Fatura Ormanları projesi çerçevesinde, bugüne kadar toplam 64 ilde 89 bin ağaca ulaşan dikim törenleri, Türk Telekom Okulları öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti.

13.07.2009


 

50 engelliye tekerlekli sandalye verildi

DENİZLİ'DE Fiziksel ve Bedensel Engellileri Koruma ve Kalkındırma Derneği tarafından ‘’Engelleri birlikte aşacağız’’ sloganıyla düzenlenen gecede, 50 engelliye tekerlekli sandalye verildi.

Ziya Tıkıroğlu Açık Hava Tiyatrosu’ndaki gecenin sunuculuğunu Vatan Şaşmaz yaparken, Denizlili hayırseverlerin yardımıyla temin edilen 50 tekerlekli sandalye, ihtiyaç sahiplerine teslim edildi. Gecede, Sinan Yılmaz da bir konser verdi.

13.07.2009


 

Sıcak hava, Adana’yı "hayalet şehir" yaptı

TÜRKİYE'NİN en sıcak şehirlerinden Adana’da, bunaltıcı havadan kurtulmak isteyen vatandaşların yayla ve denizlere yönelmesi, şehri adeta ‘’hayalet şehre’’ dönüştürdü.

Kış günlerine nazaran yoğunluğun yarı yarıya azaldığı şehirde, işi gereği zorunlu olarak kalanlar ile kamu çalışanları dışında kimse kalmıyor. Özellikle sıcaklığın arttığı öğle saatlerinde cadde ve sokaklar boşalıyor. En işlek cadde ve sokakların bile boşaldığı şehirde, esnaf müşteri sıkıntısı yaşarken, yayla ve sahil esnafı ise durumdan memnun.

13.07.2009


 

Taksim’de vatandaşlara kayısı dağıtıldı

17. Malatya Fuarı ve Uluslararası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali kapsamında Galatasaray Meydanı’ndan Taksim’e yürüyüş yapılarak vatandaşlara kayısı dağıtıldı.

Galatasaray Meydanı’nda toplanan ve aralarında AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Malatya Valisi Ulvi Saran ile Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın da bulunduğu grup, vatandaşlara kayısı dağıtarak, Taksim Meydanı’na yürüdü. Öz, burada yaptığı açıklamada, yürüyüşün Malatya kayısısının tanınması açısından önemli olduğunu ifade ederek, vatandaşlara sağlıklı yaşamak, genç kalmak ve güzel görünmek için günde en az 5-6 adet kayısı yemelerini önerdi. Vali Saran da Malatya kayısısının, yurt dışında çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, ‘’Yaklaşık 350 milyon dolara yakın bir ihracat rakamımız var. İç tüketimde de Malatya kayısısının önemini ve tüketimini arttırmak amacıyla yapılan kayısı festivalinin bir ayağı olan bu yürüyüşü gerçekleştiriyoruz’’ dedi. Konuşmaların ardından, Taksim Meydanı’nda görevliler tarafından kayısı dağıtıldı.

13.07.2009


 

Cansuyu KOBİ’lere gitmedi

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, Cansuyu Projesinden sadece 120 firmanın faydalanabildiğini belirtti. Kanunun, 40 bini sorunlu 70 bin KOBİ’nin faydalanması için çıkartıldığını hatırlatan Özgenç, ‘’Ülkemizde ne kadar zor duruma düşmüş fabrika varsa tümünü kapsayan ‘Türkiye yaklaşımı’ adı ile yeniden yapılandırma yapılmasını teklif ediyoruz’’ dedi.

“Cansuyu” KOBİ’lere gitmedi

KÜÇÜK ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, KOBİ’ler için 2006 yılı sonunda çıkarılan 5569 sayılı ‘’Anadolu Yaklaşımı’’ kanunun amacına hizmet edemediğini ifade ederek, bunun yerine sorunun çözümü için bütün firmaları kapsayacak ‘’Türkiye Yaklaşımı’’ adı altında yeniden yapılandırma yapılması gerektiğini söyledi.

Özgenç, yaptığı açıklamada, Anadolu Yaklaşımı kanunundan, yürürlüğe girdiği ve sona erdiği bu yılın Nisan ayına kadar 120 firmanın, 200 bin 904 lira ile ‘’Finansal yeniden yapılandırma programı’’ (FYYP) çerçevesinde faydalanabildiğini belirtti. Kanunun, 40 bini sorunlu 70 bin KOBİ’nin faydalanması için çıkarıltığını hatırlatın Özgenç, ‘’Ancak sonuç İstanbul yaklaşımındaki gibi olmadı. Bu soruna daha köklü çözüm getirilebilmesi için süresi sona eren Anadolu Yaklaşımı’nın yerine ülkemizde ne kadar zor duruma düşmüş fabrika, işletme ve atölye sahibi varsa tümünü kapsayan ‘Türkiye yaklaşımı’ adı ile yeniden yapılandırma yapılmasını KOBİDER olarak teklif ediyoruz’’ dedi.

Söz konusu yaklaşımın ekonomik canlanmayı da beraberinde getireceğini belirten Özgenç, şöyle konuştu: ‘’Krizden zarar görmüş, desteklenmesi durumunda hemen faaliyete geçebilecek, ödeme güçlüğü içinde olan, kredi konusunda bankalar ile araları iyi olmayan ve işletme sermayesi sıkıntısı çeken KOBİ’lerin, sıkıntılarını çözmek için ‘Türkiye Yaklaşımı’ adı altında yeni bir finansal yapılanma yapılmalı ki hem ekonomik canlanmaya, hem de istihdama katkı sağlayabilsin. Yapılan yaklaşımların ilki olan ‘İstanbul yaklaşımı’nda, başvuruların yüzde 100’ü faydalanabilmişti. Bu yaklaşım ile 321 firmaya, 6 milyar dolar gibi büyük bir rakamla, bugünün moda deyimi ile CANSUYU sağlanmıştı. Sadece bir kuruluş ise tek başına 2 milyar dolar ile desteklenmişti. Anadolu yaklaşımında 70 bin işletmenin borçlarının yapılandırılması için öngörülen miktar 1,7 milyar lira idi. Ancak bu rakam İstanbul yaklaşımında yalnızca bir gruba sağlandı. Bu da şunu gösteriyor ki 70 bin KOBİ, bir sanayi kuruluşu bile etmemiştir. Kriz sadece İstanbul sermayesini değil, esas itibarıyla çok daha büyük olan Anadolu sermayesini vurdu. Dolayısıyla reel sektörün sadece yüzlerce şirketten ibaret olmadığını, toplam istihdamın yüzde 70’ini oluşturan 2 milyon 300 bin KOBİ’nin olduğu da unutulmamalı.’’

‘’BANKALAR KOBİ’LERİN SORUNLARINA SIRTINI DÖNMEMELİ’’

ÖZGENÇ, bankacılık sektörünün de reel sektörün yüzde 99,6’sını oluşturan KOBİ’lerin sorunlarına sırtlarını dönmemesi gerektiğini söyledi. Çıkarılan sicil affı için bankacılık sektör yetkililerinin ‘’Kanun bizi bağlamaz’’ anlayışıyla hareket etmemesi gerektiğini anlatan Özgenç, ‘’yani sözde değil özde KOBİ bankacılığı yapılmalı ve bizde bunu hissedebilmeliyiz. Kapalı fabrikalar ve atölyeler milli servettir. Bu millî servetin boş durup olduğu yerde çürüyüp paslanmasına, insanların fabrikalar orada boş dururken işsiz dolaşmalarına kayıtsız kalınmamalı. Bu işletmelerin koşması lâzım ama, eli ayağı bağlı olan KOBİ, nasıl koşacak’’ diye konuştu.

13.07.2009


 

Çiçek: TOKİ’de üst grup projeler desteksiz

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, TOKİ’nin, sosyal amaçlı projeleri finanse etmek ve yeni kaynaklar bulmak amacıyla orta ve üst gelir grubuna yönelik geliştirdiği satış kabiliyeti yüksek projelerini, herhangi bir kamu finansmanı kullanmadan hayata geçirdiğini kaydetti.

Çiçek, CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici’nin yazılı soru önergesine verdiği cevapta, TOKİ’nin, 1 Ocak 2008-25 Haziran 2009 tarihleri arasında sosyal konut projelerinden 62 bin 251 adet, üst gelir grubundan ise bin 956 olmak üzere toplam 64 bin 207 adet konut sattığını bildirdi. TOKİ tarafından üretilen konutların yaklaşık yüzde 85’inin “sosyal konut” niteliğinde olduğunu belirten Çiçek, TOKİ’nin, yoksul, alt ve orta gelir gruplarına yönelik geliştirdiği sosyal konut projeleri çerçevesinde satışa sunduğu konutların fiyatlarını, kar amacı gütmeden ve sadece maliyet bedelini dikkate alarak belirlediğini kaydetti. Yoksul ve alt gelir grubuna yönelik projelerde, hedef grubun ödeme gücü gözönüne alınarak, taksit ödemelerinin konutların anahtar teslim tarihinden sonra başlatıldığını, orta gelir grubuna yönelik projelerde ise konut taksit ödemelerinin, sözleşme imzalama tarihini takip eden ay itibarıyla başlatıldığını belirten Çiçek, şunları ifade etti: “TOKİ, genel bütçeye dahil kurumlardan olmayıp, kendisi kaynak geliştirerek projeleri hayata geçirmektedir. Projelerin geri dönüşleri yani alıcıların taksit ödemeleri, idarenin ana gelir kaynağıdır. Bu kapsamda, devam eden projelerin tamamlanması ve hak edişlerin ödenebilmesi, geri dönüşlerin düzenli olarak tahsil edilmesine bağlıdır.”

13.07.2009


 

Kriz tedbirlerinin maliyeti 54,3 milyar TL

TÜRKİYE Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, krize karşı alınan tedbirlerin ortaya çıkardığı maliyetin 54,3 milyar TL olduğunu söyledi.

Akyıldız, Genel Merkez’de düzenlediği basın toplantısında, ekonomik krizin Türkiye’de en çok dar ve sabit gelirlileri etkilediğini belirterek, şunları söyledi: ‘’Ancak ülkemizde oluşturulan gündem, krizin yalnızca işverenleri ve sanayicileri etkilediği izlenimi vermektedir. Bugüne kadar krize karşı alınan tedbirlerin ortaya çıkardığı maliyet tam olarak 54,3 milyar TL’dir. Bu paranın bir kuruşu bile dar ve sabit gelirlilere verilmeyecektir. Siyasî irade memur, işçi, işsiz, emekli gibi dar ve sabit gelirlilere ekonomik ayrımcılık uygulamaktadır. Ülkemizin sahip olduğu sınırlı kaynaklar içerisinde 54,3 milyar TL, vergi indirimi, teşvik, af gibi uygulamalarla sermayeye dağıtılmakta, yıkılan ekonominin enkazı altında ezilen memur, işsiz, işçi, emekli, dul ve yetimlerin feryadı yetkililerce duyulmamaktadır. Alınan tek taraflı tedbirlere ve ülkemizin sınırlı kaynaklarından aktarılacak olan 54,3 milyar TL’ye rağmen, Türkiye 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük daralmasını yaşamıştır.’’

13.07.2009


 

Çayda kota düştü, üretici mağdur

RİZE Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, ÇAYKUR’un geçtiğimiz yıllarda 375 kilo olan dönüm başına kotayı bu yıl ilk sürgünde 340, ikinci sürgünde daha da azaltarak 330’a indirdiğini belirterek, ‘’Bunu anlamakta zorlanıyoruz’’ dedi. Paliç, yaptığı açıklamada, 15 Mayıs’ta başlayan 2009 yılı yaş çay hasadının ilk sürgününün Haziran ayı sonlarında tamamlandığını belirtti.

Bu yıl birinci sürgünde yaş çay rekoltesinin geçen yıllara göre biraz düşük gerçekleştiğini ifade eden Paliç, ÇAYKUR’un da bu yıl geçen yıla göre biraz daha az yaş çay satın aldığını hatırlattı. Paliç, ikinci sürgünün yeni başladığı bugünlerde henüz fabrikaların tam kapasiteyle üretime geçmediklerini, ancak buna rağmen ÇAYKUR’un günlük kontenjan uygulamasına başladığını ifade ederek, şunları söyledi: ‘’Üretici bu durumdan mağdur olmaktadır. Fabrikaların kapasiteleri henüz dolmadan kontenjan uygulamasının başlatılmasını da yanlış buluyoruz. En azından fabrikalar boşta olduğu şu dönemde üreticiye kontenjansız verme fırsatı tanınmalı, üretici kotasını doldurma fırsatı bulmalıydı.’’ Çayın, bölgenin temel geçim kaynağı, can damarı durumunda olduğunu vurgulayan Paliç, bu nedenle üreticinin güvencesi durumundaki ÇAYKUR’un korunması gerektiğini kaydetti.

13.07.2009


 

Serbest bölgelere ihracat, kan kaybediyor

GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesinden serbest bölgelere yapılan ihracatta yüzde 30’luk kayıp yaşanıyor.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Genel Sekreterliği verilerine göre, bölge illerinden serbest bölgelere yapılan ihracat, bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranında geriledi. Bu yılın Ocak-Haziran döneminde serbest bölgelere 7 milyon 462 bin dolarlık ihracat yapıldı. Bölgeden geçen yılın aynı döneminde serbest bölgelere 10 milyon 594 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilmişti. Ocak-Haziran 2009 döneminde bölge illerinden serbest bölgelere 5 milyon 219 bin dolarlık tekstil, 573 bin dolarlık kuru meyve, bin 670 dolarlık hububat ve bakliyat ihraç edildi. Bölge illerinden Ocak-Haziran 2009 döneminde en fazla ihracat yapılan serbest bölgeler, 2 milyon 295 dolarlık ihracat yapılan İstanbul Deri Serbest Bölgesi, 2 milyon 139 bin dolarlık ihracat yapılan Mersin Serbest Bölgesi ve 2 milyon 34 bin dolarlık ihracat yapılan Gaziantep Serbest Bölgesi oldu.

13.07.2009


 

Gümrüklerde “özel mobil timler”

GÜMRÜKLER Muhafaza Genel Müdürlüğü tarafından kaçakçılıkla mücadelede kullanılmak üzere alınan, tam donanımlı takip ve kontrol araçları hizmete girdi.

Navigasyon, GPS, yoğunluk ölçüm cihazı, arazi bilgisayarı, narkotik ve patlayıcı iz dedektörleri ve videoskop gibi cihazlarla donatılan bu minibüslerde özel eğitim almış gümrük muhafaza timleri görev yapacak. Tam donanımlı araçlarla öncelikle sorumluluk bölgelerinde görev alacak bu timler, gerektiğinde ülkenin her yerinde kaçakçılık olaylarına müdahale edebilecek. Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç, yaptığı açıklamada, Türk gümrük idaresinin modernizasyonu projesi çerçevesinde, kaçakçılıkla mücadelede ve Türkiye üzerinden geçiş yapacak olan transit araçların ülke sınırları içinde kaldıkları sürece izlenmelerini sağlamak için bir sistem oluşturduklarını söyledi. Bu kapsamda, 14 devriye aracından oluşan “Özel Mobil Timler”’ oluşturduklarını ifade eden Akkoç, söz konusu araçların, narkotik ve patlayıcı madde iz dedektörleri, yoğunluk ölçüm cihazları, videoskop, mobil takip sistemleri ve dizüstü arazi bilgisayarları gibi en yeni teknolojik cihazlarla donatıldığını belirtti. Araçlarda bulunan narkotik ve patlayıcı madde iz dedektörleri ile her türlü uyuşturucu ve patlayıcı maddelerin tesbit edilebildiğini ifade eden Akkoç, videoskop ve yoğunluk ölçen cihazların da araç aramalarında gözle görülmeyen ve ulaşılması güç bölgelerde operasyon birimlerinin hareket kabiliyetini arttırmaya yönelik cihazlar olduğunu kaydetti. İlk etapta 14 araç ve 1250 GPS cihazı aldıklarını ifade eden Akkoç, bu araçların ve ekipmanın ülkenin çeşitli bölgelerindeki Gümrük Muhafaza Başmüdürlüklerine gönderileceğini belirtti.

“SİSTEM 1 MİLYON 579 BİN AVROYA MAL OLDU”

AKKOÇ, Mobil Müdahale Ekipleri için alınan 14 minibüs ve ekipmanın 1 milyon 579 bin avroya mal olduğunu bunun yüzde 25’inin gümrük idaresi tarafından, kalan kısmının ise AB projelerinden alınan kaynakla karşılandığını söyledi.

13.07.2009


 

Dumansız hava sahasına tam destek

KAFE, lokanta ve barlarda 19 Temmuz’dan itibaren başlayacak sigara yasağını müşterilerle buralarda çalışanların büyük oranda desteklediği ortaya çıktı.

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nin (HASUDER) sigara ile ilgili yaptığı araştırmaya göre, buralarda çalışanların yüzde 89.9’u, müşterilerin ise yüzde 85.9’u yasağı olumlu buluyor. Ankara Kızılay’da kafe ve lokanta sahiplerinin yanı sıra, çalışan ve müşterilerle yapılan araştırmada, işverenlerin tamamının 19 Temmuzda yürürlüğe girecek düzenlemeden haberdar olduğu belirlendi. Çalışanların yüzde 60.7’si, müşterilerin de yüzde 78.2’si ‘’Yasakla müşterilerin sigara içme hakkının kısıtlandığı’’ görüşüne katılmıyor. Hatta sigara kullanan müşterilerin yüzde 73.2’si ‘’Sigara içmeyenler açısından havanın temiz olmasının öneminin farkında olduklarını’’ belirttiler. Sigara kullanan çalışanların yüzde 86.5’i, aynı alışkanlığa sahip müşterilerin ise yüzde 76.2’si bu yasağı destekliyor. Sigara kullanmayan çalışanların yüzde 91.3’ü, müşterilerin ise yüzde 100’ü ‘’Temiz hava haklarını savunan bu yasağı desteklediklerini’’ vurguladılar.

13.07.2009


 

Çin zulmü durdurulsun

Kayserİ Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Doğu Türkistan’da Türklere yönelik yapılan Çin zulmünün durdurulması gerektiğini belirterek, “Bize ait coğrafyada yıllardır kan var, gözyaşı var, zulüm var.

Bu zulümlerden dolayı içimiz yanıyor ve durdurulması gerekiyor” dedi.

Mehmet Özhaseki, Doğu Türkistan’da yaşanan Çin zulmüne karşı destek olmak amacıyla Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Merkezi’ne ziyarette bulundu. AKP Kayseri milletvekilleri Ahmet Öksüzkaya ve Yaşar Karayel’in de bulunduğu ziyarette konuşan Başkan Özhaseki, günlerdir bütün dünya kamuoyunun takip ettiği bir vahşeti Çin’in işlediğini belirterek, şunları söyledi:

“Bu zulüm yıllardan beri devam ediyordu ama bu günlerde biraz daha alenileşti. Dikkat ederseniz bize ait olan coğrafyada yıllardır kan var, gözyaşı var, zulüm var. Bosna’dan başlayın Kafkas coğrafyasına ve oradan Ortadoğu coğrafyasına, oradan Afganistan’dan Pakistan’dan dolanıp Doğu Türkistan’a geldiğiniz coğrafyada bize ait değerleri olan insanların bulunduğu yerlerde yıllardır bu zulüm işleniyor. Bugün bu zulüm devam ederken elbette içimiz yanıyor.”

Dünyanın hiçbir yerinde zulmün sonsuza dek sürmediğine dikkat çeken Özhaseki, “Zulüm yapanlar abad olmamıştır. Zulüm belki artmıştır, gecenin karanlığı arttığı gibi ama arkasından aydınlık doğmuştur. Arkasından güneş doğmuştur, Dileyelim ki bu zulümlerden sonra özgürlük gelsin, hürriyet gelsin. Oradaki insanlarımızın insanca yaşayabileceği bir ortam doğsun. Oradaki hadiselerin olmasını istemezdik ama maalesef acı olaylar yaşandı, can kayıpları oldu. Ölenlere Cenâb-ı Allah’tan rahmet diliyoruz. Çevresindeki insanlara baş sağlığı diliyoruz. Bir daha bu zulmün tekerrür etmemesini Cenâb-ı Allah’tan niyaz ediyoruz” diye konuştu.

13.07.2009


 

Türkiye’ye minnettarım

Dünya Uygur Kongresi lideri Rabia Kadir, “Türk halkının Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine sahip çıkmasından ve özellikle Başbakan Erdoğan’ın olayları soykırım diye nitelendirmesinden minnettarım” dedi.

ABD’de sürgünde yaşayan, Uygur Türklerinin “Ana”sı 62 yaşındaki Rabia Kadir, Türkiye’nin verdiği destekten dolayı Uygur halkının geleceği için daha çok ümitli olduğunu belirtti. Kadir, “Türk halkından bu güçlü desteğini devam ettirmesini, hatta tutuklu bulunanların serbest bırakılması için çaba göstermesini istiyoruz. Şu anda okullardaki Uygur ve Çinliler birbirine girmiş durumda. Türk hükümetinden, Çin hükümeti ile bizim aramızda bir diyalog kurulması için yardımcı olmasını ümit ediyoruz. ABD, Japonya, Almanya ve İngiltere de Türkiye’nin gösterdiği destekten dolayı bizim arkamızda. Başbakan Erdoğan’ı göstermiş olduğu cesaretten dolayı tebrik ediyoruz” dedi.

13.07.2009


 

Soykırım yürütülüyor

Bölgedekİ Türklerin mücadelesinin dünyaya anlatılmasına ömrünü veren yazar ve siyasetçi İsa Yusuf Alptekin’in oğlu, Dünya Uygur Kongresi Kurucu Başkanı Erkin Alptekin ise “Doğu Türkistan” olarak adlandırdığı Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Uygur Türklerine karşı 60 yıldır gerçek anlamda bir soykırım yürütüldüğünü söyledi.

Almanya’da yaşayan Alptekin, “Sayın Başbakan’ın da ifade ettiği gibi, Doğu Türkistan’da sadece bu olaylar değil, hepsini ele aldığınız zaman gerçek anlamda bir soykırım yürütülüyor. Özerk bölge diyorlar ama doğu Türkistan halkının kendi kendini yönetme hakkı yok. Hiçbir hakkı hukukları yok, kendi memleketinde yabancılar” diye konuştu.

13.07.2009


 

Dışişleri: Rabia Kadir Türkiye’ye gelmedi

DIşİşlerİ Bakanlığı, Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir’in 2006 yılında Türkiye’ye gelerek, Yalova’da bir konuşma yaptığına yönelik haberlerin gerçek dışı olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, dün bir gazetede yer alan haberde, Dünya Uygur Kongresi Başkanı Kadir’in 2006 yılında Türkiye’ye gelerek Yalova’da bir konuşma yaptığının iddia edildiği hatırlatılarak, “Söz konusu haber tamamen gerçek dışıdır” denildi. Rabia Kadir’in Türkiye’ye gelmediği ve haberde belirtilen konuşmayı yapmadığının vurgulandığı açıklamada, Kadir’in de mülâkatlarında 2006 ve 2007 yıllarında Türkiye’ye gelmediğini ifade ettiğine dikkat çekildi. “Kamuoyumuzun hassas olduğu bu tür konularda basınımızın da gerekli duyarlılığı göstermesi beklenmektedir” denilen açıklamada, bu tür haberlerin Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi’nden teyit edilmesinin benzer hadiselerin yaşanmasının önüne geçeceği bildirildi.

13.07.2009


 

TOBB: Çin mallarıyla ilgili her kararı destekleriz

Türkİye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’Devletimizin Çin malları ile ilgili alacağı her türlü kararı Türk özel sektörü olarak sonuna kadar uygularız’’ dedi.

Hisarcıklıoğlu, Adıyaman’dan Ankara’ya dönerken uçakta gazetecilerin, konuyla ilgili sorusu üzerine şunları söyledi: ‘’Çin’in yapmış olduğunu kabul edebilmemiz mümkün değil. 72 milyon olarak kabul edebilmemiz mümkün değil ve bunu tasvip etmemiz mümkün değil. Bunu bir insan olarak kabul edebilmemiz mümkün değil. Aynı zamanda oradaki eziyetin uygulandığı ve zulmün yapıldığı yer Uygur Türkleri. Bir bağımız var. Bundan dolayı da kabul edebilmemiz mümkün değil. Devletimizin Çin malları ile ilgili alacağı her türlü karara Türk özel sektörü olarak saygılıyız. Sonuna kadar da uygularız.’’

13.07.2009


 

Amasya’da feci kaza: Aynı aileden 5 kişi öldü

Amasya’nIn Taşova ilçesindeki trafik kazasında, aynı aileden 5 kişi öldü.

Amasya’dan Erzincan yönüne giden İrfan Aras yönetimindeki 771 ARZ 93 yabancı plâkalı otomobil, Durusu yöresinde karşı yönden gelen Erdal Yılmaz’ın kullandığı 37 DY 462 plakalı kamyonla çarpıştı. Kazada, otomobil sürücü İrfan Aras ile aynı araçta bulunan eşi Bedevi ile çocukları Serhat, Merve ve Enes Aras olay yerinde öldü. Kamyon sürücüsü gözaltına alındı.

13.07.2009


 

2 milyon ton Son 6 yıldan bu yana yardıma muhtaç ailelere yapılan kömür yardımının, bu yıla ilişkin

Son 6 yıldan bu yana yardıma muhtaç ailelere yapılan kömür yardımının, bu yıla ilişkin planlama çalışmaları tamamlandı.

TKİ Genel Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, bu yıl 2 milyon 268 bin aileye toplam 2 milyon 162 bin ton kömür yardımı yapılacak. Bu yıla ilişkin program kapsamında bugüne kadar 6 ilin talebi karşılandı. Söz konusu illerden gelen talep doğrultusunda bugüne kadar TKİ Genel Müdürlüğüne bağlı üretim müesseselerinden ilgili dağıtım noktalarına toplam 460 bin ton kömür sevkıyatı yapıldı. Bakanlar Kurulunca alınan karar doğrultusunda 2008 yılında toplam 1 milyon 625 bin ton kömür dağıtımı yapılmıştı.

13.07.2009


 

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Türkiye’ye gelecek

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, iki günlük çalışma ziyareti için bugün Türkiye’ye gelecek. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Talat’ın, 13-14 Temmuz 2009 tarihlerinde Türkiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştireceği kaydedildi.

Açıklamada, Talat’ın ziyareti kapsamında, Ada’da 3 Eylül 2008’de başlayan kapsamlı müzakere sürecinde ulaşılan aşamanın değerlendirileceği ve gelecek döneme ilişkin görüş alış verişinde bulunulacağı ifade edildi.

13.07.2009


 

TBMM Üstün Hizmet Ödülleri sahiplerini buluyor

TBMM 2009 Yılı Üstün Hizmet Ödülleri, bugün düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.

TBMM İletişim Daire Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Başkanlık Divanının değerlendirmesi sonucunda 6’sı dernek ve vakıf, 62’si şahıs olmak üzere toplam 68 sivil toplum örgütü ve şahısa Üstün Hizmet Ödülü’nün verilmesinin kararlaştırıldığı hatırlatıldı. Açıklamada, ödül töreninin, bugün TBMM Tören Salonu’nda gerçekleştirileceği bildirildi.

13.07.2009


 

THY, krizi fırsata çevirdi

Küresel krizde Avrupalı rakipleri hızla küçülürken, transit yolcuya ve Avrupa-Orta Doğu hattına ağırlık vermek gibi doğru stratejilerle istikrarlı büyümeye devam eden Türk Hava Yolları, mayıs ayı itibariyle yolcu sayısı bakımından Avrupa’da 4’üncü sıraya yükseldi.

Avrupa Havayolları Birliğinin verilerine göre yolcu sayısında geçen yıl Avrupa’nın 7’nci büyük havayolu olan THY, bu yılın ilk 5 aylık döneminde SAS Scandinavian (İskandinav), İspanyol İberia ve Hollandalı KLM’yi geride bırakarak Alman Lufthansa, Air France ve British Airways’in ardına yerleşti. Ocak-Mayıs döneminde yüzde 6,6 küçülen Lufthansa 20,8 milyon, yüzde 7,1 küçülen Air France 18,9 milyon, yüzde 5,8 küçülen British Airways 12,6 milyon yolcu taşırken yüzde 10,8 büyüyen THY 8,9 milyon yolcuya ulaştı. Bu dönemde yolcu sayıları, yüzde 6,4 küçülen KLM ile yüzde 18,8 küçülen SAS’ın 8,7 milyona, yüzde 14,8 küçülen İberia’nın da 8,3 milyona indi. Yılın ilk 5 aylık döneminde Avrupa Havayolları Birliği üyesi 30 havayolunun toplam yolcu sayısı yüzde 9,5 kayıpla 126,7 milyona gerilerken THY dışında hiçbir havayolu küçülmekten kurtulamadı. Bu dönemde Avrupa iç pazarı yüzde 9,7, Avrupa-Kuzey Amerika pazarı yüzde 9, Avrupa-Güney Amerika pazarı yüzde 14,4 ve Avrupa-Uzak Doğu pazarı yüzde 10,3 daralırken THY’nin yeni seferler koyarak ağırlık verdiği Avrupa-Orta Doğu pazarı yüzde 3,9 büyüdü.

13.07.2009


 

Bünyan’ı sel vurdu

Kayserİ’nİn Bünyan ilçesinde şiddetli dolu sebebiyle meydana gelen sel, çok sayıda evde hasara sebep oldu.

Alınan bilgiye göre, Yeni Süksün ve Güllüce beldelerinde şiddetli dolu yağışı, sele dönüştü. Güllüce’de 15 ev ve 10 ahır, selden zarar gördü. Yeni Süksün’de de 30 ev ve 5 ahır selden etkilendi. Sel suları sebebiyle 2 büyükbaş hayvan telef oldu. Su ve kanalizasyon hatlarına da zarar veren selin ardından Bünyan Belediye Başkanı Mehmet Özmen, beldelerde incelemede bulundu. Zarar gören ev ve ahırlarla su ve kanalizasyon şebekelerinde onarım çalışması başlatıldığı bildirildi.

13.07.2009


 

Otoyol’da gasp

Adana’da, otoyolda, polis kıyafetleri giyen biri kadın 3 kişinin, otomobilini durdurduğu Iraklı’nın 2 bin 200 avro ile 400 dolarını silâh zoruyla gasbettiği bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Almanya’dan tatil için memleketi Irak’a giden Ahmat Abdurrahim Abdulkarim (44) yönetimindeki KFA 7200 plakalı otomobil ve AC 318 C plakalı karavan, Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) otoyolu Adana doğu gişelerinde, polis kıyafetleri giyen ve henüz kimlikleri belirlenemeyen biri kadın 3 kişi tarafından durduruldu. Bir kişi Abdulkarim ile konuşurken, diğerleri otomobil ve karavanda arama yaptı. Aramanın ardından silâhlı iki kişi, Iraklı Abdulkarim’in yanına giderek, 2 bin 200 avro ve 400 doları gasbetti.Yüzünü arabaya doğru çevirip, ellerini araca yasladıkları Abdulkarim’in beklemesini isteyen zanlılar, daha sonra plâkası alınamayan otomobile binerek kaçtı. Abdulkarim, çevredeki vatandaşların da yardımıyla 155 Polis İmdat hattını aradı. Sarıçam Polis Merkezine getirilen Abdulkarim, Almanya’nın Köln şehrinde çalıştığını, eşi ve iki çocuğuyla birlikte yıllık iznini geçirmek üzere Irak’a gittiklerini söyledi. Adana yakınlarında otomobili bozulunca eşi ve çocuklarını otobüsle Irak’a gönderdiğini ifade eden Abdulkarim, ‘’Otomobilin tamirinin ardından da Irak’a gitmek üzere tekrar yola çıktım. Çok gitmeden otobanda polis kılığına girmiş biri kadın 3 kişi otomobili aramak istedi, arama bitince de üzerimdeki parayı isteyip, alıp, kaçtılar’’ dedi.

13.07.2009


 

Sema, eğlence aracı değil

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sema ve semah gösterilerinin, eğlence tesisleri içinde, el çırpılarak, eğlenceye dönüştürülerek icra edilemeyeceğini söyledi.

Afyonkarahisar’da tarihî bir binanın restore edilerek düzenlenen Butik Otel açılışına katılan Bakan Günay, Semazen gösterilerini ilgiyle izledi.

Semazen gösterilerinin ardından bazı vatandaşların alkışlamaya çalışmasına değinen Bakan Günay, semahın Alevî-Bektaşî kültürünün, semanın da Mevlevî geleneğinin zenginliği olduğunu ve bir eğlence gibi görülmemesi gerektiğini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, şunları söyledi: ‘’Sema ve semah gösterileri, bir eğlence tesisi içinde, el çırpılarak, eğlenceye dönüştürülerek, icra edilemez ve icranın sonunda da bu tür şeyler yapılamaz, el çırpılmaz. Ama bir ibadet de değildir. İbadetin ne olduğu bellidir. Bizim inancımıza göre, mistik duygular içinde ruhun ve bedenin coşkuya gelmesidir. Onun ifadesidir. Onu başarıyla icra edenler, ister yürekten, ister elden, ister derunî, ister zahirî bir şekilde alkışlanabilirler. Takdiri, bir şekilde ifade etmek gerekir. Ben, o yüzden buradan sessizce giden arkadaşlarımızı coşkuyla alkışlamak istiyorum.’’

Afyonkarahisar’ın yeni termal sahalarında planlamaya gidildiğini belirten Bakan Günay, yakın gelecekte, Afyonkarahisar’ı yeni termal tesis alanlarına ve yeni yatırımlara kavuşturmaya çalışacaklarını ifade etti.

13.07.2009


 

Tarım arazisinde yangın

Ankara’nIn Çubuk ilçesinde tarım arazisinde çıkan yangında, 100 dönüm ekili alan zarar gördü.

Alınan bilgiye göre, İkipınar ve Kızılca Mahallesi Dereboğazı mevkiinde, Mehmet Öztürk, Hamza Öztürk, Salih Öztürk, Ali İhsan Öztürk ve Orhan Güler’e ait tarlada, henüz belirlenemeyen sebeple yangın çıktı. Yangına, Çubuk itfaiye ekipleri, Çubuk Belediyesine ait iş makineleri ve köylüler müdahale etti. Kontrol altına alınan yangında, toplam 100 dönüm buğday ve arpa ekili alan zarar gördü.

13.07.2009


 

Abant, doldu taştı

Bolu’dakİ güzellikleri ile ünlü Abant Tabiat Parkı’nda, hafta sonu tatili dolayısıyla yoğunluk yaşandı.

İl merkezine yaklaşık 42 kilometre uzaklıkta bulunan güzellikleri ile ünlü Abant Tabiat Parkı, hafta sonu tatili dolayısıyla ziyaretçi akınına uğradı. Ziyaretçiler, tatilin keyfini göl kenarında çıkarttı. Yoğunluk sebebiyle bazı tatilciler göl kenarında piknik yapacak yer bulamadıkları için ormanlık alana akın etti. Aileleri ile birlikte Abant Tabiat Parkı’na gelen çocuklar, sıcaktan bunalınca serinlemek için, yasak olmasına rağmen Abant Gölü’ne girdi.

13.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.