20 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Fatura vatandaşa

Türkİye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen) İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, benzin fiyatlarının yüksek tutulmasının krizin faturasının vatandaşların omuzlarına yüklendiğinin en önemli göstergesi olduğunu savundu.

Şeker, su ve sigaraya yapılan yeni zamlarla, küresel krizin bütün faturasının fakir vatandaşlara, memura, işçiye ve emekliye yüklenerek bu kesimlerin can çekişir konuma getirildiğini öne süren Bostan, uluslar arası piyasalarda petrolün varil fiyatında yaşanan değişimlerin, benzin pompa fiyatlarına adil bir şekilde yansıtılmadığını iddia etti. Bostan, 2006 yılında ham petrolün varil fiyatının 61 dolar seviyelerinde iken Türkiye’de kurşunsuz benzinin litresinin 1,97 dolardan satıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti: ‘’2007 yılında ham petrolün varili yüzde 11,7 artarak 68,1 dolara yükselirken ülkemizde kurşunsuz benzinin fiyatı dolar bazında yüzde 15,2 arttı ve 2,27 dolara ulaştı. 2008 yılında petrolün varil fiyatı 122 dolar seviyelerine geldiğinde ise Türkiye’de kurşunsuz benzinin litresi 2,69 dolara kadar yükselmişti. 2009 yılı ile birlikte ham petrolün varil fiyatı düşmesine rağmen bu değişim, benzin fiyatlarına aynı ölçüde yansıtılmadı. Özellikle vergi ve harçlara yapılan artışlarla birlikte ülkemizdeki benzinin fiyatı da fahiş oranda arttı. 2009 yılında ham petrolün varil fiyatı 2008 yılına göre yüzde 51 oranında ucuzlayarak 60 dolara kadar düşmesine rağmen, son yapılan zamlarla birlikte kurşunsuz benzinin litresi 2,07 dolar oldu. Bugün ham petrolün varil fiyatı 2006 yılına göre bile yüzde 1,64 daha ucuz.’’ Son bir yıl içinde ham petrolün ithalat maliyetinin azaldığını, ancak bu azalmanın akaryakıt fiyatlarına yansıtılmadığını vurgulayan Bostan, şu anda litresi 3,16 lira olan benzinin 2,17 lirasının vergi olarak ödendiğini kaydetti.

BENZİN YÜZDE 36 DAHA PAHALI

Uluslar arasI piyasalarda ham petrol fiyatlarında yaşanan değişimle kıyaslandığında kurşunsuz benzinin Türkiye’de olması gerekenden yüzde 36 daha pahalı satıldığını belirten Bostan, açıklamasında şunları ifade etti: ‘’2009 yılında petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, aynı şekilde benzin fiyatlarına da yansıtılmış olsaydı, bugün kurşunsuz benzinin litre fiyatı 1,32 dolar, yani 2,02 lira olacaktı. Oysa şu anda kurşunsuz benzinin litresi 3,16 lira, yani 2,07 dolardan satılıyor. Dolayısı ile vatandaşlarımız aldığı her litre benzin için geçen yıla göre 1,15 lira daha fazla para ödüyor. Özellikle ekonomik krizin vatandaşlarımız üzerindeki etkisinin azaltılması ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi için akaryakıt fiyatlarında indirim yapılması beklenirken; vergi ve harçlara fahiş oranlarda zam yapılarak benzin fiyatlarının yüksek tutulması, krizin faturasının vatandaşlarımızın omuzlarına yüklendiğinin en önemli göstergesidir.’’ Hanefi Bostan, akaryakıta yüzde 7,8 oranında ÖTV zammı yapıldığına, bazı turizm hizmetlerinde KDV’nin yeniden yüzde 18’e çıkarıldığına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin zam yapmayacağını taahhüt etmesine rağmen suya yüzde 8,5 oranında zam yaptığına ve şekerin fabrika satış fiyatının yüzde 5,2 oranında arttırıldığına da dikkati çekti.

20.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Eruygur ve Tolon yargı önünde

  GEÇEN YIL DA BEKLENTİ BOŞA ÇIKMIŞTI

  11 SANIK HAKKINDA DA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİ

  Darbecilerin yargılanması için yürüdüler

  AGSD: Vergiyi sigaradan alın

  Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 35. yıl dönümü kutlanıyor

  Vatandaş, sigara yasağına saygılı

  “Genç Tiryakiler”in umudu Deniz Baykal

  Emin’den örnek yardım kampanyası

  Hulusi Yahyagil için mevlid okutulacak

  Ankara taksilerinde gece tarifesi kalkıyor

  OTOMOTİVDE ÖTV İNDİRİMİ BİR YIL ÖTELENSİN

  Fatura vatandaşa

  Kazaların sebebi sürücü hatası

  Dağlıca’ya havan topu saldırısı: 4 yaralı

  Gazeteler haberciliği dedikoduya tercih etmeli

  Ay yolculuğunun 40. yılı kutlanıyor

  Filistinliler dev künefe yaptı

  ‘Döner’ resmen İngilizce sözlüğe eklendi

  Çadırda ekonomik tatil imkânı

  Bir yaprak gibi hafif kertenkele

  Endeavour ekibi ilk uzay yürüyüşünü tamamladı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.