25 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

Zenci profesör tutuklandı, Obama kızdı

ABD Başkanı Barack Obama’nın, kendi evine anahtarsız giren bir siyahi profesörün polis tarafından gözaltına alınmasını “budalaca” olarak nitelendirmesi ve olayın ırkçılıkla bağlantılı olduğunu ima etmesinin ardından Başkan ile polis teşkilatı karşı karşıya geldi.

Olay söyle gelişti: Ünlü Harvard Üniversitesi’nin ülke çapında tanınan siyahi profesörlerinden Henry Louis Gates, 16 Temmuz akşamı seyahatten dönüşünde Massachusetts eyaletinin Cambridge şehrindeki evine girmeye çalışırken, kilidin bozulması üzerine kapıyı zorlayarak içeri girdi. Olayı gören bir komşu, “bir siyahi, yandaki evin kapısını zorla açıp içeri girdi” diye polise ihbarda bulununca da polis eve geldi. Evde Gates’in bir polis memuruyla tartışması üzerine siyahi profesör, gözaltına alınarak polis merkezine götürüldü, ancak kısa süre sonra serbest bırakıldı. Ardından Gates, olayın tipik bir ırkçılık örneği olduğunu savunarak, polis memurundan özür dilemesini istedi. Olay, kısa sürede bütün ABD tarafından duyuldu. Evine gelen polis memuruna kimliğini gösteren ve evin kendisine ait olduğunu ispatlayan Prof. Gates’i buna rağmen gözaltına alan Cambridge polisinin “budalaca davrandığını” söyleyen Obama, ülkede hala ırkçılığın izlerinin görüldüğünü, örneğin polisin, siyahlara ve Hispaniklere, beyazlardan farklı davrandığını kaydetti. Başkan Obama’nin sözleri, ülke çapında büyük tartışmaya yol açtı. Polis memuru Crowley, kurallara uygun davrandığını, siyah profesörden özür dilemeyeceğini ve Başkan’ın kendisini hedef alan sözlerine üzüldüğünü söyledi. Cambridge kenti polis şefi Robert Haas da kendilerinin memur Crowley’i haklı bulduklarını ve onun yanında olduklarını belirterek, Obama’nın sözlerinin polis teşkilatını yaraladığını savundu.

25.07.2009


 

OBAMA BİLE ABD'NİN İMAJINI DEĞİŞTİREMEDİ

ABD’de bulunan Pew Araştırma Merkezi adlı kuruluşun yayımladığı yıllık küresel eğilimler raporunda, Türkiye’de ABD’ye olumlu bakanların oranının yüzde 14 olduğu görüldü.

2007’de yüzde 9, 2008’de yüzde 12 olarak ortaya çıkan bu oranın, ABD Başkanlığına Barack Obama’nın seçilmesinin ardından da pek yükselmediği değerlendirmesi yapıldı. Yüzde 14’lük bu yılki oran, ankette yer alan 25 ülke içindeki en düşük oran olarak ortaya çıktı. ABD’ye olumsuz bakan Türklerin oranının da yüzde 69 olduğu belirtildi. Buna karşılık, geçen yılki ankette Türklerin sadece yüzde 2’si, eski Başkan George W. Bush’a güvendiğini ifade ederken, bu yıl Başkan Obama için olumlu görüş ortaya koyanların oranı yüzde 33 çıktı. Ankete Türkiye’de katılanların yüzde 40’ı ABD’yi “düşman” olarak nitelendirirken, bu ülkeyi “ortak” olarak görenlerin oranı yüzde 18 oldu. İki yıl önceki ankette Türklerin yüzde 76’sı ABD’yi olası bir askeri tehdit olarak görürken, bu yıl bu oran yüzde 54’e düştü.

25.07.2009


 

Kuzey Irak seçime gidiyor

Irak’In kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi’nde bugün gerçekleştirilecek seçimle ilk kez başkanlarını kendileri seçecek olan halk, sandıktan değişimin çıktığı demokratik bir seçim istiyor.

Seçimlerde bölge başkanı ve 111 sandalyeli bölge parlamentosu belirlenecek. Başkanlık için 5 aday, parlamento için ise 25 farklı liste yarışıyor. Başkanlık için en güçlü aday, halihazırdaki Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani. Ancak Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin desteğini de alan Barzani’yi zorlayabilecek isimler de bulunuyor. Bunlardan en öne çıkanı ise “Kuzey Irak’ın Obaması” olarak nitelenen Neçirvan Mustafa. Seçimlerin bir diğer önemli yanı ise bölge hükümetinin başbakanının kim olacağı. Mesud Barzani ile Celal Talabani’nin KDP ve KYB’si arasındaki üç yıl önce yapılmış olan anlaşmaya göre, partiler arasında dönüşümlü başbakanlık ve parlamentoda sandalyelerin eşit dağılımı öngörülüyor. Bu, şimdiki Başbakan Neçirvan Barzani’nin başbakanlık koltuğunu halefine terk etmesi anlamına geliyor. KYB’de bu görevi devralabilecek kişinin de Irak Başbakan Yardımcısı Behram Salih olduğu belirtiliyor.

"DEMOKRATİK OLSUN,

SANDIKTAN DEĞİŞİM ÇIKSIN"

Şahvan Ardil isimli vatandaş, mevcut hükümetten razı olmadığını ifade ederek, “Hükümetin çalışması sadece sokakları düzeltmek anlamına geliyor. Oysa biz işsizliğe bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Gençler hep işsiz. Hükümet, halkın içine girerek sorunları yerinde görsün. Bu nedenle umarım bu seçimler herkes için hayırlı olur. Demokrasi galip olur” diye konuşuyor. Bölgede seçimle birlikte değişim beklediklerini ifade eden Hürya Kerim ise, “Yapılacak seçimle bölgede değişim bekliyoruz. Çünkü bu defa çok farklı ve muhalif listeler var. Bu nedenle değişim kaçınılmaz. İnşallah bizim için iyi olan kazanır” ifadelerini kullanıyor. Kürt bölgesinde bugün yapılacak parlamento ve bölge başkanlığı seçimlerinde toplam 2 milyon 518 bin 229 kişi oy kullanacak. 111 sandalyeli Kürt Parlamentosu’nda Kürtler için 100, Türkmenler için 5, Asuri ve Keldaniler için 5 ve Ermeniler için de ayrılmış 1 sandalye bulunuyor.

Irak’ın en tehlikeli problemi, görüş ayrılığı

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Bağdat ve Kürtler arasındaki görüş ayrılıklarının Irak’ın en tehlikeli sorunlarından biri olduğunu söyledi. ABD’de temaslarda bulunan Maliki, Washington’daki Amerikan Barış Enstitüsü’nde (USIP) yaptığı konuşmada, “Irak’ta hükümet ile kuzey Irak bölgesel yönetimi arasındaki görüş ayrılıklarının, Irak hükümetini endişelendiren en tehlikeli sorunlardan biri olduğunu” ifade etti. Maliki, “Kürtlerle diğer Iraklılar arasındaki ilişkilerde iniş çıkışlar oldu. Bu, çözülmesi gereken bir sorun” diye konuştu. “Bunun, Saddam Hüseyin’in diktatörlüğünden miras kalan bir sorun olduğunu” ifade eden Maliki, Kürtlerle görüş ayrılıklarının sadece diyalogla ve Irak Anayasası’na uyarak çözülebileceğini belirtti.

25.07.2009


 

Britanya’da Yahudilere saldırılar arttı

Brİtanya’dakİ Yahudilere yönelik saldırıların, geçen yılın ilk yarısına oranla iki kat arttığı açıklandı. Yahudilik karşıtı eylemleri gözlemleyen “The Jewish Community Security Trust” adlı kuruluş, Britanya’daki Yahudilerin, 2008 yılının ilk yarısında 276 kez hedef alındığını, bu rakamın Ocak-Haziran 2009 döneminde ise 609’a yükseldiğini bildirdi.

Açıklamada, rapor edilen Yahudilik karşıtı eylemlerin büyük bölümünün sadece “kaba ve rahatsız edici davranıştan” ibaret olduğu, 77 eylemde ise şiddete başvurulduğu belirtildi. Kuruluş, saldırı sayısının, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılar nedeniyle arttığını kaydetti.

25.07.2009


 

Yangın 2 bin 200 kişiyi evinden etti

Kanada’nIn batısında bulunan Kelowna şehrinin yakınlarındaki Terrace Mountain bölgesinde geçen hafta sonu başlayan orman yangının sürdüğü ve tehlikeli bir şekilde Kelowna’daki evlere yaklaştığı bildirildi.

Yetkililer, tehlike karşısında 2 bin 200 kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirterek, yangının çapının son 24 saatte büyüdüğünü ve 4 bin hektar ağaçlık alanı yok ettiğini söyledi. Yangınla mücadele eden onlarca itfaiye eri, kentin sadece 200 metre uzaklığında bulunan yangının sadece yüzde 30’nu kontrol edebildi. Helikopterler ve yangın söndürme uçakları, geçen haftadan beri üç noktada çıkan yangına karşı mücadele ediyor. Yetkililer, yangınlarda ölen ya da yaralanan olmadığını bildiriyor. Kelowna, Kanada’nın üçüncü büyük kenti Vancouver’in 400 kilometre doğusunda turistik ve bağcılığın yaygın olduğu bir bölgede bulunuyor. Havanın çok sıcak ve kuru olduğu Kanada’nın Pasifik sahilinde bulunan bu eyalete halen 16’sı ciddi olmak üzere bir dizi yangının halen sürdüğü ifade ediliyor.

25.07.2009


 

Yılan meclisi dağıttı

Hİndİstan’In Orissa eyaletinde, meclis salonuna giren yılan paniğe yol açtı. Bir temizlikçinin yılanı fark etmesi üzerine milletvekilleri oturum başlamadan salonu panikle terk etti.

Ormancılık teşkilatı görevlileri, polis, eğitimli köpekler ve diğer görevlilerin tüm çabalarına rağmen, kobra olduğu sanılan yılan bulunamadı. Arama çalışmalarına katılan bir görevli, yılanın salondan çıkmış olabileceğini söyledi, buna rağmen meclis çalışmaları ertelendi.

25.07.2009


 

Muhalefet seçimlerin yenilenmesini istedi

KIzgIzİstan’da önceki gün yapılan Devlet Başkanlığı seçimine ana muhalefet adayı olarak giren eski Başbakan Almazbek Atambayev, seçimlere hile karıştırıldığını ileri sürerek, seçimlerin yenilenmesini istedi.

Atambayev, oy verme işlemi devam ederken gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu seçimin yasa dışı ilan edilmesini istiyoruz. Bu, seçimlere katılmayı ve Devlet Başkanı Bakiyev’i meşrulaştırmayı reddettiğimiz anlamına geliyor. Kitlesel seçim hileleri nedeniyle, bu seçimin durdurulmasını ve yerine yeni bir seçim yapılmasını istiyoruz” dedi. Muhalefetin Bişkek’deki seçim karargahı önünde toplanan 2 bin kadar gösterici Bakivey aleyhine slogan attı. Ancak birkaç saat sonra, Atambayev’in dağılmalarını istemesi üzerine gösteriye son vererek dağıldı. Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu (MSK), devlet başkanlığı seçim sonuçlarını bugün saat 11.00’den itibaren (TSİ 08.00) açıklamaya başlayacaklarını bildirdi. Resmi olmayan sonuçlara göre, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’in oyların yüzde 86.33’ünü aldığı bildirildi.

25.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.