25 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Hukukçular: HSYK bizi endişelendiriyor

Türkiye’nin önde gelen hukuk dernekleri ortak bir açıklama yaparak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na tepki gösterdi. HSYK’nin devam eden dâvâlara müdahalesinin kabul edilemez olduğunu açıklayan hukukçular, yaşananları endişeyle izlediklerini dile getirdi.

YARGIDA PAZARLIK YAŞANMASI KABUL

EDİLEMEZ

Hukukçular, ortaya çıkan pazarlıkların doğru olmasının hukuk devleti açısından önemli sorunlar bulunduğunun göstergesi olduğunu kaydetti. Hukukçular HSYK’nın önemli dâvâlara açıkça müdahalesini şiddetle protesto ettiğini açıkladı.

HSYK bizi endişelendiriyor

Türkiye’nin önde gelen hukuk dernekleri ortak bir açıklama yaparak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) tepki gösterdi. HSYK’nin devam eden davalara müdahalesinin kabul edilemez olduğunu açıklayan hukukçular, yaşananları endişeyle izlediklerini dile getirdi. Hukukçular, ortaya çıkan pazarlıkların doğru olmasının hukuk devleti açısından önemli sorunlar olduğunun göstergesi olduğunu kaydederek, HSYK’nın önemli davalara açıkça müdahalesini şiddetle protesto ettiklerini ifade ettiler. Hukukçular Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Çağdaş Avukatlar Derneği, Boğaziçi Hukukçular Derneği, Demokrat Hukukçular Derneği, Adalet ve Hukuk Derneği, Hukukun Üstünlüğü Derneği, Uluslararası Hukukçular Birliği, Hukuki Araştırmalar Derneği, Savunma Avukatları Derneği ortak bir açıklamaya imza attı. HSYK ile ilgili açıklamayı Hukukçular Derneği Başkanı Kâmil Uğur Yaralı kamuoyuna duyurdu. Türkiye’nin HSYK krizini konuştuğunu, herkesin bu krize kilitlendiğini söyleyen Yaralı, “Bu atama kriziyle ilgili spekülasyonlar çok ileri boyutlara ulaştı. Devam eden ve geçekten Türkiye’nin karanlık geçmişini aydınlatacak olan bir çok soruşturma ve dâvâyı etkileyecek, davanın seyrini değiştirecek, akamete uğratacak müdahalelerin bilgileri kamuoyuna yansıyor. Bu da hukukçular olarak bizleri endişeye sevk ediyor” ifadelerini kullandı. HSYK’nin devam eden davalara müdahalesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Yaralı, “HSYK’da yaşananlar tarafımızca endişeyle izlenmekte. Kapalı kapılar arkasında konuşulanlar ve yapılan pazarlıklar doğruysa hukuk devleti açısından sorunlar çıkacak demektir.” dedi.

HSYK’YA ÇAĞRI: ÖZGÜR ÜLKE ÖNÜNE MAYIN KOYMA

Kâmil Uğur Yaralı şunları söyledi: “HSYK kurulduğu günden bu yana hakim ve savcılar üzerinde otoriter ve siyasi bir baskı aracı olarak görev yapmıştır. Siyasi içerikli her ihracın, her sürgünün, her atamanın ve hukukun ve soruşturmaların altında bu kurulun imzası bulunmaktadır. HSYK’nın Türkiye’nin son yarım yüzyılına damga vuran, sistematik hukuk ihlallerine karşı en önemli dava olan Ergenekon davasının yargıçlarını değiştirmeye çalışması, soruşturmayı yürüten savcıları görevden almak istemesi, hukuk adına kabul edilemez. Hele bu çabalar örgüte atfedilen otel toplantılarına, davanın sanıklarıyla birlikte katıldığı ileri sürülen ve kamuoyunun tepkisine rağmen görevde kalmak için direnen bir kurul üyesinin olağanüstü gayretleriyle netice almaya odaklanmışsa, ortada çok vahim bir durum vardır. Bu davada görev yapan hakim ve soruşturmaları yürüten savcılara yönelik atama önerilerinin maddî gerçeğe ulaşılmasını engelleyeceğini, davanın seyrini değiştirme ve hukuk dışı yapılanmaların karanlıkta kalması çabaları olarak gördüğümüzü beyan ediyoruz. Bizler hukuk dernekleri olarak HSYK’nın devam etmekte olan başta Ergenekon olmak üzere önemli davalara açıkça müdahale anlamı taşıyan hukuk dışı girişimleri şiddetle kınıyoruz. HSYK’ya demokratik ve özgür bir ülke olma yolunda toplumun önüne mayınlar ve engeller çıkarmaması için çağrıda bulunuyoruz.”

HUKUKÇULAR NE DEDİ?

Necati Ceylan (Uluslararası Hukukçular Birliği): HSYK’nın çalışmaları ideolojik ve siyasi boyuttadır. Özel mahkeme kurma planı İstiklal Mahkemeleri’ni hatırlatmaktadır.

Taylan Tanay (Çağdaş Hukukçular Derneği): Bu kurum yargı bağımsızlığının önünde bir engeldir. Ali Suat Ertosun hiçbir liyakat esası yokken hükümet tarafından bu kurula atanmıştır. Ciddi bir reform ve değişiklik yapılması herkes tarafından görülmüştür. Süren bir davaya müdahale, atama tehdidi kabul edilemez. Barolar sessizliğini artık bozmalıdır.

Bilal Çalışır (Boğaziçi Hukukçular Derneği): Anayasa Mahkemesinin 367 kararı ile Türkiye yeni bir sürece girmiştir. Askeri darbe dönemi kapanmış, yargı darbesi dönemi başlamıştır.Yeni darbe silahı yargı kararlarıdır. HSYK bu silahı kullanmaya başlamıştır.Artık YAŞ kararları yerine HSYK kararlarını tartışacağız.

Ramazan Gönen (Hukukun Üstünlüğü Derneği): Karşımızda yargı krizi var. Çerçevesi geniş olan bir yargı reformu gerekli. Bir HSYK üyesinin etrafında bu kadar tartışma olması tesadüfî değil.

Halil Doğan (Demokrat Hukukçular Derneği): HSYK’da bir kast oluşturuluyor. HSYK’nın böyle kararları ile 1960’tan beri karşı karşıyayız. Tam sivil bir anayasa gerekli.

Sıddık Öner (Savunma Avukatları Derneği): Güç odaklarının kavgasının bir yansıması. Ergenekon davasını önlemeye çalışan karanlık güçlerin dayatması var.

Kadir Akbaş (Demokrat Hukukçular Derneği): HSYK içinde bulunan YARSAV üyeleri Ergenekon’ü müdafaa etmekte, onlara taktik vermekte, Ergenekonla bütünleşme görüntüsü vermektedirler. HSYK’nın bu davanın hakimleri için vereceği karar suç devletine dönüşüp dönüşmeme kararıdır. HSYK ile savcı ve hakimler kıyıma uğratılıyor HSYK tarafından görevden alınan eski Başsavcısı Reşat Petek toplantıda şunları söyledi: "HSYK sadece bugünün konusu değil. Kararları yargı denetimi dışında olan bir kurum. Hakim ve savcılar konusundaki tasarrufları hakkında bir makama başvurulamıyor. Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkında kınama istenirken meslekten atıldı. Sacit Kayasu ‘Darbeciler yargılansın’ dedi, iddianamesinin akıbeti belli değil, ama kendisi meslekten atıldı. Ben eğitim hakları ellerinden alınan başörtülü öğrencileri okula almayan rektörler hakkında dava açtım, 10 gün sonra görevden alındım. Bugün ortaya çıkan yapı 10 yıl öncesinden daha vahimdir. Bugün HSYK içerisinde yargıya ikilik sokan YARSAV üyeleri bulunan HSYK aracılığıyla hakim ve savcılar kıyıma uğratılmaktadır. HSYK’daki çalışmayı protesto ediyorum, kınıyorum. Bugünkü HSYK krizinin ne olduğu netleşmiştir. Ergenekon savcılarının, KCK soruşturmasını yürüten savcıların görevden alınma teklifleri kriz meydana getirmiştir.

25.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Hizbu’t-Tahrir’e büyük operasyon

  İHTİLÂL ANAYASASI DEĞİŞMEDEN OLMAZ

  Katliâm sanıkları cezaevine konuldu

  Ekonomist: Türkiye yükselen güç

  Katsayı değişikliği eşitsizliği giderecek

  Danıştay’ı adres gösterdi

  Hızlı Tren Seferleri 3 -4 Ağustos’ta yapılmayacak

  YÖK, ADALETSİZLİĞİ KALDIRDI

  Demokrasinin kökleşmesi için basın özgürlüğü şart

  Sansür kaldırıldı, ama medya baskı altında

  Darbeler, basını en ağır şekilde cezalandırdı

  Özgür ve tarafsız basın yarınların teminatıdır

  AKP, TBMM başkan adayını 3 Ağustos’ta açıklayacak

  Polis denizde başka lav silâhı bulamadı

  AÜ’de İngilizce İlahiyat Eğitimi

  Turizm, krize direndi

  THY, Uşak-İstanbul uçuşlarını durdurdu

  Hukukçular: HSYK bizi endişelendiriyor

  AVM’lerde ziyaretçi azaldı, ciro arttı

  Sel baskınlarında vatandaş da suçlu

  Doğu da sele teslim

  Okul da kayıt ücreti de zorunlu

  Kozan’da deprem

  Van, Bediüzzaman Mevlidi’ne hazır

  İnternet hayatı değiştirdi

  Sanal ortam mağdurları, 100 bini buldu

  Parmak izi yerine, koku izi

  İstanbul’un gökdelenleri 250 metreyi zorlayacak

  Dünyanın en küçük cep telefonu

  Sevgi, ayçiçeği 4 metre büyüttü

  Britanyalı erkekler ana kuzusu

  Bebekler, köpekleri anlayabiliyormuş

  Hamilelere, folik asit vitamini tavsiyesi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.