26 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Türk-İslâm eserleri ziyaretçileri büyüledi

KÖRFEZ ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri’nin başşehri Abu Dabi’de “İslâm: İnanç ve İbadet” temalı sergi açıldı. Emirates Palace Oteli’nin lobisinde yaklaşık 600 metre karelik bir alana kurulu serginin açılışını Abu Dabi Kültür ve Miras Otoritesi (ADACH) başkanı Sultan bin Tahnun El Nahyan yaptı.

Türk Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ADACH’ın işbirliğiyle gerçekleştirilen ve birçoğu müzelerinin bile hiç dışına çıkmadığı 150 civarında eserden oluşan İslâm tarihi eserleri sergisi 10 Ekim’e kadar açık kalacak.

Türkiye dışına ilk defa çıkmasının yanında bazılarının yine ilk defa sergilendiği eserlerin büyük kısmı Osmanlı’nın zirvede olduğu 14’üncü ve 17’inci yüzyıllara ait iken aralarında tarihi daha önceki dönemlere giden Emeviler döneminden kalma 7. yüzyıla ait kılıç gibi farklı İslâmî eserler de var.

Sergilenen eserler arasında hat san'atı örnekleri, minyatür resimler, mushaf, üzerleri işlenmiş ipek kumaş, mermer oyma, seccade, tespih, mumluk ve avize, rahle, zemzem şişesi ile Kur’ân-ı Kerim mahfazası, Peygamber Efendimiz’in ayak izinin modeli, Kâbe örtüsünden parçalar ve Kâbe’nin kilit ve anahtarları bulunuyor. Yetkililer, Topkapı Sarayı Müzesi’nden 103, Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nden 36, Konya Mevlânâ Müzesi’nden 12, Ankara Etnoğrafya Müzesi’nden 3, Galata Mevlevîhanesi’nden 1, Millet Kütüphanesi’nden 5 ve Beyazıt Kütüphanesi’nden de 1 adet eserin sergiye dahil edildiğini ifade etti.

26.07.2009


 

Bir kaşif; Fuat Sezgin

YAPTIĞI çalışmalarla İslâm medeniyetini öğrenmemiz hususunda önemli çalışmaları olan Fuat Sezgin, “Yitik Hazinenin Kaşifi Fuat Sezgin” isimle Yitik Hazine Yayınlarından çıkan kitapla yeni nesillere anlatılıyor.

19 yaşındayken İstanbul Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümüne (Şarkiyat Enstitüsü) girer. Burada dünyanın en büyük oryantalistlerinden kabul edilen Alman Hellmut Ritter’in talebesi olur. Ritter’in matematikle meşgul olmasını ve modern matematiğin temelinde İslâm âlimlerinin bulunduğunu söylemesi üzerine Şarkiyat okumaya karar veren Sezgin, Ritter ile çalışmaya başlar. İslâm bilim tarihi ve medeniyetine ait eline geçen her yazılı nesneyi büyük bir ihtimam ve dikkatle inceleyerek onu bugünün ölçülerinde tanıtan, tercüme eden ve dipnotlarla izah ederek yayınlayan Fuat Sezgin’in en önemli çalışması GAS şeklindeki kısaltılmış sembolüyle tanınan “Geschichte des Arabischen Schrifttums”dur. GAS İslâm İlimler tarihinin vazgeçilmez en temel müracat eseridir. Sezgin’in; Süleymaniye Kütüphanesinde ki binlerce el yazması arasından ilim dünyasına tanıttığı en değerli eserler arasında Ebu’l İz’el Cezeri’nin daha sonra Türkçeye çevrilen “Olağanüstü Mekanik Araçların Bilgisi Hakkında Kitap” isimli çalışması ise dünya teknoloji tarihinin en önemli kitaplarından biridir. Fuat Sezgin, uzun yıllar uğraşarak İslâm âlimlerinin kimi kaybolmuş, kimi sadece kitaplarda teorik olarak kalmış icâtlarını âletleştirmeyi başararak bu konuda da bir ilke imza atmıştır. İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi’ne merak uyandıracak ve bu sahada ilerlemeleri için bilim adayı gençlere yol gösterecek “Yitik Hazinenin Kâşifi” Prof. Dr. İrfan Yılmaz imzası taşıyor.

26.07.2009


 

www.sonpeygamber.info artık kütüphanenizde

KURULDUĞU günden bu yana Peygamberimizi (asm) sağlıklı bilgiler ışığında dünyaya tanıtmak amacıyla çalışmalarını internet ortamında sürdüren sonpeygamber.

info’nun ilk yazılı yayın çalışması olan Almanak 2008 raflardaki yerini aldı.

sonpeygamber.info tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin bir özetinin sunulduğu Almanak 2008 dolu dolu bir muhteva ile okuyucunun karşısına çıktı. Sitenin yazarlarının yazılarından bir seçkinin de bulunduğu kitabın titizlikle hazırlandığı göze çarpan “Hz. Muhammed (asm) kimdir?”, “Hz. Peygamberin hayatı (siyer)”, “Hz. Peygamberin devri kronolojisi” gibi bölümleriyle de ansiklopedik ve pratik bilgi ihtiyacını karşılayacak önemli bir eser olarak okuyucuya sunulmuş.

Diğer yandan Türk edebiyatının usta kalemlerinin eserleri arasından yapılan naat seçkisi de mini bir antoloji olarak Almanak 2008’in sayfaları arasındaki yerini almış. Ayrıca, sitenin çocuk sayfasının renkli karakterleri de kitabı süslemiş.

Sonpeygamber.info Almanak 2008 ile musıkîden edebiyata, mimariden klâsik san'atlara dek asırlardır sınırsız zenginlik içerisinde mü'minler tarafından yaşatılan Peygamberimizi (asm) aklî ve ilmî bir zeminde ele alma amacı ile faaliyetlerini sürdürmekle birlikte, bunu internet yayıncılığı vizyonundan öteye taşımayı amaçlıyor. Bu amacını da Almanak 2008 ile yazılı hale getirerek okurlarıyla arasında yeni bir pencere açıyor. Almanak 2008’i elde etmek isteyenler [email protected] adresinden talepte bulunabilirler.

26.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.