26 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Spor

 

56 ÖZERK FEDERASYON BİR ‘RONALDO’ ETMİYOR

TÜRKİYE'DE özerk olan 56 federasyonun toplam 59 milyon 770 bin lira olan 2009 yılı bütçesi, İngiltere'nin Manchester United takımından 94 milyon avroya (yaklaşık 201 milyon TL) Real Madrid'e giderek dünya futbol tarihine ''en pahalı transfer'' olarak geçen Christiano Ronaldo'ya ödenen bonservis ücretinin 4'te biri kadar.

Alınan bilgiye göre, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM), bu yıl başında özerk federasyonlara dağıtılmak üzere 59 milyon 770 bin TL'lik ödenek talep ederken, bunun 54 milyon 500 bin TL'si federasyonlar arasında faaliyet ve projelerine göre paylaştırıldı. Federasyonlar arasında en fazla bütçe 3 milyon 500'er bin TL ile atletizm ve voleybola ayrılırken, güreş, kayak ve basketbol federasyonları için 3'er milyon TL'lik ödenek uygun görüldü.

RAKAMLAR"DEVEDE KULAK" KALDI

Briç, 50 bin TL ile en az bütçe ayrılan federasyon olurken, Dans Sporları Federasyonu 100 bin, Triatlon Federasyonu 150 bin, beyzbol, bilardo, muay thai, sualtı sporları ve cankurtaran federasyonları ise 200'er bin TL ile ''En az bütçe alan'' federasyonlar arasında yer aldı. Federasyonlar için 2009 yılı faaliyetleri çerçevesinde 59 milyon 770 bin TL bütçe ayrıldığı, ön görülen 54 milyon 550 bin federasyonların hesaplarına peyderpey yatırıldığı, kalan 5 milyon 270 bin TL'nin ise ek ödenek olarak ayrıldığı bildirildi. Bu veriler ışığında, GSGM'den ortalama 3 milyon 500'er bin avro alan atletizm ve voleybol federasyonlarının bir yıllık bütçeleri, futbolda sıradan bir futbolcu için verilen transfer ücretinin bile altında kaldı. Briç, dans sporları, triatlon gibi federasyonların bütçeleri ise birçok futbol kulübünün önemli maçlar öncesi futbolcularına kişi başı verdiği primleri bile aşamadı. Tüm federasyonlar için ön görülen 59 milyon 770 bin TL'lik ödenek, dünya futbol transfer piyasasına göre bir anlamda ''Devede kulak'' kaldı. Vedat Yücebaş / Ankara

26.07.2009


 

Süper Kupa oynanacak mı?

STATÜ gereği Süper Lig şampiyonu ile Fortis Türkiye Kupası'nı kazanan iki takımın Almanya'da TFF'nin belirleyeceği bir şehirde oynaması gereken Süper Kupa'nın oynanıp oynanmayacağı belli olmamasına rağmen bilet fiyatları açıklandı.

Futbol Federasyonu'ndan yapılan açıklamaya göre 2 Ağustos Pazar günü Atatürk Olimpiyat Stadı'nda saat 21.00'de oynanacağı açıklanan TFF Süper Kupa finalinin biletleri 27 Temmuz'da satışa çıkacak. Bilet fiyatları 20 ve 40 TL olarak belirlendi. Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında oynanacak TFF Süper Kupa finalinin biletlerinin 27 Temmuz Pazartesi günü saat 09.00'da Biletix'in internet sitesinden ve İstanbul gişelerinden satışa çıkacağı açıklandı.

Bu yıl İspanya'da düzenlenen Barış Kupası'na ilk başta Fenerbahçe davet edilmişti, ancak Beşiktaş gitmek zorunda kaldı. Bilindiği gibi Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi 3. ön eleme turunda mücadele etmek zorunda kalması nedeniyle turnuvadan çıkarılmış ve Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılacağı için Beşiktaş davet edilmişti. Ancak, futbol federasyonu Süper Kupa'nın finalini önce Almanya'dan Türkiye'ye aldı. Ardından Beşiktaş'ın Barış Kupası'na gitmesiyle de tarih bulmakta sıkıntı yaşadı. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda 2 Ağustos Pazar günü oynanacak ve saat 21.00'de başlayacağı açıklanan karşılaşmanın bilet fiyatları açıklanmasına rağmen Beşiktaş'ın Barış Kupası'nda finale kalması halinde Süper Kupa maçı da tehlikeye girecek.

Barış Kupası'nda D Grubu'nda Fransa temsilcisi Olympique Lyon ve 29 Temmuz Çarşamba günü de Portekiz temsilcisi Porto ile karşılaşacak olan Beşiktaş gruptan çıkmayı garantilerse 31 Temmuz'da oynanacak olan yarı final ve 2 Ağustos'ta oynanacak olan final maçları için İspanya'da kalacağından 2 Ağustos'taki Süper Kupa Finali'nin oynanması da tehlikeye girecek.Beşiktaş'ta Yönetim Kurulu üyesi Kenan Öner, daha önce yaptığı açıklamada, iki kupayı da Beşiktaş aldığı için Süper Kupa'nın direkt kendilerine verilmesi gerektiğini belirterek, ''Beşiktaş Barış Kupası'nda finale kalırsa Süper Kupa maçı ne olur onu o zaman düşünürüz.'' demişti.

26.07.2009


 

Robben yalanlaması

FENERBAHÇE Kulübü, bazı medya kuruluşlarında Real Madrid'in Hollandalı futbolcusu Arjen Robben'i transfer edeceği yönünde yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Sar-lacivertli kulübün internet sitesinden yapılan açıklamada, bazı uluslararası medya kuruluşlarında yer alan ve Türk basınına da yansıyan haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edilerek, "Hollandalı futbolcu Arjen Robben ile ya da kulübü Real Madrid ile gerçekleşen, gerçekleşmesi planlanan bir transfer görüşmemiz söz konusu değildir." denildi. Öte yandan UEFA Avrpupa Ligi 3. ön eleme turu ilk karşılaşmasında Fenerbahçe'nin Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda Honved'le yapacağı maçı, Almanya'dan hakem Knut Kircher yönetecek. UEFA'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, Alman hakemin yardımcılıklarını yine Almanya'dan Jan-Hendrik Salver ve Wolfgang Walz yapacak.Mücadelenin dördüncü hakemi ise Markus Schmidt olacak.

Yeni transferlerden Cristian ise, Fenerbahçe'ye gözü kapalı geldiğini belirterek, ''Avrupa'nın büyük takımlarından birine geldim. Bu camianın başarılı olması için elimden geleni yapacağım. Fenerbahçe'ye gelmeden önce bu takımın eski futbolcularından vatandaşım Fabia Luciano ile görüştük. Çok olumlu görüşler aldık ve gözümüz kapalı geldik.'' açıklamasını yaptı.Brezilyalı futbolcu Dos Santos ise Fenerbahçe'nin Brezilya'da tanınan bir takım olduğunu söyledi. Santos. ''Fenerbahçe ailesinin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyorum. Taraftarımızı mutlu edeceğim. Takım arkadaşlarımla beraber başarılı olacağız. Ben oynadığım süre için de başarılı bir futbolcu olarak anılmak istiyorum. Fenerbahçe'nin eski oyuncularından Fabio Luciano ile gelmeden önce görüştük. Olumlu görüşler aldık. Ayrıca Fenerbahçe'nin Brezilya'da da tanındığını söyleyebilirim. Fenerbahçe, ülkemizde bilinen ve sevilen bir takım.'' dedi.

26.07.2009


 

Riijkard'a akıl verenler..

G.Saray'da yeni bir dönem başladı. Bu yeni dönemin her zaman olduğu gibi basınımızda karşılanış şekli ve biçimi çeşitli ikazlar ve öneriler içeriyor. Yeni patron Frank Rijkaard'a ne yapması gerektiğiyle ilgili akıllar veriliyor.

İkazların en önemlisi de G.Saray'ın hangi sistemle oynayacağıyla alâkalı. Barceleno'da uygulayıp tüm kupaları kazandığı 4-3-3 sisteminin G.Saray'a uymayacağı yönünde uyarılar. Biz tuhaf bir milletiz. Doktordan çok doktorluk, ustadan çok ustalık, teknik adamdan çok teknik adamlık hakkında ahkâm kesmeye bayılıyoruz. Birine akıl vermek için o konuda en az onun kadar bilgi sahibi olmalıyız. Adam o kadar kariyer sahibi ama biz ona akıl yağdırıyoruz. Dün bir bugün iki. Yok o öyle bu böyle. Bekleyip neler yapacağını görmek yerine, Nasrettin Hocanın testi hikayesini Rijkaard üstünde deniyoruz. Bu adam akılsız biri olsaydı, onu 5 sezon Barcelona'nın teknik adamı olarak tutmazlardı. Kariyerini G.Saray'da feda etmek için de İstanbul'a gelmediğine göre benim meslektaşlarıma tavsiyem;

Rijkaard'ı bir müddet takip edip izlemeleri yönünde olacak. Rijkaard' ın şu ana kadar neler yaptığına bakacak olursak, önemli ilk icraatının G.Saray alt yapısındaki yeni yapılanma olduğunun tespitini yapmak lazım. Uzun yıllar Ali Yavaş ve ekibi burada görev yapıyordu. Son olarak Fatih İbradı'nın görevine son verildi. Şimdi burada Hollandalı bir ekip görev yapacak. Umarım bu sistemi G.Saray kulübü oturtturur. Ajax modeli olan bu sistemin çok değişik uygulamaları var. Mesela Ajax'ın alt yapısında 177 oyuncu bulunuyor. Bu oyuncuların okul ve çalışma programlarını kulüp yürütüyor. Yani oyuncuları hem okutuyor hemde antrenman yaptırıp barındırıyor. Her sezon iyi olmayan 33 oyuncu gönderilip yerlerine yenileri alınıyor. Alt yapıdan gönderilmemek için, oyuncular canlarını dişlerine takıp üst düzeyde disiplinli oluyorlar.

Tahmin ediyorum Rijkaard hazırlık döneminde çalıştığı ve tanıdığı ve ilk Tobol maçında gördüğü genç oyuncuların yetersizliğini alt yapıdaki çalışma yetersizliğine bağlamış olacak ki; bu hamleyi yaptı. 19 yaşına gelmiş bir oyuncunun yeteneklerine katacağı çok fazla bir şey olmaz. Sadece tecrübe ve fiziksel olarak kazanımlar elde edebilir. Avrupa'da bu böyle. Bu yaştaki oyuncuları Barcelona, Ajax, Mancester United gibi takımlarda görmek mümkün. Şimdi yeni Arda'lar için altyapı Rijkaard'ın emrine devredildi.

Bu arada İstanbulda'ki Tobol maçında Serdar Eyilik diye bir oyuncuyu seyrettik. G.Saray bu yetenekteki bir oyuncuyu transfer etmek istese 5 milyon euro ödemesi gerekir. Çok kaliteli bir oyuncu. Yakın gelecekte G.Saray ve Milli Takımın değişmez oyuncusu olacaktır. Alt yapıdan gelen bu oyuncu için, emeği geçenleri kutlamak gerekir. Ancak sıkıntı bu tipteki oyuncuların G.Saray altyapısından çok az çıkması. Bazı oyunculara bakıyorsunuz, 40 yıl orada dursa mesafe katedemeyecek. Kulübe bir sürü külfet ve zaman kaybı. Bunların tespitini erken yapıp yenilerin önünü açmak lâzım. İşte Rijkaard'ın uygulayacağı Ajax sisteminde bunlar giderilecek. İyi olmayanlar gidecek. İyi olanların önü açılacak.

26.07.2009


 

En uzun boylu kaleci Eskişehir'de

ESKİŞEHİRSPOR'UN Hırvat kalecisi Vanja İvesa, 2.05 metrelik boyuyla dünyanın en uzun boylu kalecisi unvanını taşıyor.

İsviçre'nin Stein Am Rhein kentinde kamp yapan Eskişehirspor'un kalecisi İvesa, yaptığı açıklamada, araştırmalarına göre dünyanın en uzun boylu kalecisi olduğunu belirterek, uzun boylu kalecilerin diğer oyunculara göre daha kuvvetli olması gerektiğini, bunun için çok çalıştığını söyledi. Türkiye futbol liginin de güce dayalı olduğunu ifade eden İvesa, şöyle konuştu:

'' Uzun boylu olduğum için çok çalışmam ve güçlü olmam lazım. Bu konuda çalışmalarımı sürdürüyorum. Türkiye insanı futbolu çok seviyor. Taraftarın maçlara ilgi göstermesi futbolcuları motive ediyor. Bu yüzden her maça konsantre olmak zorundayız. Takımda hiç problem yok. Kamp çok iyi geçiyor. Arkadaşlarımız arasında iyi bir uyum var. Bu da bizi başarılı kılıyor.'' İvesa, bu yıl Eskişehirspor'un iyi yerlere gelmesi için elinden gelen tüm çabayı sarf edeceğini anlatarak, ''Geçen yıl ligde kalmamızın en büyük etkenlerden biri de muhteşem Eskişehirspor taraftarıdır. Onlar bizleri motive ederek ayağa kalkmamızı sağladı. Bu yıl elde ettiğimiz başarıları taraftarlarımıza armağan edeceğiz'' dedi.

26.07.2009


 

BOĞAZ KÖPRÜSÜ'NDE MASA TENİSİ GÖSTERİSİ

BOĞAZİÇİ Köprüsü'nde bugün yapılacak gösteri maçında daha önce geleceği açıklanan Çinli sporcu Lui Guoliang'ın yerine,Hong Konglu Ko Lai Chak, Avusturyalı Werner Schalger'in karşısına çıkacak.

Çinli sporcunun ani gelişen sağlık sorunları nedeniyle İstanbul'a gelemeyeceği açıklanırken, bu sporcunun yerine 2004 Atina Olimpiyat Oyunları'nda gümüş madalya kazanan Hong Konglu Ko Lai Chak'ın yer alacağı bildirildi. Chak ile Schlager arasındaki karşılaşma, Boğaziçi Köprüsü'nde bugün saat 07.10'da gerçekleşecek ve karşılaşma 10 dakika sürecek.

26.07.2009


 

HİDAYET KENDİ OKULUNUN AÇILIŞINI YAPTI

TÜRK basketbolunun son yıllarda yetiştirmiş olduğu en büyük yıldız Hidayet Türkoğlu'nun, kendi adını taşıyan Basketbol ve Spor Okulları projesi başarıyla devam ediyor.

Kadıköy Moda'da Saint Joseph'liler Derneği'nin sosyal tesislerinde üçer haftalık periyodlarda, 5-13 yaş gruplarının katılımıyla gerçekleşen çalışmalarda spor aktiviteleri içinde basketbol, tenis ve yüzme, kültürel aktivite olarak da drama, dans, müzik, satranç ve resim dersleri yer alıyor. Geçen yıl kendi adını verdiği okulunun açılışını yapan ve zaman buldukça derslere de giren Hidayet Türkoğlu, İtalya yolculuğu öncesinde bulduğu ilk fırsatı çocukları ziyaret ederek kullandı.

26.07.2009


 

YILDIZ VOLEYBOLCULAR AVRUPA'DA ŞAMPİYON OLDU

FİNLANDİYA'NIN Tampere kentinde yapılan 10. Avrupa Gençlik Olimpiyatlarında Yıldız Kız Milli Takımımız, Avrupa Şampiyonası Çeyrek Finali niteliğindeki Avrupa Gençlik Olimpiyatlarında şampiyon oldu.

Ay-Yıldızlı kızlarımız, yenilgi almadan ulaştığı finalde Avrupa ve dünya voleybolunun güçlü temsilcisi Rusya'yı 3-2 yenerek bu mutlu sona ulaştı.

26.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.