27 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

El Fetih’te kader kongresi

Fİlİstİnlİlerİn eski lideri Yaser Arafat’ın “Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi” El Fetih’in (Hareket el-Tahrir el-Vatani el-Filistini) 4 Ağustosta Beytüllahim’de yapılacak 6. kongresi, resmen 44, gayriresmî olarak da yarım asırlık geçmişi bulunan direniş hareketi için tam bir kimlik mücadelesine sahne olacak.

Kongre bir anlamda, El Fetih’in direniş mücadelesinin yönünü ve kaderini belirleyecek. Alınan bilgiye göre, 6. kongreye getirilmek üzere birbirine tamamen zıt iki ayrı tüzük değişikliği taslağı hazırlandı. Taslaklar, Kongre Hazırlık Komitesine de sunuldu. Filistin Devlet Başkanı, aynı zamanda El Fetih’in de başkanlığını yapan Mahmud Abbas’ın telkinleri doğrultusunda hazırlandığı belirtilen ve hareketin yönünü tümüyle siyasete kaydırmayı planlayanların değişiklik taslağı, El Fetih’in artık bağımsızlık mücadelesini siyasî yöntemlerle yürütüp, bir parti olarak yoluna devam etmesini öngörüyor. Diğer tüzük değişikliği ise buna şiddetle karşı olan ve bir süre önce Abbas ile El Fetih’in iddialı isimlerinden Muhammed Dahlan’ı, İsrail ile ABD’nin de içinde bulunduğu bir komployla Arafat’ın öldürülmesinde parmağı olmakla suçlayan Faruk Kaddumi çevresinde toplananların hazırladığı taslak. Bu grubun tüzük değişikliğiyse hareketi baştan aşağı bir yeniden yapılandırmaya tabi tutmakla birlikte, diplomatik süreci de kabul edip ama asla “direnişten vazgeçilmemesini” öngörüyor. Her iki taslak çevresinde toplananlar arasında aylardır büyük bir savaş yaşanırken, bu savaşın kongreye de hakim olması ve kongrenin kıran kırana geçmesi bekleniyor. Ancak hangi tüzük kabul edilirse edilsin, bugüne kadar 5 kongre geçirmiş, son iki kongresi arasında 20 yıllık bir ara bulunan hareket için bu kongreye, kuruluşundaki de dahil olmak üzere, “en önemli kongre” veya “kader kongresi” olarak bakılıyor. El Fetihli bir üst düzey yetkili, “Sonuç ne olursa olsun El Fetih bir bölünmeye doğru gidiyor. El Fetih’in kaderi belli artık... Bu, bu kongrede mi olur yoksa birkaç sene sonra mı bilemem. Ama El Fetih’in bölünmesi, sadece bir zaman meselesi” diye konuştu. Aynı yetkili, “Bir anlamda Arafat’ın El Fetih’i olarak mı yola devam edilecek yoksa Arafat’ı ortadan kaldıranların hareketi mi olacak, sorun burada düğümleniyor. Kongrenin adı Arafat Kongresi olarak konuldu. Buna neden Arafat’ın doğum gününe denk getirilmesi ama bu Arafat’ın bu kez yeniden ve gerçekten katledilmesi anlamına da gelebilir” dedi.

Her ikisi de El Fetih’i yeniden yapılandırmayı öngören grupların asıl kavgası, El Fetih’in kuruluş tüzüğündeki ilk 27 maddenin üzerinde düğümleniyor. Bu maddeler, El Fetih’in ilkelerini, amaç ve mücadele yollarını anlatan maddeler. Abbas ve taraftarlarının hazırladığı taslak metin, bu ilk 27 maddenin tamamen rafa kaldırılmasını öngörüyor. Yanı sıra izlenecek siyasî programda da artık silahlı mücadele ve direniş diye bir kavramdan bahsedilmiyor. Böylece El Fetih, ulusal direniş hareketi kimliğinden sıyrılıyor. Resmen kuruluşu öncesi iki hazırlık kongresi yapan, kuruluşundan sonra da uzun yıllar aralıklı 3 kongre daha düzenleyen El Fetih hareketi, son kongresini 1989’da Tunus’ta yapmıştı. Filistin Kurtuluş Hareketi’nin (FKÖ) şemsiyesi altındaki en büyük grup olan El Fetih’in bugüne kadar hiçbir kongresi Filistin topraklarında yapılmadı. Batı

27.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İran’dan İsrail’e tehdit

  ABD, Orta Doğu barışı için kararlı

  Endonezya’da domuz gribinde ilk kayıp

  Arnavutluk seçim sonuçları nihayet açıklanıyor

  Afganistan’da bilânço yine ağır

  Zelaya sınıra kamp kuracak

  Iraklı gençler yurtdışında okuyacak

  El Fetih’te kader kongresi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.