04 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Muhalefet çözüme karşı çıkmamalı

CHP Batman eski Milletvekili Mehmet Nezir Nasıroğlu, “Türkiye, 30 seneden beri bu olayların içinde. Bu sorun biterse Türkiye için bir rahatlama olmaz mı? Muhalefet ne düşünüldüğüne bakmadan itiraz ediyor. Ben anlamıyorum bunu. İnsanlar bir an önce bu sorunun çözülmesini canı gönülden istiyor” diyerek, terör sorununu bitirmek üzere gündeme getirilen çözüm arayışlarına karşı muhalefet partilerinin sergilediği tutumu eleştirdi.

Hükümetİn Kürt sorununa çözüm amacıyla başlattığı ‘demokratik açılım’ Doğu ve Güneydoğu’dan da büyük destek görüyor. Bir dönem bölgeyi Meclis’te temsil eden milletvekilleri de gelişmelerden memnun. AKP Bingöl eski Milletvekili Abdurrahman Anık, “Çözüm, Güneydoğu’da yıllardır terörden geçinen bir takım karanlık çevrelerin işine yaramaz.” derken; eski CHP Batman Milletvekili Mehmet Nezir Nasıroğlu ise muhalefetin çözüm önerilerine karşı çıkmasının tamamen bir talihsizlik olduğunu vurguladı. CİHAN muhabirine konuşan bölge milletvekilleri, Kürt sorununa çözüm amacıyla başlatılan ‘demokratik açılım’a destek verdi. AKP Bingöl eski Milletvekili Abdurrahman Anık, Türkiye’nin sorunu olan Kürt meselesinde hükümetin bugünkü açılımı ve gayretini takdirle karşıladığını söyledi.

Sorunun, hükümetin değil, Türkiye’nin meselesi olduğuna dikkat çeken Anık, iktidarıyla muhalefetiyle, sivil toplum örgütleriyle çözüme herkesin el atması gerektiğini vurguladı. Muhalefetin değerlendirmesini uygun bulmadığını anlatan Anık, “Orda bir siyaset yapılıyor. Siyaset yapmak demek, doğrulara karşı çıkmak demek değildir. Doğruları kim yaparsa doğrudur, yanlışı kim yaparsa yanlıştır. Muhalefetiyle herkesin bu işe el atması, belli bir ortamın sağlanması gerekir.” dedi.

Bingöl halkının bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını arzu ettiğini dile getiren Anık, çözümün Güneydoğu’da yıllardır terörden geçinen bir takım karanlık çevrelerin işine yaramayacağını belirtti. “Onlar belki karşı çıkabilir. Ama karanlık çevrelerin dışında kim varsa biran önce kanın durması için çalışmalı.” diyen Anık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kanın dökülmemesi lâzım. Devletin kaynaklarının boşuna harcanmaması lâzım. Toplum tüm etnik siteleriyle bir bütün olmalı. Bunlar zaten birbirine karışmış dayı yeğen olmuş. Kimse birbirinden ayıramaz, parçalamayaz. Parçalanır demek, sadece bir kuruntudur. Türkiye’yi tanımamaktır, insanları tanımamaktır.”

CHP Batman eski Milletvekili Mehmet Nezir Nasıroğlu ise olumlu gelişmeler olduğunu düşündüğünü söyledi. Hükümetin niyetinin çok iyi olduğunu ifade eden Nasıroğlu, iyi yöne doğru gidildiğini kaydetti. Muhalefetin karşı çıkmasının tamamen bir talihsizlik olduğunu ifade eden Nasıroğlu, “Türkiye, 30 seneden beri bu olayların içinde. Bu sorun biterse Türkiye için bir rahatlama olmaz mı ? Muhalefet ne düşünüldüğüne bakmadan itiraz ediyor. Ben anlamıyorum bunu. Batman’da insanlar çok olumlu bakıyor. Herkes bir umut içerisinde. İnsanlar biran önce bu sorunun çözülmesini canı gönülden istiyor.” diye konuştu. Ankara / cihan

“BÖLÜNMEYE HERKES KARŞI”

AKP Van eski Milletvekili Yekta Haydaroğlu da çalışmaları desteklediğini ifade etti. Gecikmiş bir çalışma olduğunu anlatan Haydaroğlu, çözüm konusunda muhalefetin, iktidarın birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi. Bölünme diye birşeyin olmadığını vurgulayan Haydaroğlu, zaten iktidar partisinin de bölünmeye karşı çıktığını hatırlattı. Dışarda algılama noktasında bir eksiklik bulunduğunu dile getiren Haydaroğlu, içerik açıklandığında bu düşüncelerin değişeceğini söyledi. Türkiye’nin kangren haline gelmiş bir sorunla ilgili adımları desteklediğini anlatan eski CHP Diyarbakır Milletvekili Muhsin Koçyiğit de bu çözülmeden Türkiye’nin ilerlemesi, kalkınması, adil gelir dağılımı, bölgeler arası gelir farkının ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığını kaydetti. Koçyiğit, “Sorunun çözülebilmesi için de soruna taraf olan bütün kesimlerin CHP, DTP, AK Parti diğer partilerin bir araya gelip sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini alarak, kim ne söylemek istiyorsa burada söylemesi gerekiyor. Bir çözüm olacaktır, çözümün bir parçası olunması lâzım. Çünkü bu herkesin aleyhine olan birşey. Türkiye’de yaşayan herkesin, hem bölgenin aleyhine olan birşey. Biran önce çözülmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Hükümetin henüz paketin içeriğini açıklamadığını hatırlatan Koçyiğit, içeriğini bilmeden önceden ‘ihanet’ ifadesini kullanmanın olaya olumsuz bakmanın bir sonucu olduğunu ifade etti. CHP’nin çözüme olumlu bakmak zorunda olduğunu vurgulayan Koçyiğit, Kürt sorununun çözümü için CHP’nin olumlu yaklaşmasının çok önemli olduğunu vurguladı. DTP’nin de başlangıçta reddedilecek öneriler getirmemesini ve masaya iyi niyetli oturmasını isteyen Koçyiğit, “Halk bu girişimlere olumlu bakıyor. Çözülmesini istiyor. Çözüm herkesin faydasına.” dedi.

04.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  52 GÜN ARADAN SONRAKİ İLK DURUŞMA

  Yine aşiret kavgası

  Bir facia da Keşan’da

  Muhalefet çözüme karşı çıkmamalı

  TESK:Nasihat değil icraat istiyoruz

  Dolara müdahale

  Gözler YAŞ kararlarında

  SİGARA YASAĞI GEÇİM KAPISI OLDU

  İP’liler tepki gösterdi

  Ergenekon sanığı Levent Ersöz, ameliyat oldu

  Yaş meyve sebze ihracatı düştü

  Almanya’da, minarelerden ezan sesleri yankılanacak

  Venüs’te, gizemli parlak leke

  İngiliz adaleti sanal âlemde

  Alternatif tıp, Amerikalıların gözdesi

  Kriz, Rus milyarderi pek etkilemedi

  AIDS’in yeni bir türü belirlendi

  Başpiskopos: Facebook sosyal hayatı zedeliyor

  Çin, taykonot olacak ‘süper insan’ arıyor

  Liselere kayıtlar başladı

  Sahil Yolu tartışması bitmedi

  YASAKÇILAR KINANDI

  Dalgıçlar, denizi temizledi

  Gazi Üniversitesi’ne 97 öğretim üyesi alınacak

  Kan bağışları geçen yıla göre arttı

  Ankara’da su kesintisi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.