30 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

RAMAZAN HALLERİ

Rahatlatan namaz - OSMAN ZENGİN

Ramazan’ın geldiğini ilk müjdeleyen ve onunla bu nurlu aya başladığımız namazdan, teravih namazından bahsedeceğimizi anlamışsınızdır her halde. Zaten buna bir cihette de “Ramazan namazı" denir. Yani herhangi bir meşrû mazeretinden dolayı oruç tutmaya muktedir olmayan, gücü yetmeyen, ama namaz kılmasında bir mahsur olmayan kimselerin de kılması çok sevaplı olan sünnet bir namazdır teravih. Yani, bazılarının tam bilemediği şey; bu namaz oruçla değil, Ramazan’la bağlıdır. Oruç tutması mahsurlu kişinin, “Nasıl olsa oruç tutmuyorum, o halde teravih namazı da kılmayayım” dememesi lâzımdır.

Hz. Peygamber (asm), “Kim inanarak ve sevabını Allâh’tan bekleyerek Ramazan namazını (teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuşlardır. İşte bu namazdır Müslümanı rahatlatan. Erkek-kadın bütün Müslümanlara sünnet-i müekkede (Peygamberimizin devamlı yaptığı, nadiren terk ettiği sünnet) olan teravih namazının bir mânâsı da rahatlamaktır. Yani, yirmi rek’ât olan namazın dört rek’âtinde bir istirahat ederek (buna terviha denir) salâvat vs. getirilerek rahatlandığından dolayı bu ismi almıştır.

Akşama kadar Allah için aç kalmışsınız, yorulmuşsunuz, iftar yaptıktan sonra da bir rehâvet çökmüş üstünüze. İşte bu halden kurtulup, rahatlamanın yolu teravih namazı kılmaktan geçiyor. Çocukluğumuzdan beri severek aksatmadan kıldığımız bu zevkli ve hoş namazın, hele aradaki “Allahümme salli âlâ…” diye başlayan salâvatlarını söylerken aldığımız haz bir başkaydı.

Bir de, bu namazı sulandırmamak lâzım. Topu topu 45 dakika, bilemediniz en fazla bir saat süren ve Allah için yapılan bu namazdan niye sıkılınır ki anlamam? Lüzumsuz bir şeyle saatlerce meşgul olup, yine saatlerce TV karşısında vakit geçirirken bir şey yok; fakat, teravih namazına sıra gelince, lüzumsuz sebepler için (maça vs. yetişmek için) "çabuk kıldıran süper hoca” arayışına girenler var. İbadet mi yapıyoruz, bisiklet yarışı mı? Bir başka şey de; eskilerden beri bilinen 20 rek’âtlık namaz üzerinde eğip bükerek 8 rek’âta kadar düşüren fetvâ eminlerinin yaptıkları hoş olmayan şeyler var. Bunlar da, takvayla amel etseler daha iyi olur her halde.

30.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM

  İLMİHAL

  Bir Sahabenin Günlüğü

  SOHBET İKLİMİ

  DENİZCİNİN RAMAZANI

  RAMAZANİYE

  RAMAZAN HALLERİ

  PEYGAMBER KISSALARI

  ŞEYTANIN DESİSELERİ

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

  MİNİ HİKÂYELER

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.